Cuma, Eylül 08, 2006

İÇLİ TAVA / HAMSİLİ PİLAV













Malzemeler

2 kg hamsi

3 kase pirinç

4 kase su

2 adet soğan

dolma baharı

karabiber,tuz

zeytinyağı

1 adet domates rendesi

1 çay bardağı dolmalık fıstık

1 çay bardağı kuş üzümü

1 çay bardağı kuru üzüm

Yapılışı

Tencereye yağı koyup doğradığınız soğanları,domatesi ve fıstığı ekleyip kavurmaya başlayın.Arkasından üzümleri ve baharatları ekleyin.Daha sonrada yıkamış olduğunuz pirinci,tuzunu ve suyunu ekleyip pilavı pişirip demlendirin.

Diğer tarafta temizlenmiş hamsilerin kılçıklarını teker teker çıkarıp bir tabağa koyun.Daha sonra resimlerde de görüldüğü üzere hamsileri önce dibine sonrada kenarlarına dizin.İşlem bittikten sonrada pilavı içine aktarıp kenarlara sarkmış hamsileri pilavın üzerine kapatın.Açık kalan yerleride aynı şekilde hamsilerle kapatıp,üzerlerine fırça ile zeytinyağı sürüp fırına verin.Arkadaşlar bu pilav karadeniz yöresinin geleneksel bir yemeğidir.Hamsi zamanı mutlaka yapılır.Yapılmazsa olmaz,mutlaka her evde pişmesi gerekenlerdendir.))Sizlere belki çok teferruatlı gelebilir,aslında değil.Sadece önemli olan hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkarmak.

Not:Hamsiler belki yağsız olabilir düşüncesiyle annecik yola çıkıp hamsileri dizdikten sonrada üzerlerine birazcık yağ gezdirdi.Eğer sizler denemek isterseniz yağı kendinize göre ayarlamanızda fayda var derim.Fırına vermeden öncede mutlaka hamsilerin üzerlerini fırça ile yağlayın.Hem parlak olmasını sağlayıp hemde hamsileri çıtır çıtır yapacak.

Şimdiden hepinizin ellerine,gönlüne sağlık diyorum.Afiyetler olsun!!

35 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar bu ne güzel görüntü böyle.Hemen aklimdan, simdi olsada yesek diye gecirdim.Pilavli hamsinin ilk defa yapilisini gördüm.Ellerinize saglik.

munevver dedi ki...

Gülcüğüm,günaydın!Ben de sana iyi haftalar diliyorum.Hamsi çıkıp,Hülya da kuşunu yapınca aklımdan hemen hamsili pilav geçti.Bir baktım ki yapmışsın bile.Ellerine sağlık.Afiyet olsun.Güzel günler.

munevver dedi ki...

Gülcüğüm,pardon.Aklımdan Beyhan'ı geçirdim.Hülya yazmışım.Beyhan sen de kusuruma bakma.İyi günler.

Adsız dedi ki...

Gülcüm valla seni tutabilene aşkolsun :) Gene ne güzel şeyler yapmışsın. Buda tam bir sanat eseri gibi olmuş valla harika. Ellerine sağlık canım
SEvgiler...

Adsız dedi ki...

Harika!!! Şimdiye kadar hiç görmemiştim hamsili pilav.Eee karadenizli arkadaşlarımızdan öğreneceğiz yavaş yavaş:)) Hamsiyi seviyorum da pilav kısmını yiyebilir miyim acaba? Ağır mı gelirki? denemeden bilemeyeceğim. Ama alttaki hamsi tava varya o işte tamamen benim damak zevkime uygun.Ellerinize sağlık,hamsili pilav pasta gibi olmuş,ne güzelde dizmişsiniz.Öpüyorum arkadaşım,arkadaşlara selam:))

Adsız dedi ki...

Gül'cüğüm diye hitap ediyorum diye size karşı bir saygısılık etmemiş olurum umarım.
Annenizin ellerine sağlık,orda olsam o elleri öpmek isterdim.
Bu pilavı hep merak edip dururdum.Yemek hiç kısmet olmadı bizlere.İyiki sitenize bakıp resimlenmiş halini gördüm.Az çok pilavınıda tahmin edebiliyorum.Yinede hocamızın ağzından çıkanları okumak büyük keyif verecek bana.Sevgili Gül ne zaman tarifini vereceksin,merakla beklemekteyiz ailecek??
Eşim geceden beri resimlerini seyredip duruyor.Yarın kısmet olursa hamsi alıp deneyeceğim.Yakınınızda olsaydım utanmaz gelip yapılışını sizlerden görmek isterdim.Gerçi öyle güzel safha safha resimlemişsinki diyeck sözüm kalmadı.Annenize ve sana BRAVO tekrar ellerinize sağlık.

Aileck sizlere sevgilerimizi gönderiyoruz.

Saime

DRNEFES dedi ki...

nezamandır karadenizdeyim(dolu dolu 3 yıldır)bi hamsili pilav yiyemedim..:(((yapan bi yer de yok pek samsunda..siz nerelisiniz?

Adsız dedi ki...

oy anam oy bunlarda nedir böyle sanki elini uzatıp tabağı çekip yenecek gibi.hemşerim sen bana gecenin bi saati kafayımı yedireceksin yahu.

---OPTiO--- dedi ki...

oyy nefis görünüyo..ellerine saglik..

Adsız dedi ki...

Gülcüğüm bu ne muhteşem bir şey şu güzelim hamsilerin bir yolları buralara şöyle sıcaktan bayılmamış halde düşselerde yapsammmm ahhhh kader utansın:)Şöyel bir kaç hamsi ailesi varmı buralara taşınacak:))))

ArMeda dedi ki...

Gülcüm merhaba maşşallah hızına yetişilmiyor.hangisine yorum yazacağımı şaşırdım vallahi..Hepside harika ama hamsiye 1 yıldır hasretim erzuruma geldiğimden beri doğru dürüst balık yiyemedi.Eeee malum henüz buralara gelmedi inan ağzım sulandı ellerine sağlık acnım sevgiler....

NAZLICA dedi ki...

Gül bir sanat eseri olmuş valla hamsili pilavın.Nasıl da güzel anlatmışsın, fotoğraflamışsın.Bu yemeği hiç yemedim desem ayıp olurmu. Sadece kızartmasını yedim.Umarım birgün nasip olur. Ellerine sağlık canım.

Adsız dedi ki...

Hamsili Pilav...Hamsili Pilav...
İşte geldim. Artık kiloları atmak için bir doktora mı giderim yoksa evdekileri de rejime mi çekerim bilmem. Bu kadar lezzetli yemekleri bir de tadabilsek ne iyi olurdu değil mi?

Adsız dedi ki...

Hamsili Pilavı da en sonunda gördüm zira çok merak ediyordum.Arakadaşlar arasında çok muhabbeti olmuştu bende aralarında resmen Fransız kalmıştım.:))) Sayenizde hem resmini hemde tarrifini görme ve alm aimkanım oldu.Ayrıca kitap gibi sunum ve resimlerde harika çıkmışlar.Çok teşekkür ederim şahsım adına.İyi geceler diliyorum.

Adsız dedi ki...

merhabalar bu hamsılı pilavı kadıkoy de sahilde beşiktaş iskelesinin orda gordum fakat tadamamıştım üstelik görüntüsü cok kotuydu sizinkı gibi degildı ellerınıze saglık kutluyorum sizi

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Mutfak masalı,
Teşekkürler,sizler ikram etme şansım olabilse inan çokmemnun olurdum.Ne yazıkki burdan da olamıyorum bu yüzden üzgünüm canım.

Seninde ellerin esağlık,sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Münevverci'ğim,
Öncelikle sana ve ailene çok güzel bir hafta diliyorum.
Balık yasağı kalkıp hem balıklar hemde hamsiler bollaşınca bu tür tariflerde artık buralarda yerlerini sırası ile alacaklar.Çok teşekkürler sevgili Münevver.Seninde ellerine sağlık.

Sevgilirimi gönderiyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Bahar'cığım,
Teşekkürler canım..Çok güzel bir hafta geçirmeni diliyorum.
Bulmaca ile ilgili sorunlarını umarım giderebilmişsindir.Eğer halen sorun yaşıyorsan lütfen bana mail adresini yazar mısın??Ordan ben sana anlatabilirim belki.))

Sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Beyhan'cığım,
Hiç hamsili pilav yemeyen arkadaşlarımdan örnek vereyim sana.
Bazıları nerdeyse borcamı yiyebilecek kadar çok seviyor,bazılarıda hiç sevmiyor tıpkı benim gibi.Hamsi tavayı bende çok severim.Düşünsene herkesin bir tava hamsi yediğini.Birde ev kalabalık olunca ocağın başından geri glmek ne mümkün.)))

Sevgilerimi gönderiyorum canım.

Çalıkuşu bir ömre bedel benim için..)Teşekkürler yayınlayıp bir kez daha bizlere hatırlattığın için..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Saime,
Çok teşekkürler güzel yorumun için.Çok şımardım laf aramızda.))

Bize yakın olsaydınız annecik devamlı yapıp size gönderiridi inan.Zaten yapıp yedirmesini çok sevdiği için zevkle yapardı.Hocamız mertebesine de anneciği oturttuğunuz içinde teşekkürlerini gönderiyor sizlere ve ekliyor,estegfurullah ne demek elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum diyor.))

Çok çok teşekkürler tekrardan güzel yorumun için.Umarım kolaylıkla yapar,afiyetle yersiniz.

Çok güzel bir haft diliyorum size ve ailenize.

Sevgilerimle,
Gül

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Menapoz abla,
Samsun'da bende hiç rastlamadım yapan kişilere veya rest.lara.Ben Trabzon'luyum, hamsi zamanı devamlı yapılır bizim oralarda ve dolayısiyle (İst.da) burda yaşayanlarda sıkça yaparlar.

Sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Çok üzgünüm isimsiz arkadaş yapacak bir şey yok.))

Damak Tadı dedi ki...

Çok teşekkürler Optio,iyi haftalar canım..

Sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Cancanım benim,
Ben bir yolunu bulup sana burdan gönderme imkanı varsa onu araştıracağım.Trabzon'da olsaydım balıkçılar o tarafa sevkiyat yapıyor olsalardı hallederdik.Ama bu hamsiler Marmara henüz Karadeniz çıkmadı.Anneciğin sülalesi hep balıkçı zaten.)) Akrabalarımız İhr.yaptıklarından bu konuyuda yakından hallededeklerini umuyordum.Veya benmi gelip sana bırakıp dönsem.Olsun çareler henüz tükenmiş değil canım.Yeterki gönüller bir olsun,halledilir.))

Sevgilerimi gönderiyorum çokça tarafından.

Öpücükkkk.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Armeda'cığım,
Marmara hamsisi olduğundan oraya henüz ulaşmamıştır,yakında karadeniz çıkar canım üstelik daha da yağlı olur.İnşallah o zaman sık gelirde bol bol yeme imkanını yakalamış olursunuz canım.Çok teşekkürler bu güzel yorumun için ellerine sağlık.Çok güzel bir hafta diliyorum.

Sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Black knight,
Ben hep diyorum sana istediğin olursa bir telefon aç anında hazırlarız gelip alırsın veya bizde yersin.Ama nerdeee sen bir sefer bile istemedin.Yapacak inan bişey yok.Şimdide bu siteyi açtım artık bol bol bana burdan yazıp durursun.Çok öpüyorum seni..

Sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Sevdalinka,
Çok teşekkür ederim ziyaretinizden ve güzel yorumunuzdan ötürü.Umarım tahmin ettiğiniz gibi çıkmıştır görüntü ve tarif.Şimdiden ellerinize sağlık.iyi haftalat diliyorum.

Sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Merhaba Apo bey,
herkesin kendine has yapma şekli vardır.bizim yaptığımız orijinidir duyurulur.teşekkürler yorumunuz için ayrıcada.

Selamlar

sevdamavisi dedi ki...

merhaba Gül,
ellerine sağlık ne güzel görünüyor hamsiler. Ahhh nasıl canım çekti bir bilsen. Dün yedim ama hiç seninkiler kadar taze ve güzel değildi. Kesmedi beni. Balık deyince ağzımın suyu akar zaten ...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Sevdamavisi,
Sanki bana yorum yazarken yüzündeki
o tebessümü hissedebiliyorum canım.
Ahhh keşke sizlere gönderme imkanım olabilseydi buralardan,inan hemen gönderirdim canım.Çok teşekkürler o içten güzel yorumun için.


Sevgilerimle,

tatli-tuzlu dedi ki...

Gül iki üc gündür hamsilere bakiyom ama yorum yazmaya firsat bulamiyorduml.Hamsili pilav harika görünüyor. ELLERINIZE SAGLIK.Insan yemiye kiyamaz. Sevgiler BEHIYE

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Behiye'ciğim,
Çok sağol canım,sizin oralarda da olsada sende yapsanda yeseniz.Kesin dondurulmuşları çoktur.Bizim zamanımınzda iken dondurulmuş çok oluyordu hasretliği ordan gideriyorduk canım.Ah yakın olsanda yapsam yapsam göndersem sanada..))

Kendine çok iyi bak şeker,sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Kruidnagel,
Senden olumlu not almam çok önemli idi inan TEŞEKKÜRLERRR...Evet ben Trabzon'luyum,kesin hamsili pilavını orda yemişindir.))) Bu arada hoşgeldin gözlerim hep yollarda idi ne zaman gelecekte o güzelliklerden yayınlayacak diye sabırsızlıkla bekliyordum inan.Teşekkürler yorum yzıp haberdar ettiğin için.

Burdan sevgi ve selamlarımı gönderiyorum canım.

Gül

mizoş dedi ki...

hamsili pilav tarifiniz için teşekkür ederim çok güzel görünüyordu bende görünce aynısını yaptım umarım güzel olur elinize sağlık

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Gül'üm, 7,5 kilo hamsi mi temizledi annecik? Aman Allahım..Kadın kendine gelebilseydi şaşardım. Çok güzel görünüyor ama, nefis olduğuna eminim..Elleriniz dert görmesin ikinizin de..Sevgiler..