Salı, Nisan 15, 2008

Tropikal Meyveler

Sweet Tamarınd
Demirhindi, Tamarinde, Tamarindus indica,Hint Hurması
Demirhindinin asıl vatanı Afrikanın tropik bölgeleri olup, buradan önce Hindistan, Malezya ve Endonezyaya kadar geniş bir alana yayılmış olup en son olarakta orta Amarikaya, özelliklede Karaib adalarına yayılmıştır. Demirhindi eskiden baklagiller ailesine dahil edilmiş, fakat son yapılan yeni tasnifle demirhindi sinamikegiller ailesine dahil edilmiştir.

Bir eski İstanbul klasiği Demirhindi şerbeti Istanbul’da Ali Muhittin Haci Bekir’de bulunur.Merak edenlere bilgi amaçlı.. Tel:0216 / 336 15 19
Botanik: Demirhindi 10-25 cm boyunda üst kısmı oldukca sık dallı ve yapraklı, gövdesinin kalınlığı (çapı) 8 metreyi bulur. Yaprakları 10-15 çift karşılıklı olarak dizilmiş 2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm eninde yeşil renkli, kenarları bütün, ortadan uzanan anadamar sanki yaprağın uc kısmını içeri doğru çekiyormuş gibi ve girintili olup iki dişli yaprakmış gibi bir görünüm verir. Ana yaprak karşılıklı dizilen 24-30 yaprakcıktan meydana gelir ve değişken sıra ile dallara dizilmiştir.

Çiçekleri yapraksapı dibinden uzanan bir sap üzerinde 8-12 çiçeğin değişken sıra ile dizilmesi ile meydana gelen salkım şeklindeki çiçek demetlerinden oluşur. Çiçekleri açmadan önce gonca iken önce yeşil sonra kırmızımsı ve açtıktan sonra ise üzeri kırmızı beyazımsı çizgili pempe taç yaprakları ve ortada beyaz bir göbekten meydana gelir. Çiçekleri dölendikten sonra aynı keçiboynuzuna (harnup) benzeyen 10-20 cm uzunluğunda 2-4 cm eninde siyahımsı esmer renkli içnde 6-10 adet köşeli , esmer, sert çekirdekler ve bunu saran etli sulu beyaz meyve özü bulunur.
Hasat zamanı: Sonbaharı toplanan keçiboynuzu (harnup) şeklindeki meyvelerin kabukları soyulur, çekirdekleri, çıkarılır ve geri kalan meyveözü sıcaksuda koyulaşıncaya kadar kaynatılır ve eldeedilen püre (ezme) ev ilaçları ve natürel ilaç yapımında kulanılır.
Rambutan

Anavatanı Malaya yarım adası olduğu tahmin edilen bir ağaç olup 9 m. yüksekliğe kadar boylanır ve meyveleri salkım halinde oluşur. Meyvelerin dış kabuklarının rengi, sarı ile kırmızı arasında değişir ve üzerlerinde uçları sivri ve yumuşak dikenleri bulunur. Kabuğun altındaki meyve eti açık sarı renkte ve kolaylıkla ısırılamıyacak kadar sert olduğundan meyve emilmek suretile tüketilir. Rambutan'ın büyüklüğü bir küçük elma kadar olup, lezzet ve kokusu cinslerine göre tatlı, ekşimsi ve ekşi arasında değişir. Bu meyve ağacı, yetişmesi için yağışlı ve homojen bir hava nemi gösteren, yani tamamiyle tropik bir iklim istemektedir. Ancak Antalya ili Gazipaşa ilçesinde de rahatça yetiştirilmektredir. En tutulan cinslerinde, meyve etinden kolaylıkla ayrılabilen çekirdekleri olan Rambutan ağaçları, senede biri büyük ve biri ufak olmak üzere iki ürün verirler ve iyi işlenirse her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilir. Rambutan genellikle marcottage yöntemiyle üretilir; ancak bununla beraber, tohumdan fidan yetiştirmek ve bunlara göz aşısı yaparak da üretilebilir. Dikim aralığı 10 X 10 m. dir.
KAYNAK:www.tarim.gen.tr


10 yorum:

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Gül; Bu meyveleri görünce içim gitti. Malezya'da hepsinden yedim, harika lezzetler. Uzakdoğu'da kilolu insan göremezsin. Deniz ürünleri ve tropikal meyveler tüketiyorlar. Tek karbonhidrat pirinç o da yağsız. Ne iyi etmiş arkadaşın bunları getirmekle. Afiyetle tüketin.Sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Gül bizler için henüz hiç bilmediğimiz lezzetler zaten küçük şehirlerde böyle meyveleri bulmak imkansız..Yemiş kadar olduk..sevgiler...

antepası dedi ki...

Ay ne güzel anlatmışsın.Tadını bilmiyorum ama tatmak için can atmaya başladım.Paylaşımın için sağol.

pelin dedi ki...

GÜLCÜM
UZUN ZAMANDIR UĞRAYAMAMIŞTIM. NE GÜZEL ŞEYLER YAPMIŞSIN BÖYLE..

Ferhanca dedi ki...

Gulcum . bu yasdan sonar ne meyvelerle tanistik . hele burad patatsesin bile alti yedi cesidini gorunce sasiriyor insan. ben yine elma mandalina portakaldan vazgecemeynlerdenim :))
afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

merhaba cok degisik meyveler tanitmisin cok ilgin tatlarida cok degisiktir eminim özelikle üsteki meyveyi merak ettim,sevgiler

Adsız dedi ki...

Rumbatanı Nişantaşında görüp merak edip satın almıştım.Sizinde değindiğiniz gibi pahalı bir meyve.1 Tanesine verdiğim parayla 3 kg elma alırdım.Olsun merakımı yenmiş oldum.
Demirhindi şerbetini biliyorum,bana yabancı değil.Fakat meyvesini ilk kez görüyorum.Kısa bir araştırmadan sonucu bu meyvenin "yaşının" dahada ilginç olduğunu artık biliyorum.
Teşekkürler.Getirenlerinde kollarına sağlık.

İyi günler
Canan

daimamutfak dedi ki...

Canım akrabalarının iyileşmesine sevindim.Senin üzülmeni hiç istemiyorum anında bloguna yansıyor.Kendine iyi bak canım..sevgilerimle

Selcen Şenocak dedi ki...

Merhabalar,

Biz yani Selcen ve Evren bir etkinlik hazırlamaya karar verdik. Karar verdik vermesine ama bir yandan da bizi bir telaş aldı ne yapalım diye. İstedik ki etkinliğimiz hem herkesin yüzünde bir tebessüm oluştursun hem de gönüllerimizi küçük hediylerle biribirine bağlasın. Sonunda karar verdik, yaklaşan anneler gününü de düşünerek ANNELER GÜNÜ & KALPTEN GELEN GÜZELLİKLER etkinliğini başlattık.

Katılmak isteyen blogcu arkadaşlar
annelergunu.kalptengelen@gmail.com’ a ad, soyad, blog adresleri ve hediyelerinin gelmesini istedikleri adreslerinin yazılı olduğu bir mail atacaklar ve 10 Mayıs’ta yapılacak kura sonucunda birbiri ile eşleşenleri biz 11 Mayıs’ta mail ile bilgilendireceğiz böylece herkes sadece kime hediye alacağını öğrenmiş olacak. Ancak hediyeniz geldiğinde kimden geldiğini öğrenebileceksiniz. Hediyeleriniz elinize ulaştığında da bloğunuzdan yayınlayacaksınız. Eee bu arada annelerin, anne adaylarının ve geleceğin annelerinin de anneler gününü kutlamış olacağız. İsterseniz yurt dışından isterseniz yurt içinden nereden olursa olsun etkinliğimiz herkese açık. İstediğiniz her şeyi hediye edebilirsiniz kendi ördüğünüz bir şal, yaptığınız bir reçel, bulunduğunuz yere ait yöresel bir şey, pastacılık malzemeleri, kitap vs vs vs… Hepinizi bekliyoruz.


Son Katılma Tarihi: 10 Mayıs 2008
Hediyeyi Ulaştırma Tarihi: 10 Haziran 2008
Hediyelerinizi Bloglarınızda Bizlerle Paylaşma Tarihi: 12 Haziran 2008

Adsız dedi ki...

Merhaba gülümser abla ben gizem.Mersinde oturan gizem tanımışsındır.Herkese selam söle bu arada karyamı cokkkkk özledim we yemeklerin cok güzel gördükçe yiyesimis qeliyorrrrrr:)