Perşembe, Ağustos 19, 2010

Dikenli İncir

Türkiye'nin hemen hemen yer yöresinde görülen ancak, Akdeniz ve Ege'de daha sık rastlanan yabani bir bitki olan dikenli incir, hasat dönemi olması nedeniyle kent merkezlerinin yanı sıra sahil kesimlerinde de tablalarda satışa sunuluyor.

Kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan “dikenli incirin”, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olduğu bildirildi.

Dikenli İncir

Genelde soğuk olarak tüketilen, bu nedenle satıcıların buz parçalarının üzerine serdiği, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunduğu dikenli incirin, her yaş grubunca tercih edildiği gözleniyor.


Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen, anavatanının ise Güney Afrika olduğu bildirilen dikenli incir, halk arasında “Hint inciri” ve “Frenk inciri” olarak da biliniyor.
kaktüs

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Tetiker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dikenli incirin C vitamini yönünden zengin olduğunu, bu nedenle vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğinin bulunduğunu söyledi.


Dikenli incirin, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak alışkanlığını düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğunu vurgulayan Tetiker, “Bu meyveyi tüketenlerin ayrıca polivitamin hapları almasına gerek yok” dedi.

Dikenli İncir
Tetiker, dikenli incirin, hiçbir hormon ve katkı maddesi olmadan, doğada kentiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organik bir meyve olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

dikenli incir

“Bu meyve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili. Bu nedenle hastalarımıza bu meyveyi tüketmelerini öneriyoruz. Vitamin değeri ve katkısız yetişme özelliklerinin yanı sıra fiyatının da ucuz olması ayrı bir avantaj sağlıyor. Yetişkin bir bireyin günlük alması gereken 60 miligram C vitamini dikenli incirle karşılanabilir.”



Tetiker, içindeki iri çekirdeklerinin de tüketilmesini önerdikleri dikenli inciri diyet yapanlara da tavsiye ettiklerini belirterek, “Bu meyve bağırsakları düzenli çalıştırmasının yanında tok tutma özelliğine de sahip olduğu için diyet yapanlar için son derece faydalı. Diyet yapanlar, açlık hissettiklerinde bu meyveden 3-4 adedini birden tüketebilirler” diye konuştu.


Tetiker, dikenli incirin tüm bu faydalarının yanı sıra doğal kozmetik sektöründe de “kırışık giderici” krem yapımında kullanıldığını sözlerine ekledi.

Not:Bilgiler internetten alıntıdır..




YARDIMLAR DEVAM ETMEKTEDİR ARKADAŞLAR!

15 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Güzel ve faydalı paylaşım için teşekkürler.

Saygılar.

Zehra Gürgen dedi ki...

AA BEN BUNDAN MERSİNDE YEMİŞTİM ! GÜLÜM NE GÜZEL ANLATMIŞSIN MESELA BEN ADINI BİLE BİLMİYORDUM ?

YeMeK vAkTi dedi ki...

Enteresan ilk defa gördüm Gül ablacım..

mintinin dünyası dedi ki...

gül ablacım hayırlı sabahlar güzel bir gün diliyorum sana.inan bu meyveyi sen anlatıyorsun ben duyuyorum.sen gösteriyorsun ben görüyorum.daha evvel hiç tanışmamışız meğer.emeğine sağlık ablam...sevgiler...

yemekbiraşk dedi ki...

merhabalar,
kaktüs inciri olarak biliyorum
ben açıkcası tadını pek sevemedim. ama eşim çok sever gördüğümüz zaman hemen alırız. ama faydalarını o kadar güzel anlatmışsınızki yememek mümkün değil.
sevgiler..

Sevil Şahin dedi ki...

hımm ben daha önce yemedim bak merak ettim tadını gül ablam

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Ne kadar faydalı bir meyveymiş. Gördüğüm yerde alıcam. Ama İstanbul dahiç görmüyorum gülcüm...

seda dedi ki...

Bu meyvenin Türkiyede de oldugunu bilmiyordum. Sadece almanyada gördüm ve tropikal bisey oldugunu sanmistim. Sasirdim...

sibelyalcincom dedi ki...

İlk defa görüyorum. Paylaşımınız için teşekkürler:)

paşakızı mutfakta dedi ki...

Canım güzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler.Sevgiler.

Birsel ve İrem dedi ki...

Merhaba. Fethiye'de tatilde iken bunlardan çok vardı. Tadına bakmaya cesaret edememiştim. Çiçekleri de çok güzel, sarı sarı....Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Sevgiler.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

gülcüm merhaba canım..
yıllaar önce Kaş'a ilk gittiğimizde meydanda satarlardı gece ve gündüz.
bende ilk orada tatmışımdır.
hep aklıma Kaş gelir gördükçe..
zahmeti çok dediğin gibi :(
ama yemesi çok keyifli gerçekten.

umudunmaceraları dedi ki...

Adanada çok satılıyor.ama ben hiç tadmadım.eşim tadının garip olduğunu söylüyor.Birgün deneyeceğim.Faydalıymış.İlaç niyetine yemek lazım

Adsız dedi ki...

Enteresan, Meksikada bu meyve adinin "tuna",o cok lezzetle, yesil ve mor renkler var. (pardon, cok az turce biliyorum).
Blogunuz cok guzel olmus, tebrik ederim !

Saygilar.

Adsız dedi ki...

Enteresan, Meksika bu maybe var ve adinin "tuna", cok lezzetle. Yesil ve mor renk var.
Blogunuz cok guzel olmis, tebrik ederim!

Saygilar.