Pazartesi, Ağustos 18, 2008

Cranberry-Zitronenkuchen / Yaban Mersinli Limonlu Kek

Keki bugün yine misafirlerimiz için hazırladım..Limonlu keke yaban mersinleri çok yakıştı ve nefis aromalı bir kek oldu.Alman pastalarını ve keklerini benimle birlikte dostlarımızda çok sevmeye başladılar.Bizler kremalı pastaları sevmediğimiz için bu tür kuru kek ve pastalar her zaman tercihimiz olmuştur..(Denemek isteyen arkadaşlar,farklı meyve kuruları deneyebilirler).Yanında filtre kahve mutlaka olmalıdır..Şimdiden hepinizin ellerine sağlık diyorum ve güzel bir hafta diliyorum!

Malzemeler
5 yumurta (küçüklerden)
1,5 su bardağı şeker (yaklaşık 300 gr)
2 limon kabuğu rendesi + 3 limonun suyu
75 ml krema
minicik tuz
190 gr yumuşak tereyağ
2 su bardağı un (yaklaşık 400 gr oluyor)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
150 gr kuru yaban mersini
üzeri için 150 g pudra şekeri
1/2 limon suyu
Hazırlanışı
Yağ,şeker ve tuz 5 dk çırpılır.
Yumurtalar eklenip üzerlerine 1 yemek kaşığı un serpilip çırpılır.
Krema eklenip çırpılır.
Limon kabukları ve suyu eklenip çırpılır.
Un ve kabartma tozu elenip eklenip çırpılır.
Yaban mersinleri eklenip kaşıkla karıştılırılıp hamur hazır hale getirilir.
Not:Yaban mersinleri bir tabağa konulup, üzerlerine kaynamış su dökülüp, yaklaşık 20 dk şişmeleri için bekletilir.Sonra süzdürülüp kağıt havlu üzerinde kurulanır...)
Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk 175 c de pişirilir.
Guss için, pudra şekeri ile limon suyu karıştırılıp ılınmış kekin üzerine dökülür.Afiyet olsun!

13 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

canım GÜLÜM
ellerine sağlık ..
yabanmeersini muhteşem bir lezzet dimi :)
bende 2 yıldır çok düzenli tüketiyorum.
2 kere kekini yaptım tatlılarada atıveriyorum dene lütfen.
*
*bilmeyen arkadaşlar malatya pazarından çokk rahat bulabilirler*
çok sevgilerimle.. NRY.

Işıl dedi ki...

Merhaba Gül'cüğüm,

tatilim güzel geçti teşekkür ederim..
Bu tarz kekleri bende çok severim insanın ağzında dağılır..
Hımm, bir de yanına mis gibi filtre kahve..
Hamile olduğum için kahe içemiyorum bu kek kahve kombinasyonunu çok özledim ama az kaldı :) Dayanacağız..

Sevgiler
Işıl

Ferhanca dedi ki...

Bu sıcaklarda dediğin gibi kremalı pastalar gitmez , çayın yanında böyle güzel elden çıkmış, güzel bir kek yenmez mi . ben çay demliyorum gülcüm tercihim çay.)))
canım ellerine sağlık çok güzel tarifler bizlerle paylaşıp tercüme yapıp bizler iletmen çok hoş bir incelik.iyiki bloglar vaar paylaşımlar var yoksa sadece yiyenler bilicek..
çok öptüm..

NAZLICA dedi ki...

Çok nefis gözüküyor kekin canım. Ben de kek severim, hem de kek tenceresinde ve ocağın üzerinde ağır ağır pişen kekleri. Alışkanlıkmıdır nedir bilmiyorum. Ellerine sağlık, senin yaptığın herşey farklı gözüküyor zaten. Sevgiler gönderiyorum canım.

Adsız dedi ki...

gül ellerine sağlık canım..müthiş bi kek olmuş..bayıldım...
sevgilerimle canımcım..

Tijen dedi ki...

kargoya veririm dersen adresimi hemen yollayayım gül'cüğüm. bol meyveli olsun ama! sana da iyi haftalar güzel arkadaşım.

renkler dedi ki...

canım, beni merak etmişsin. iyiyim... tatil yapıyorum arada... yoğunum. yazın yazmaya ara verdim. umarım dönerim. sizleri, özellikle de seni çok özledim... kendine çok çok iyi bak canım.)

Adsız dedi ki...

Yaban mersinini bulabilirsem kekini deneyeceğim. Enfes görünüyor ellerine sağlık.

HUYSUZBALIK dedi ki...

Gülcüm döktürmüşsün yine ellerine sağlık. Bu yabanmersini tadı nasıl acaba merak ettim şimdi. SEvgiler...

pelin dedi ki...

ellerine sağlık Gülcüm.nasıl da canım çekti.

Nixie dedi ki...

Gül hanım merhabalar.Bu akşam çok üzgünüm...İlk defa canımın çektiği birşey oldu ve oda hüsran oldu.Oturup ağlasam yeridir.Bu sıralar ne yaptıysam kötü oluyor.Bol limonlu bu keki canım inanılmaz istedi.Ortaya çıkan felaketleri sıralayayım.Benim kek 1.30 saat oldu halâ pişmedi.Üstü kızardı ama içi pişmedi.Muhallebi gibiydi içi.Pes ettim çıkardım fırından.Yumurta kokusunu fena yaydı piştikçe.Bütün herşeye uydum.Acaba limon suyumu fazla geldi.Belki boyut olarak farklıydı sizinkinden.Ben sorun ne anlayamıyorum...Ama biraz uzanıp sinirimin geçmesini beklemem lazım:))
Bu arada o güzel kek kalıplarınızın İzmirde bir satıcısı varmı?Wilton Nordic çok güzel görünüyorlar.Saygılar...

Damak Tadı dedi ki...

İyi akşamlar,

Yorumu okuyunca çok üzüldüm inanın..Neden oldu anlayamadım..Belki inanmayacaksınız şimdi bende limonlu kek pişirdim ve telin üzerine aldım havalanması için..Çok da nefis görünüyor..


Acaba unumu az geldi..Aklınızda bulunsun her zaman,mutlaka şeker ve yumurtayı çok çırpmanız gerekiyor..Limonlarınızla ilgisi yok anladığım kadariyle,sizin sorun ununun az oluşundan kaynaklandı mutlaka..

Dikkat etmeniz gereken bir husuta şu;hamurunuz çok akışkan olmuşsa mutlaka bir çay bardağına biraz un koyup ekleme yapınız..Fırının ayarı yüksekmiydi ki üzeri pişti hemen?Bunlara çok dikkat etmelisiniz..Keki pişrirken ben hep alttan 2.sırada sıraya koyarım teli..Ortaya almam ki önce alt kısmı pişsin diye..Gerçi fırın turbolu olduğundan her tarafını aynı ayarda pişiriyor..Bende sizi kadar üzüldüm bilesiniz..

Nordic İzmir'de varmı bilmiyorum..İstanbul'da Fermo'da satılıyor bazı çeşitleri..Veya sitesinden alabilirsiniz,biraz pahalı ama değer bence..Hele dikkatli kullanırsanız evladiyeliktir..


İnşallah bundan sonra yapacağınız kekleriniz çok güzel olur..Bence size nazar değdi..Gülmeyin ama ciddiyim bu konuda..



Çok sevgilerimi gönderiyorum..

Nixie dedi ki...

Bende nazarı düşündüm ilk önce:)) Çok fazla beğenen oldu yaptıklarımı çevremde.Ama her seferinde"benlik bir konu değil bu,sitelerden topluyorum tarifleri" diyordum.Ama buda işe yaramıyor galiba.
Akışkan bir hamur değildi.Zaten birazda eklemiştim un.Bu arada ilk tereyağı ve şekeri karıştırınca istesenizde cıvık olmuyor hamur.Yoğun bir görüntüsü oluyor.Yumurtayı çırpma kısmı zaten benim ustalık işim.Az çırpınca yumurta kokusunu alıyorum çünkü.Mini fırın olduğundan daha önce koyduğum gibi koyuyorum.Bu arada üzeri kızarınca folyo ile kapadım.Yani düşünün ona rağmen içi pişmemişti.Bu arada kabarmayan kekim fırından çıkınca içeri doğru söndü:)) Eşimin tavrı çok komikti"hayatım gel senin kek fıs diye sönmüş":))
Voltaj düşüklüğü etkenmidir diye düşünür oldum.Yeni tarifi gece deneyeceğim o yüzden.Birde fırınımı temizleyeyim.Başka bir zaman cesaretim gelince bu tarifi tekrar denemek istiyorum.Bu arada klasik birşeyler deneyip,bir sorunu göreyim.
Denediğim tarifler hep güvendiğim sitelerden.Denerken tereddütüm olmuyor.Sadece damak tadı faklıysa site sahibinin ozaman vakit kaybetmiyorum...Yani tarifi denerken kötü olacağını hiç düşünmüyorum..Neyse kısaca biraz araştırmalıyım.Hoşçakalın.