Pazartesi, Mayıs 11, 2009

Soğan Tohumu Yemeği (Çorbası)

Bu yemeğin tarifini ve fotoğrafını, Mutlu arkadaşımın izni ile ekledim siteme..Yemeğin Karadeniz yöresine ait olduğunu kısa bir araştırmadan sonra öğrendim..Özellikle Giresun'a ait diye bir söylem var..Fakat bunun yanı sıra, Trabzon'un köylerinde de bu yemeği biraz daha farklı yaptıklarını da öğrendim..Birde yumurtalı,mısır unlu tavasıda yapılırmış.Tercih sizlere kalmış..İster yemek şeklinde,ister tava şeklinde tohumları bulduğunuzda deneyiniz..Yanına mutlaka bir parça mısır ekmeği eklemeyide unutmayınız.AFİYETLER OLSUN..
Mutlu arkadaşıma gönülden teşekkürlerimi gönderiyorum..
Ayrıca organik meyve,sebze,süt,yumurta,bakliyat,meyve,peynir ihtiyacınız varsa,siparişinizden 1 gün sonra elinizde..Bunun yanı sıra zeytinyağ,sbunlar,yufkalar ve otlu böreklerde mevcut..Ayrıca kurutulmuş sebzelerde var tabiiki..İlgilenenler varsa bana mail yazabilirler..Arkadaşımın ektiği tarlaları ve geniş alanda toprakları mevcut.İşi,ekip-biçip satmak..Üstelik buradaki pazarlardan bile ucuz..45 Kğ kadar kargo prası 6.-TL..Teşekkürler..!
soğan cücüğü
Malzemeler
1 adet kuru soğan
1 kahve fincanı bulgur
1 bağ soğan tohumu
1 su bardağından az süt
tuz
sıvıyağ

Hazırlanışı
Soğan yemeklik doğranıp, yağda çok az çevrilir.
Yıkanmış doğranmış soğan tohumları eklenip, tekrar yağda çevrilir.
Üzerine bulgurlar konulup biraz daha çevrilir.
Üzerine süt eklenip kaynatılıp yemek hazırlanmış olur.

Not:Tohumlar fazla ölmediğinden,süt burukluğunu alıp farklı bir lezzet veriyor yemeğe..Farklı lezzetler sevenler için birebir..Denemenizi tavsiye ederim..

26 yorum:

Sevgi Küçük dedi ki...

ama ama...ben çok merak ettim şimdi bunu!!soğan tohumu derken anladığımız anlamda tohum değil mi? ayrıca siparişler ne kadar uzağa gönderiliyor? komşu sayılırım ben!
haksızlık bu ya, herşeyi bensiz yapıyorsun çatlıyorum burada! :P

pelince dedi ki...

Değişik gerçekten..Bende alışveriş yaparken dokunmadan yapamayanlardanım :)Ama arkadaşına bol satış diliyorum..

Sevgiler.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

hiç duymadım desem inanırmısın GÜLcüğüm !!!!!!
tabii tatmadım da !!
belkide bildiğim bir şeyin, farklı adı bu..
tadanlara yapanlara afiyetler olsun canımcım.

nurdanın mutfağı dedi ki...

selamlar arkadaşım, bu yemeği tanıyorum sanırım, eşim ıspartalı, ananesinin, bahçesinden, bu tohumlardan ki "kabalak " diyor bunlara,toplayıp, zeytinyağlı bir yemek yaptığını "kabalak aşı"olarak anlatır..sevgiler

Unknown dedi ki...

Canımmm Gülüm ne kadar değişik lezzet
lerle tanıştırıyorsun bizi ellerine
sağlık.Harikasın kocaman öpüyorum..

Unknown dedi ki...

ARKADAŞINA BOL ŞATIŞLAR DİLİYORUM..
İLK KEZ DUYDUM BU BLOGCULUK BANA ÇOK ŞEY KAZANDIRDI..

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK NE KADAR DEĞİŞİK BİR ÇORBAYMIŞ .EN KISA ZAMANDA DENEYECEGİM SEVGİLER

nilüfer dedi ki...

Canım bu yemek bizde olsaydı şimdi tenncerede hiç kalmamıştı eşimde sürekli bu tarz karadeniz yemekleri istiyor benden..Biz köyden gelen ürünlere bi dünya para ödüyoruz kargoya arkadaşının anlaşmasımı var acaba?bende senin yanaklarından öperim canım sevgiler..

keskinli dedi ki...

canim sogan tohumunu ben hic duymadim ya degisik geldi burda varmidir aceba türkiyede varda
ayrica arkadasinada bol kazanclar dilerim seninde ellerine saglik sevgiler

akasyakokusu dedi ki...

Ablacım merhaba..Tohum deyince dedim minik tohumlarınmı çorbası oluyor...
Bu şekilde ikinci görüşüm..İlk gördüğüm soğanın resmiyle tohumunu bizzat yapılır diye anlatmıştı onun tarifi yoktu..Demekki bu olabilir..Biz geneli sert olur orası diye yemeyiz:))))
Yapsam bile benden başkası yemezki evde:)Ellerine sağlık ablacım....kg ve kargo fiaytını belirtmişsin..kurutma yada işçilik fiyatı nedir hepsi kendindenmiidir ablacım..nette ilgili bir sitesi varmıdır bakmak isterdim bende..çok öpüyorum..

Narince dedi ki...

Daha önce hiç görmediğim, duymadığım bir yemek daha. Karadeniz mutfağını mısırunu, hamsi, karalahanadan ibaret zannederdim. Hep yeni bir şeyler öğreniyorum senden Gül. Çok sağol.

Gönül dedi ki...

hayatım ellerine sağlık yine göstermişsin kendini....bebişimmmm aradılar 25 mayıs itibariyle yarışma başlıcak büyük ihtimal...bakalım mutlaka hab.er vericem tabiki size...çok öpüyorum tatlım desteklerini bekliyorum....sevgilerimle

made in funda dedi ki...

ilk kez duydum ben de.ama harika görünüyor.eline sağlık canım..

Zehra Gürgen dedi ki...

İlk defa duydum bende!
Gülüm yeni şeyler öğrenmek harika birşey.Hele senden!süper :)

ellerine sağlık canım.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Hayatımda ilk kez gördüm bu yemeği.Çok değişikmiş Gül.Soğan yemeğini ben yiyebilirmiydim tartışılır.Mısır ekmeğini asla boş geçmezdim.Enteresanlıklarla dolu hatunsun vesselam.
Demet,

Unknown dedi ki...

sogan tohumu dediginiz bildigimiz soganın yeşil kısmımı acaba.ilk defa duyuyorum da.

Damak Tadı dedi ki...

Arkadaşlar,sebze,bakliyat,meyv,un ve aklınıza gelebilen tüm yiyecekleri bu arkadaş ailesiyle kendi bahçelerinde yapıyor.Yerleri Manisa tarafında..Çok gönderisi olduğu için kargo ile anlaşma yapmış sanırım,gelen kilolarca meyve-sebzelere sadece 6.- TL ödeniyor.Normal kargo fiyatları elbette yüksek..O fiyatlara anlaşmalı olduğumuz kargo firması dosyalarımızı taşıyor.


Bizde soğanın yeşil kısmına tohumu denilirmiş..Onlar demet halinde satılır arkadaşlar..Uçlarında başlıkları vardır..


Sevgi'ciğim,siparişler uluslararası değil canım..Hani şöyle zarfa girip gönderilecek türden değiller..Yurt içine tatlım..


Keskinli,orada bahçeleri olan Karadenizlilere sor sana söylerler canım..


Akasyam nette sitesi yok..Sadece gruptakilere gönderiyor..Birde kendi çevresi tabiiki..Fakat 1 kg ot istiyorsun,eli bol ya,nerdeyse 2 kg çıkıyor..Burada sizlerle bu konuyu paylaştığımı bile bilmiyor kendisi..Ayrıca Ziraat müh.ve kendi işini kendi yapıyor..Kargo firmasıyla özel anlaşması var canım..Öpüyorum tatlım..



Sevgiler sizlere..

Sevgi Küçük dedi ki...

siparişlerin gelemiyeceğini tahmin etmiştim...surat asmam ve artık sizle oynamama kararı almam bu yüzdendi. ve benden duymuş olma ama blogumda mimlenmiş olabilirsin!! ;)
bekliyorum hadiiiii

Tuba dedi ki...

Hic duymamisdim, hic de yememisdim. Ilginc geldi. Tesekkurler canim Gul'cum. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR CANIM ..HİÖ DUYMAMIŞTIM DEĞİŞİK BİR LEZZET ELLERİNE SĞLIK...

lemanice dedi ki...

ben bunu tohumla falan yapılıyo sandım başta okuyunca.))gelgelelimki ben bunu çorba olarak değil pırasa yemeği gibi pişirilerek yapılanını biliyorum.organikçi arkadaşın sağolsun günümüz de onun emeğine çok ihtiyaç var.ben trabzondayım ve herşeyi organik yiyoruz gibi zaten. geliyor bize köylerden sağolsunlar.sana kocaman sevgilerimle birlikte öpücüklerimi yolluyorum.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Kuziciğim ben bir Giresunlu olarak ilk kez duydum:-)ama iş arkadaşım biliyormuş.biz yaparız sık sık dedi.çok da leziz oluyormuş.ama onlar içine pırasa da atıyorlarmış.ellerine sağlık canım.çok öpüyorum.sevgilerimle...

LEMAN dedi ki...

aa tohuma kalkınca bak yapayım bende

Unknown dedi ki...

meraba ben biraz arkadan geliyorum, bu yazı yazılalı 1 yıl olmuş ama:))bizde karadenizliyiz ve bu ota özek diyoruz beğenerek de yiyoruz.paylaşımlarınız için teşekkürler..

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

bizdede tohuma bırakılan soğanlara soğan erkeği denir...ve kavrulup yumurta kırılır...çok lezzetli olur...yapınca resimleyip eklerim....ellerinize sağlık değişik bir tarif olmuşş..

GULER dedi ki...

merhaba,
çok güzel bilgiler. hemen deniyeceğim. organik stış yapan arkadaşınızın e-mail adresini verseydiniz iyi olurdu. bizde faydalanırdık.