Pazar, Haziran 22, 2008

Rosinenkuchen/Kuru Üzümlü Kek

Kuru üzümlü kek ve öyküsü..!
Bir akşam iş dönüşü, rastlamış olduğum teyzeceğin elini öperek hal-hatır sordum..Kendisi ise bana aynen şöyle söyledi..Evladım senden bir ricam olacak..Aman teyzeciğim, buyur emrin olur dediğimde;şöyle bir durdu ve kolumu çekerek beni alnımdan öptü.Güler yüzlü kızım,senden üzümlü kek istiyorum dediğinde; çok mutlu oldum ve hemen toparlandım..Kaç vakittir seni göremedim söylemek için.Bu söyleyeceklerimide uzun zamandan beri planlıyordum ama bir türlü cesaretimi toparlayıp söyleyemiyordum dedi.Bende;benden mi teyzeceğim diye sordum?Ah evladım,biliyorum biliyorum,bilmezmiyim senin hemen yapacağını.Senin yorgun argın gelip benim için de ayrıca yorulmanı istemem dedi.Teyzem dediğimde,gözlerinden 1-2 damla yaş akıverdi hemen oracıkta.İçim buruldu,hislendim,duygulandım belli etmemeye çalıştımsada olmadı.Sonunda benden tereyağlı üzümlü kek istediğini söyledi ve aynen ekledi..O kocaman kekin hepsini ben yiyemem bana sadece 2-3 dilim verirsen mutlu olurum dedi.Bende bugün bu keki yaptım ve yanınada bir kaç bir şey ekleyip teyzeme götürüp verdim..Teyzemin mutluluğu gözlerinden okunuyordu ve bir taraftanda hüzünlenmişti..Kimbilir aklından neler geçmişti neler??Belkide geçmişi,belkide yaşadıkları..Para,mal,mülk ne yazıkki mutluluğu satın alamıyor.İçten,taaa gönülden gelen bir tebessüm için neler neler vermek isteyenler var.Allah insanı kimsesiz bırakmasın,koymasın..En önemlisi çocukları ve torunları ile terbiye etmesin..) ETRAFINIZDA BULUNAN YAŞLI, YALNIZ YAŞAYAN TEYZELERE, AMCALARA BİR TEBESSÜMÜ FAZLA GÖRMEYİNİZ.BU DAVRANIŞ SİZDEN BİR ŞEY ALMAZ AMA ÇOK ŞEYLER KATAR SİZE..TEŞEKKÜRLER!!
Malzemeler
3 yumurta
150 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
150 gr şeker
250 gr un
200 gr üzüm kurusu
1 paket vanilya şekeri
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı süt
1 limon kabuğu rendesi
3 damla limon esansı
minicik tuz
Hazırlanışı
Hamuru çırpmaya başlamadan önce, kuru üzümleri bir kaba koyulur ve üzerine kaynar su dökülüp 20 dk ağzı kapatılıp bekletilir.(şişmeleri için)
Tereyağ,limon kabuğu rendesi,tuz ve vanilya iyice çırpılır.
Şeker,limon esansı eklenip çırpılır.
Yumurtalar teker teker eklenip çırpılır ve süt eklenip tekrar çırpılır.
200 gr un'a kabartma tozu eklenip elekten geçirilip karışıma eklenip çırpılır.
Kuru üzümler süzdürülüp kurulanırlar ve 50 gr un'a karıştırılır.
Son olarak üzümler karışıma eklenip kaşıkla karıştırılıp yağlanmış kek kalıbına dökülür.
175 c de yaklaşık 45-50 dk pişirilir.
Üzerine ılındıktan sonra minicik mısır şurubu gezdirdim ve pudra şekeri serpiştirdim.
Tereyağ,anneciğin halis mulis yoğurt yağı idi..Çaktırmayınız..))
Marka:Staedter-Alman malı
Kalıbım Bakeshop Ankara'dan arkadaşlar..

21 yorum:

Ferkay dedi ki...

canım ya nasıl duygulandım yazını okuyunca biz ne olacağız kimbilir.
Ellerine sağlık bitanem senin içinde en anlamlı kek olmuştur herhalde.Kek kalıplarına da bitiyorum Gül, ne değişik ve gösterişli oluyor keklerde.

Adsız dedi ki...

gül merhaba.içim burkuldu benim de ellerine sağlık deyip kaçayım..yoksa tariflerini sel götürecek.:)

Adsız dedi ki...

Hayatın içinden kesitler bunlar olsa gerek diye düşündüm bir an.Ne güzel vurgulamışsın"Tanrı kimseyi çocuklarından ve torunlarından terbiye etmesin".:((
Yazdıklarını okuyunca kimbilir bizleri hangi gelecek bekliyor diye düşünmeden edemedim.Tanrı hepimize her şeyin hayırlısını versin.Çok duygulandım,çok ağlıyorum.Neden gecenin bu saatinde bloguna girdim ki Gül.

NiNo dedi ki...

Bence ufacıcık bir gülümseme kimseden esirgenmemli.Bencede bu kekin tadi dahada guzel olmustur içine eklenen sevgi tutamıyla.

Saliha dedi ki...

GÜLCÜM,KEK PASTA CANAARI ARKADASIM BENIM:)pppp
BİR İNSANİN GUZELLİĞİ SÖZLERİNE,YAPTIGI İŞLERE YANSIR....BEN SENIN BUMERHAMETLİLİĞİNİ,SEVGİNİ HİSSEDEBİLİYORDUM GÜLCÜM:)
DAHA NE IYEYIMKİ...SEN GÜL GİBİSİN ADIN GİBİ,YAPTIKLARINADA YAZNSIYOR TABİİKİ:)

Ferhanca dedi ki...

Canım gülüm sen istameden verenlerdensin..gönül yapansın ,Allah senin de gönlüne göre versin şekercim hiç bunalma..
kek ustası yine sahnede:))) sana yatişemiyorum yapıcam da kim yiyecek çok olur diye .bu gün yapıcam kızımın arkadaşıda gelicek ikindide çayla yeriz..nasıl olsa senden tarifler çokkkk..defter doldu..
canım çok öptüm..

pelince dedi ki...

Bu kekin hikayesi inanılmaz duygu yüklü ,en yakınındakileri görmez oluyoruz insan bazen, çok haklısın.

Ellerine sağlık...

Tijen dedi ki...

Güzel yürekli arkadaşım benim. Ne iyi etmişsin. Nasıl da hayır duaları almışsındır! Ellerine sağlık Gül'cüğüm.

gülizar dedi ki...

Canım ablam öncellikle ellerine sağlık.İnanki gözlerim dolu dolu oldu.Senin gibi ne kadar merhametli sıcak bir insan olduğunu ben çok iyi bildiğim için senin piskolojini çok iyi anlıyorum.Benim yufka yürekli ablam....

Yaren dedi ki...

Ah canim benim cok haklisin,ne kadar güzel yapmisin Gülcüm.Bende öyle insanlari sevindirmesini cok severim.Cok cok degerlidir öyle güzel yalniz kimsesiz caresiz insanlarin yüzünü güldürmek.Bir bilsen icimden neler geliyor.Üzümlü kekinde cok sahane görünüyor canim,kahveyle süper üstü olur.Acaba kalkip yapsammi?Galiba yapcam:)Ellerine saglik canim benim.Bu aralar sehir disindaydim.Haftaya tasiniyorum sonunda.Galiba bir müddet intern. giremicem.Tekrar geldigimiz sehre dönüyoruz,coook mutluyum,artik yalnizlik bitti:))) Sevgilerimi biraktim sana güzel kalbli Gülüm benim,öpüldün sakadana;)

sofi dedi ki...

Sevgili GÜL, hüzünlendim, Allah kimseyi sahipsiz, kimsesiz bırakmasın ama senin elinden yemek istemesi bir ayrıcalık yoksa gidip pastanedende alabilirdi, bak demekki o kadar özelsin, hem elin, hem yüreğin güzel, mutlulukla kal...

antepası dedi ki...

Gerçekten nasıl sevinmiştir.Ne güzel yapmışsın.Mutlaka senin için bir sürü dua etmiştir.Eline sağlık.Senin pasta vekeklerine özenmemekte mümkün değil kardeşim:))

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ne iyi yapmışsın Gül'cüğüm... Ellerine, kollarına, yüreğine sağlık...

İşin içinde sevgi varsa zaten herşey çok daha güzeldir...

Sıcacık sevgiler ♥♥♥

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım Gulum guzel kalplı arkadasım benım.Ne kadar duygulandım yazını okuyunca .Dunyaları verdın teyzeye .Senı kocaman opuyorum canım arkadasım..

Adsız dedi ki...

SANIRIM BU KEKİN , HEPSİNDEN DAHA TATLI DAHA BALLI OLMUŞTUR !!

Adsız dedi ki...

Merhametli arkadaşım benim.Senin nasıl bir yürek taşıdığını,nasıl fedakarlık yaptığını ben bilirim.
Dilerim bir gün yaptıkların karşına çıkar gönlü zengin,duygusal arkadaşım.Her kula nasip değildir bu tür meziyetler.Sizin genlerinizde var.

Annenin,babanın ellerinden,seninde tonton yanaklarından öpüyorum.


Sevgiler
Arzu

daimamutfak dedi ki...

Gülcüğüm yine harika bir kek daha yapmışsın..ellerine sağlık..
Kiraz zamanı şimdi kirazlı kekinde muhteşem duruyor..Bake shop ankara demişsin, bana mail atsana..sevgiler..

merve dedi ki...

ellerine sağlık gül abla. annem bu tarifi görmediyse mutlaka gösterip yaptıracağım
sevgilerleeee

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Gül, özellikle yaşlılarımızla çok ama çok ilgilenmeliyiz. Gösterdiğin ilgi ve nezaketin mutlaka bir gün karşına çıkar. Aynen geçen gün böyle bir olay yaşadım, nur yüzlü bir teyzeye rastadım, o kadar içim ısındıki elinizi öpebilirmiyim diye sordum aniden, öptürmedi, sarıldı konuştuk dualarla ayrıldı benden.Hiç tanımıyorum, ilk kez karşılaştım. Keklerine diyecek yok zaten, becerikli arkadaşım. Allah esirgesin sizi kötü gözlerden. Öptüm canım.Sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ÇOK SEVGİLİ GÜL...
Söylenebilecek herrr şeyyy arkadaşlar tarafından çok net bir dille ifade edilmiş. bense size sadece şunu söylemek isterim:
SİZİ KALBİNİZDEN ÖPÜYORUM.
SEVENİNİZ,SORANINIZ ÇOK OLSUN
svglr. NuNu

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ayyyy.. ben yazına kaptırınca kendimi keki meki unuttum amaaa...
:=))))))))))
ben şimdi ne diyeyim ya..
SANAT ESERİ BU SANAT.. FESTİVALLERE KATIL SEN BUNLA :))
:=)) svglrrrrrr..