Cuma, Kasım 28, 2008

Kalıplar İçin Önerilerim

Arkadaşlar,bana gelen mailler üzerine bir takım kalıplarla ve pişirme teknikleri ile ilgili bilgilerimi, sizlerle aşağıda paylaştım.Umarım sizlerde bildiğiniz bu detayları tekrar gözden geçirip bilgilerinizi tazelemiş olursunuz..Yardım isteyen diğer arkadaşlarada bu konuda az da olsa ışık tutmuş olursam, çok mutlu olurum..Güzel tariflere,güzel paylaşımlara ve güzel dostluklara siz güzel arkadaşlarla...

1-Tepsiler ve yuvarlak kalıplar için,yağlama işlemi yerine yağlı kağıt kullanılabilir.Kağıdın kaymaması içinde uç noktalarına ve orta kısımlarına minicik yağ sürüp kağıdı üzerine serip kaymasını önlemiş olursunuz..Böylece kağıt tepsiye veya kalıba yapışmış olur..

2-Bazen de pişirme kağıtlarının üzerinin minicik yağlanması,rulo pastaların ve diğer pastapanlarının kolayca çıkmasında büyük yardımcı olur..

3-Baton kalıplarda yağlama yerine pişirme kağıdı kullanılabilir.Kağıdın mutlaka tabanın büyüklüğünde,kenarlarının genişliği-yüksekliği çizilip-ölçülendirilip kesilip kalıbın içine yerleştirilirse,ne kenarlardan kırışıklık olur,nede pastanın veya ekmeğin kalıba yapışması gibi bir sorunla karşı karşıya gelmemiş olursunuz..

3-Kalıpları yağlama işleminde mutlaka katı yağ kullanılmalıdır (margarin,tereyağ), sıvı yağ kullanılmaz.Sıvı yağ derin kalıplarda,kalıbın yanlarından süzülerek kalıbın altında birikir.Bu da iyi sonuç değildir ve pastanın kabarmasını engeller.

4-Kalıpları yağlama işlemleri sırasında fırça kullanılmalıdır.Bu arada kullanacağınız katı yağ hafif yumuşak olmalıdır.Yani oda sıcaklığında.Fırça ile işlemi yapamıyorsanız benim gibi elinizle kalıbın her tarafını yağlarsınız.

5-Bazı kek ve ekmek tariflerinde,kalıp yağlandıktan sonra yağın üzerine un,haşhaş,fındık,badem veya çeşitli tahıl ezmeleri serpilebilir.Bu işlem ürünün kalıptan daha kolay çıkmasını sağladığı gibi görsel olarak da güzel görünmesini sağlar.Bu işlemin sağlıklı olması için serpilecek malzemenin eşit olarak yağın üzerine dağıtılması ve fazlasını almak için de kalıbın ters çevrilerek silkelenmesi gerekir.

6-Özellikle kek,pandispanya ve kurabiyeler fırından alındıktan yaklaşık 10 dakika sonra kalıptan,tepsiden çıkartılmalı ve mümkünse bir pasta teli üzerinde soğutulmalıdır.Tel masadan veya tepsiden biraz yüksek olmalıkı,pastaların altından hava girip çabucak soğumaları sağlansın.Bu işlem yapılmadığı takdirde kalıbın içinde soğutulmaya bırakılan pastaların,kendi sıcaklığı ve buharı nedeniyle terleme yapacak,haliyle pastalarda hamurlaşmaya veya nemlenmeye yol açacaktır.

7-Kullanılacak kalıp,tepsi vs. önceden dışarıya alınmalı,ısıtılan fırın içerisinde kesinlikle bekletilmemelidir(piştikten sonra).


8-Keklerin üzerinde beklenilenden fazla kabuklaşma ve çatlamaların olması fırının gerektiğinden fazla ısındığına veya tarifteki şeker miktarının fazla oluşunu ifade eder.(Bana göre,bazende çok nefis olur bu çatlamalar...)))

9-Keklerin ve kurabiyelerin üzerini,süslerken,pudra şekeri veya kakao serperken,keklerin ve kurabiyelerin çok sıcak olmamasına dikkat etmek gerekir.Çünkü, sıcak bir kekin,kurabiyenin üzerinde süsleme malzemeleri eriyebilir,çok soğuk olunca da malzeme tutmayabilir.En uygun süsleme zamanı, kek ve kurabiyelerin ılık olduğu zamandır.

10-Bazen kurabiyeleri pişirirken fırını turboda değilde alt üst kısmını kullanarak pişirmek gerekir.Aksi halde üzerinde çatlamalar ve kurumalar oluşabilir.

11-Un,kabartma tozu,nişasta gibi katkı ürünlerini, hamuru oluşturmadan mutlaka elekten geçirip kullanın.

12-Çörek ve poğaçaların üzerine,güzel kızarmaları için yumurta sarısı sürülür. Yumurtayı inceltmek ve kolay sürmek için yumurta sarısına bir kaç damla süt,sıvı yağ veya minicik tuz ekleyip bir çatal yardımı ile iyice karıştırılıp öyle sürülür.

13-Kurabiye gibi küçük şekilli hamur işlerini parlatmak ve süslemek için pudra şekerini kullanın.Bunun için pudra şekeri ile süt veya çeşitli meyve sularını karıştırarak çeşitli glazürler elde edin.Kurabiyelerin üzerine bu karışımdan sürüp glazür tam donmadan üzerlerine çatal veya kürdanla şekiller yapabilirsiniz.

14-Bisküvi,fındık,ceviz ve buna benzer malzemeler,kırılmadan önce kalın bir naylona konulup ağzı kapatılıp üzerinden merdane geçirilirse istenilen büyüklükte kırılmaları veya ufalanmaları sağlanmış olur.Un haline getirecekseniz öğütücüden geçirmelisiniz.

15-Evinizde hazır pudra şekeri ve pirinç ununuz mevcut değilse,bunlarıda yine öğütücünüzde hazırlamanız mümkündür..Ben yıllarca (yaklaşık 30 yıl)Krups marka küçük kahve makinesinde bu işlemleri gerçekleştirmekteyim..Kesinlikle pirinç ununu hazır almam..Sizlerede tavsiye ederim..Pirinicin yoğunluğunu fazla hissetmek isteyenlere özellikle öneriyorum..Kesinlikle pişman olmayacaksınız..

12 yorum:

akasyakokusu dedi ki...

Ablacım çookk tşkler bilgiler için..Arada margarin ama geneli sıvıyağla yağlardım kalıblarımı.
Akmama olayını tuttum.
Birde kalıbın alt kısmına çerez türü şeyler ekelemeyi.
Çok tşkler yüreciğine sağlık.

egeli dedi ki...

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM GÜLCÜM HARİKA BİLGİLER BUNLAR ,OĞULUM BEBEKKEN ,MUHALLEBİ YEDİRİRDİM ARADA ,VE PİRİNCİMİ YIKAYIP İYİCE KURUMASINI BEKLERDİM BİR KAÇ GÜN ,DAHA SONRA KAHVE ÖĞÜTÜCÜSÜNDEN ÇEKERDİM,GERÇEKTEN ÇOK DAHA LEZZETLİ, HEM SAF HEM EV YAPIMI .

Adsız dedi ki...

merhaba canım çok yararlı bilgiler bunlar paylaştığın için çok teşekkürler;))

Unknown dedi ki...

Canim ne yararli bilgiler bunlar.Saolasin.

Varya kacgundur aklimdan geciyordun.Diyorumdum gul napiyor diye:)baktim yazmissin.

Canim ben yogundum simdi tatile girdim daha yeni kendime geliyorum.Ocakta yine basliycak tempo.

Umarim iyisindir sende.
Operim cok.

HÜLYA dedi ki...

hepsi birbirinden değerli bu bilgiler için çook teşekkürler.. sevgiler

Unknown dedi ki...

Canımmmm benim çok teşekkür ederim bu muhteşem bilgiler için kocaman öptüm mutlu haftasonları...

antepası dedi ki...

Sağol çok yararlı bilgiler bunlar.Bazılarını bilmiyordum.İyi oldu.

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Gül verdiğin yararlı bilgiler için çok çok teşekkür ederiz.sevgiler...

pelince dedi ki...

Gül bu bilgi paylaşımı süper olmuş,emeğine sağlık..

Güzel bir pazar diliyorum...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

biriciğim sen her eve, her kalbe lazımsın..
gönlüne sağlık melek huylum.
sevgiler...

durutarifler dedi ki...

Acayip yararlı bir dosya olmuş. Ben mesala pudra şekerini bilirdim ama pirincie duymuştum ne de aklıma gelen bir şeydi. Teşekkürler gerçekten. Ah ah evde pirinç unu yok diye arandığım günler.

:)den dedi ki...

Sevgili Gül, verdiğin bilgiler o kadar çok işime yaradı ki... canım benim sana çok ama çok teşekkür ediyorum. Bu akşam bir alışveriş merkezine yeni kalıp almaya gideceğim:) Pasta börek çörek yapımı benim uzak durduğum şeylerdi nedense, ama şimdi verdiğin leziz tarifler ve şahane fotoğraflarınla kendimi her türlü pastayı yapabilecek beceride hissediyorum:)