Çarşamba, Ocak 24, 2007

ZEYTİNYAĞLI BÜRÜKSEL LAHANASI ve HAMSİLİ PİDE

Trabzon'lular çok iyi bilirler hamsili tavayı..))

Her pazar (babamın -annemin ve benim çocukluğumdan beri) özellikle kışın, aile bireyleri hep bir arada olduklarından ya fırınlarda peynirli pide ya da evlerde hamsili tava yapılırdı.Büyüklerimizden ilaç kullananlar olduğundan sabahın erken saatlerinde kalkıldığında bir parça ekmek peynir yerler arkasından ilaçları alınıp aile bireylerinin tek tek kalkıp hazırlanan masaya oturmaları beklenirdi büyük bir itina ile.

Sevgili babam alışkın ve de çok sevdiğinden annem sık olmasada arada hamsili pideyi yapıp ona yedirirdi.Bu pide geçmiş aylarda yapılmış olup arşivde bekliyordu şimdi gözüme çarpınca yayınlamak geldi içimden.Şimdilerde babama bu tür yemekler yasak olduğu için sadece resimlere bakmakla yetinecek bir süre.Tabiiki bizde ona uyduğumuz için evimizde tatsız tutsuz yemekler pişiyor ve hep beraberce yiyoruz.Bu yüzden benim gözüm hep diğer arkadaşların yaptığı yemeklerde kalıyor ne de olsa haklıyım..

Yasak olunca nedense hiç yenilmeyen yemeklere bile özlemle hasretle bakılıyor ve iç geçiriliyor.Bu yüzden bence her meyveyi ve sebzeyi severek tüketmeliyiz ki yarın bir gün yasaklar olunca zorluk çekmeyelim.Allah kimseyi sağlıgından etmesin arkadaşlar..Hamsi sevenler eminim ki bu pideyi seveceksiniz.ŞİMDİDEN AFİYETLER OLSUN ARKADAŞLARIM.. Arkadaşlar ölçek veremiyorum hep göz kararı yapıldığı için sadece anlatmaya çalışıyorum.Yaklaşık 1,5 su bardağı mısır ununa ılık su katıp iyice yoğurun ve sonrada jamsileri ekleyin.DİKKAT DİKKAT!!
Burada en önemli nokta hamurun biraz cıvık olmasıdır. Eğer katı olursa ılık su ile açabilirsiniz,lütfen tuzunu eklemeyi unutmayın...Tavaya ayçicek yağını koyup bu hamuru elinizle bastıra bastıra tavaya yayıp iyice kızartın. Daha sonra bir tabak yardımı ile çevirip yağını koyup diğer tarafınıda kızartıp afiyetle yiyin arkadaşlar...ÇOK SİN ATEŞTE PİŞMESİ GEREKİYOR Kİ YUMUŞAK OLMASIN..))
500 gr hamsiyi yıkayıp orta kılçıklarını çıkarıp hamsileri 4 parçaya ayırıp tuzlayıp bir tarafta bekletin.Eğer tuzlu hamsileriniz varsa tuzunu çıkarıp onlarlada yapabilirsiniz.

Bürüksel Lahanalarını yıkayıp ortadan ikiye ayırın.Tıpkı zeytinyağlılar gibi bol sarımsak ve yarım limon suyu ile pişirin. Damak zevkinize göre bir adet yemeklik soğanda kullanabilirsiniz.

30 yorum:

MELEĞİN DÜNYASI dedi ki...

Canım ya ben yüzde yüz eminim bizim ailenin Karadeniz ile alakası yok ama ben tam bir hamsi ve balıkkolikim.Şansıma da burada Türk bakkalı uzak kalıyor ve ha deyince gidip alamıyorum.Zaten kaç gündür gözümün önünde hamsiler uçuyordu birde bu böreği gördüm gece gece balık kizim geldi.Bana yapılır mı bu ::(( Bak haberin olsun köşesinden koparıp kaçıyorum bir lokma.Göz hakkı.

Adsız dedi ki...

Gül'cüm yine harika yemekler, ellerinize sağlık, babanada sağlıklar, sıhhatler diliyorum, sanada işlerinde kolaylıklar, kocaman öpüyorum seni...

ZeYNeP dedi ki...

Cok guzel gorunuyor hamsili tarifin, bugun bizim balik gunumuz evde :))
bir kismi ayirip senin tarifi deneyecegim. Ellerine saglik arkadasim.
Zeynep

sevdamavisi dedi ki...

Gülcüğüm,
ellerine sağlık senin sayende çok farklı tarifleri tanıyoruz. hamsinin kırk çeşidini yapıyorsunuz valla.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Arkadaşım ellerine saglık, hamsili pide benim daha önce görmediğin ve tadmadığım bir yemek, mutlaka deneyeceğim, çok güzel görünüyor.
Ellerine sağlık. Ev halkına selamlar sonsuz sevgiler. Yanaklarından öpüyorum...Arzu

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Gül merhaba canım hamsili pide beni kendine hayran bıraktı benim damak tadıma göre çok farklı bir lezzet olmuş ellerine sağlık. Benim Karadeniz ve çevresinin o güzel doğasını bir gün göre bilme isteğim senin şu güzel tariflerini gördükçe artmaya başladı inşallah bir gün görmek nasip olur bana.
Hoşça kal.

renkler dedi ki...

Canım, Karadenizli komşumuz Engin teyze ile ilgili yazımı okuduysan hatırlarsın. Hamsili kek bile yiyen bir kızdım ben daa! Umarım babacığın iyileşir de yine yer o lezzetleri...

Adsız dedi ki...

Küçükken hamsili pilavı zorla yemiştim çok önyargılı yaklaşmıştım fakat o kadar begenmiştimki :) Ondan beri her türlü lezzete açığım diyebilirim. Pide nefis görünüyor. Ellerinize sağlık. Benimde babam şeker hastası ve birçok yasaklarımız var. Gün geçtikçe eskiyi arıyorum diyebilirim.

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Gül, hamsinin herşeyini duydum ama pidesini duymamıştım, çok hoş görünüyor. Senin sayende bilmediğim birçok şey öğrendim. Çok teşekkürler. Babanın da tez zamanda eski sağlığına kavuşmasını yürekten diliyorum canım. Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Gül Hanımcım Merhaba
sizdeki bu enerjiye hayranım. her gün değişik bir tarifle bizimlesin.
yine her iki tarifte çok güzel.hamsili pide çok güzel görünüyor ama hamsiler çiğ olarak konulunca pişmesinde bir sorun olmuyor değilmi.

Selamlar
Hesna

Adsız dedi ki...

Gülüm benim sagol yorum icin cok ama cok sevindim ya.Ben iyiyim ama artik fazla zaman bulamiyorum bilgisayarin basina gecmek icin.Seni o tatli gül yanaklarindan öpüyorum kendine cok cok iyi bak canim benim,öpüyorum sevgiler Behiye

NuR dedi ki...

Sevgili Gülcüğüm,
Dilerim babacık en kısa zamanda sağlığına kavuşur. Hamsili pide en kısa zamanda denenecektir. Mısır unu ile yapılan bişeyler eklesene, ben hastasıyım,canımcım kendine iyi bak, öptüm koccaman
Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Perhizle yaşamak ne kadar zordur kimbilir ama insan bunu yaşam tarzı olarak benimserse işin içinden daha kolay çıkılabilir düşüncesindeyim.İnsan herşeye sevdikleri için katlanabilir birtek.
Hamsili yemekler,karalahanalılar,mısır unları...Siz de gördüğüm tüm bu tariflerin ve resimlerin ardından,Trabzon'a koşa koşa gitmek geliyor içimden;)

---OPTiO--- dedi ki...

canim benim...ellerine saglik...nefis görünüyo..helede hamsili pide..off ki off yani..bu arda seni sobelemistim canim...sondan bi önceki sobelendim post umda görürsün..öptüm kocaman....

Adsız dedi ki...

gül, şu an nasıl ağzımın suyu akıyor anlatamam. dün akşam balık yedik ve ben şimdi hamsi istiyorum..ellerine sağlık.sevgiler...

Adsız dedi ki...

Rabbim babana şifa nasib etsin,yine yiyebilsin herşeyi inş.

Eşim bana "Allah sana perhizli hastalık vermesin" diye dua eder.Çok tatlı düşkünü olduğum için.:))
Benimorada aşure günü ile ilgili birşeyler yazdım.:))

Adsız dedi ki...

Gülcüm insan sagliginin kiymetini hastalaninca daha iyi anliyor,simdi sanki her zaman böyle saglikli kalacakmisiz gibi gelsede bir anda gidiyor.babanda insalah eski agiz tadina kavusur,dolayisiyla sende tatli tuzlu yemekler yersin.bende trabzonlu erkadasta misir ekmegi yemistim görüntü ayni senin hamsili pideye benziyordu,tadi cok güzeldi valla olsada yesem,gece gece alsam kilolari,ohh tombis tombis esim duymasin.
gelelim havuz sefasina,defim yok ama repsiyle idare ederimde ses yok öyle güzel sarki söyleyemem.sen gel ben calayim sen söyle onlarda oynasin,anacim hazirlikli geliyorlar müzük acilinca cikiyorlar havuzdan bellerine bagliyorlar sikir sikir pullari döktürüyorlar kurtlarini.bende onlara sudan eslik ediyorum spor amacli salliyorum sagimi solumu.Vala sirt üstü yatinca zaten kulagim suda kaliyor onlari duymuyorum bile,kendi halimde yüzüyorum balik gibi ,canim isin sakasi bir tarafa boyun agrilarima iyi gelsin diye gidiyorum,ama agrilar hep var artik gitmaz gibi geliyor bu agrilar,helede pc nin basinda fazla oturursam iyice kendini hissttiriyor.
canim gül kokulum sevgiler yolluyorum karda istersen yollarim kargoyla burda heryer bembeyaz,gel kartopu oynayalim bu saatte,ordanda gidelim sicak bir cappucino icelim.hadiiii gelseneee

Adsız dedi ki...

Gul, oldurdun beni oldurdun. Biliyor musun, herhalde bizden baska da hic kimse sabah kahvaltisinda hamsi yemez:)). Sanki yazdiklarinla benim ailemi anlattin. Agzina saglik canim, nasil da severek okudum. Sevgilerle, tum guzellikler senin olsun..

Adsız dedi ki...

Gul'cugum,

Babanin sagliginin iyi gittigine cok sevindim canim, tabii seninde. Bende iki gundur hastayim bademciklerim iltihaplanmis, ise gidemedim, senin sitene bakamadim diye huzursuzlaniyordum. Neyseki bugun duzeldim. Hamsi pidesini ilk defa duyuyorum annenin ellerine saglik eminim cok lezzetli olmustur. En kisa zamanda denemek istiyorum senin cinebonu.
Canim seni cok opuyorum kendine iyi bak.

Hatice

Adsız dedi ki...

merhaba,
ne ilginç bir tarif. Hamsiyi tava dışında hiçbirşeyin içinde yemedim... Ama çok merak ediyorum.. Ellerinize sağlık.

sevgilerimle

Beyhan dedi ki...

Gül'cüğüm,Sevgili Tuba'nın yorumu beni de güldürdü.Ben ömrümde hiç yemedim hamsili pideyi.Ama sizin mutfakta pişti ya sanki yiyebilirim gibi geldi.Ama ben kaç kez gelip gelip alttaki resimlere(cinemon) baktım biliyor musun?Dün akşam annemle babama da gösterdim çok beğendiler.Yakın zamanda yapacağım inşallah.Yaparsam sana haber veririm.
Babanın durumunun iyi olmasına seviniyorum.Çooook selamlar,öpüyorum arkadaşım.

Bocuruk dedi ki...

Gül'cüğüm,
Canım arkadaşım babanın durumunun iyiye gitmesine inan ne kadar sevindim :) O iyi olsun da boşverin siz bir süre tatsız tussuz yiyin. Aslında en sağlıklısı öyle beslenmek. Bu hamsili pideyi eşime yapsam çok şaşırır ve memnun olur. Denemeyi düşünüyorum kısmetse canım :)

Güzel bir haftasonu diliyorum sana ve ailene. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık harika gözüküyor, sana ve ailene harika hafta sonları dilerim.

Unknown dedi ki...

Naber Gul'cum,
Canim bu karadeniz emkleri bana degiik geliyor.Cok kulturumuzde olmadigi icn.Ama siz afiyetle yiyin canim.Ellerine saglik.sevgilermle

Adsız dedi ki...

gulcum,
saglik olsun,mutluluk olsunda varsin yavan seyler yiyin.senin gibi tatli dilli, sevecen,maharetli birinin olmasi zaten ortamin tatlanmasina ,tatsiz yemegin ballanmasina yeter.
sevgiyle kal canim,
arizonadan selamlar

Adsız dedi ki...

Gül hanım merhabalar. Pek balık kültürümüz yok malesef. Ama Utkum için haftada bir yapıyorum balıklı bir şeyler. Bu tarif çok işime yarayacak. Ama ben zeytinyağlılara bayılırm. Bürüksel lahanalı tarif çok hoş. ellerinize sağlık.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili Gül
Seni canım Candanımın bloğundan tanıyorum gelmek nasip olmamıştı çok şey kaçırmışım karadeniz yemeklerine bayılırım ben hele kavrulmuş fasülye turşusu favorimdir.
Bugün bizim evin balık günü bu tarifini deniyeceğim ellerine sağlık
sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Gül,mesajini msn den aldim ve cok sevindim.Aslinda sorun benim sayfamdan kaynaklanmiyor.Blogcudan kaynaklanan pürüzler var.Bazen biz de yorum yazmada zorlaniyoruz,baglanti kuramiyoruz.Ya da sayfamiza giremiyoruz.Bu teknik bir sorun,blogcu da calisip düzeltmeye calisiliyor.Onun icin sen pes etme,sayfami sürekli yokla.Canim,babaciginda iyidir insallah,kendinize iyi bakin.Senin yaptiklarin her zaman ki gibi yine cok hos..

Adsız dedi ki...

Gül tatlim gaymaklim ne edeysun,ben yine yüzmedeydim ordan geldim asure yaptim.yarin cok calisacagim icin bugünden hazirladim yarin aksamda arabayla konu komsu arkadaslara degitacagim.komsu dediysek aramiz 10 dakika sürüyor yakinda komsum yok,keske öyle türkiyedeki gibi olsa yukaridan asagiya dogru bas zile asureleri ver bitti.Ben iki saat dagitma isiyle ugrasirim.canimcim bitanesi huzurlu saglikli neseli bir is haftasi diliyorum,baban nasil terapiler iyi gidiyormu.
kendine iyi bak

Adsız dedi ki...

yahu hamsininde pidesimi olur allah aşkın yav!!