Cumartesi, Kasım 22, 2008

Siyah Domatesler ve Mercimek Köftesi

Arkadaşlar internetten edindiğim bilgileri ve fotoğrafı aşağıda sizlerle payşatım..)
Siyah kırım domatesi: (Solanium lycopersicum) Kırmızı siyah renkli, hafif basık çok büyük meyveli(150-300 gr) bir sırık domates türü. Bu sırık domatesin meyvesi, yumuşak-ortasertlik arasında renk de kırmızı-siyah veya mor-siyahtır. Siyah kırım domatesinin tadı çok iyidir. Kokulu ve tatlıdır. salata olarak yendiği gibi,yemeklerde de kullanılır.
Değişik türleri vardır. Mesela

siyah kırım domatesi
siyah prens domatesi
siyah aysberg domatesi
siyah tula (Ukraynada bir şehir) domatesi
Marttan itibaren tohumlar viollere ekilebilir.20 C de 10 günde tohumlar filizlenir. Mayıs ayından itibaren 15 cm büyüklüğe ulaşmış pişkin fideler tarlaya dikilebilir. Bitkilere mutlaka kazık (herek) dikilmelidir. Meyveler de mutlaka seyreltilmelidir. Bitki üzerinde az sayıda meyve bırakılmalıdır. Meyvelerde çekirdek azdır. Her meyvede 4-5 çekirdek bulunur.

Tohumların paket fiatları da 2-3.5 avru arasındadır. Daha çok Ukrayna, Kırım, Rusyada yetiştirilmektedir.
Galapagos adasında caretta carettalar üzerinde yapılan bir araştırmada, siyah domates ile beslenen caretta carettalarda afrodizyak etkisi olduğu da yazılmaktadır.
(http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=Crimean+tomato&meta)
4625-rusya_siyah_domatesi
Arkadaşlar ben işe geç kaldım ve hemen çıkmak zorundayım..Bu domates hakkında bilgisi olan varsa benimle paylaşırsa veya link gösterebilirse çok memnun olurum..
Mutlu hafta sonu tatili diliyorum..
DSC02003
Dün akşam iş çıkışı markete uğradığımda bu domatesleri gördüm ve hemen tadımlık satın aldım..Sebze reyonundaki beye adını sorduğumda gururlu bir şekilde, Antalya'da üretilmeye başlandı ve ilk biz satıyoruz demezmi.!!Bende hayırlı olsun,ben sadece ismini merak ettim dedim.Sonradan anladımki,o bey sattığı domatesler hakkında hiç bir bilgiye sahip değil..
DSC02002
Salatayı ben yapmadım.Geçen hafta toplandığımızda arkadaşımın evinde fotoğraflamıştım..Ellerine sağlık çok nefisti canım..
DSC01895

24 yorum:

Cafe Gusto dedi ki...

Burada yani Samsun'da ekolojik pazarda bu domateslerin kahverengi ve hatta sarıları da mevcuttu.Ama şimdi zamanı geçti.Bir ziraatçı olarak benimde bayılarak yediğim bu domatesler hakkında bir bilgim yok.Çok utandım daha fazla yazamayacağım:)))
sevgiler..

Adsız dedi ki...

canım benım merhaba,
ılk defa boyle degısık ve guzel domates gordum merak ettım ? tohumu farklı veya melez..

mercımek köften nefıs gorunuyor canım ellerıne saglık afıyet olsun sevgıler mutlu hafta sonları..

Ferhanca dedi ki...

Bu dometesi tvde gösterdiler kansere karşı çok etkili diye anlattılar ..fakat ben genleri oynamış sebze meyve hiç sevmiyorum hoş oynanamaış sebze meyve kaldımı ki:?
tvde ki bayağı kahverengiydi..
sevgiler, çok öptüm..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bayıldım domateslere..
çizgili pijama giymişler :)))
merakla beklicem cevapları.Bir dilim düş -Evren bilebilir- tabii TİJEN de..
mercimekli köfte ise tek kelime
MHTEŞEM...
Sevgilerle canım..

Adsız dedi ki...

Mercimek köftesi çok lezzetli görünüyor.
Domatesleri ilk defa gördüm.
Ama bizim şilede yazlık evde kendi bahçemiz var.
Organik domates yetiştiyor babam.
Şunları söylüyüm nacizane. Çekirdekleri oluşu hoşuma gitti.
Ama aynı boyda olmaları beni tedirgin etti.
Bizim domatesler hep farklı, bir ölçü olmaz böyle.
Daha aklımdan neler geçirdim.
Neyse iyi hafta sonları.
Sevgiler.

egeli dedi ki...

VALLAHİ GÜLCÜĞÜM BU DOMATESLERİ İLK DEFA GÖRDÜM ,İNTERNETTEDE BAKTIM AMA BULAMADIM,İSMİ NE OLABİLİRKİ ??? AMA NE GÜZELLER ÖYLE TADINI MERAK ETTİM ,AYRICA MERCİMEK KÖFTESİDE PEK GÜZEL GÖRÜNÜYOR,YAPANIN ELLERİNE SAĞLIK.

Ayse Pamuk dedi ki...

Mercimekli köfte çok güseiii.Domateslere gelince sanki hormonsuz ve çok leziz gibi duruyor

Tijen dedi ki...

Antalya'da üretiliyor, bak bu doğru Gül'cüğüm. Unuttum adını ama. Bir kere bir akrabamız getirmişti bakın ne çıkmış diye. Tadı güzeldi ama gidip almadım. Ne kadar bilgilendirici oldu değil mi?

NiNo dedi ki...

ay ne ilginc bunnar kuzum ya domatesi cok severim ben hele mercimege biterim :D

esranin etkinliginede bekliyourz canimsin

Unknown dedi ki...

Ben Antalya'dayım hiç böyle domates görmedim canım :-))) bilemiyorum .Mercimekli köftelerde nefis ellerine sağlık.

akasyakokusu dedi ki...

Ablacım merhaba..
Sabah bir ara sendeydim yazamadan çıkmak zorunda kalmıştım.
Domatese kafam takıldıda.
kırım domatesi yada hazar domatesi diye geçiyormuş o domatesler..
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.tradewindsfruit.com/vegetables/black_cherry_tomato.jpg&imgrefurl=http://www.tradewindsfruit.com/vegetables/black_cherry_tomato.htm&h=343&w=350&sz=41&hl=tr&start=2&um=1&tbnid=g6JX4PvZ7CnCsM:&tbnh=118&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dblack%2Btomato%26svnum%3D10%26um%3D1% 26hl%3Dtr%26sa%3DN

burdada var..ama birde burda bundan bahsedildiğini sandığım bir yer var..
http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-6234.html
**
bu arada köftede nefis görünüyor..arkadaşın eline sağlık ablacım..iyi akşamlar.

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Domatesleri bende ilk kez görüyorum...Bende merak ettim doğrusu tadı güzele benziyor...Salatada nefis görünüyor arkadaşının ellerine sağlık....
Sevgiler iyi hafta sonları...

NAZLICA dedi ki...

Sayende ben de yeni tanıştım bu domatesle Gül. Sen bilgi alırsan anlatırsın mutlaka, ben de merak ettim. Mercimek köftesi çok lezzetli bir yiyecek, hele salatasıyla. Biz de yaparız zaman zaman. Afiyet olsun.Sevgiyle.

Damak Tadı dedi ki...

Tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim..Sizlere zahmetler verdiysem özür diliyorum..SAĞOLUNUZ..

Unknown dedi ki...

canim arkadasim yeni siteme ziyarete gelmen beni cok ama cok mutlu etti.
guzel yorumun ve ziyaretin cin cok tesekkur ederim:)
kek herzamki gibi nefis helede mercimekli koften uffff ne desem azdir.
ellerine saglik canim arkadasim.
domatesi ilk defa goruyorum ama arastiracagim bana cok ilginc geldi.

Kucak dolusu sevgilerrr.

Ferkay dedi ki...

Pek organik gibi değil canım. Hepsi de makinadan çıkmış gibi.
Kıpkırmızı domates derken şimdi siyah mı diyeceğiz.
Bu arada mercimek köftesini çok severim Nefis görünüyor. ellerine sağlık Gülüm.
Sevgiler.

Betül KAVAL dedi ki...

ilk senin bloğunda gördüm bu domatesler. bu akşamda evin yakınındaki marketin sebze reyonundaydılar. hemen eşime gösterdim tam alacaktım ki eşim yaaa kimbilir nerden geliyor hormonludur onlar deyip aldırmadı :( ama mutlaka alıp denemek istiyorum :))

sevgiler.

durutarifler dedi ki...

İlk defa görüyorum. Çok şık görünüyorlar ama ben bu tür şeylere genellikle temkinli yaklaşıyorum. GDO'su değiştirilmiş diye düşünürüm hep

Adsız dedi ki...

domates çok leziz görünüyor çok ilginç ben daha önce hiç görmemiştim
bloğunuzda çok güzel emeğinize sağlık harika tarifler var hepsi birbirinden güzeller

neseersoy dedi ki...

Selam,
Ben de geçen hafta markette görüp aldım hatta birazdan kendi blogumda yapmış olduğum salatayı da sunacağım:-) Adını bende bilmiyorum iş yerinde arkadaşlardan birisi kahverengi domates dedi , TV de bir programda görmüş. Tadı hoşuma gitti , sert bir dokusu var. Bence denemeye değer bir domates çeşidiydi.
Sevgilerimle.
Neşe

Adsız dedi ki...

Selamlar. Siyah domatesler genetiği değiştirilmiş domateslerdir. İlk piyasaya çıktığında bu ürünler, (soya, kanola yağı gibi) kansere kollestrole karşı çok etkili diye tanıtılıp, ilaç niyetine üretildikleri reklamı yapıldıktan sonra, pazarlarda ve market reyonlarında takipsiz olarak satılıyor. Benim şahsi görüşüm, araştırmalarım sonucunda şöyledir;

Söylenenin aksi vücut kimyasını bozan ve bağışıklığı azaltan ürünler olduğu gibi bir kaç kuşak sonrası içinde kısırlık yaptığı.

Yani bir toplum bunlardan yemeyi sürdürürse bir kaç nesil sonra kendiliğinden yokoluyor.

GDO lu ürünlerin tohumlarının ekildiği ürünlerden tohum alınamadığı gibi doğal bitki florasını ve toprak içindeki minarelleride yok ediyor.

Genetiği değiştirilmiş sebze ve meyve genlerine, domuz, akrep, fare, insan, örümcek, balık geni gibi sayamıycağımız genler karıştırılıyor. Bunların araştırmasını ilk yapan biyogenetikçi , araştırmalarının gıda üretiminde kullanıldığını farkedince, dehşete düşüp istifa etmiştir. Durumu mahkemeye bildirmiş ama dünya üzerinde kontrolsüzce yaygınlaşıyor malesef. Politikacılarda çoğumuz kadar bilgililer sanırım. Yoksa önlem alırlardı.

Dünya çapında bile buna karşı gruplar yeni yeni oluşuyor. Bilmememiz doğal aslında. Yerli gruplar aradım bulamadım, internetten Kanada Toronto üniversitesinden insanların kurduğu bir gruba katıldım bu konuda. Dünyanın farklı ülkelerinden bir çok kişi katılmasına rağmen, bilinçli insan sayısı az.

http://www.facebook.com/group.php?gid=2253681022

Üretilen GDO lu ürünlerde her hangi bir test uygulamıyorlar. Kobaylar bizleriz.

Afiyet olsun.

beste dedi ki...

Sihay zebra domatesi kesinlikle genetigiyle oynanmis domates degildir.Adsiz arkadas biraz sallamis ozde hakli olsada sozde degil. Tam tersine eski bir domates cinsi olup tohumlari buyuk gruplar tarafindan satilmamaktadir. Fransa'da tekel tohum sirketlerine ve GDO 'ya karsi insanlar tarafindan olusturulan dernekler bu tohumlari ucretsiz olarak dagitmaktadir. Soz konusu domatesi asagidaki linkte bulabilirsiniz.
http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?title=Fichier:Tomate_black_zebra.jpg

seratan dedi ki...

Merhabalar, öncelikle bu domatesler GDO 'lu değiller.Bu domateslerin tohumunu bulmak yetiştirmek, çoğaltmak çok zordur.Geçen sene Black kirim denilen domatesi Eskişehir'de yetiştirdim.Çizgili Kaplan Domates (Tigerella) ise kırım domatesi kadar lezzetli değildir.Bir arkadaşınız size ziyarete gelip bahçenizden bu domatesleri dalından kopartıp yemesi ise işin ekstra keyfidir.Biber ve domatesler hakkında isteyene daha fazla bilgi verebilirim.Çocuğunuza markette pazarda hangi gübrelerle ve kimyasallarla yetiştirildiğini bilmediğiniz sebzelerle mi yoksa kendi yetiştirdiğiniz ve hayvan gübresinden başka gübre kullanmadığınız sebzeleri mi daha güvenerek yedirirsiniz.Unutmayın son da başlangıçta doğadadır.

Gökay dedi ki...

Black krim çok lezzetli bir domatestir.Kesinlikle gdo lu yada f1 değildir.Organik sertifikalı tüm dünyada beğenilerek tüketilen daha çok hobi bahçeciliğine yöneliktir.Meyve kabuğu ince ve yumuşaktır.