Çarşamba, Nisan 22, 2009

Zarganalı Pazı Pirinçlisi

TÜM ÇOCUKLARIN, 23 NİSAN ULUSAL EĞEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINI KUTLUYORUM..GÜLEN YÜZLERİNİZ HİÇ SOLMASIN..!!
23nisanresim


Arkadaşlar,Trabzon'lu olduğumu sanırım içinizde bilmeyeniniz kalmadı..Bizim ne anne tarafından,ne de baba tarafından köyümüz hiç olmadı..Çocukluğum Trabzon'un Faroz mahallesinde geçmiştir..Hani şimdilerde TV kanallarını işgal eden, FAROZ KESMESİ(KOL BASTI) oyunu benim doğduğum mahallenin oyunudur.Mahalle dediğime de bakmayınız,her 2 evden biri akraba evidir.Yani herkes herkese uzaktan yakından akrabadır..))

İşte bu yemeklerimiz doğdumdan beri orada yapılır..Hatta annemin,anneannesi ve o'nunda akrabalarının yapmış oldukları bu yemekler,günümüze gelene kadar biraz değişikliklere uğradılar haliyle..Halen bu yemekleri orada bilmeyen çok kişi var..Hatta öyle bir şey ki,köy ve kasabada yapılan yemekler bile farklı olur bizdekilerden..Bizim mahallemizin bu yemeklerini,eski Başbakanlarımız ve C.Başkanlarımız bile tatmıştırlar..Mahallemiz politik,tiyatrocu,sanatçı,yazar ve aklınıza gelmeyen çok ünlüleri bizzat konuk etmiştir..Rahmetli dedeciğimin bile eski C.BAŞKANI ve bakanlarla çekilmiş çok fotoğrafları vardır..Hatta rahmetli anneannemin yemekleri nam saldığından,dışarıdan gelen misafirlere özellikle anneannem yardımcıları ile yemek yaparmış..Sanırım bu anadan-kızına,kızından-kızına geçer diyecekken,bana sadece kek hastalığı geçmiş dermişim..Sizlerle bir tarifi paylaşmak isterken,konuyu nereden nerelere taşıdığımı farkettim..Affınıza sığınıyorum arkadaşlar....!!
7
Malzemeler (göz kararı)
2 adet orta boy kuru soğan
2 bağ pazı (sadece yaprakları)
pirinç
tuz
karabiber
sıvıyağ
zargana balığı
pilava dağlamak için tereyağ
tepesi içinde taze nane

Hazırlanışı
Pazılar yıkanıp ince ince doğranırlar.

Soğanlar yemeklik doğranıp hazırlanır.

Zarganalar temizlenip 3 parçaya kesilip sadece
kuyruk tarafları alınır.

Yayvan tencereye sıvı yağ koyulup soğanlar bir-iki çevrilir.

Yıkanmış pirinc,tuz,karabiberi eklenip tencere sallanıp pirinçler düzleştirilir.

Kıyılmış pazılar, tencerenin kenarlarını yuvarlak biçimde kaplayacak gibi yerleştirilir.(tencerenin ortası açık olacak.)

5-10 dk pişip pazılar sönünce zarganalar tencerenin orta kısmına dizilirler.

Tekrar tencerenin kapağı kapatılıp,kısık ateşte yaklaşık 15 dk pişirilecek.
(çok kısık olacak ki,zarganalar o bugu ile pişsinler)

Pilav pişip iyice demlendikten sonra,zarganaların orta kılçıkları dikkatlice çıkartılır.

Bu aşamada çok az tereyağ dağlanıp pilavın üzerine gezdirilir.

Daha sonra zarganalara zarar verilmeyecek şekilde karıştırılıp servis tabağına alınır.

Üzerine bol nane serpiştirilir.

Not:Bu pilavı hazırlamak için zargana zamanı dondurucuda zarganalar saklanır.
Zeytinyağlı olan bu pilav Trabzon'da bile çoğu kişi tarafından bilinmez..

20 yorum:

birdutmasali dedi ki...

oyy memeleket yemekleri :))
gözlerim şenlendi gülcüğümmmmmmm.
ellerinize kollarınıza cann sağlık.
sevgiler canım benim.
çok öpüyorum sizleri.

Düğme Bay'la BinbirçeşniHayat dedi ki...

MMMMMM COK LEZZETLI ZARGAN BALIGINI BILMIYORUM AMA PAZIYI COK SEVERIM:)
ELLERNE SAGLIK GÜLCÜĞÜM..
AYRICA SU TVLERDEKI YOK BENIM YOK SENIN DIYE KOLBASTI KAVGALARINADA SINIR OLUYORUM,GUZELCE TANITACAKLARINA KAVGA EDIYORLAR ANLAMIYORUM....

SEVGILERIMLE CANIMMMM

Demet dedi ki...

Gül,Bir yaşıma daha girdim sayende..Zarganalı pilav çok şaşırttı beni.Hayatımda, hamsili pilavdan sonra, rastladığım 2.pilav oldu.Balıklarla pilavları nasıl böyle örtüştürüyorsunuz?Ne çok bilinmedik tariflerle dolusun.:) Tadını çok merak ettim Gülcüm.Kol bastı oyunu sizin mahallenin mi?Bende zayıflamak için kursuna başlıcam.:))


Sevgiler,

NarincE dedi ki...

Balık ve pirinci sebzeyi hiç birarada tatmadım. Merak ediyorum aslında.
Balık ızgara, fırında ya da tavada pişirilir bildiğim. Karadenizliler gibi bol balığı bulduk da biz mi pişirmedik ?diyesim geldi. İç Anadolu'da bolca buğday ve tahıl bulmuşuz, yemeklerimiz de bunun etrafında gelişmiş. Naapalım, biz de böyle uzaktan bakarız.

Bütün çocuklarımızın bayramını kutluyor, ellerine sağlık diyorum sevgili Gül.

üç böcek bir çiçek dedi ki...

bende bir trabzonlu olarak harika bir lezzetle karşılaştım ellerine sağlık arkadaşım hemşerim afiyetler olsun sevgiler

birdutmasali dedi ki...

KİMİN TORUNU BENİM ARKADAŞIM :))
EYY MAŞŞŞALLAH...
:)

MUTFAKISTAN dedi ki...

Bu yemegi ilk kez duydum cok degisik olmali tadi eline saglik canim.
Anneanneye bak torunu al.....
Kusaktan kusaga marifet
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Mahallemizi anıyla,şanıyla takdim etmenene çok sevindik canım.Cem Yılmaz'ı misafir ettiğimizde,bana burdan bu kadar konu çıkacağını bilmiyordum demişti..Hele rahmetli Özal'ın mahallemizde yaptığı konuşmada,sayın horozlular diye 2-3 kez hitap etmesi unutulucak gibi değil.Mahallemizden çıkan onca futbolculara,dr'lara ve milletvekillerine ne demeli.Ne bereketli mahallemiz varmış bee.Sende sık sık gelip bizleri şenlendirsen mutluluğumuza mutluluk serpeceksin.Bekliyoruz en kısa zamanda ve anlatılacak yine çok komediler var.Pirinçli herkesin dilinde tatlişko.H.Pide de nefis olmuş.Çok kalabalıkmışsınız yine.Ayarlaybilirsek mevlite kaçarız belki.Birde şu maillere 2 satır yazmasını öğrenebilsen.Biliriz sen sözlü geyiklere takılırsın,yazmayı hiç sevmedin kiii.Onca yıl gazetede nasıl çalıştın anlamış değilim.Kumandan emicemi,teyzemi,seni öpüyoruzzzzzzzzzzzz.

defneylebirlikte dedi ki...

mmmm mis gibi koktu burnuma.eline sağlık canım..trabzondan selamlar sana...

nilüfer dedi ki...

canım demek trabzonlusun ben siteni o kadar geziyorum hatta yazıları okumaktan çok zevk alıyorum ama trabzonlu olduğunu bilmiyordum
çok sevindim benim eşimde akçaabat düzköylü hemşeriyiz
bu yemeği ben ne kayınvalidemde gördüm nede duydum ama tam bizimkilerin damak tadına göre yapsam çok beğenir en kısa zamnda denemeliyim ve benim eşimde kek meraklısıdır hergün çeşit çeşit kek yese bıkmaz:))senin keklerinden çok yedi ve beğenildi:))sevgiler...

tarifsiz tarifler - ipek dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

Zehra Gürgen dedi ki...

Kesinlikle anadan kızına geçiyor bu yeenek.Canım aile marifetli onu annenin böreklerinden anlamıştım. Çok değişik bir yemek bu Gül.Ama ben kesinlikle deneyemem.Beni aşar! ben haddimi bilirim, nerede duracağımıda. Bu yemek ancak bir Trabzonlunun ellerinden yenmeli...

Güzel ellerin dert görmesin canım.
sevgiler

lemaninignesinden dedi ki...

çokta vitamınlı ben karadenız hayranıyım ee yiyeceklerını sevmek lazım demi ama bir gün mutlaka karadeniz turuna katılacagımmmmm

Aybike Ceylan dedi ki...

Oncelikle bayramimizi kutluyorum, nicelerine, Ataturk'umuz sayesinde, ona da bir kez daha tesekkurler.

Ellerine saglik, harika olmus.

Pelin dedi ki...

Gülcüğüm,
Bu yeteneğin nereden geldiği belli oldu. Nefis yemekler bunlar Gülcüğüm. Hiçbirini tatmadım. Becerebilirsem deneyeceğim.
Sevgiler

TAZENAN dedi ki...

Ah ah ben bilmemmi hiç.
Afiyetler olsun canım.....

MoonSun dedi ki...

memleket yemeklerinin tadi da bir baskadir :))

Tijen dedi ki...

Ah Gül'cüğüm,
Ben de "köysüz"lerdenim. Çok isterdim bir köyüm olsun, köyde eski de olsa bir evimiz, tarlamız olsun. Olmadı, olamadı. Belki bundan sonra...

Yaren dedi ki...

Gülüm benim sen o zaman kim bilir ne kadar güzel kobasti oynuyorsundur. Yakin olsaydin bana ögretirdin,kolbasti oynayanin kilo sorunu felan olmaz:))Pirincte cok harika görünüyor canim,ellerine saglik.Sana kucak dolusu sevgiler birakiyorum ve kocamaaaa öpüyorum:)

CANDAN TARİFLER dedi ki...

PAZIYI ÇOK SEVERİM LEZZETLİ BİR YEMEĞE BENZİYOR ELLERİNİZE SAĞLIK...TÜM ÇOCUKLARIMIZIN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN...