Mantı veya börek tam olarak bilmiyorum..Akrabamızda siparişle aldığı için nasıl yapıldığını bilmiyor.Servis şeklinin,fırından çıkar çıkmaz sarımsaklı yoğurtla yenildiğini söyledi..Fakat tüm konuklar sade şeklini tercih ettiler..Eğer içinizde bu böreğin veya mantının nasıl yapıldığını bileniniz varsa, bana yazar mı??Kuzenimin dünürleri yazlıklarına gitmemiş olsalardı, onlardan tariflerini alırdım..Ramazanda iftarda masaları güzel süsleyeceğini düşünüyorum..Tarifleri bilen arkadaşları bekliyorumm..))Teşekkürler!!
Boşnak mantısı mevlitte ki ikramlıklardan biriydi..Tadına bakanlar tekrar tekrar tabaklarına aldılar..Kıymalı yiyecekleri hiç sevmememe rağmen, ben bile tadına baktığımda çok beğendim..
Malzemeler
1 paket irmik (2 su bardağı)
250 gr tereyağ
3 yemek kaşığı kakao
Şerbeti
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
Su,süt,şeker kaynatılıp soğutulur.
İrmik tereyağla biraz kavrulur.
Helva yağını bırakmadan, kakao eklenip yine kavrulmaya devam edilir.
Kavrulduğundan emin olduktan sonra, şerbeti dökülüp fokurdayınca altı kapanır.
Demlenmesi için bekletilir.
Helva ılınınca küçük kağıtlara şekilli olarak çıkartılır.
Soğuyunca ikram edilir.Afiyetler olsun..!
25 yorum:
ama amaaa...halva muhteşem!boşnak mantısını bilmiyorum.
peki ama tarifler?? açım çabuk çabuuukkkkk :D
offf bu saatte nasılda iştah açtı bunlar harika görünüyor emeginize salık.
Offf nasil guzel duruyor bunlar :))
Meleğimmm çokkkkkkkk özledim seni çok yoğundum anca fırsat buldum.Mantı
ve helva muhteşem eeeeeeee senin elle
rinden aksi mümkünmü.Kocaman öpüyorum
ayy canım nasıl guzel ve nefısler valla canım cektı ellerıne saglık öptum senı
süper görüntüler ikisi de muhteşem
Çıldırttın beni Gülcüm.Mantıyı filan boşver sen,irmik helvasına bak.Aynısından bir tepsi istiyorum.Lütfen hafta sonuna yap sizden gelip alayım.
Sevgiler-selamlar,Demet
Helva harika...ama yari bosnak biri olarak annemden ögrenemedigim bosnak mantisini tarifini bekliyoruuuuum...sevgiler
zehra
Merhabalar canım. Bir rumelili olarak bu mantıyı ben sık sık yaparım. Geçenlerde bende yaptım fakat resmi güzel çıkmamış diye siteme koymadım. Onun yerine kol böregini koydum. Daha detaylı açıklamayı yarın yaparım. Şimdi geç oldu. Sevgiler.
merhabalar gülcüğüm..
gerçekten gözlerimi alamadım irmik tatlısından..
mutlaka ev düzenine geçince, bende ikramlık yapmak isterdim.
dilerim olabilir..
mantıda çok hoş. Boşnak arkadaşlarımda yediğim o envayi çeşit börekleri hiç unutamam.başta pırasalı olmak üzere...
mantılarınıda da unutmadım elbet.bir dönem caddede madonun yanına boşnak börekçi açılmıştı.Ora arkadaşlarımın dı işte. şimdilerde kapandı C.Bostanda :(
paylaşımına çok teşekkür ederiz canım.. sevgiler yolluyorum anneciğine ve sana.
Gülcüğüm ben mantımı yoğurtlu alabilir miyim? :)) Çok güzel görünüyor.
Helvaya da bayıldım.
Mantının tarifini bilmiyorum ama kitaplarımı karıştıracağım.
Sevgiler
harika görünüyor.ben helvaya bayıldım:)
tatlılar biraz favorimdir de:)
Valla muhteşem görünüyor.Yiyenlere afiyet olsun.Yapanın ellerine sağlık.
Sevgiler
Nilüfer
mantı gerçekten çok hoş görünüyor..bence milföy tarzında yapılan bir hamurdan yapılır...yada bana görüntüsü öyle bir mantı izlenimi verdi...senin gibi bir usta bunu yapar bence...helvaya gelişnce denecek söz yok süper...ellerin dert görmesin...
helva çok şeker
ama mantıdan bende istiyorummm
nasıl güzel
tarifini bulup yapalım bizde
Ayyyy ellerine sağlık Gülcüğüm...Nefis görünüyor her ikisi de bende istiyorum....
ellerine sağlık ve sevgiyle kal,
cnmm mantıyı yemiştim ellerine sağlık muhteşem bir tat helvande güzel görünüyor afiyetler olsunnn sevgilerr
Lisedeyken bir arkadaşım boşnaktı,annesi bize arada sırada mantı yapardı.Off nefis olurdu nefis...
Görünce canım çekti :))
Helvada çok şık,ellerine sağlık.
Sevgiler.
helvada mantıda süper görünüyor ellerine sağlık canım,
sevgiler...
kuziciğim ben isterim bunların hepsinden,nasıl da güzel görünüyorlar:-)ellerinize sağlık canım.sevgilerimle...
gene bana deriiiin bir iç çektirdin.nasıl desem bayıldım...ama keşke bileydim tarifi.öğrenince bize de yaz...
Merhaba..Boşnak mantısı ve boşnak böreğinin ana harcı malzemeleri aynıdır..1 tepsi boşnak böreği veya mantısı için ortalama 3.5 subardağı ılık su 1 çorba kaşığı tuz ve 1 kahve fincanı kadar sıvıyağ,1kg a yakın un gereklidir..
Hamur malzemeleri ile yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edilir,kabuk bağlaması için üzeri sıvıyağ ile yağlanır ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakılır..asıl iş bundan sonrası:)
Ne muhteşem harika bir mantı.
Mükemmel........
uzun zamandır samsayı hazır yufkayla yapıyorum.daha hafif ve kolay..yufkayı masaya aç,yarısını sıvı yağla yağla.yufkanın karşı ucunu önüne doğru katla.tekrar yağla.yufkayı aşağıdan başlayarak çok sıkmadan rulo yap.kare olacak şekilde kes.yağlanmış tepsiye yan yana diz.üzerini yağladıktan sonra sıcak fırında,üzeri kızarana kadar pişir.fırından çıkar çıkmaz,sarmısaklı yoğurdu üzerine dök.üzerine tepsi kapat,yarım saat dinlendir.Afiyet olsun,
(bu arada bu börek boşnak değil,arnavut böreğidir):))
Nihal
aman Allahim nasil bir seydir bu helva inanamiyorum. Gül hanim az önce kakaolu irmik helvasini denedim nacizane tabiiki siinki kadar olamaz ama muhtesem bir lezzet oldu. demlenirken dayanamadim birazcik tadina baktimda :))) harikasiniz tekrar tekrar tesekkürlerr bir daha irmik helvasini asla kakaosuz yemeyi düsünmüyorum!!
Yorum Gönder