Anneciğin sevgilisi..Nasıl güzel açmış değil mi?Maşallah demeyi unutmayınız lütfen!
Tomaralar ve Lahanalar Trabzon'dan gelmişti..İlk akla gelen tomara diblesi oldu..Bir de tomara tavası yapılır farklı olaraktan..Tomaralara burada ne deniyor bilmiyorum..Trabzon'dan kaç kişiyi aradımsa, 40 yıllık tomaranın başka ne adı var diye de benle dalga geçtiler..Kısaca bu ot'a Trabzon'da tomara deniliyor..Pazarlarda ki Karadeniz bayanları kesin bilirler..Biraz önce annemin
başının etini yedim, neden farklı bir ismi yok diye..Kadıncağız benden kurtulmak
için çabuk çabuk yatmaya gitti..))
Tomaralar demet halinde olup,çok incecik dal gibiler..Yaprakları yok anlayacağınız..Karadeniz'in otları sanırım Eğe otlarına pek benzemiyor..
Tatmak ve yakından görmek gerek..)
İçinizden bu otu bileniniz varsa benimle paylaşır mı?..Lütfen!Bizde otların ve sebzelerin isimleri çok farklıdır..Mesela;Pancarın Çukundur olduğunu bilirmiydiniz?
Hatta benim gibi, Kadıköy balıkçı çarşısında yana yakıla çukundur arayıp,satıcıları şaşkın ettiğiniz oldu mu?
Hazırlanışı
Bir bağ tomaranın kabukları soyulup,kesilip haşlanır.
1 soğan,1 domates rendesi,karabiber zeytinyağ ve tereyağda kavrulur.
Üzerine yıkanmış pirinçler ve tomaralar konulup,karıştırılmadan sin ateşte pişirilip demlenir.
Servis edileceği zaman üzerine nane serpilip, karıştırılıp servis
tabağına alınır.
Afiyetler olsun..
Lahanalar Trabzon'dan gelmişti ve taze taze sarılmıştı..
Her yiyen lahana değilde asma yaprağı sanmıştı..
Kalem gibi sarılıp, çok nefis olmuşlardı..
35 yorum:
Sarma ya bakarken kendimden gectim.
Sanki makina da sarilmis gibi hepsi ayni.Ellerine saglik canim.
Sevgiler
Sefa
Değişik birşey tomara.ilk defa duydum desem?
ellerine sağlık güzel bir ot yemeği.
yöresel bir lezzet ellerinize sağlık sarmalarda aynı boyda gibi saranın ellerine sağlık harika görünüyor.
Merhaba Gül abla, yemekler harika. Karadenizli olarak ağızımın suyu iki kat aktı :)
Tomara dediğin otu ben Dikenucuna benzettim. Giresunda bir ot var ona benziyor. Dikenucu birde Mercan denilir. Ama belki ben benzettim. Dikenucu ile bizdede dible yapılır. Birde soğanla kavurması olur. Harika oluyor...
Kendine iyi bak ablaçığım, öptüm.
Nesrin
Bizde de çükündür derler havuca da pürçüklü. ama o dediğin otu ben de bilmiyorum canım . tarifler nefis ellerine sağlık
Tomara otunu hic tanimiyorum, ama eminim cok lezzetlidir fakat o dolmalari kim sardi öyle, bayildim... Ellerinize saglik... Nasil da albenili bakiyor ekranimdan... Bir ic cekmemek imkansiz... Sevgilerimle, yiyenlere afiyetler olsun...
Bir karadenizli olarak lahananın her türlüsüne bayılırım.Ellerinize sağlık.
Saygılar.
Harika olmus Gul'um, ellerine saglik. Hic duymamaisim ne degisik tadlarimiz var, yaza gliyorum galiba, gorusurz umarim, gecen sene olamadi ama belki bu sene yapariz..
Ben hemen paylaşayım istediğin isimleri :)
Zulbut (Alaplı-Zonguldak)
Kaldirik (Düzce)
Galdirik (Yakın bir başka yer)
Hotan (Ereğli)
Isbıt
Tomari
Annem alaplı, babam Düzceli olduğu için zulbut, hotan ve kaldirik isimlerini biliyordum. Isbıt ve tomara'yı da bloğumda bu sebzeyi yayınladıktan sonra gelen yorumlardan öğrendim :) Meğer ne çok ismi varmış.
Bu arada pancara biz de çükündür deriz.
Biz zulbutu yumurtalı yaparız. bir yerde mısır unlu yapmışlardı. Şimdi bir de pirinçlisini gördüm tam oldu :)
ellerine sağlık mefis
tomaranın başka adı varmı bilmem ama lahanalar enfes görünüyor ellerine sağlık
trabzona bir dahaki gidişimde alayım bende bu tomaralardan:)) nefis olmuş ellerinize sağlık..
Oy oy oy canım yemeklerin nefis nefis canım. Çok ta sağlıklı. İzmirli olduğum için tomara adını ilk defa duydum. Ama eminim çok lezzetli ve sağlıklıdır.
Ellerine sağlık canım
Çok öptüm
Merhaba,
Trabzon'lu olarak tomara adını duyunca heyecenlandım. aslında "dible" bile sadece karadenizlilerin bildiği bir yemek. Ben de haftasonu fasülye diblesi yapmıştım. Yöresel yemekleriniz ve anlatımınız çok güzel. Ellerinize sağlık.
Ayşe Alpay
merhaba gül abla
bizde de tomara yada somara denir.
Buralarda ona hodan ve kadırek yada kaldırak da deniyor.
bende çok severim ayrıca geçengün pişirdim. Bizde yumurtalı yada sade kavurması yapılır.
ellerine sağlık...sevgiler öptüm..
uzun zamandır yemek tarifi vermiyordun bu iyi geldi.ellerine saglık.ama eminim ben antalyada bu otları bulamam.
Ayyy benim sardıklarımı görsen kocaman kocamanlar bunlar ne güzeller böyle ellerine sağlık canım .
Sevgiler,
Evren
Meleğim sarmalar kalem gibi ellerin
dert görmesin kocaman öpüyorum...
ellerinize sağlık çok güzel görünüyor yaptığınız yemekler tomara otunun diğer adı galdirik otu sevgilerimle...
Karadenizin ne değişik yemekleri var.Bizlerle sık sık paylaşsanız çok mutlu olacağım.Mutfağınız çok bereketli, yaptıklarınızsa çok lezzetli ve göz doldurucu görünüyor.Lezzetlerinden hiç şüphe etmiyorum çünkü arkadaşlarım bizzat test ettiler..İnşallah bir gün bende bu güzel lezzetlerle birliklte olurum.Sevgiler,Selda
gülcüm çok geçmiş olsun rahatsızmışsın.acil şifalar diliyorum canım benim.sayfandaki tüm tarifler resimler her zamanki gibi mükemmel...eline o melek gönlüne güzel yüreğine sağlık...çok çok öptüm.sevgiler...
maaşallah maaşallah ne çiçeğidir bu çok beğendim ..çiçekte mi karadenizde yetişiyor???ismini öğrenirsem belki buradada bulabilirim ..
kuzicim sanırım bizim burda galdirik dediğimiz ot bu.kızartması da şahane olur.ellerine sağlık canım.ben dibleisni ilk kez gördüm.deneyeceğim canım.çok öptüm.
Gül Hanım ellerinize sağlık. İkisi de öyle lezzetli görünüyorlarki tam öğle vakti canım çekti. Öpüyorum sizi.
Aman Allahım Gülümm ya sen beni delimi ediceksin:D bunlar ne böyle canımın içi iştahım kabardı resmen:D baka baka bir hal oldum kaldım resmen ve yazacak ancak fırsat buldum:D Ellerinize sağlık siz birer harikasınız maşaallah.
Tomara gerçekten enteresan bir isim ayrıca çukundur'a da çok güldüm:)) Allah da sizi güldürsün inş.
Pamuk annemizin ellerinden seninde güzel yanaklarından öperim bir tanem...
Uyy bu bizim tomari galiba :)
Sarmalar da enfes görünüyor, olsa şimdi ne ziyafet olurdu :)
teyzemin çiçeği çoook güzelll...kesinlikle çok zarif bir çiçek:)
ablacığım dolmalar sanki cetvelle ölçülüp sarılmış gibi:))) yemeye kıyamam valla:)))ellerine kollarına sağlık,nefisss görünüyor.
çok ama çoook kocaman öpüyorummm
hepsi birbirinden güzel bu arada maaşallah
Gülüm tomarayı bende duymamıştım, lahana sarması ise makinada falan yapıldı herhalde? hepsi mi aynı olur canım? maaşalah ama önce sana sonra anneciğin çiçeğine :)
ellerin dert görmesin canım
öpüyorum
Bu blogda çok ilklere rastladım.Yine onlardan biri karşımda.Dolmalarınız yokmu o dolmalarınız,bizi perişan etti.Ellerinize kollarınıza sağlık.
S.Duran
Gül'cüğüm bak Trabzonlu Funda da galdirik otu diye yazmış:
http://defneylebirlikte.blogspot.com/2010/03/yumurtali-galdirik-tomarakavurmasi.html
Yaprak sarmalara ne denir bilemedim. Sana da söylenmeden edemedim be Gül, hani o yaptığın işi neden yapıyorsun ki sen? Yanına bir yamak al, alaturka yemek davet organizasyonları yap. Alaturka deyişim, eline bir başka yakıştığı için bizim ağdalı baklavalar, börekler, dolmalar.
Çükündür'e öldüm bittim gülmekten. Adamı masaya oturtup, "ye bak çükündür," diyeceğim mesela!!! Ay gülme krizim tuttu, çok yaşayın kızlar.
Lahanaya yaprak dedim değil mi? Aklım yaprak sarmada çünkü.
Evet Gül'cüğüm, Hümeyra'nın dediği gibi, tomara hodanın Trabzon'da söylenen adı. Pek güzel olmuş dibleniz de sarmalar da olsa seve seve yerdim!
merhaba, ben de yorum bırakmak istedim, tomaranın Giresun'daki adı galdirik, yorumlarda gördüm gerçi ama ben de belirtmek istedim, çok da severim kendilerini:)
tomaranın yaprağı yok yazmışsınız doğru değil tomaranın sadece sapkısmı yenir tek dal şeklinde ve 10 -15 dal şeklinde çıkar bir kökten yaprakları her dal ucunda iki el büyüklüğünde ve üzeri ısıgan otuna benzer ama ele batmayan pütürlü dikenleri vardır tomara tavası trabzon köylerinde yapılan muhteşem bir yemektir ne yazıkki restoranlarda yapılmaz çünkü doğada kendiliğinde yetişen bir ottur özel üretimi yoktur...saygılar
Yorum Gönder