Arkadaşlar bu ekmeğin dokusu,tıpkı marketlerde satılan tost ekmekleriyle bire bir dokuda olması..Şimdi soracaksınız daha önce hiç tatdın mı diye..?Evet tatdım!Görünüşü ve tadı marketlerdekinden çok daha lezzetliydi..Üstelik hijyen olması ve birebir kendinizin hazırlamış olması,katkı malzemesi kullanılmış olmaması..Fakat ekmeğimiz bu haliyle bile ağızlara layık bir ekmek oldu..En kısa zamanda tekrar deneyeceğim..Ertesi güne 1 dilim ayırılıp kızartıldığında ise çok farklı ve çokkk
nefis olmuş tereyağ-bal ikilisiyle..(babacık yaz-kış balını eksik etmez masamızdan)
Bu hamurdan harika hamburger ekmekleri olur diye düşünmekle kalmayıp ısrar ediyorum..Denedikçe sizlerle paylaşımlarda bulunacağım arkadaşlar..Güzel bir hafta sonu tatili diliyorum şimdiden..!
Yapmamam gerekenler
1-Buzdolabından çıkardıktan sonra ki süreye sadık kalamamam.
2-İkinci aşamayı hazırlarken yağımın yumuşak olmaması.
3-İkinci aşamadaki kısmı hazırlarken tekrar un ilave etmiş olmam.
4-Haliyle hamurumun katı oluşu ve benim habire süt ekleyişim.
5-Ekmek kalıbımın diğer kalıplara nazaran enli oluşu.
6-Ekmek kalıbım büyük olduğundan, hazırlamış olduğum parçaların minik kalmaları..
7-Hataları yapmamış olsaydım ekmeğim 3 katı yükseklikte olacaktı..))
TEKRAR YAPMAK İSTEDİĞİMDE, BU ÖNEMLİ HATALARI TEKRARLAMAYACAĞIM İNŞALLAH..
Malzemeler
1.AŞAMA İÇİN
3 gr yaş maya
2 gr tuz
110 gr su
150 gr un
2.AŞAMA
350 gr un
8 gr tuz
10 gr şeker
45 gr oda sıcaklığında tereyağ (yumuşak olması şart)
21 gr yaş maya
150 gr süt
Hazırlanışı
1.AŞAMA'nın hepsi karıştırılıp minik bir hamur elde edilir..Bu hamur bir nevi ön maya niteliğindedir.
*Elde edilen bu maya 2 saat oda sıcaklığında plastik bir kabta bekletilir.
*2 saatten sonra 16 saat buzdolabında bekletilir.
*Buzdolabından çıktıktan sonra 2 saat tekrar oda sıcaklığında bekletilir.
2.AŞAMA İSE
*Süt ılıtılıp maya içersine atılıp eritilir.
*Un bir kaba konulur ve maya haricinde diğer malzemeler girip mikserle çırpılırken maya eklenir.Sonrada elle yoğrulur.
*Son olarak hazırlanmış olan ön maya bu karışıma eklenip yoğrulur.
*Ekmek kalıbı hafifçe yağlanır.
*Hamur kalıbınızın büyüklüğüne göre (uzun ekmek kalıbı olması şart)4 parçaya veya 10 parçaya eşit olarak bölünür.
*Her bir parça soğuk suya batırılıp elde yuvarlanıp 2 sıra halinde dizilir.
*26-28 c de yaklaşık 30 dk bekletilip 200 c de yaklaşık 30 dk pişirilir.
15 yorum:
gece gece de bu bana yapılırmı gülüm:) ne güzel ekmek bu:)
Canım Gülcüm nasılda kabarmış pufpuf ellerine sağlık,miss gibide koktu afiyet şeker olsun öptüm...
olmus iste hemde cok guzel olmus canim o tereyagli dilim benim icin olmali cok severim afiyet olsun,sevgiler
bana da geçenlerde ekmek makinesi hediye edildi.. şlk işim ekmek denemeleri yapmak oldu. Ama bir türlü resimleyemedim neden mi evdeki sıcak ekmek canavarı sebebiyle... Büyük kızım pek bi hevesle oturup hemen yiyor ekmekten... üzerine halis trabzon tereyağı ve yayla balı oooof yemede ne yap çocuk haklı valla...
ellerine sağlık canım senin ekmekte üzerindeki yağla ye beni diyor resmen...
afiyetler olsun canım
Üzerine incecik birde bal sürdük mü tamamdır o dilim :)
Ellerine sağlık...
E bu daha güzel?
bence süper olmuş.ellerine sağlık canım.çok güzel görünüyor.sevgilerimle...
en azından dısarıda ki ne üdüğü belirsiz ekmek değil sana has bir tarif canım benim :) bana verselerdi yarısını garanti yerdim ne de olsa senin elinden :)
tereyaglı dilime bittim zaten :)
canım sahane harıka olmus bencede daha guzel mıss gıbı kokmustur ellerıne saglık mutlaka denıyecegım sevgılerımle...
Gül bu ne böyle. Ne diyeceğimi bilemedim. Harika görünüyor.
Tereyağla aman yemede yanında yat.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
offffff... teryaglisi bir harika. Ellerine saglik canim, cok güzel olmus.
Sevgiler...
Bence çok nefis olmuş, eline sağlık canım. Hele o tereyağlı dilim harika görünüyor.
Gül canım ;
ellerine sağlık bence nefis görünüyor maşallah valla sizin ev pastane gibi hergün üretim var bayıldım tam benlik :)
Öpüyorum canım seni yanaklarından
gülcüğüm ben bir eksik, hata göremedim aslında,
bilakis çokda güzel görünüyor.
senin o hamarat ellerine sağlık.
AFİYETLER OLSUN...
ÇOK BEĞENDİM.
Ayyy,bu cok güzel ama,cok zahmetli
uzun is.Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.
Yorum Gönder