Ispanaklı böreğin anısı bende oldukça derindir ve ben yıllarca bu böreği yapmamışımdır.(özellikle bu tarifi)Geçen hafta evde kalmış ıspanakları görünce hemen aklıma bu börek geldi.Önce tereddütde kaldım ama sonucunda böreğide yapmış oldum..Bu hafta sonu istek üzerine tekrar bir tepsi daha yapmak zorunda kaldım..)Böreği 80'li yılların başlarında kuzenimde ilk kez yemiştim ve çok sevmiştim..Hayatta ıspanak yemeyen ben ilk kez o gün severek böreğini yemiştim..O günden beride bu böreği çok severim..
Böreği böylede deneyebilirsiniz arkadaşlar..Hazırlanmış rulo börekleri tepsinize veya borcamınıza S biçimi koyabilirsiniz..Öylede çok şık oluyor..Diğer şekli ise;yufkalar geniş şeritler halinde kesilip,harçtan sürülür ve nuska biçimi sarılır.Su dolu bir kabın içinde yaklaşık 2-3 saat bekletilip hafif iki avuç arasında sıkılıp tepsiye dizilip üzerlerine kalan harçtan sürülüp fırında pişirilir.Tek kişilik anında sunumlarda vazgeçilmez böreğiniz olacağından eminim..)) Malzemeler
7 adet yufka
1 kase ezine beyaz peynir
pul biber,karabiber
2 adet soğan
1,5 kg ıspanak
Üzeri için karışım
3 yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
susam
Hazırlanışı
İçinin hazırlanışı
Ispanaklar yıkanıp sapları kesilip iyice ovulur ve suyu sıkılır.
2 adet soğan yemeklik doğranır.
Peynir bıcakla iri iri doğranır.Kırmızı biberi ve karabiberi eklenip ıspnakla iyice karıştırılır.
Yufkalardan biri masaya bütün olarak yayılır.
Ispanaklı harçtan yarım ay biçimi konur ve rulo yapılıp yağlanmış tepsiye döşenir.
Her bir yufkaya aynı işlem yapılır.
Üzeri için gereken tüm malzemeler karışıp böreğin her tarafını ıslatacak şekilde yayılır.(bknz aşağıdaki resim)
Son olarak üzerine susam serpilip 175 c de pişirilir.
Lor salatası
500 gr tuzsuz lor
1 paket cherry domates
1 minik kavanoz salatalık turşusu (en miniklerinden)
2 adet kırmızı biber
1 demek dereotu
yarım demet maydanoz
pul biber
karabiber
zeytinyağı
dilerseniz kekik
Hazırlanışı
Lor bir kaba dökülür.
Kırmızı biberler halka şeklinde incecik kesilirler.
Yeşillikler incecik kıyılır.
Kornişonlar bütün bütün eklenir.
Baharatlar ve zeytinyağı girip iyice karıştırılıp lora eklenir.
Son olarak üzerlerine domatesler girip servis tabağına aktarılıp servise hazır hale getirilir.
Ispanaklı börekle nefis oluyor belirtmeden geçemeyeceğim..))
Böreğin fırına girmeden önceki son hali..)
34 yorum:
Gözlerime inanamadım böreği görünce.Biraz önce sayfama ekleyecektim ıspanaklı kol böreğimi,son anda ponçik ekledim.Çok ilginç oldu bu tesadüf,böreğe bakınca kendi böreğim sandım bir an:))
Ellerinize sağlık canım,öpüyorum.
Ellerine sağlık canım nefiss görünüyor lor salatası da çok değişik. Maşallah ya yetişemiyorum sana her baktığımda yeni bir tarif keşke yakın olsaydık:)
Sevgiler...
Yalnız pasta konusunda değil börek ve salatada da muhteşemsin.O ne görüntü öyle.Hımmm mis gibi koktu.Şu hiç kesilmemiş tessiyi al nereye koyarsan koy dikkatler onun üzerinde yoğunlaşır.
Gülcüğüm,
bunu bana yapmayacaktın böreği görünce ağzımın suları aktı. çayımın yanında bir dilim hoş olurdu. güya kilo vereceğim:)) ellerine sağlık. sevgilerimi yolluyorum
Gül'cüğüm görmeyeli harika şeyler yapmışın yine ellerine sağlık canım. Annen nasil bu arada umarim daha iyicedir. Sevgiler,
Tam çayımı almış Gül ne yapmış diye bakayım dedimki böreğini gördüm ,ee-ee çayın yanında da iyi giderdi.Ellerine sağlık..
Gül Canım ; ellerine sağlık pek severim ıspanaklı böreği hele lor salatana bayıldım oldukça pratik denemeliyim en kısa zamanda
Çok öpüyorum canım
Sevgiler
Canım ablam ne kadar güzel şeyler yapmış her zamanki gibi. Valla seçim yapmak o kadar zorki . Hepside birbirinden enfes gözüküyor.
Ellerin dert görmesin.
Anne ve babacının da ellerinden öpüyorum.
Seni çok seviyorum .
Sevgiler.
Bahar....
canım benim her ikiside harika olmuş şimdi elimde çayım var şu börektende olsaydı ne güzel olurdu
eline sağlık
sevgilerimle
öptüm
bu arada bende seni listeme ekledim hayatım
kendimden geçtim böreği ve salatayı görünce ne kadar ihtişamlı olmuşlar ellerine sağlık
Borekte salatada ne kadar guzel uyumlu olmus ellerine saglik ..borek nefis olmus dedgin gibi ispanakli borek cok guzel oluor.hos ispanak ayiklamak yikamak birde kavurunca azicik kalmasi beni sinir ediyor.
afiyet bal seker olsun..cok sevgiler opuyorumm..
Canim benim inan bayildim bayildim adeta böregine. Ellerin dert görmesin.
Kocaman öpüyorummmmmmmm
Emos
börekler ve salatan süper olmus,
ellerine sgalik canim
Ellerine sağlık canımcım. Babaannem börekleri genelde böyle yapar. Onu hatırladım görünce. Ayrıca canım istemedi desem yalan olur. Ağzımın suyu aktı sabahın bu saatinde. Öpüyorum kocaman...
Borek nefis de, bir peynir canavari olarak ben salataya bittim:)
Her ikisi de çok lezizdi, emek vermişsin pişirip bize de getirmişsin, ne diyim Allah gönlüne göre versin. Eline koluna sağlık canım arkadaşım...Çooook öpüyorum seni...Arzu
gülümmmmmmmmmmm harika olmuş börekte lor salatanda ellerine sağlık bebişim bayıldım valla..çatlatmana az kaldı doktorum nerde:)))sevgilerimle öpüyorum
Canımmmm,
Ahhh, ahh, olsa da yesem şimdi şöyle bol ıspanaklı bir börek:))
Elelrine sağlık canım benim,
Sımsıcak sevgiler...
Sevgili Gül, böreğe bayılırım hele ıspanaklısına. Hele senin yaptıkların ne kadar leziz oluyor kimbilir. Ellerine sağlık canım. Herşeyi o kadar güzel anlatıyorsun ki, çok kolay izlenimi veriyorsun, denemek için de herkesi yüreklendiriyorsun. Öptüm seni, güzel günler diliyorum canım.
Canım benim yine döktürmüşsün ellerine sağlık...
Ispanaklı börek vazgeçilmezimiz...
Lor salatası ise senin yorumunla tam hafta sonu kahvaltılarına şenlik;)
Bende öpüyorum kocaman kocaman;)))
Canim Gul'cugum,
Ne guzel bir manzara, borek harika olmus, cok begendim. Yanina da bir cay, nefis...
Ellerine saglik, guzel bir gun diliyorum, sevgiler.
Gülüm, Gülüm,
Dayanamayıp senin oaralara taşınacağım galiba.eğer gelirsem bana da bu güzel pastalarından , böreklerinden ve de salatalarından yaparmısın canım?Hepsi de nefissss olmuş.Ellerine sağlık.Sevgiyle öpüyorum.
Gül'cüğüm,
Ispanaklı böreğe ben de bayılırım. Böreğin ve salatan tek kelime ile nefis görünüyor canım, ellerine sağlık.
Sevgiler...
super gorunuyor ellerine saglik canim,
Gülüm bak simdi bu olmadi,ben rejimdeyim ,taa saat kacta salata yedim,simdi bu güzel börekleri salatayi görmem iyi olmadi,fena halde aciktirdi beni haberin olsun.Harika görünüyor her ikiside,üfff ne zaman bitecek bu diyet canim.Gülüm benim ellerine saglik,bende ispanagi sevmem ama böregin icinde güzel oluyor.Sevgiyle kal canimkommm benimmm,öptümm kos kocaman;))))
Gul canim almadim e-mailini.Alsam ses etmezmiyim askol.Sen bana at bir daha.
Bu arada bu salatayi bizde yapariz.Cingen salatasi deriz:)az kaldi geliyorum bende lor,cokelek ne varsa yiycem anacim:))
Gül'üm, yine döktürmüşsün. Ispanaklı böreğin tek kelimeyle muhteşem ve bizim çingene pilavının kardeşi:)lor salatan da harika görünüyor.Canım ellerine emeğine sağlık.Afiyetler olsun sizlere.
Bitanem seni çok seven kardeşin güzel yanaklarından çok öpüyor.
Selam ve sevgilerimi gönderiyorum..
Gül'cügüm, babamin yaptigi kol böreklerini hatirlattin bana. Sanirim o malzemenin icine sogan koymazdi, fakat sevgiyle hazirlar ve firina gönderirdi. Tahmin et artik tadini!
Senin de ellerine saglik.
Sevgiler
Arkadaşım ne güzel şeyler yapmışsın sen öyle. İkisi de muhteşem görünüyor. Resmen ağzımın suyu aktı. Ellerine kollarına sağlık.
Gül Hanım tarifleriniz çok güzel özellikle sırf blog açmak için açmadığınız çok belli birsürü tarifiniz var dolu dolu ellerinize sağlık :)özellikle börek arşivinden hangisini seçeceğimi şaşırdım:)
şimdi bu börekte 7 yufka normal fırın tepsisine sığıyormu?
ona şaşırdım çünkü ben geçende 3 yufkayla aynı böyle sarma börek yapmıştım neredeyse fırın tepsisini kapladı boy tarafı,demekki ruloları sıkımı saracağız?
birde böreklerin içi çiğ kalmıyor değilmi?son zamanlarda börek denemeye korkar oldum denediğm tarifler ya çok yağlı oluyor yada içi çiğ kalıyor,birde bunu deneyeceğim.
çok sevgiler...
birde son sorum:)
bu böreği hazırlasak sabahtan sosunu dkmeden buzlukta değilde dışarıda veya dolapta bekletsek,önceden hazırlık anlamında,sosunu misafir geldiğinde döküp pişiriversek:)olur değilmi,sosunu dökünce önceden hamur olabilir diye düşündüm yufkayı çok yumuşatıp?
Doğru düşünmüşsünüz bencede,fırına vereceğiniz anda sosunu dökerseniz çok daha iyi olacaktır..Tepsinin tabanını ve kenarlarını çok az sıvıyağla yağlamayı unutmayınız..
Acaba fırınınızmı güzel pişirmiyor..Benim yaptığım bu tür böreklerde de dibi tutuyor ama kesinlikle yapışmıyor..Tabiiki çıkartırken spatula kullanmayı unutmuyorum..Kolay gelsin..)
Gülşen Hn,rulo börek yaparken kullandım tepsiler büyük börek tepsilerimiz..(42 cm'lik yuvarlak)
Bu böreğin için kuru değil biraz ıslak oluyor.Nedeni de, ıspanak içli ve dolu dolu iç eklediğim için ondan öyle oluyor..Bu tür börekler aklınızda bulunsun hiç kıtır olmazlar..Ancak,mayalı hamurdan yapılan böreklerde ıslaklık değil kuruluk olur..İnşallah bilgiler işinize yarar..
Yorum Gönder