Pazartesi, Eylül 24, 2007

TRAUBENKUCHEN / ÜZÜMLÜ PASTA

Üzümler yıkandıktan sonra süzdürülüp, temiz bir bezle iyice kurulandıktan sonra pastanın içersine girdiğinden sulanma olmuyor.Aynı zamanda üzümlerde yumuşamada olmuyor.Üzümler içine nasıl giriyorsa piştikten sonrada aynı şekilde kalıyor.Yapmış olduğum diğer üzümlü pastamda aynı şekilde olmuştu.Merak eden arkadaşlarıda ayrıca bilgilendirmek istedim.Farkındaysanız pastanın üst katına un girmiyor ve sadece 2 yemek kaşığı nişasta giriyor.Bu da pastayı bir o kadar farklı ve lezzetli kılıyor.Şimdiden afiyetler olsun arkadaşlar!!
Resimlerim biraz karanlık çıktığından üzerlerine tıklayıp daha yakından izleme şansına sahip olabilirsiniz.
İş yerinde oruç tutmayan arkadaşlarımdan bazıları tadına baktıklarında,çok nefis olduğunu belirtmeleri beni ayrıca mutlu etti. Sabahleyin ilk işim pastamın üzerine pudra şekerini serpip, yarısını kapıp jet hızıyla işe gelmekti..))
Her yıl üzüm zamanı evimizde mutlaka üzümlü pasta yapılır.Birde tabanını farklı yapıp üzerine yumurta aklarını çırpıp yaptığım da vardır(merengli)ki,o da çok nefis olur.Ramazan olmasaydı o pastamıda sizlerle paylaşmayı çok isterdim..)
Sabaha kadar veya 2-3 saat telin üzerinde beklesin.Ben geceden yaptığım için sabaha kadar bekletiyorum..) Pudra şekerini sabah ekip,dilimlenmiş halini sizlerle paylaşacağım.
Tam soğumadan dikkatlice kalıbınızdan çıkartıp ızgara telin üzerine alınız.
Pişme işlemini kürdan yöntemi ile yapın.Kürdanınıza hamur yapışıyorsa fırın sıcaklığında 10 dk kadar bekletin.
175 c de yaklaşık 45 dk kadar pişirin.
Üzeri için,minicik tuzla yumurta aklarını çırpıp bir kenarda bekletin.Arkasından sarıları çırpıp tüm malzemeyi ekleyip tekrar çırpın.(mikserin normal uçları ile çırpılacak)Son olarakda akları karıştırıp çırpıp üzümlerin üzerine dökün.
Yıkamış ve kurulamış olduğunuz üzümleri tabana yayın.
Kalıbınızın tabanına yağlı kağıt serip kenarlarını yağlayın.Hamurdan bir parça kenarları için ayırıp diğerini tabana elinizle döşeyin.Arkasından çatalı gelişi güzel hamura batırın.
Yapılışı
Tabanı için verilen malzemeleri, un hariç hepsini bir kaba koyup mikserin hamur çırpma uçları ile çırpın.Unu ekleyip tekrar çırpın ve elinizi unlayıp hamuru toparlayıp 30 dk buzdolabında dinlendirin.
Üzeri için gerekli malzemeler
4 yumurta sarısı
4 yumurta akı
75 gr öğütülmüş badem
1 paket vanilya şekeri
75 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
50 gr pudra şekeri
minicik tuz
2 yemek kaşığı nişasta
üzerine serpmek için 1 yemek kaşığı pudra şekeri
İçi için 500 gr çekirdeksiz üzüm
Tabanı için gereken malzemeler
200 gr un
60 gr pudra şekeri
minicik tuz
100 gr öğütülmüş badem
1 yumurta
2 çay kaşığı limon suyu
100 gr oda sıcaklığında tereyağı

27 yorum:

Almula dedi ki...

çokkkk güzel Gül'cüğüm bayılıyorum senin meyveli pastalarına çeşit çeşit ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle....

filizinmutfagi dedi ki...

harika olmus eline saglik.

sevdamavisi dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık çok güzel görünüyor.sen yaparsın da kötü olabilir mi öpüyorum canım. sevgiler

pelin dedi ki...

Gülcüğüm pastan harika olmuş ellerine sağlık.fakat kafama bir şey takıldı.içindeki o kadar üzüm pişince ısıyla sulanıp içini ıslak ıslak yapmıyor mu?sevgiler

Adsız dedi ki...

Canım arkadaşım tek kelime ile mükemmel bir pasta olmuş hele tadı enfes. On üzerinden yıldızlı onbir alır bu pasta.Ellerine kollarına sağlık.Sevgiyle kal...Arzu

Adsız dedi ki...

Bu pastanın tadına bakan biri olarak merak edenler için yazıyorum; pastanın içindeki üzümler ne pastayı sulandırmış nede orjinalliğinden birşey kaybetmişlerdi. Sanki pasta fırına girmiş ama üzümler hiç sıcak yüzü görmemişlerdi. Sevgili arkadaşım iş yerine de getirmiş pastasından sağolsun, çok güzel ve lezizdi.Eline sağlık Gülcüm...Semra

Feyhan Sönmez dedi ki...

Gül'cüm,

Bu tarz pastalar/turtalar yaptığında, çok ama çok mutlu olduğunu hissediyorum. Bu işi çok sevdiğini düşünüyorum. Bu da çok hoş bir tarif, farklı meyvalarla da yapılabilir sanırım. Çok öpğyorum seni, sevgiler..

daimamutfak dedi ki...

Ah gülcüğüm ne marifetlisin.İnan çokta hızlısın.Sayfana giremediğim gün oluyor tabi.Girincede şaşırıp kalıyorum.Bu ne hız , marifet...inanılır gibi değil canımcım.Meyveli pastaları bende çok severim.Bunu deneyeceğim.Hep güzel pastalara imza atıyorsun.Ben yaptıklarını çok beğeniyorum bilesin...sevgiler.

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Mmmmm harika görünüyor Gül, ellerine sağlık
Sevgiler :))

Beyhan dedi ki...

Offfff!!! Ne harika bir pasta.İlk fotoğrafa bayıldım.Eminim tadı da harikadır.Senin iş arkadaşın olmak varmış:))Çok şanslılar gerçekten.Ellerine kollarına sağlık becerikli arkadaşım.
Öpüyorum canım...

senem dedi ki...

cok güzel bir pasta olmus canim,ellerine saglik.

fidaneli dedi ki...

gul cugum, elıne sağlık cnm..uzum cok severım. sert ve cekırdeksız:)) ama pastada nasıl olur bılmıyorum... bıgun yaparmısın bana:))

sevgıler
fıdan

Hesna dedi ki...

Gülcüğüm böyle güzel pastaları nerden bulupta yapıyorsun hepsi birbirinden güzel oluyor.Çok beceriklisin çok. Ellerine sağlık.

Hesna

one ben bir sey dedi ki...

Bitanesiii,
değişik buldum bu pastayı ama yaparsam minicik tuzu nasıl ayarlayacağım onu şaşırdım:)))
Birde resimlere tıklayınca ışık yanıyor ve net görünüyorlar herkesin bilgisine
öpüyorum

Kevser dedi ki...

Selam Gül'cüm, vallahi harikasin böyle üzümlü pastayi ilk defa görüyorum. Ellerine saglik, insan oruclu oruclu bakinca zaten böyle lezzetlere zor dayaniyor. Zaten üzümün tatliligiyla pek fazla seker de kullanmamissin galiba, ne diyelim süper olmus.

Sevgilerimle

Safran dedi ki...

Hangi tarife bakacağımı şaşırdım yine Gülcüğüm, binlerce kez maşallah, bu ne çok emek böyle, ellerine sağlık, sevgiler canım, hayırlı Ramazanlar :)

yaren dedi ki...

Bu tarz üzümlü pasta pek rastlamadim.Ellerine saglik.Denicem bu tarifi.

ozlemhan dedi ki...

Gül yaa bu nasıl bir görüntü. döktürmüşsün.Valla hiç görmediğim bir pasta ellerine sağlık Canım kocaman sevgiler.

Ferhanca dedi ki...

Canım,hayırlı ramazanlar.Yine değişik pasta yapmışsın ellerine sağlık.yaş üzümlerin öyle kalabileceği aklıma gelmezdi ,görünüş çok güzel olmuş..
sevgiler...

Özlem dedi ki...

Sevgili Gül'cüm,
Bu ne güzel bir pasta böyle, kesin denemem lazim.
Ellerine sağlık,
Sevgiler

Hülya YILMAZ dedi ki...

Sevgili Gül bu ne güzel bir pasta. üzümler bitmeden denemeli.
ellerine sağlık

nino dedi ki...

Allahhhhhhhhhhhhhh uzum cennetine mi dustum nedir bacim bu durum uzume bayilirim ben kaptim kaciyom bu pastayi :D ellerine saglik hadi bana adiyet ola :D

Aybike Ceylan dedi ki...

Gul'cugum,
Eline ve koluna saglik, ne degisik ne zengin bir pasta olmus. Hic boyle birsey yemedim, geliyorum simdi bir dilim almaya:)
sevgilerimi gonderiyor, opuyorum.

bocuruk dedi ki...

Yaş üzümü bu şekilde kullanıp pasta yapılabileceğini düşünemezdim doğrusu. Ellerine sağlık Gülüm:))
Sevgilerimle...

pelin dedi ki...

gülcüm
ellerine sağlık tekrar.verdiğin bilgiler için de teşekkürler.acaba badem tozu yerine normal un kullansak olur mu ki

Düğme Bay'la Binbirçeşni Hayat... dedi ki...

gulcum ellerıne saglık ya canım nasılcektı anlatamam:)bence resımler karanlık cıkmamıs gayte netler..sevgılerımle..

mamila dedi ki...

merhaba çok enfes görünüyor bir parça alasım geldi .alsammı dersiniz. sevgiler