Salı, Şubat 15, 2011

Dattel Rosinen Nusskuchen / Fındıklı Üzümlü Hurmalı Kek

Merhabalar,

Bu kekin adına,ev de ne buldumsa ekledim keki demek isterdim.)

Pazar öğle vakti, acele ile keki yapıp fırına verip,evden çıkarken de üzerini gördüğünüz gibi süsleyip gitmiştim..

Hatta annecik,güzelim keki ne hale soktun,keşke üzerine guss hazırlamasaydın diye de söylenip durdu..)Bir taraftan telefon,hemen aşağı in bekliyoruz,bir taraftan gussu tutturamamak,akan gussu tekrar kaşıklamaya çalışmak..sonra tekrardan şekerleyip dökmeye kalkınca da, böyle çok şık bir görüntü elde etmiş oldum..Kimseler beceremez bu tür görüntüyü,bu yüzden beni kutlamanız gerekir arkadaşlar..))

Kısaca kekim yenildi,beğenildi..İki dilim de ofise getirip kahvemin yanına eşlik etti..)

Hurmalı Kek

Malzemeler

100 gr eritilmiş tereyağ
125 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
5-6 damla vanilya esansı
1 limon kabuğu rendesi
½ limon suyu
4 yumurta
½ su bardağı süt
minicik tuz
1 çay bardağı kuru üzüm
½ su bardağı çiğ fındık (elde yaprak yaprak kesilmiş)
1 çay bardağı hurma
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Hurmalı Kek

Hazırlanışı

Kalıp yağlanıp bir tarafta bekletilir.

Yumurtalara tuz eklenip telle bir kabın içersinde çırpılır.

Yağ,şeker,vanilya,limon kabuğu,suyu ve vanilya aroması iyice çırpılır.

Süt ve yumurtalar eklenip 3-4 dk çırpılır.

Üzüm,fındık,hurma elenmiş kabartma tozlu una iyice karıştırılır.

Un üç seferde eklenip el çırpıcısı ile iyice karıştırılır.

Karışım kalıba dökülüp,masaya 1-2-3 defa vurulup 175 c de ısınmış fırında yaklaşık 35-40 dk pişirilir.

Hurmalı Kek

Guss

1 çay kaşığı benmaride eritilmiş tereyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı portakal suyu

Karıştırılıp ılınmış kekin üzerine dökülür.
Hurmalı Kek

Afiyet şeker olsun.!!

33 yorum:

derya dedi ki...

Meleğin canım ellerine sağlık muhte
şem her zamanki gibi ellerin dert görmesin kocaman öpüyorum.

Sevil dedi ki...

ablacım ellerine sağlık harika olmuş
afiyet bal olsun
sevgiler

sevda dedi ki...

şimdi çay içiyordum arkadaşım.nasılda canım çekti.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

kekin en sevdiğim yanı içine katarsanız katın kabul ediyor olması:)
sizde bu tabuya harika uymuşsunuz Gül Hanım:)
annecikler her aman bir eksik buluyor hiç yadırgamadım:))

Esma dedi ki...

Çok asil duruyor,heybetlice kuru meyveli oluşu da içsel olarak çekici:-)
Elinize sağlık
Esma

YeMeK vAkTi/AyLiN dedi ki...

çok güzel olmuş bence...senin annecikte benim eşim gibi gül ablacım ..sevmiyor nedense kkein üstüne sos glazür vs:)

MÜNSTER dedi ki...

Seni gercekten kutluyorum arkadasim... Aksilikler her zaman olabilir, önemli olan, bu durumdan alnimizin akiyla kurtulabilmek, bana göre sen harikasin... Ellerine saglik..... Sevgilerimle,

NarincE dedi ki...

Ellerine sağlık aşkım. Fanusta kek var, üşenmeyip bi kek daha yaptırceksin bana:))

Gülcan dedi ki...

Merhaba Gül Hanım,

Keklerinizin adeta hayranıyım.Her biri sanat eseri gibi maşallah.Size danışmak istediğim bir konu var.Neden benim yaptığım kekler sizinkiler gibi olmuyor?Sizin keklerinize baktığım da kabuklu görünüyorlar,benimkiler ise yumuşak görünümlü oluyor.Hakikaten de öyleler Gül hanım.Bunun bir püf noktası varsa lütfen burada paylaşırmısınız.İyi akşamlar,teşekkürler.Gülcan

Mutfaktan mis kokular dedi ki...

Vallah bence harika olmus ellerine saglik, eminim çok lezzetlidir

Limon çiçekleri dedi ki...

Kekler her türlü güzel oluyor,her malzemeyle..Aynen bir tablo gibi olmuş.Helede işyerinde pek güzel oluyor yanında kahve keyfiyle,ne iyi etmişsiniz.ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Sevgili GÜL Hanım,


Ben size hayranım.Ellerinize sağlık.Sürekli sitenizi güncelliyorsunuz.Muhteşem kekler.Sevgiler....


Ben emeklerinize yorum bölümünden ellerinize sağlık diyemiyorum.Bir türlü üyeliğe kabul etmiyor.
Bu yolla hem dünkü kandilinizi kutlamak hem de kekler için elinize sağlık demek istedim. hoş çakalın..Aylin

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık canım yine çok lezzetli bir kek hazırlamışsın sevgiler...

KONT dedi ki...

Vay Vay vaay... Bu ne güzel bir kek böyle... Ellerine sağlık. Pastahaneler kıskançlıktan çatlayacaklar mutlaka. Vallahi ben tatlıyı çok severim ama en ünlü pasta evlerinde bile bu kadar bol çeşit ve güzel şeyler göremiyorum. Allah vergisi desene... Büyük otellerin mutfak müdürleri seni bir keşfetseler, seni transfer etmek için önüne altınları sererler. Umarım ilerde o da olur ve her şey gönlüne göre olur.
Kont

Damak Tadı dedi ki...

Gülcan hanım çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için..

İnanın kekleri için özel bir şey yapmıyorum ve nasıl hazırlıyorsam aynen sizlerle paylaşıyorum..Bilemiyorum benim pişirdiğim keklerin neden öyle olduklarını..Aklıma gelen tek şey,kalıplarımın döküm oluşu veya fırınımın çok iyi pişirmesi..Bunun dışında kullandığım un ve yağ marketlerde satılan ve günümüz de hepimizin mutfağında olan markalar.


Yardımcı olamadığım için üzgünüm..


Sevgiler..

Esma dedi ki...

Pekiii katı yağ ile yağlayıp üzerine un serpiyoruz ya;bu unların fazla olan kısmı kekin üstünde öylece kalıyor.Kalıp keke yapışmasın diye unladıktan sonra, kalıbı elimize alıp fırça ile süpürüp her yere eşit un mu bırakmalıyız acaba?
Gülcan hanımın sorusunu bende sormak istiyordum,benim keklerim de ayakta zor duruyor yumuşacık oluyorlar :-)Sizinkiler hep heybetli:-)
Siz birde sevgi ve sabırla yapıyorsunuz belli yaptıklarınızdan oda etkiliyor mutlaka diye düşündüm.
Sevgiler
Esma

çeşnici Handan dedi ki...

Kekin ve üzerinin süslemesi harika olmuş canım başka türlüsü de olamazdı zaten ellerine sağlık. Bu arada katıldığın etkinlikteki fotoğraflarınız çok güzel çıkmış. Sevgilerimle.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Esma,

Kalıbı katı yağ ile yağlayıp, unu serpiştirip her tarafına yayılmasını sağlıyoruz öncelikle..Bu aşamada kesinlikle unu yaymak için fırça kullanmayınız.Sadece kalıbı sol elinize alıp,sağ elinizle de kalıbın altına vura vura unu eşit şekilde dağıtmaya bakınız.

Kalan unları,kalıbı ters çevirip una yazık olmasın diye elimizle üzerine vurup unu çırpma kabına aktarırsanız (fazlalıkları) iyi olur..Veya;evyenin kenarına kalıbı vurursanız içersindeki fazlalıklar dökülmüş olur.

Ben kalıplarıma çok güvendiğimden fazla un serpmem..Çünkü keki ters çevirdiğim de üzerindeki o beyazlıklar hoş görünmüyor..Bu yüzden file badem,iri çekilmiş fındıkla kalıbı kaplamayı uygun görüyorum..

Paylaştığım bu keklerim de kalıbı hiç unlamadım mesela..gerçi belli oluyor hemen..

Unutmadan bir şeye de değinmek istiyorum..Bana mail ile bir izleyici sormuş ki;bizler sıvı yağ kullandığımız için mi bizim kekler yumuşak oluyor..Bence değil,ben de sıvı yağ ile çok kek hazırladım ve yine görüntü aynı..


Sevgili Esma,ben 79 yılından beri kek-pasta yapıyorum..Bizler kremalı ve yoğun çikolatalı kek-pastaları sevmediğimiz için uzak duruyorum..Farkındaysan pek de yoktur blogumda..Sanırım sevgi konusunda sana hak veriyorum..Çünkü severek yapıyorum hiç özen göstermemeye çalışıyorum..Aksi takdirde ne kadar özen gösterirsem o kadar aksilik yaşıyorum..))

Acaba fırınımızdamı hüner bilemiyorum..Bizim pişirdiğimiz tatlılar-börekler de hep kıyır kıyır olur..


Sizlere yardımcı olamıyorum fazla ya,çok üzülüyorum..Çok isterdim sizleri evimizde ağırlamak ve kek-pasta ikramlarında bulunmak..


Sevgilerimi gönderiyorum..

Seda Yazıcı dedi ki...

Gülüm ablam ellerine sağlık ,nefis nefis ...

birdutmasali dedi ki...

aa. üzme canını gülüm !!
TADI İÇİNDE ONUN !!
Baksana şu güzelliğe...

NzlGl dedi ki...

Ya iş arkadaşınız, ya bitişik komşunuz olmak isterdim:)
ellerinize sağlık sizin yaptığınız kekler her türlü güzel oluyor
sevgiler

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Gülcüm sitemde çok şükür hiç sorun yok. Belkş internet tarayıcın izin vermemiş olabilir. FBI gibiyim:))) Devamlı kontrol ediyorm. Çok teşekkür ederim uyarın için...

Kekin nefis. Bugün bende yapacağım ksmetse
Ellerine sağlık canım
Sevgiler

birdilimdus dedi ki...

Gülcüğüm gerçekten de görüntüsü güzel olmuş ellerine sağlık. Guss'u şekerlemeleri de gayet şık görünüyor.

Sevgiler,
Evren

Esma dedi ki...

Güzel paylaşımlarınızla,en ufak detaylarına kadar ayrıntıya girerek bizlere çok yardımcı oluyorsunuz zaten Üzülmeyin lütfen :-)...
Esma
Çok teşekkürler

Akdeniz Kızı dedi ki...

keklerin kaderi bu sanırım....:))...bizde de durum benzer...sağlıklı diye aldığımız harnup tozu ve üzüm çekirdeği tozunu ne yapsak diye düşünürken keke koydum enfess oldular....ellerinize sağlık sizinde kekiniz güzel görünüyor...

Modapark.Net dedi ki...

ellerinize sağlık, nasıl misss kokulu görünüyor. Bende çok seviyorum hamur işi yapmayı lakin ya vakit olmuyor yada vakit olsa bile erteliyorum :)
butik pasta olayına girmeyi düşünüyor musunuz?

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Modapark,

Çok teşekkürler..

Sanırım biz bayanların %80'i hamur işine bayılıyoruz..İş çıkışı eve gidince çok az zaman oluyor gerçekten..Ben de, arada bu kadar keki nasıl yapıyorum diye şaşkınlıkla kendimi sorguladığım anlar olmuyor değil..Çok sevince insan zaman ayırabiliyor..))


Butik pasta olayına girmeyi düşünüyorum tabiiki..)


Kocaman sevgiler..

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Gul'cugum,

Sen tek kelime ile " kek kralicesi'sin'. Ellerine saglik canim arlkadasim.

Sevgiler ve selamlar...

marifet ellerimizde dedi ki...

ellerinize saglık...her tarıf cok guzel.özellikle kek kalıplarınıza hayranım:)

Modapark.Net dedi ki...

bencede sizin gibi böyle güzel kekler yapan birisi kesinlikle butik pasta olayına girmeli :) bu işlere merakımı bilen kayınpederim bile doğum günü hediyesi olarak butik pasta kitabı hediye etmişti bana :) ama yapan yok işte.
bu arada fırınınızn markasını öğrenebilirmiyim? malum çeyiz hazırlığındayım.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Modapark,

Eminim sende harika şeyler hazırlayıp bizlerle payalaşacaksın,buna eminim..))

Bizim fırınımız Neff marka..25 Yıllık Alman malıdır..Şimdiki ankastrelere güvemediğimden değiştirmiyorum..Trabzon'da ki evimizde ank.var ama buradaki fırının yerini asla tutmaz..)

Safran dedi ki...

Kekte hurma kullanmayi hic düsunmemidtim canim, en kisa zamanda denenecek, ellerine saglik...

TAZE NANE dedi ki...

Muhteşem bir kek.
Ben daha ne yazıyım yani.