Cuma, Aralık 24, 2010

Apricot, Almond and Lemon Bread / Kayısılı,Bademli ve Limonlu Ekmek

Selamlar Arkadaşlar,

Bugün sizlerle hafta sonu için misafirlerime yaptığım ekmeği paylaşacağım..Biliyorum biraz geç oldu,mailleriniz geldi yanıtlayamadım,hepinize teker teker yazamadım..Çok yoğun olduğumuz için bakamıyorum hiç bir yere.Şimdi sizlerle paylaşıp hemen işimin başına döneceğim..))

Ekmeğin tarifini buradan aldım..Minik değişiklikler yaptım,uyarladım..Sizlere sadece minik bir tavsiyem olacak.Kars gravyeri kullanmayınız mümkün olduğunca,çok kokuyor çünkü..))

Gravyer peynirini şarap yanında severim,onun dışında takıntım yoktur kendilerine..)Fakat bu ekmeği denemek isterseniz,ithal olanını alırsanız daha iyi olur.Özellikle Makro marketlerde satılanlardan,ya da yurt dışından aldıklarınızdan..Bende her ikisi de olmadığından Migros'tan almak zorunda kaldım..Bana hep koktuğundan,ekmekte de koku olduğunu düşünüp durdum..Özellikle sizinle bu hususu paylaşmak istedim..Bunun dışında ekmek şahaneydi diyebilirim..

Fırından çıkarttığım an,hemen dilimleyip tadına baktım..Annecik dur hemen dilimleme dağılacak dediyse de,dinlemedim.Sıcakken tuzlu,tatlı,ekşi,biberli o tatların birbiriyle uyumu bu kadar yakışıklı olurdu ancak. (Güleser bak yakışıklı yazdım..))))

Ekmek

Malzemeler

200 gr un
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1,5 çay kaşığı pudra şekeri (ben ekstra ekledim)
6 adet oda ısısında yumurta
110 gr tuzsuz tereyağ
210 gr kıyılmış gün kurusu kayısı
180 gr rendelenmiş gravyer peyniri
1 çay kaşığı rezene tohumu
1 limon kabuğu rendesi
60 gr fırınlanmış iri kıyılmış badem (ben 100 gr kullandım)

Ekmek

Hazırlanışı
Uzun baton kalıba yağlı kağıt serilip bırakılır.

Un,kabartma tozu,tuz ve tane karabiber bir kaba elenip konulur.

Yumurtalar iyice çırpılır.

Yağ,pudra şekeri,limon kabuğu,rezene eklenip çırpılır.

Gravyerler,un eklenip iyice karıştırılır.

Son olarak bademler ve kayısılar eklenip karıştırılır.

Karışım baton kek kalıbına dökülüp ısınmış fırında 40-45 dk pişirilir.

Ekmek

Ekmek fırından çıktıktan sonra ılıtılıp telin üzerine alınır.

Dilimlenip servis edilir..

Afiyet olsun..
Ekmek

Not:Bir kadeh kırmızı şarap ve bir parça peynir eşliğinde nefis oluyor.)

20 yorum:

Özgen dedi ki...

Merhaba eline sağlık,değişik ve orjinal bir tarif denemişsin yine.Ben değişik tatlara açığım.Eminim çok lezzetlidir sevgiler...

çeşnici Handan dedi ki...

Gülcüğüm harika bir tattı. Ellerine sağlık. Herkese bu tadı denemelerini öneririm. Sevgiler.

YEMEK VAKTİ dedi ki...

Bomba gibi bişi olmuş bu yine ama:)Ellerine sağlık canım canım

HASRET dedi ki...

nefisss görünüyor..ellerine saglik canim..sicacik sevgilerimle..

lavantalimon dedi ki...

nefis şarap v peyniri ben de severim şimdi bir de senden nefis bir ekmek tarifi:))harikasın:))

Fuat Gencal dedi ki...

Hayırlı cumalar, Mevlam duası kabul olunan kullarından eylesin inşaallah. Ellerinize, emeğinize sağlık ç0k leziz ve iştah açıcı olmuş.

Saygılar.

Mimosa Café dedi ki...

harika birşey olmuş bu. deneyemedim ben ama çok meraklandım. çok lezzetli olmuştur eminim. bu ellerden harika olmayan bişey çıkmıyor çünkü :) bi dahakine isityorum payımı. öperim.

nesrin dedi ki...

Bu tarz ekmekleri cok seviyorum, ellerine saglik. sevgiler...

Eylem dedi ki...

pasta gibi olmuş.imrendim.ellerine saglık.

TAZE NANE dedi ki...

Çok hoş ve harika lezzetli bir tarif.
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Benim çok özel blog arkadaşlarımdansın.
Çok öpüyorum seni.

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

Gül Hanım;
elleriniz dert görmesin çok değişik ve ufkumu açan bir tarif oldu benim için..
mutlu akşamlar dilerim..

Gönülünce dedi ki...

Bomba gibi bir ekmek olmuş süperrr...Ellerinize sağlık...

Sevgiler...

lezzet sefasi dedi ki...

aman allahim ekmek deyil de kek olmus bu
Ellerine saglik canim.
Sevgiler
Sefa

Zeynep dedi ki...

Ellerine sağlık ablacığım,nefis görünüyor
çok öpüyorum:)

dokuzuncubulut dedi ki...

Bayıldım, bayıldım. Daha laz böreğini yapamadan, yine mükemmel bir kek daha. Çok severim, ekşi, tatlı, karışık tatları... Tam bana göre bir tarif olmuş, ellerine sağlık arkadaşım...

MÜNSTER dedi ki...

Canim benim, enteresan bir tadi olmali bu ekmegin... Ellerine saglik... Denemek isterim, cünkü sen asla lezzeti olmayan bir tarif yayinlamazsin... Bu da o tariflereden biri.... Afiyetler olsun...

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çok çok enerjik ve güzel bir ekmek..bu tek yenilir mis gibi.ellerine sağlık olsun..Kolaylıklar dilerim..

KONT dedi ki...

Adı ekmek ama sanırım tadı pasta gibidir. Ekmek yemeyenlere saygı ile duyurulur. Ellerine sağlık. Bu gidişle pasta/çörek mekanı yanına bir de ekmek fırını açacaksın herhalde. Hadi hayırlısı...
Kont

birdutmasali dedi ki...

canım benimm
şahane arkadaşcığım..
inan ki mehtap duymasın )) bir dilimi aldım, hiç farketmedin bile dimi ??
mis gibi gülüm. MİSS.

defneylebirlikte dedi ki...

değişik ama nefis olduğu kesin bir tarif.ellerine sağlık gülüm...