Pazar, Mayıs 31, 2009

Kayısılı Kokoslar

Hindistan cevizli bu tür atıştırmalıkları seviyorsanız, hemen denemenizi öneriyorum..Dilerseniz fındık yerine badem tozu da ekleyebilirsiniz.Hatta topları çikolata sosuna da batırıp ikram edebilirsiniz..Şimdiden ellerinize sağlık arkadaşlar..))
4
Malzemeler
2 yumurta akı
1/2 su bardağı şeker
2 damla limon suyu
1 su bardağı fındık tozu
1 su bardağı minik kıyılmış kayısı
1,5 su bardağı hindistan cevizi
3
Hazırlanışı
Yumurta akları şekerle kıvam alıncaya kadar çırpılır.

Fındık tozu,limon suyu eklenip çırpılır.

Diğer malzemeler eklenip elle yoğrulur.

H.cevizi az gelirse ekleme yapılır.

Karışımdan minik toplar yapılıp,175 c de 20 dk pişirilir.

Çay ve kahve yanında atıştırmalık olarak afiyetle yenilir..
1 5
Not:Kurabiye kavanozlarında 10-12 gün kalabilir.Dondurucuda ise aylarca saklayabilirsiniz.

Cuma, Mayıs 29, 2009

Nusskuchen / Fındıklı Kek

5
Malzemeler
3 yumurta
200 gr şeker (1 su bardağı)
1 yemek kaşığı sıvı vanilya
minicik tuz
150 gr iri kesilmiş çiğ fındık (bıçakla dilimlenmiş)
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
minicik tarçın
100 gr iri kesilmiş çikolata
2 yemek kaşığı yoğurt
250 gr un
4
Hazırlanışı
Un ve kabartma tozu elekten geçirilir.

Yumurtaların akları sarıları ayrılır.

Akları minicik tuzla 3-4 dk çırpılır.

Şeker,tereyağ,vanilya 3-4 dk çırpılır.

Sarılar teker teker eklenip çırpılır.

Un hariç diğer malzemeler eklenip çırpılır.

Unun yarısı eklenip çırpılır.

Aklar eklenip çırpılır.

Kalan un eklenip çırpılır.

Yağlanmış,unlanmış kek kalıbına dökülüp 175 c de yaklaşık 40-45 dk pişirilir.

Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpiştirilip servis edilir.

Afiyetler olsun..!
9

Perşembe, Mayıs 28, 2009

Karışıklar

Hafta sonu için yapılanlardan derlemeler..
DSC04579
Buğday salatası
DSC04596
Kol böreği(Boşnak)
DSC04585
Salatalıklı Kabak salatası
DSC04600
Otlu Börek(Boşnak)
DSC04527
Elmalı Turta
DSC04584
Şekerpare
DSC04576
Damla çikolatalı,gevrekli Kurabiyeler
DSC04531
K.Gerdanı (Burmalı)

Çarşamba, Mayıs 27, 2009

Schokoladenkuchen / Çikolatalı Kek

Keki lohusa mevlitine yapıp göndermiştim annecikle..Pişirme macerası,keki fırına atıp aradan 15 dk geçtikten sonra, kek çok kabarmaya başladı..Birden panik oldum..Gecenin bir yarısı evin içine yayılacak kokularmı,yoksa fırını temizlemek mi..(( Her ikiside birlikte geleceğinden, hemen fırının kapağını açıp keki dışarı çıkardım.Kek çorba kıvamında resmen..Biraz bekletip tekrar fırına attım..Aaa,kek banamısın demiyor..Hindi gibi kabarıp duruyor adeta..Son çare bıçakla kesip yükselişi durdurdum..Bu arada kekin ortası delikti..Çok kabarınca orta kısmı kapandı haliyle..Üzerine çikolata döktüğümde,ortası tamamiyle çikolata sosu ile dolup dondu..Ortaya çok değişik bir model çıktı..Fakat fotoğrafları gece çektiğim için,çok yansımalar oldu..Kekin rengi bile çok değişik çıktı..Annecik bugün mevlite götürdüğünde çok popüler olmuş..Hem çok kabarmasiyle hemde kekin modeli itibariyle..Tadının ise çok nefis ve değişik olduğunu acilen benden bloga yazmamı istedikleri için bende hemen paylaşmak istedim..Aksi takdirde hiç paylaşmayacaktım..Benden bu kadar şimdilik..Fotoğrafları aktarmak kolay oluyor benim için,fakat yazı yazmak çok zorluyor beni arkadaşlar..

Sağlığınız ve keyfiniz yerinde olsun daima..!
3
Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı sıvı vanilya veya 1 paket vanilya
1 paket vişne aroması (sizde yoksa sorun yapmayınız lütfen)
125 gr tereyağ(oda sıcaklığında)
2 yemek kaşığı fıstık tozu
1/2 su bardağı krema
1 çay bardağı süt
200 gr bitter çikolata
1 paket droetker kakao (ben Amerika'dan gelen açık renk kakao kullandım.)
minicik tuz
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzeri için
eritilmiş çikolata
2
Hazırlanışı
Çikolata benmari eritilip, içersine süt ve krema katılıp iyice karıştırılıp,
sırası gelene kadar soğuması için bekletilir.

Şeker,vanilya,tereyağ,fıstık tozu,tuz 2 dk çırpılır.

Yumurtalar teker teker eklenip, en az 2'şer dk çırpılır.

Kabartma tozu,kakao,un elekten geçirilir.

Çikolatalı karışımdan biraz dökülüp çırpılır.

Unlu karışımdan birazı dökülüp çırpılır.

Tekrar çikolatalı karışım eklenip çırpılır.

Unlu karışım eklenip çırpılır.

Son olarak çikolata ve arkasından unlu karışım
eklenip çırpılır.

Bu karışım,yağlanmış-unlanmış kek kalıbına dökülür.

Önceden ısıtılmış 175 c deki fırında yaklaşık 50 dk pişirilir.

Soğuduktan sonra üzerine eritilmiş çikolata dökülüp süslenir.
1

Salı, Mayıs 26, 2009

Eti Puf Kekler

Eti puf kekler mevlit için hazırlanmıştı..Sizler için özellikle tarifini alıp paylaşmak istedim..Bir nevi köstebek pastanın minikleri gibi oldu..Pufları basit bir şekilde yapmak isterseniz eğer,hazır köstebek pastasını bu şekillere göre hazırlayabilirsiniz..Şimdiden kolay gelsin sizlere..)
DSC04537
Malzemeler
4 adet yumurta
50 gr tereyağ
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
minicik tuz
3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı fındık kırığı
1/2 çay bardağı sıcak su
DSC04530
Hazırlanışı
Yumurta akları sarılarındn ayrılıp minicik tuzla çırpılır.
Yağ,şeker çırpılır,ardından yumurta sarıları teker teker eklenip çırpılır.
Fındık kırığı eklenip çırpılır.
Un,nişasta,kabatm tozu,kakao elekten birlikte geçirilir.
Yumurta akları eklenip tekrar çırpılır.
Sıcak su eklenip çırpılır.
Son olarak unlu karışım 3 aşamada eklenip çırpılır.
Karışım fırın tepsisine dökülüp 175 c de yaklaşık 20-25 dk pişirilir.
DSC04528
Kreması
1 paket muzlu cremole trife göre hazırlanır.
İçersine 1 paket lbne eklenip çırpılır.

Kek tabanı nescafe fincanları ile kesilir.

Üzerlerine krema yerleştirilir.

Artan kekler elde ufalanıp her bir kremanın üzerine kaplanır.

1 gece bekletildikten sonra servis yapılır.

Afiyetler olsun..!!

Pazartesi, Mayıs 25, 2009

Boşnak Mantısı ve Kakaolu İrmik Helvası

Mantı veya börek tam olarak bilmiyorum..Akrabamızda siparişle aldığı için nasıl yapıldığını bilmiyor.Servis şeklinin,fırından çıkar çıkmaz sarımsaklı yoğurtla yenildiğini söyledi..Fakat tüm konuklar sade şeklini tercih ettiler..Eğer içinizde bu böreğin veya mantının nasıl yapıldığını bileniniz varsa, bana yazar mı??Kuzenimin dünürleri yazlıklarına gitmemiş olsalardı, onlardan tariflerini alırdım..Ramazanda iftarda masaları güzel süsleyeceğini düşünüyorum..Tarifleri bilen arkadaşları bekliyorumm..))Teşekkürler!!
9
Boşnak mantısı mevlitte ki ikramlıklardan biriydi..Tadına bakanlar tekrar tekrar tabaklarına aldılar..Kıymalı yiyecekleri hiç sevmememe rağmen, ben bile tadına baktığımda çok beğendim..
6

8
Malzemeler
1 paket irmik (2 su bardağı)
250 gr tereyağ
3 yemek kaşığı kakao

Şerbeti
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
Su,süt,şeker kaynatılıp soğutulur.

İrmik tereyağla biraz kavrulur.
Helva yağını bırakmadan, kakao eklenip yine kavrulmaya devam edilir.
Kavrulduğundan emin olduktan sonra, şerbeti dökülüp fokurdayınca altı kapanır.
Demlenmesi için bekletilir.
Helva ılınınca küçük kağıtlara şekilli olarak çıkartılır.
Soğuyunca ikram edilir.Afiyetler olsun..!
5

Pazar, Mayıs 24, 2009

Pistazien-Mohn Plaetzchen / Haşhaşlı,Fıstıklı Kurabiye

Kurabiyeleri, yine bir akrabamızın mevliti için yapmıştım..Bu aralar bizlerde mevlitler çok sık oluyor..Nedeni,ölüm yıldönümlerinin birbirlerine çok yakın olmasından kaynaklanıyor...Akrabalar kalabalık olunca, bu tür toplantılarımız,mevlit ve dualarımız da hiç eksilmiyor..)

Herkese sağlıklı,güzel bir hafta diliyorum..
3
Malzemeler
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
100 gr şeker
1 yumurta + 1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı tepeleme fıstık tozu
1,5 yemek kaşığı haşhaş
Alabildiği kadar un

Uçları için
benmari çikolata
fıstık tozu
2
Hazırlanışı
Bütün malzeme karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edilir.

Hamur yaklaşık 30 dk buzdolabında bekletilir.

Hmurdan parçalar kopartılıp ay şekli verilir.

Isınmış fırında 175 c de yaklaşık 15 dk pişirilir.

Kurabiyeler soğuduktan sonra,önce benmaride erimiş çikolataya sonrada
fıstık tozuna batırılıp donmaları için bekletilir.Afiyetler olsun.!!
4 1

Cuma, Mayıs 22, 2009

Zeytinyağlı Kabak ve Taze Patates Yemeği

Arkadaşlar bu kalıbın nerede satıldığını biliyorsanız,bana adresini yazar
mısınız? Lütfen!!Fotoğraf bu siteden crazyforcakes alıntıdır..
2954956208_473091dfda

DSC04467
Malzemeler
1 kg Girit kabağı
1 adet soğan
2 adet kırmızı biber
zerdeçal,kimyon,1 diş sarımsak,k.biber,biberiye,kişniş,tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağ

Hazırlanışı
Soğan yemeklik doğranıp yağda minicik kavrulur.
Tüm baharatlar ve biberler eklenir.
Kabaklar yıkanıp, dörde bölünüp, ince ince doğranıp, soğanların üzerine eklenirler.
Susuz olarak pişirilir.

Çok yemek seçtiğim için en çok sevdiğim sebzeler, kabak,biber,patlıcan,semizotu..
Bu yüzden bu tür yemekleri mutfağımızdan hiç eksik etmem..
DSC04452
Patates yemeği
1 kg taze patates
1 adet soğan
2 adet küçük domates
1,5 yemek kaşığı tereyağ
tuz,k.biber

Hazırlanışı
Soğanlar yemeklik doğranıp minicik yağda kavrulur.
Domatesler rendelip eklenip biraz karıştırılır.
Arkasından soyulmuş,kesilmiş patatesler,tuz ve suyu eklenip pişirilir.

Taze patates çıktığında, mutlaka patates yemeğini pişiririz.Yanında taze soğan,salatalık,domatesi söğüş olarak bulundurmayı unutmayınız..Afiyet şeker olsun!!

Çarşamba, Mayıs 20, 2009

Salatalar ve Kavurmalar

Sağ bileğimdeki dayanılmaz ağrıların sebebi en sonunda belli oldu..Sinir sıkışmasından dolayı fazla bilgisayara giremeyeceğim..Haliyle sizlere bir süre yorum yazamayacağım..Bu yüzden sizlerden özür diliyorum arkadaşlar..Sağlığınıza dikkat ediniz lütfen..!
7
Patates çanakları (MEVLİTTE YAPILMIŞTI..Asuman ve Fatmagül'cüğümün ellerine sağlık..)
Patatesler haşlanıp püre yapılır.
İçersine zeytinyağ,limon,tuz karabiber eklenip yoğrulur.
Dilediğiniz büyüklükte parçalar kopartılıp,içleri açılır.
Yine içlerine dilediğiniz karışımlar doldurulup servis edilir.
Fotoğraflardakilerde rus salatası vardı.

Not:Bu çanakları farklı içlerle hazırlayıp,üzerlerine kaşar dilimleri koyup,
5-10 dk fırında peynirleri eriyene kadar bekletip, servis edebilirsiniz..
Kumpir niyetinede afiyetle yersiniz..))
9
K.Lahana kavurmsı
10
Turşu Kavurması
8
Kerevizli havuç salatası
6

Salı, Mayıs 19, 2009

Doğaçlama Kek

Dün akşam eve geldiğimde,annecik bir kek yapar mısın diye sorunca,evet yaparım cevabını vermiştim..Fakat malzemelerin stoğunu bilmediğimden, nasıl bir kek yapacağımı kestiremedim..İlk gözüme çarpanlar, haşhaş,fıstık tozu,file badem,çikolata ve portakal olunca, hemen bu keki doğaçlama hazırladım..Görüntüsü, benim bile çok hoşuma gitmişti..Sanki katlı kek gibi görünmüştü birden gözüme..Bugün için haftalar öncesi planlanan mevlit vardı..Özellikle benimde katılabilmem için 19 Mayıs seçilmişti..Gördüğünüz kek, bugün mevlite gitti..Kek, sevildi,yenildi,tadıldı,tarifler alındı-verildi ve eve dönüldü paylaşılmya başlanıldı..))
1
Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
minicik tuz
100 gr tereyağ (yumuşak)
1 çay bardağı kadar sıvıyağ
1 çay bardağı krema + 1/2 çay bardağı süt
1 paket k.tozu
1 portakalın suyu ve kabuğu
3 yemek kaşığı fıstık tozu
2 yemek kaşığı haşhaş
1 parça bitter rendesi
2,5 su bardağı un
3
Tepesi için
file badem
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı şeker
2 5
Hazırlanışı
Yumurtalar,şeker,vanilya şekeri 2-3 dk çırpılır.
Portakal kabukları,yağ,tuz eklenip çırpılır.
Süt,krema,sıvıyağ,portakal suyu eklenip çırpılır.
Çikolata rendesi,fıstık tozu,haşhaş eklenip çırpılır.
Un ve kbartma tozu eklenip çırpılır.
Yağlanmış kek kalıbına dökülüp yaklaşık 45-50 dk pişirilir.
Kek ılındıktn sonra servis tabağına alınır.
Üzerine benmari usulü çikolata eritilip dökülür.

Tepesi
1 yemek kaşığı tereyağla file bademler kavrulur.
Süt ve şeker eklenip fokurdamaya başladığında ocağın altı kapatılır.
Biraz ılındıktan sonra (sertleşmemesine dikkat ediniz),bademler kekin üzerine serpiştirilir.İyice soğuduktan sonra afiyetle yenilir.
5
Kekimi bu kalıbımda pişirdim arkadaşlar..

Pazartesi, Mayıs 18, 2009

Ukrayna Usulü Patates Buğu

Patatesi hazırlayıp,balık ve etlerin yanında zevkle sunabilirsiniz..Patates severlere keyifle öneriyorum..Biz ailecek patatesi masamızdan asla eksik etmediğimizden,bizim için güzel bir tarif oldu..Banu'cuğum,tekrar tekrar teşekkürler canım..O maharetli ellerine sağlık..
DSC04481
Malzemeler
7-8 adet taze patates
2 adet soğan
2 diş sarımsak
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağ
DSC04492
Hazırlanışı
Yağ tencereye konulur.
Soğanlar yarım halka olarak kesilir.
Sarımsak incecik doğranır.
Patateslerin kabukları soyulup, halka halka doğranıp, tencereye konulur.
Üzerine tuzu,karabiberi ekilip, çok kısık ateşte yaklaşık 45 dk pişirilir.
Sonrada afiyetle yenilir.

Pazar, Mayıs 17, 2009

Bir Pazar Gününün Ardından

TÜRKAN SAYLAN ARTIK ARAMIZDA DEĞİL..((
Türkan Saylan gerçekten çok özel bir kadın..Kendi hayatını çıkarlarını ikinci plana almış..Ülkesi Cumhuriyet ilkeleri ve insan hayatı adına yaptıgı tum güzelliklerle anılacak adı, asla unutulmayacak büyük bir insan.
Nur içinde yat Türkan anne..Huzurla,sevgiyle ebedi yerine uğurluyoruz seni..


Bugün Banu'cuğumun misafiriydim..Yaptığı birbirinden nefis yiyeceklerle sizleri başbaşa bırakıyorum arkadaşlar..Tariflerini merak eden arkadaşlar, Banu'cuğumun sayfasını ziyaret edip oradan alabilirler..TEŞEKKÜRLER CANIM..Çok şey yazılması gerekirken ben yazamıyorum..Sadece seni çok sevdiğimi, unutmamanı istiyorum Banu'cuğum..
3
Üç katlı çokkk nefis salata..Belki başka bir adı vardır..Fakat ben bilmediğimden bu ismi verdim..Banu'cuğum,çok özür tatlım!
DSC04483
Ukrayn usulü patates..Çok nefisti ve en kısa zamanda sizinle tarifini paylaşacağım..
1
Pideler özel olarak Samsun'dan getirtildi..Banu'cuğum ne kadar ince düşüncelisin canım..Çokkkkkkkk teşekkürler..
3
Nişastalı peynirli nefis kurabiyeler..
2
Tereyağlı su böreği
4
Kadayıflı tatlı..
2
Bol çikolatalı nefis pasta
6
Karamelli Puding (kek tabanlı)
4
Mantarlı Kiş