Perşembe, Aralık 04, 2008

Mohn-Apfel-Stollen / Haşhaşlı-Elmalı-Rulo

Haşhaş konusunda sizlere önerebileceklerim:
1-1,5 çay bardağı toz haşhaşı, pişirme kabına koyup üzerine 1/3 çay bardağı şekerle,2 çay bardağı sütü ekleyip pişiriniz.Fokurdamaya başladığında göreceksiniz ki fotoğraftaki karışım gibi olmuş..Eğer çok katı olduğu takdirde süt ilave edebilirsiniz..Dikkat edin ne çok katı ne de çok sulu olacak..Bu ölçüleri ben sizlere ezberden veriyorum..

2-Marzipanınız yoksa ve siz içersinde olmasını çok istiyorsanız,o zamanda bademleri inceltip 2 damla esansını ekleyip haşhaşlı karışıma katıp karıştırabilirsiniz..

3-Bu tür yılbaşı pastalarına işlenmemiş haşhaş yakışmaz bana göre..Genelde,yılbaşında yapılan pastaların içlerinde veya aralarında marzipanlı bu tür karışımlar hiç eksik olmaz.

4-Marzipanınız yoksa ve sizler badem tozu ekleyecekseniz,yaprak badem kullanmanıza gerek kalmayacaktır.

5-Haşhaşı hazırlamış olduğunuz hamura sürerken,hepsini birden hamurun üzerine döküp yaymayınız.Kaşıkla göz kararı koyup,hamurun üzerine yayınız.Kapanmayan yerleri tekrar doldurmaya çalışınız..Haşhaşlı karışımınızdan artarsada,hemen bir strece sarıp dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz..

6-Hamurun tadı tıpkı paskalyanın tadına benzemiş..Ben gripli olduğum için tattıklarımın tadına ne yazıkki varamıyorum..Sizden ricam,lütfen biraz soğuduktn sonra kesiniz..!

7-Hamuru iki parçaya ayırıp 2 adet rulo yapıp, dilimleyip tek tekde fırına verebilirsiniz..
7
Malzemeler
1 paket yaş maya
180 ml süt
125 gr şeker
2 yumurta sarısı
450 gr un
minicik tuz
1 limon kabuğu rendesi
175 gr tereyağ
6
Arası için
1 paket haşhaşlı karışım
1 elma rendesi
200 gr marzipan
50 gr kuru üzüm
3 yemek kaşığı yaprak badem (bende yoktu kalem badem kullandım)
üzeri için 2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri
8
Hazırlanışı
Hamuru için verilen malzemelerden sütü hafif ılıtıp mayayı eritiniz.
Sonra diğer malzemeleri ekleyip yumuşak-ele yapışmayan bir hamur elde ediniz.
Yaklaşık oda ısısında 1 saat bekletiniz.Hamura parmağınızla dokunduğunuzda içe doğru batıp sonra eski haline geliyorsa mayalanma işlemi bitmiş demektir.
Hamuru merdane ile açıp içersine karışım sürülüp,üzerlerine badem,üzüm serpiştirilip rulo yapınız.
Önceden ısıtılmış fırında 175 c de yaklaşık 50 dk pişirilir.
Fırından çıkartıldıktan sonra hemen sonra fırça yardımı ile üzerine tereyağ sürülür.
Soğuduktan sonrada bolca pudra şekeri serpiştirilip afiyetle yenilir..Özellikle 1 gece bekletilirse super olur kahve yanında..))Afiyetler olsun arkadaşlar!!
1 2 3 4 5

29 yorum:

MUTFAKISTAN dedi ki...

gulcugum ...
harika gorunuyor ellerine saglik
elmali,mayali,hashasli yine degisik,guzel bir tarif supersin canim,sevgiler iyi geceler

ozlemhan dedi ki...

Gül ablam döktürüyon maşallah. Elmalı tadları çok severim buda çok ilginç geldi ama marzipan kullanmasak nasıl olur.

Adsız dedi ki...

aaaa!!! ilk yorumu ben aldim galiba:))

Canim arkadasim ne guzel olmus elmali rulo bayiliyorum senin tariflerine hepside bir birinden nefis otesi.Ellerin dert gormesin canim.Allah agzinizin tadini bozmasin.
kucak dolusu sevgilerr.

Adsız dedi ki...

elerine sağlık canım görüntüsü okadar muhteşemki tadını düşünemiyorum bile mutlaka deniycem sevgilerimle...

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Merhaba,

siteniz ve tarifleriniz harika...
Ellerinize, kollarınıza emeğinize sağlık...

Sevgiyle kalın,

Delfina ; dedi ki...

Allah'ım rüya gibi görüntüler...Bu kadar çeşit,bu kadar değişik kek tarifi başka nerede var acaba :)

Sevgiler canımın içi...

Adsız dedi ki...

canım nefıs gorunuyor ellerıne saglık nasıl lezızdır . sevgılerımle ..

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Haşhaşlı karışım hani marketlerde satılan haşhaş ezmesi tarzı bir ürün mü Gül? Acayip cezbedici görünüyor, ellerine sağlık
Sevgiler :))

HÜLYA dedi ki...

çok iştah açıcı bir görüntü.. harika valla.. yoook yoook ben diyetteyken burlara gelmiiim en iyisi... içim gidiyor valla..

yine harikasın canımcım ellerin dert görmesin emi..

sevgiler

durutarifler dedi ki...

Arada kullanılan haşhaşlı karışımı bilmiyorum. Sadece haşhaş kullansakda olur mu acaba.
Muhteşem bir görüntü. Elmalı, üzümlü ve mayalı. süper süper süper

Selcen Şenocak dedi ki...

of of offff ne bu kısss
süper görünüyor çokk canım istediii:)
ellerine sağlık canım.

Sevgilerimle öpüyorum,
iyi bayramlar...

Unknown dedi ki...

Gülcü'ğüm canım enfesssssssss olmuş ellerine sağlık çok leziz bir dilim aldım öptüm...

pelince dedi ki...

Gül yine çok değişik ve çok güzel bir pasta karşıladı beni...Haşhaşlar nefis gözküyor..
Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

harika gözüküyor,ellerinize sağlık,sevgiler bıraktım

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Ellerine sağlık canım. Görüntü süper :))))
Şu an yutkunuyorum :))))

Bİlgiler içinde teşekkürler...

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Her ziayeretimde, beni birbirinden güzel tatlıların karşılacağını bilerek açıyorum sayfanı.HArika bir görüntü ve eminimki lezzet olmuş.
Ellerine sağlık canım.

antepası dedi ki...

Hangisi kötü ki hangisinde emek yok ki.Keşke bir pastanen olsabeni yanına çırak olarak alsan:))

Pelin dedi ki...

Gül canım harika görünüyor.Ellerine sağlık.
Benim de bu ara amayalı tatlı hamurla birşeyler yapasım var ama nedese iki elim bir araya gelip de birşey yapamıyor:( Geçer herhalde.
Sevgiler

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

SÜPER GÖRÜNÜYOR, GÖRÜNTÜSÜNE HAYRANNN KALDIM.

BU ARADA O AYAKLARA TIKLADIĞINDA NAZLI'NIN BLOGUNA ULAŞIYORSUN TEYZESİ. BU ARALAR HASTA, ÜZGÜNÜZ:(

akasyakokusu dedi ki...

Tüüühh ablacım ben geç kalmışım yaaa..
Bu haşhaş tohum halinde bendede var..Ama hep acı bilirim sadece çöreklerin üstüne ekelemeye kullanırım..Birde çamur halini kullanırım..
Bu şekilde hiç denemedim..
Ablacım eline emeğine sağlık dilimimi aldım...
Demek alabalık dokunuyor..Bende sade birkaç tür balığı yiyebiliiyorum pek deniz ürün çeşitleri yemedim..
Önce sağlığın ablacım yemeyiver başka lezzetler var..Öptüm ablacım bayram için gelecem yine..

Tijen dedi ki...

Marzipan tabii o ıslağımsı görüntüyü veren değil mi? Nefis görünüyor Gül'cüğüm. Sana ve ailene de çok güzel bir bayram diliyorum. Her şey gönlünce olsun canım kadın.

lemanice dedi ki...

uuşşş ne güzel görünüyolar.ellerine sağlık canım.

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Tek kelime ile yine harika bir lezzet daha...ellerine sağlık canım nefis olmuş...
Sevgiler...

made in funda dedi ki...

ellerin dert görmesin gülcüğüm.nefis olmuş..

Mutfak Havlusu dedi ki...

üf üf gece gece:)
o içi ne nefis duruyor ya harika birşey bu görüntü lezzetinide 2 ye katlıyor bu yüzden kesin,ellerine sağlık.

sarımutfak-hande dedi ki...

ellerine sağlık nefis olmuş iyi bayramlar cnm
sevgiylekal

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Gül nefis bir pasta olmuş,ellerine sağlık.haşhaşlı lezzetlere bayılırım.

iyi bayramlar canım.sevgilerimle...

Cafe Gusto dedi ki...

Ben bu elmalıya bayıldım.Sevgili Gül bu kadar pasta yapan biri olarak kilonu merak ediyorum.Nasıl kontrolde tutuyorsun.Zira inanılmaz lezzetler hazırlıyorsun.Ellerine sağlık..sevgiler..

Ilker Erdem dedi ki...

Canim tarifini dun almistim, bugun yaptim veee....enfes birsey oldu. Bayildim valla. Goruntu de seninkinin ayni oldu. Tarif icin tesekkurler canim. Sevgiler