Haşhaş konusunda sizlere önerebileceklerim:
1-1,5 çay bardağı toz haşhaşı, pişirme kabına koyup üzerine 1/3 çay bardağı şekerle,2 çay bardağı sütü ekleyip pişiriniz.Fokurdamaya başladığında göreceksiniz ki fotoğraftaki karışım gibi olmuş..Eğer çok katı olduğu takdirde süt ilave edebilirsiniz..Dikkat edin ne çok katı ne de çok sulu olacak..Bu ölçüleri ben sizlere ezberden veriyorum..
2-Marzipanınız yoksa ve siz içersinde olmasını çok istiyorsanız,o zamanda bademleri inceltip 2 damla esansını ekleyip haşhaşlı karışıma katıp karıştırabilirsiniz..
3-Bu tür yılbaşı pastalarına işlenmemiş haşhaş yakışmaz bana göre..Genelde,yılbaşında yapılan pastaların içlerinde veya aralarında marzipanlı bu tür karışımlar hiç eksik olmaz.
4-Marzipanınız yoksa ve sizler badem tozu ekleyecekseniz,yaprak badem kullanmanıza gerek kalmayacaktır.
5-Haşhaşı hazırlamış olduğunuz hamura sürerken,hepsini birden hamurun üzerine döküp yaymayınız.Kaşıkla göz kararı koyup,hamurun üzerine yayınız.Kapanmayan yerleri tekrar doldurmaya çalışınız..Haşhaşlı karışımınızdan artarsada,hemen bir strece sarıp dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz..
6-Hamurun tadı tıpkı paskalyanın tadına benzemiş..Ben gripli olduğum için tattıklarımın tadına ne yazıkki varamıyorum..Sizden ricam,lütfen biraz soğuduktn sonra kesiniz..!
7-Hamuru iki parçaya ayırıp 2 adet rulo yapıp, dilimleyip tek tekde fırına verebilirsiniz..
Malzemeler
1 paket yaş maya
180 ml süt
125 gr şeker
2 yumurta sarısı
450 gr un
minicik tuz
1 limon kabuğu rendesi
175 gr tereyağ
Arası için
1 paket haşhaşlı karışım
1 elma rendesi
200 gr marzipan
50 gr kuru üzüm
3 yemek kaşığı yaprak badem (bende yoktu kalem badem kullandım)
üzeri için 2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı
Hamuru için verilen malzemelerden sütü hafif ılıtıp mayayı eritiniz.
Sonra diğer malzemeleri ekleyip yumuşak-ele yapışmayan bir hamur elde ediniz.
Yaklaşık oda ısısında 1 saat bekletiniz.Hamura parmağınızla dokunduğunuzda içe doğru batıp sonra eski haline geliyorsa mayalanma işlemi bitmiş demektir.
Hamuru merdane ile açıp içersine karışım sürülüp,üzerlerine badem,üzüm serpiştirilip rulo yapınız.
Önceden ısıtılmış fırında 175 c de yaklaşık 50 dk pişirilir.
Fırından çıkartıldıktan sonra hemen sonra fırça yardımı ile üzerine tereyağ sürülür.
Soğuduktan sonrada bolca pudra şekeri serpiştirilip afiyetle yenilir..Özellikle 1 gece bekletilirse super olur kahve yanında..))Afiyetler olsun arkadaşlar!!
29 yorum:
gulcugum ...
harika gorunuyor ellerine saglik
elmali,mayali,hashasli yine degisik,guzel bir tarif supersin canim,sevgiler iyi geceler
Gül ablam döktürüyon maşallah. Elmalı tadları çok severim buda çok ilginç geldi ama marzipan kullanmasak nasıl olur.
aaaa!!! ilk yorumu ben aldim galiba:))
Canim arkadasim ne guzel olmus elmali rulo bayiliyorum senin tariflerine hepside bir birinden nefis otesi.Ellerin dert gormesin canim.Allah agzinizin tadini bozmasin.
kucak dolusu sevgilerr.
elerine sağlık canım görüntüsü okadar muhteşemki tadını düşünemiyorum bile mutlaka deniycem sevgilerimle...
Merhaba,
siteniz ve tarifleriniz harika...
Ellerinize, kollarınıza emeğinize sağlık...
Sevgiyle kalın,
Allah'ım rüya gibi görüntüler...Bu kadar çeşit,bu kadar değişik kek tarifi başka nerede var acaba :)
Sevgiler canımın içi...
canım nefıs gorunuyor ellerıne saglık nasıl lezızdır . sevgılerımle ..
Haşhaşlı karışım hani marketlerde satılan haşhaş ezmesi tarzı bir ürün mü Gül? Acayip cezbedici görünüyor, ellerine sağlık
Sevgiler :))
çok iştah açıcı bir görüntü.. harika valla.. yoook yoook ben diyetteyken burlara gelmiiim en iyisi... içim gidiyor valla..
yine harikasın canımcım ellerin dert görmesin emi..
sevgiler
Arada kullanılan haşhaşlı karışımı bilmiyorum. Sadece haşhaş kullansakda olur mu acaba.
Muhteşem bir görüntü. Elmalı, üzümlü ve mayalı. süper süper süper
of of offff ne bu kısss
süper görünüyor çokk canım istediii:)
ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle öpüyorum,
iyi bayramlar...
Gülcü'ğüm canım enfesssssssss olmuş ellerine sağlık çok leziz bir dilim aldım öptüm...
Gül yine çok değişik ve çok güzel bir pasta karşıladı beni...Haşhaşlar nefis gözküyor..
Ellerine sağlık...
harika gözüküyor,ellerinize sağlık,sevgiler bıraktım
Ellerine sağlık canım. Görüntü süper :))))
Şu an yutkunuyorum :))))
Bİlgiler içinde teşekkürler...
Sevgiler...
Her ziayeretimde, beni birbirinden güzel tatlıların karşılacağını bilerek açıyorum sayfanı.HArika bir görüntü ve eminimki lezzet olmuş.
Ellerine sağlık canım.
Hangisi kötü ki hangisinde emek yok ki.Keşke bir pastanen olsabeni yanına çırak olarak alsan:))
Gül canım harika görünüyor.Ellerine sağlık.
Benim de bu ara amayalı tatlı hamurla birşeyler yapasım var ama nedese iki elim bir araya gelip de birşey yapamıyor:( Geçer herhalde.
Sevgiler
SÜPER GÖRÜNÜYOR, GÖRÜNTÜSÜNE HAYRANNN KALDIM.
BU ARADA O AYAKLARA TIKLADIĞINDA NAZLI'NIN BLOGUNA ULAŞIYORSUN TEYZESİ. BU ARALAR HASTA, ÜZGÜNÜZ:(
Tüüühh ablacım ben geç kalmışım yaaa..
Bu haşhaş tohum halinde bendede var..Ama hep acı bilirim sadece çöreklerin üstüne ekelemeye kullanırım..Birde çamur halini kullanırım..
Bu şekilde hiç denemedim..
Ablacım eline emeğine sağlık dilimimi aldım...
Demek alabalık dokunuyor..Bende sade birkaç tür balığı yiyebiliiyorum pek deniz ürün çeşitleri yemedim..
Önce sağlığın ablacım yemeyiver başka lezzetler var..Öptüm ablacım bayram için gelecem yine..
Marzipan tabii o ıslağımsı görüntüyü veren değil mi? Nefis görünüyor Gül'cüğüm. Sana ve ailene de çok güzel bir bayram diliyorum. Her şey gönlünce olsun canım kadın.
uuşşş ne güzel görünüyolar.ellerine sağlık canım.
Tek kelime ile yine harika bir lezzet daha...ellerine sağlık canım nefis olmuş...
Sevgiler...
ellerin dert görmesin gülcüğüm.nefis olmuş..
üf üf gece gece:)
o içi ne nefis duruyor ya harika birşey bu görüntü lezzetinide 2 ye katlıyor bu yüzden kesin,ellerine sağlık.
ellerine sağlık nefis olmuş iyi bayramlar cnm
sevgiylekal
Sevgili Gül nefis bir pasta olmuş,ellerine sağlık.haşhaşlı lezzetlere bayılırım.
iyi bayramlar canım.sevgilerimle...
Ben bu elmalıya bayıldım.Sevgili Gül bu kadar pasta yapan biri olarak kilonu merak ediyorum.Nasıl kontrolde tutuyorsun.Zira inanılmaz lezzetler hazırlıyorsun.Ellerine sağlık..sevgiler..
Canim tarifini dun almistim, bugun yaptim veee....enfes birsey oldu. Bayildim valla. Goruntu de seninkinin ayni oldu. Tarif icin tesekkurler canim. Sevgiler
Yorum Gönder