Pazar, Eylül 16, 2007

KIRSCHENSCHNECKE

Akşam kardeşimin evinde iftar yemeğine gittiğimizde, çocuklar pasta istediler benden.Bende uzun zamandır denemek istediğim bu pastayı orada imkanlar el verdiğince deneyip çaya hazırladım.Birsen'ciğimin tart kalıbı biraz küçük olduğundan fırın kabında pişirdik pastamızı.Hepimiz çayın yanında severek minik dilimler halinde tadına baktık.Malum, iftardan çıkıldığında bu tür pastalara sıcak bakılmıyor.))Normal gün olmuş olsaydı pasta anında biterdi bence.))Ramazan boyunca sanırım artık pasta yapma işimde burada son bulacak gibi görünüyor.Akşamları iş çıkışı iftara zor yetiştiğimden sizlerle bazı farklı yemeklerimizi ne yazıkki paylaşma imkanım olmuyor.Genelde de benim sitem, yemek değilde pasta üzerine kurulu olduğundan, bende pek yanaşmıyorum yemek tariflerini sizlerle paylaşmaya.Belki bundan sonra fırsatım olursa sizlerle paylaşmaya çalışacağım.Hepinize güzel bir hafta diliyorum!! Sizlerde denemek isterseniz, altı çıkan tart kalıplarında yapmanızı öneririm.
Pastayı tart kalıbında değilde fırın kabında pişirip hemen çıkartamadığımız için biraz terledi.
İftardan sonra çayınızla birlikte afiyetle yiyiniz.Ben kahve ile tercih ederim her zaman..)) Pastanız soğuduktan sonra üzerine 1 yemek kaşığı pudra şekerini serpiniz.
Pastanız piştikten sonra fırından alıp soğuması için bir tarafta bekletin.
175 c de yaklaşık 45 dk pişirilir.Pastanızı fırında kontrol edip ortasının sulu olduğunu gördüğünüzde,lütfen biraz daha pişirip fırından hemen çıkarmayınız.Fırında pişerken çekilmiş hali..)
Bu karışım vişnelerin üzerlerine dökülür.(Bu pasta vişneli değilde böğürtlen ve ahududulu olacaktı.Evde vişne olunca onlarla yapmak zorunda kaldım.Bilgilerinize!)
Üzeri içinde,3 yumurta,şeker,süt,s.yoğurdu çırpma teli ile iyice çırpılır.
Donmuş vişneler çözülmeden 1 yemek kaşığı nişasta ile karıştırılıp tart tabanına yayılır.
Yapılışı
Hamuru için verilen tüm malzemeler, yoğurma kabında mikserin hamur çırpma uçları ile karıştırılır.Tezgahın üzerine un serpilip hamur iyice yoğrulup merdane ile açılır.Yağlanmış tart kalıbına hamur merdane yardımı döşenir.Kenarlarını elinizle bastırarak düzeltin.
Malzemeler
200 gr un + 1 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
125 gr şeker
minicik tuz
2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
5 yemek kaşığı sıvıyağ
5 yemek kaşığı süt
125 gr süzme yoğurt
İçi için gerekli malzemeler
400 gr dondurulmuş vişne
1 yemek kaşığı nişasta
3 yumurta
1 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı pudra şekeri üzerine serpmek için

21 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Gül,
Bu nasıl maharettir böyle!Allah korusun sizi,maşaallah size!
Yine çok değişik bir tarifle geldiniz ve aklımı başımdan alıp gittiniz.Sayenizde Alman pastalarının müptelası olduk adeta.
Ailecek kremalı ve süslü pastaları sevmediğimizden sizin pastalarınız bizler için bulunmaz bir değer adeta.Çok teşekkürler ediyorum.
Ellerinize sağlık.Hayırlı sahurlar.

Sevgiler

Tijen dedi ki...

Tatlım gülüm,
Bu güzellikleri yaratırsın da gelmez mi konukların? Çok sevindim tatlı kadıncığım. Palamuta gelince, sevgili Güven Turan çocukluğundan rezeneli, bulgurlu palamut tarifi vermişti bir yazısında. Ben de bu tarife Bir Ot Masalı'nda yer vermiştim, o da sizin oralara yakın yerde büyümüş, Gerze'de. Ah canım ne çok isterim seninle Trabzon'a gelmeyi. Bakarsın seneye yaza kısmet olur?

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Harika görünüyor Gül, İftar sonu demez koca bir dilim yermişim gibi geliyor ama dediğin gibi ramazan pastalar için bir nevi tatil zamanı oldu
Ellerine sağlık
Sevgiler...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ellerine sağlık Gül'cüğüm. Nefis görünüyor.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

günaydın canııım.mesajın çok iyi geldi.çok teşekkür ederim.bu sabah nedense bir tuhaf uyandım.neşesizim.saol canım harikasın.çok öpüyorum ben seni.hayırlı günler diliyorum

Adsız dedi ki...

merhaba mesajınıza teşekkürler.pastalar yine harika bende size güzel bir hafta diliyorum sevgiler

Leziz Tarifler dedi ki...

Canım Gül'cüm,

Vişneli turtan nefis görünüyor. ama dediğin ne kadar doğru, ramazan dolayısıyla gitmiyor bu tarz yiyecekler. Bunlar daha çok akşam üzeri, bol köpüklü bir kahveyle giden lezzetler. Bekliyeceğiz ne yapalım yeniden bu güzel tarifleri.
Bu arada bir gün ziyaretime gelmeyi düşünürsen sana son yaptığım çiğ börekten ikram etmek isterim canım. Böylece senin için yemekten kurtulmuş olurum. eee malum fazlası kilo dimi ..:) Kocaman kucaklıyorum seni.

renkler dedi ki...

Canım, süper görülüyor. Bunu haftasonu mutlaka deniyeceğim. Malum haftasonu geç vakitlere kadar oturuluyor, sahur yapılıp yatılıyor. O nednele iftar sonrası olmasa bile sahura kadar mutlaka yiyebilirim. Zaten iki gündür o kadar çok tıkanıyorum ki artık iftarda az yemeye karar verdim. Bu arada neden sadece pasta bloğu olasın ki, yemeklerini de görmek isterim ben:-)

renkler dedi ki...

Canım bir de tart kalıbı çapı ne olmalı? Benimki 30 cm küsurluk... Çok mu büyük gelir sence?

one ben bir sey dedi ki...

bitanem bu pasta borcun olsun gelince ya yaparsın yada yaparsın
yoksaaaaa külahları değişir şapka takarız bu kadar basit korkma yanim :)
NOT:Düzeltme düzeltildi teşekkürler
öpüyommmmmm

Adsız dedi ki...

Gülcüm yine ekrana yapışmama neden olan bir tarif yayınlamışsın..Vişne keke girince boyut değiştiriyor adeta.Ellerine bin sağlık

Adsız dedi ki...

slm canim
sizin tariflerinize bayiliyorum ben
hep not ediyorum sunu da denesem bunu da denesem diye:))
birde almanyada yasadigim icin cogu pastalar damak tadimiza uygun:))
ellerinize emeginize saglik
sevgiler
www.yenitadlar.blogcu.com

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Gül'cügüm, inan sana hep hayretler icinde okuyorum kisa bir sürede neler döktürmüssün yine. Hic öyle fazla merasime gerek kalmadan sihirli ellerinle böyle güzel pastalar hazirlayabiliyorsun ya sana helal olsun, maasallah nazar degmesin arkadasima. Ellerine saglik bu Kirschschnecke cok güzel olmus. Ayrica sana hayirli bir Ramazan dilemedim daha galiba böylelikle dilemis oldum. Hoscakal arkadasim görüsürüz ....

sevdamavisi dedi ki...

Gülcüğüm,
yine döktürmüşsün kıskanıyorum bu tatları deneme şansı olanları. ben de yakınına taşınsam bari. o kadar lezzetli görünüyor ellerine sağlık. öpüyorum canım.

lalecik dedi ki...

Gülcüğüm "kirschenschecke" (bu ne kadar zor yazılıyor böyle) nefis görünüyor ellerine sağlık. İçindeki yumurtadan dolayı yiyemem ama görüntüye bayıldım, misafirlerime kesin yapacağım.
Kendine iyi bak, sevgiler.

Adsız dedi ki...

elıne sağlık Gül cüm... vişneli tatları pek sevmesemde göruntu super demeden gecmek ıstemedım:)

sevgıler
fıdan

one ben bir sey dedi ki...

Bitanem,
şimdi açtım ve öznurun bana yazdığı yorumu gördüm .Beni yerlere göklere sığdıramamış ama sana demediğini bırakmamış daha önce sana yazdığı ama seninde terbiye dahilinde hiç hoş olmadığı için yayınlamadığın hiç yakışık almayan yorumlarını biliyorum ben bu işi anlamış değilim benim yorumlarımada karşı cevap yazacakmış ya bu ne rahatlık ( dikkat et uslubuma son derece dikkat yazıyorum çünkü benim terbiyemde böyle kabalıklara müdahale edip aynı kabalıkla cevap vermeye müsade etmez neyse bakacağız artık bakalım arkasından ne çıkacak öpüyorum seni
NOT:Kahvaltı soframızı yayınladım

Adsız dedi ki...

Sevgili Gül,
Candan'ın blogunda size yapılan suçlamayı görüp çok üzüldüm.Bu ÖZNUR denilen şahsı esefle kınıyorum.Blogunuza ilk kez geldim çok nefis mamalarla karşılaştım.
Sizi neden çekemediği belli oluyor.
Candan sizin misafirperverliğinizden memnun kalmasaydı çarşaf gibi resimleri basmazdı sayfasına.Ne haset düşünen insanlar varmış.Lütfen üzülme Gül.
Hoşçakal

Adsız dedi ki...

Güüüüüül
dün gelemedim canım kusura bakma,sana iyi bir hafta geçirmeni diliyorum,bazı kişiler yine iş başına geçmişler ne çok vakitleri var bu isanların anlıyamıyorum neyse kervan yürür biliyorsun
sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili arkadaşım bir laf var çok severim ;"GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ"
Senin hayat görüşünü, yaşam felsefeni anlayabilecek kapasitede bir insan olmadığı çok açık olan bu şahıs için bir kelime bile yazmaya tenezzül etmiyorum. Sen insan olarak doğru ve derin bir kişiliğe sahipsin. Anlayanlar anlaması gerekeni zaten anlıyorlar. Anlamayana "SİVRİSİNEK SAZ". Sakın üzülme böyle şeylere kafana takma. Seni çok öpüyorum...Arzu

ebrulitatlar dedi ki...

Gül'cüm yine her zamanki gibi nefis bir pasta. Hamaratlığına hayranım. Ellerine sağlık. Sevgiler..