Merhaba Arkadaşlar,
Tatlı dosyasını sizlerle aşağıda detaylı olarak paylaşıyorum..Çok yoğun olduğum için hepinize ayrı ayrı mail gönderme şansım ne yazıkki yok..Bu yüzden özür diliyorum sizlerden..Güzel ve ağız tadınız yerinde bir gün diliyorum sizlere..)
Not:Laz Böreği,K.Gerdanı,Baklava,İçli Burmalı,Bükme Tatlılarının hamurları aynı hamurdur arkadaşlar..Özellikle fotoğraflarını ekleyip sizlerle son kez paylaşmak istedim..O kadar çok mail geldi ki,her birini ayrı ayrı yanıtlamaktansa böyle bir dosya hazırlamayı uygun gördüm..Umarım yardımcı olabilmişimdir..
Takıldığınız yerde lütfen yine yazınız..Teşekkürler!
Malzemeler
1 Yumurta
(1 çay bardağına 1 çay kaşığı tuz konulup üzerine su konulup karıştırılır.Hamura kıtırlık veriyor..Şimdi kül suyu bulamadığımızdan ekleyemiyoruz..)
1 Su bardağı süt
2 Yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Alabildiği kadar un
Aralarını yağlamak için eritilmiş tereyağı
Muhallebisi
1 Lt süt
3 Yemek kaşığı un
12 Yemek kaşığı şeker
1 Paket vanilya
2 Adet yumurta
Hazırlanışı
Muhallebi yumurtalar hariç diğer malzemelerle muhallebi kıvamında pişirilip soğutulur.Muhallebi soğuduktan sonra yumurtalar eklenip mikserle çırpılıp buzdolabında bekletilir.
Hamuru için verilen malzemelerle hamur hazırlanır.
Hamurdan 18 adet yumak yapılır.
Yumaklar unlanmış tepsiye konulup,üzerlerine nemli bir örtü örtülür.
Yaklaşık 30-50 dk arası iyice dinlendirilir.
Dinlenen yumakları çok ince olarak açmaya gayret edelim..Ne kadar ince o kadar lezzet demek..
(Anneciğin yufkaları çok ince olup,gazete bile okunur o derece.))
Her açılan yufka tepsiye döşendikten sonra erimiş tereyeğı üzerine hafifçe gezdirilip,fazlalıkları bıcakla kesilir.Her bir yufkaya aynı işlem uygulanır.
9.Yufka tepsiye döşenip kenarları dışarı sarktılır.
İçersine muhallebisi konulup,dışarı sarkan uçları muhallebinin üzerine tertipli bir şekilde örtülür.
Diğer yumaklar açılıp tepsiye döşenip yağlanmaya devam edilir.
Tüm yumaklar açıldıktan sonra keskin bir bıcak yardımı ile dilimlenir.
Üzerine bolca eritilmiş tereyağ gezdirilip,sin ateşte 50-60 dk pişirilir.
Pişen laz böreği iyice soğutulup üzerine bolca pudra şekeri serpilir.
Arkadaşlar bu börek Rize ve Artvin taraflarında pudra şekeri yerine şerbetli yapılır.Muhallebisine de minicik karabiber ekilir.O karabiber acaip lezzet verir muhallebisine..Böreğin özü de budur zaten.
Biz ballısını sevmediğimizden, kuru olarak yapıp üzerine pudra şekeri serperiz.Ballı tatlıları seviyorsanız,ikisini birden deneyip damak tadınıza uygun olanı bulabilirsiniz..
Şimdiden hepinize kolay gelsin..)
38 yorum:
çok güzeller hangisine yorum yazacağımı ve bakacağımı şaşırdım elinize sağlık.
canım ne yedim ne yaptım bu laz böregini ama tadını çok merak ediyorum.hele ki şu fotograflarını görünce iyice merak etmeye başladım.ellerin dert görmesin.
tuz suyu demişsiniz anlamadım.bildiğimiz tuzumu eklicez
Gül hanım sunum muhteşem olmuş
tadı nasıldır kimbilir:)ellerinize sağlık.Tarifi listeme aldım baklava yufkası ile hazırlamak için
muhallabi içinde ki un az olmuyormu yazarsanız çok sevinirim.çok öpüyorum seni canım..
hepsi çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.sevgiler.
Cok severiiim coook,sevgiler
zehra
Meleğim ben yapmayı beceremem ama
senin ve Gülseren teyzemin ellerin
den yemeyi çok isterdim.İnşallah kısmet olur kocaman öpüyorum.
canım çok güzel laz böreğini mutlaka yapmak istiyorum ama şimdiye kadar cesaret edemedim
canısı bezeyi açarken hep nişastamı kullanacağız
ilk açarken un falan atıyormusun
ben öyle kocaman açamıyorum yaaa:((
hepsi nefis görünüyor saol kardeşim
Teyzenin ellerinden öpüyorum, hürmetler, selamlar:
işte bu ananın kızı Gülüm:))belli şekercim:)
hazır baklava yufkaları var olurmu acaba? bu kadar ince yufka açıcak nerdee eskilerde kaldı:)
Laz böreğini yaparım ve çook severim,ellerine sağlık.
Annem küllü suyu hala kullanır,bir kalburabasma yapar kıyır kıyır olur
ama yufka hamurunda kullanıldığını bilmiyordum.Paylaşımın için çok teşekkürler.
sevgiler...
hayatımda yediğim en güzel tatlılardan birisi bu laz böreğidir, tabiki gül ablanın annesinin elinden çıkmış olanı kastediyorum. zira dışarda bazı Karadeniz restoranlarında birkaç kere yedim fakat bu muhteşem laz böreğiyle onların uzaktan yakından alakası yoktu. o kadar kıyık kıyık o kadar hafif o kadar mis ki bu nasıl anlatsam bilemedim valla.
Bizim oralarda da çok meşhurdur bu laz böreği adı börek ama kendi tatlı çok leziz olsada yesem. ellerine emeğine sağlık. sevgiler..
Sevgili İnci,3 yemek kaşığı dolu dolu olunca kıvamı yerinde oluyor canım..
Öpüyorum kocaman..))
Sevgili Melisa,
Unu sadece hamuru yaparken kullanacaksın,sonradın da unu kaldırıp nişastayı devreye sokacaksın..Masa üzerine,beze üzerine nişasta kullanacaksın..Hamuru açtıkça nişasta serpeceksin..Lütfen unutma.
Sevgilerle canım..)
Merhaba,
Tarif çok açıklayıcı yalnız şunu anlayamadım. Sin ateş derken neyi kastediyorsunuz? Yanıtlarsanız çok sevinirim. Semra
en sevdiğim tatlı...
acaba küllü su nasıl yapılıyor?
geçen sene nette laz böreği tarifi ararken keşfetmiştim bloğunu. Elerinize sağlık canım. sevgiler
meraktan oluyorum bu tatli icin ama nisasta bulamadigim icin dahada deneyemedim ellerine saglik canim.
Semra Hn,
Çok kısık ateşe büyüklerimiz sin ateş derler..Bu tabir bizde de devam eder..Kısık ateşte yani pişireceksiniz..Teşekkürler..
Pelin Hn,
Mangal külünden 1 tatlı kaşığı alınıp bir bardağın içersine konulur.Üzerine su doldurulup iyice karıştırılır.O su kullanılır..
eşim laz:) kayınvalidem çok sık yapar ımm bide güzel yaparki:)
çok güzel,detaylı anlatmışsın uzun zamandır hamur açmayı özlemiştim denemeliyim
ellerine sağlık arkadaşım
harika olmuş ellerine sağlık.
Sevgili DAMAK TADI,
Bu blogdaki her resimler inanilmaz guzel .
Hepsini yapmak geldi icimden .
Bloguma hoz geldiniz Cok cok memnun oldum
Gül ablam,biz Karadeniz'liyiz baba tarafından:) Artvin / Borçka.
Laz böreğini çok yapardı büyük halalarımız.Tadı hala damağımdadır.Ben de yaparım lakin hazır baklava yufkası ile işin kolayına kaçıyorum bazen:) Herşeyde olduğu gibi,tatlıların da çok muntazam,çok leziz görünüyor.Ellerinize,gönlünüze sağlık..
Gül canım benim çok tatlı sevmeyen ben bile gözümü alamadım.Ellerinize sağlık bitanem.
Hepsi çok çok güzel..
Kocaman öpüldün..
Harika gorunuyorlar, ellerinize saglik... Ne kadar da degisikmis. Bilmezdim. Cok merak ettim ozellikle muhallebisinde karabiber olmasi..Cok tesekkurler...
Sevgi ve muhabbbetle:)
yaz böreğini bir kez yedim ve çok beğenmiştim ellerinize sağlık çok güzel görünüyor
Her yeni yıl başka bir güzel.. 2011 yeni yılının sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsını diliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun.
Sorumu yanıtlamışsınız çok teşekkür ederim. Bişey daha öğrenmek istiyorum yani fırında değilde ocakta mı pişecek?
Semra
Semra Hanım rica ederim..
Laz Böreği fırında kısık ateşte (düşük ayarda) pişecek..Pişerken çok kabarır,kabarması gerekir yani..Tereyağını bol bol her bir dilimin üzerine kaşıkla gezdiriniz..Teşekkürler..
Ellerine saglik. laz böregini ben de cok severim. Bir arkadasim bildigimiz yufkadan yamisti. O da güzeldi.
Merhaba Gül Hanım elinize sağlık harika.Ben geçen yıl bunu yemek kursnda öğrendim ve şerbetlisini yaptım.Gerçekten bir bomba.Sevgiler...
Harika bir görüntü, ama ne kadar zahmetlimiş laz böreği. Baklava kadar zor. Canım ablaçığım, ellerine sağlık.
Gülüm canım benim nasılsın bu tarifi daha önce ben bir dergiden yapmıştım ben beğenmiştim ama ailede kimse beğenmemişti.Ama anneciğinin tarifini mutlaka denemek istiyorum ellerinden öpüyorum anneciğinin.
Arkadaşım bu ne muhteşem bir tatlıdır böyle. Tarifini sen yazmadan önce eski yazılarından bulup aldım ama, böyle yapabilir miyim bilmiyorum... Yapamazsam aklım kalacak:)))
Ellerine kollarına sağlık olsun.
Sevgiler.
Hayatımda ilk defa Laz Böreğini sizde yemem herhalde benim için büyük bir şans oldu. Süper ötesi bir tattı. Bu tat anlatılmaz yenilir derim. Senin de anneciğinin de ellerinize sağlık. Sevgiler.
Laz böreğinin şerbetlisi yapıldıktan birgün sonra sunulabilir mi ?
İkram edeceğiniz gün olursa çok iyi olur..aksi takdirde yumuşuyor..
Yorum Gönder