Çarşamba, Şubat 27, 2008

Früchte-Marzipan-Stern / Kuru meyveli-Marzipanlı-Yıldız

Arkadaşlar sizlere yardımcı olabilmek adına bir sitenin adresini paylaşmak istiyorum.
Hani bazı sitelerde Amerika'da adresim ve posta kutum var deniliyor ya,sizlerinde olur eğer isterseniz.Bu siteyi çalıştığım yerdeki arkadaşımın Ünv.den olan arkadaşları yaklaşık 1 yıl önce kurmuşlardır.Hatta 1 yılı bile geçmiştir.Eğer ilginizi çekiyorsa aşağıda adresini yazacağım web sayfasını tıklayıp oraya üye olup otomatikmen Newyork'da (Manhattan)bir posta kutusuna sahip olabilirsiniz.Dilediğiniz her hengi bir şeyi internet üzerinden alıp Amerika adresinizi veriyorsunuz.Adresinize gelen paketleri oradaki arkadaşlar alıp, buraya gönderi yapıyorlar. 3-4 Gün içersinde adrese teslimat yapılabiliyor.Taşıma ccreti ise,paketlerin hacimlerine ve ağırlıklarına bağlı..Ben bu siteyi nasıl olmuşda sizinle bu zamana kadar paylaşamamışım hayret..)
http://www.amerikadaniste.com/

Pastayı aslında Aralık ayı içinde yapmayı çok isterdim,fakat kısmet olmadı.Bizde lebkuchenı ben ve kardeşim çok severiz.Bizim bu sevdamızı bilen arkadaşlar Almanya'ya gittiklerinde mutlaka bize kurabiyeler ve çikolatalarından getirirler.Aralık ayı içinde sözde bir arkadaş bana bu karışımdan gönderecekti.Ne olduysa, bir türlü karışımı bulamayan beceriksiz arkadaşımın yerine (okuyordur kesin)başka bir sevdiğim arkadaşım imdadıma yetişti.Tekrar tekrar teşekkürler!!Çok ama çok makbule geçti..)))
Meyveli karışım
100 gr kuru kayısı
250 gr kuru üzüm
100 gr varsa portakal kabuğu şekerlemesi
100 gr dolmalık fıstık
3 damla rum
Hamuru için gerekli malzemeler
100 ml süt
125 gr tereyağ
350 gr un
1 paket kuru toz maya (Dr.Oetker)
100 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket Yılbaşı aroması (lebkuchen gewürz)
minicik tuz
125 gr süzme yoğurt
İçi için
200 gr Marzipan
Piştikten sonra üzeri için
2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
25 gr pudra şekeri
Hazırlanışı
Un hamur kabına elenir.
Üzerine maya serpilir.
Süt ve tereyağ bir tencereye konup iyice ısındıktan sonra altı kapatılıp hemen unun üzerine dökülür.
Sırası ile diğer malzemelerde eklenip mikserin hamur çırpıcısı ile karıştırılır.
En son mikser kaldırılıp elle hamur toparlanıp yaklaşık 30-45 dk arası bekletilir.
Kayısı ince ince doğranır.
Kuru üzüm,fıstık eklenip üzerlerine rum damlatılıp karıştırılıp bir tarafta bekletilir.
Hamur bekleme süresini tamamladıktan sonra,masanın üzerini unlanıp kuru meyveli karışım eklenip iyice hamura yedirilir.Arkasından resimde görüldüğü gibi rulo yapılıp 6 parçaya ayrılır.(Hamurun çok kabarmasını beklemeyin,çünkü kabarmıyacak..)))
Marzipanlar 6 parçaya ayrılıp rulo çubuklar halinde hazırlanıp bekletilir.
6 parçaya ayrılan hamurlar tekrar toparlanıp rulo yapılır.
Parmak uçları ile rulonun ortasına çukurluk verilip, marzipanlı rulo çubuklardan biri konup, uçları birleştirilip, tekrar yuvarlanıp ay şekli verilir.Her bir parçaya anı işlem yapılıp tepsiye resimde görüldüğü gibi yıldız şeklinde dizilir.160 c de yaklaşık 45 dk kadar pişirilir.
2 Yemek kaşığı tereyağ eritilir.Fırından çıkan pasta soğumadan fırça ile üzerine sürülür.
Pasta soğuduktan hemen sonrada üzerine pudra şekeri serpilip afiyetle yenir..Hımmmmmm çokkk nefisti..)))
Resimlerin üzerlerini tıklayıp yakından görme şansına sahip olabilirsiniz arkadaşlar..)
Bana Lebkuchen gewürzü gönderen arkadaşımada gönülden teşekkürlerimi iletiyorum..
L.Gewürzün rengi tarçın renginde olduğundan, hamurun rengide hafif renkli olmuştur..Bilgilerinize..))

Lebkuchen gewürz karışımı

Tarçın,Yıldız anoson,Kişniş,Karanfil,Rezene,Zencefil

Salı, Şubat 26, 2008

Minik Pizzalar ve Muffinler

Geçtiğimiz haftalarda Karya'cığımla birlikte mutfağa girip ortalığı tozu dumana katmıştık.O günden kalan resimleri sizlerle şimdi paylaşabiliyorum.Karya'm dün neden resimleri koymadın oraya deyince, aklıma geldiler birden.Verdiğim sözü tutup o kadar işimin arasında hemen onları gördüğünüz gibi yayımlamış oldum.
Arkadaşlar, bu aralar çok yoğun olduğum için sayfama yeterince ilgiyi göstermeyi bırakın, sizleri bile ziyaret edemiyorum.Belki bir çok sevgili arkadaşlarım, bana kırılmış,gücenmiş olabilirler.İnanın yoğun günler geçiriyorum.Şimdiden sizlere teşekkürlerimi ve kocaman sevgilerimi buradan iletiyorum.Hepinizin ellerine ve gönüllerine sağlık..
Not:Tarifleri bir ara sizlerle payalaşacağım..Uydurma olmasına rağmen çok lezzetliydiler muffinlerimiz.Pizzaları ise ben sadece yuvarlayıp tepsiye dizdim ve Karya dilediği şekilde üzerlerini süsledi.Hepsi o'nun damak tadına uygun oldu.Sosis,domates ve peynir...))


Not:Minicik muffin kalıplarım Kaiser markadır arkadaşlar..Bilgilerinize!!
Not:Minicik muffin kalıplarım Kaiser markadır arkadaşlar..Bilgilerinize!


Pazar, Şubat 24, 2008

Caramel Käsekuchen / Karamelli Cheesecake

Cheesecake'in üzerine karameli dökmeden önce 1 su bardağı cevizi (mümkünse bütünlerini)tavada biraz çevirip karamele karıştırıp c.cake'in üzerine yayarsanız çok güzel olacaktır.Orjinal tarifi öyle idi.Fakat karameli sevmeyenler olduğundan ben dilimlerin üzerine kaşıkla eklemek zorunda kaldım...Çok nefis ve değişik bir tadı oldu.C.Cake sevenlere duyurulur..)))İş yerine götürmeyi çok istemiştim ama anında bitiverdi..)))Yine kısmetlisi fazla idi..Bu beni çok mutlu ediyor..))Şimdiden ellerinize sağlık..
SAĞLIKLI,MUTLU VE HUZURLU BİR HAFTA SİZLERLE OLSUN!!
Tabanı için gerekli malzemeler
2 paket Eti Burçak
1 yemek kaşığı tereyağ
2 damla vanilya esansı
3 yemek kaşığı süt
3 yemek kaşığı şeker
Üzeri için gerekli malzemeler
600 gr labne
120 gr şeker
3 adet oda sıcaklığında yumurta
1 limon suyu
1 paket vanilya şekeri
1/2 su bardağı çırpılmış krema (kıvamlı olması şart)
4 yemek kaşığı karamel (hazırlamış olduğunuz karamelden)
Hazırlanışı
Tabanı için verilen tüm malzemeler iyice yoğrulur.(Bisküviler un haline gelecek)
Kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt döşenip kenarları yağlanır.
Karışım kaşık yardımı ile sadece tabanına yayılır ve buzdolabında sırası gelinceye kadar bekletilir.
Üzerinin hazırlanışı
Labneler,vanilya şekeri ve şeker iyice çırpılır.(yüksek devirde yaklaşık 7-8 dk)
Yumurtalar teker teker eklenip çırpılır.
Krema ve karamel eklenip çırpılır.
Son olarak limon suyu eklenip 10 dk çırpılır.
Buzdolabından kalıp alınır ve içine karışım dökülüp masa üzerinde 1-2 pat pat yapılır..))(eşit şekilde yayılması için)
Kalıp dıştan folyaya 2 kat sarılıp su ile doldurulmuş tepsi içersine oturtulup yaklaşık 25 dk 175 c de pişirilir.Fırın açılıp, kalıp tepsinin içersinden alınıp tekrar 30 dk kadar pişirilir.(su dolu tepsi fırından çıkartılacaktır..DİKKATİNİZE!! )
C.Cake çok güzel kabardı...)Karamelin hazırlanışı
100 gr şeker kalın dipli bir tencereye konup eritilir.(Yanmamasına dikkat ediniz.)
2 yemek kaşığı tereyağ girip karıştırılır.Bu sıralarda ocağın altı kısık olmalıdır.
1 paket krema (200 ml)mikserle yoğun bir kıvam alıncaya kadar çırpılıp karışıma eklenir ve ocaktan alınır.Bu esnada devamlı karıştırmanız gerekir ki,pütürlükler oluşmasın..(kremayı önceden çırpıp hazır etmenizde fayda var.Çünkü o esnada panik olup şekeri yakabilirsiniz..Vallahi ben yakmadım..Düşününce olabilecekler aklıma geldi de..))
Ellerinize sağlık şimdiden..Benimde....benimde....))))

Cumartesi, Şubat 23, 2008

Peynirli ekmek dilimleri ve Çorba

Müjdeeeeeeee.....Çorbanın tarifi aşağıda bilgilerinize sunulmuştur sevgili arkadaşlarım..))Yine çorbanın adını sormayı unuttum..Bugünden beri iş yerinden komşuyu arıyorum çorbanın tarifini alabilmek için..))Nihayet akşam iş çıkışı eve geldim telefon açıp hemen aldım tarifi...)
Çorbanın adını ve tarifini bilmediğim için sizlerle paylaşamadım.Komşuya giden kasemiz boş dönmemek adına, çorba ile geri dönüş yapınca,bende hemen resmini çekip sizlerle paylaşmak istedim.Tadını bilmiyorum.İçindeki malzemelerden yola çıkarak çok besleyici bir çorba olduğunu söyleyebilirim.İçinde, kemikli kuzu eti,ıspanak,buğday ve nohut vardı.Yanılgı payım büyük olabilir.Yarın iş dönüşü tarifini alıp sizlerle paylaşırım arkadaşlar..))
Mutlaka içinizden bu çorbayı bilen arkadaşlar vardır..))Afiyetler olsun şimdiden..))
Ekmek dilimlerinin üzerlerine sarımsaklı zeytinyağı sürdüm.Domates dilimlerini ve biberleri dizip üzerlerine İzmir tulumu ve Çeçil peyniri koydum.Tepelerine ise pul biber ve kekik serpiştirip fırına sürdüm.Akşamları kahvaltı yaptığımdan bu tür ekmek dilimlerini sıklıkla yaparım.Bazende kepekli Tortilla hazırlayıp mikroya sürerim.Bazende simitlerin içlerini doldurup fırına veririm.Akşamları kahvaltı yapanlar için alternatifler çok fazla..))Ellerinize sağlık!
Malzemeler
1 kase buğday
1/2 kase nohut
1/2 kg ıspanak
dilediğiniz kadar kemikli kuzu eti
tane sumak (çok yapılacaksa 1 kase olacakmış)
Biber salçası
Tereyağ
Hazırlanışı
Buğday ve nohut pişirilip bekletilir.
Kuzu eti aynı şekilde pişirilip bekletilir.Aslında buğday ve nohutla pişmesi gerekirmiş,fakat dağıldığından ayrı pişirilecekmiş.
Çorbanın pişirileceği tencerede yağ ve biber salçası iyice karıştırılıp ezilir.Ispanaklar yıkanıp sapları ile uzun uzun dilimlenip salçada çevrilir.
Buğday,nohut ve etler eklenir.
Tane sumak ılık suda bekletilir suyu hafif değişince (ekşiliğini suya verince)çorbaya katılıp 1-2 fokurdayınca çorba hazır demektir.
Dilerseniz üzerine pul biberde serpebilirmişiniz..))
Bu nefis dilimli ekmeklerin değişik bir adı olduğunu biliyorum.Ben kısaca peynirli ekmekler diye başlık attım..))

Çarşamba, Şubat 20, 2008

Limonlu Ayıcıklar

Minik kekleri ve kurabiyeleri acele ile yaptım,yarın Trabzon'a gidecekler..))İşim çok fazla olduğu için süslemelerini sizlerle paylaşamıyorum..))Yarın öğlen Trabzon'a yolcularımız var.Oradanda benden kek ve kurabiye istediler.Bende çeşit çeşit kurabiyeler ve kekler hazırladım..Hazırladıklarımın bazılarını sizlerle paylaştığım için tekrardan paylaşmak istemedim arkadaşlar..)))Umarım sizlerde limonlu ayıcıklardan yapıp afiyetle limonlu limonlu yersiniz..)))
Portakallı,çikolatalı kurabiyelerin tarifini sizlerle daha önce paylaşmıştım..))
Malzemeler
50 g tereyağ
1/2 su bardağı sıvı yağ
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 limon rendesi + suyu
2-3 damla limon aroması
minicik tuz
1 paket vanilya şekeri
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı nişasta
1,5 su bardağı un
Hazırlanışı
Limon rendesi,sıvı yağ,tereyağ önce çırpılır ve şeker eklenir.
Un,nişasta ve kabartma tozu hariç diğer malzemeler eklenip çırpılır.
Son olarak un,nişasta ve kabartma tozu eklenip çırpılır.
Kalıp yağlanıp unlanır.
Karışım kepçe yardımı ile her bir kalıba eşit olarak paylaştırılıp 175 c de yaklaşık 40-45 dk pişirilir.
Bu karışımdan tam 2 kalıp minik limonlu kekler çıktı.
Çok önceden alıp halen kullanmadığım çok kalıplarımın olduğunu yeni yeni farketmeye başladım..))Bazı arkadaşlarım bana sen kalıplarla bozmuşsun dediklerinde şimdi onlara hak vermeye başladım...Elimde değil,sanırım bu da bir tür hastalık olsa gerek..Elimde kullandığım 20 yıllık kalıplarım halen ilk günkü yeni duruyor..Hastalık olunca demekki kalıplarda ilk günkü gibi durabiliyorlarmış..)))
Not:Kalıbım Esse'den arkadaşlar..)

Pazartesi, Şubat 18, 2008

Schoko Möhren Kuchen / Çikolatalı Havuçlu Kek

Keki iş yerindeki arkadaşımın oğlu için yaptım.Ne yazıkki kar yağışından dolayı işe gidemedim ve haliyle kekin yarısıda yenildi bitti..))Diğer yarısını yarın işe giderken Alperen'ciğe götüreceğim..Canım, evlerimiz yakın olsaydı hemen gelip kapıp giderdin..))Artık yarına kadar dayanman gerekiyor..))Şimdiden afiyetler olsun.. Malzemeler
1 su bardağı esmer şeker
1/2 su bardağı beyaz şeker
4 yumurta
minicik tuz
1 çay kaşığı vanilya esansı
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı irmik
1 portakal kabuğu rendesi
1 portakalın suyu
1 su bardağı rendelenmiş havuç
1 su bardağı iri kıyılmış kavrulmuş ceviz
2 tatlı kaşığı tarçın
75 gr iri kıyılmış çikolata
2 su bardağı un

Yapılışı
Şeker,vanilya şekeri ve yumurtalar kıvam alıncaya kadar çırpılır.
Sıvıyağ,portakal suyu ve rendesi eklenip çırpılır.
İri kıyılmış çikolata ve un,kabartma tozu eklenip çırpılır.
Son olarak havuç eklenip karıştırılıp yağlanmış unlanmış pasta kalıbına dökülüp 175 c de
pişirilir. Üzeri için
Pasta pişip ılındıktan sonra, sütle benmari usulü eritilmiş çikolata kekin üzerine dökülür.
Çikolatası donduktan sonrada afiyetle yenir..))
Not:Cevizlerinizi tavada kavurup içersine 1 tatlı kaşığı tereyağ ekleyip,minicik tuz ilave edip karıştırıp,iyice soğutup cam kavanoz içersine koyup serin yerde 2-3 ay muhafaza edebilirsiniz.Anında yapacağınız keklerde ve kurabiyelerde bu cevizleri kullanabilirsiniz.Eminim çok işinize yarayacaktır.. ))

Cuma, Şubat 15, 2008

Mutter Kuchen / Anne Pastası

Balıktan 1-2 saat sonra pasta kahve ile çok iyi geldi hepimize..))
Pastanın içersine aslında değişik meyve aromaları ve kanyak girmesi gerekiyordu.Fakat annecik içkili pastaları yemediği için ben biraz tarifi değiştirip elimdeki malzemelere göre yaptım..Daha önce bu pastayı tam malzemesi ile yapıp çok ünlü birine göndermiştim.Çok beğenildiğini ve tekrarını beklediğini bilmek beni mutlu ediyor..))
Malzemeler
3 yumurta
100 gr tereyağ
150 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
minicik tuz
1 portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı öğütülmüş fındık (un gibi)
1/2 su bardağı kefir
50 gr rende bitter çikolata
2 damla vanilya esansı
50 gr nişasta
125 gr un
3 yemek kaşığı y.mersini
Üzeri için
Dilediğiniz şekilde süsleyebilir veya pudra şekeri serpebilirsiniz.
Ben glasur kullandım..)
Yapılışı
Şeker ve yumurtalar yoğun bir kıvam alana kadar çırpılır.
Un ve nişasta hariç diğer malzemeler eklenip teker teker çırpılır.
Y.mersinleri unla karışıp elenir.
Karışıma un ve nişasta eklenip kısık devirde çırpılır.
Son olarakday.mersinleri eklenip kaşıkla karıştırılıp yağlanmış ve unlanmış kalıba dökülüp
175 c de yaklaşık 45-50 dk pişirilir.
Pasta çok lezzetli oldu,belirtmeden geçemeyeceğim.. Bu pastadan ayrıca çok lezzetli selanik gevrekleride yapılmıştır ve muhteşem olmuştur..))Bilgilerinize!!
Pasta piştikten sonra glasur mikrowellede eritilip sütle karıştırılıp pastanın üzerine dökülür.
Fındıklı glasur'u Almanya'dan çok sevdiğim bir arkadaşım bana gönderip büyük süpriz yapmıştı.Kendisine kocaman teşekkürlerimi gönderiyorum..))
Heidelbeer /Yaban mersini
Tüm kalıplarımı kutularında ilk aldığım günkü gibi saklarım.Kutusuz hiç bir kalıbı kesinlikle satın almam..))Sanırım bu bende hastalık..))
Not:Kalıbım Kaiser markadır...)
Balıkları Vildan'cığım Trabzon'dan gönderdi bize..Karadeniz olta istavriti ile mezgitinin tadı bir başka olur.En çok sevdiğim balıkların başında istavrit gelir benim.Hele Trabzon'un olunca bir başka olur tadı..Üstelik olta istavriti tombul tombul olur.İstanbul'da böyle lezzetlisini bulmak imkansız gibi..Mutlaka mısır unu ile tavaya dizilip kızartılır balıklar bizim memleketimizde..))
Sağolsun Vildan'cığım,balık istiyorum deyince pilotta tanıdık olunca hemen köpüklere konulup 2 kasa gönderdi bize..Geçtiğimiz hafta sonu resmen balık ziyafeti vardı evimizde..))Vildan'cığım çok teşekkürler tatlım..Şimdi Tirsileri bekliyorum...))Kimbilir bir hafta sonu dağda Tirsi ızgarası için gelip gece dönerim..))Kocaman öpüyorum sizleri canım...))Şimdiden sana kolay gelsin çok merak ediyorum yaptıklarını tatlım..)

Mezgit tavası,hem mısır unlu hemde yumurtalı kızartılır Trabzon'da..Trabzon'a ilk kez gidecekler için, güzel ve salaş balık evlerinin adreslerini sizlerle paylaşabilirim..))