Cuma, Kasım 09, 2007

ZİTRONEN KUCHEN / LİMONLU PASTA VE HAMSİLİ PİDE

Trabzon'un vazgeçilmezleri arasında gelir hamsili pide.Büyüklerimiz daha da çok severler,benim pek aram yoktur hamsili pide ile.Kış aylarında sıklıkla yapılır sabah kahvaltılarında veya akşam yemeklerinde.Hamsili pide yapıldığında yanında kesinlikle başka yemek yapılmaz.Hemen hemen 1 kişi 1 tavayı yer nerdeyse..))Bu yüzden günümüz tavalarında değilde hep kocaman bakır tavalarda yapılırdı.Günümüzde ise eskilerden eser kalmadığından küçük tavalarla yapılıyor.O zamanlar evlerde kalabalıktı.Ayrıca akrabalar,dostlar bir araya gelip tava tava hamsili pideler yapılırdı ve tadından yenilmezdi.Babamın rahatsızlığından dolayı bizde sık sık yapılmıyor.Kışın hamsi zamanı bizlerde kasa kasa hamsiler komşularla temizlenip tuzlanırdı(halende yapılıyor).Yaz aylarında da tuzlu hamsileri hamsili pide,hamsili kaygana,hamsi kuşu ve hamsi haşlamasında sıklıkla kullanırlar.Tarifini buradan alabilirsiniz arkadaşlar.Sizlere afiyetler olsun..Sıcacık bir hafta sonu diliyorum sizlere!!


Malzemeler
125 gr tereyağ
1 tatlı kaşığı limon rendesi + 1 limon rendesi
100 gr şeker
2 yumurta
3 yemek kaşığı süt
50 gr nişasta
200 gr un
1 çay kaşığı pudra şekeriYapılışı
Yağ,şeker ve limon kabuğu rendesi iyice çırpılır.Sırası ile diğer malzemeler eklenip çırpılır ve yağlanmış kalıba dökülüp 175 c de 40 dk pişirilir.Üzeri içinde 1oogr pudra şekeri ve 2 yemek kaşığı limon suyu ile şeker karıştırılıp pastanın üzerine dökülür.1 limon kabuğu rendesi de üzerine serpiştirilir.AFİYET OLSUN!!Wilton istiridye pasta kalıbımı sevgili Nunu'cuğum bana göndermişti.www.nunubella.com kendisine buradan teşekkürlerimi gönderiyorum.Diğer Wilton pasta kalıplarımı ne yazık ki sizlerle paylaşmayı atlamışım.O kalıplarımda harikalar..Nunu'cuğum,seni kocaman öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum tatlım.Pastamız harika oldu ve yerken kulaklarını çınlatıp durduk bitanem..)))

12 yorum:

Yaren dedi ki...

Sen gene neler yapmisin.Pastada cok güzeld de hamsili pide cok süper görünüyor.Yani onu yapmak lazim kesinlikle.Senin dolabin cok senliklidir mutlaka.Ellerine salgik canim süpersin.

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

İki tarifte çok güzel ama ben hamsiyi sade yemeyi severim.;Kek kalıbını güle kullan çok değişik harika bir şekil çıkmış ortaya ellerine sağlık arkadaşım...

MUTFAKISTAN dedi ki...

cok guzel iki tarif daha ellerine saglik canim.Bende hamsiyi kizarmis seviyorum plav ve ekmekli belki cok guzel oluyordur ama bazen onyargili oluyorum hic tadina bakmadim cok sevildigini biliyorum.Limonlu pasta kalibinda harika sevgiler

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Canim ellerine saglik yine harikalar yaratmissin!!!!

Bu arada sormak istiyorum, Noelde gelme ihtimalin var mi?

Ben iki hafta izinliyim gelirsen haberim olsun...

sevgilerimle iyi haftasonlari diliyorum.

Sonja

Leziz Tarifler dedi ki...

Canım gül'üm, yine harika tarifler vermişsin. Şu hamsili her şeyi ben de çok seviyorum. Ne lezzetli oluyordur kimbilir. Kek kalıpların harika. Başka bir tane daha vardı, yıldızdı sanırım o da çok güzeldi.
Geçen gün ben de çok değişik bir silikon kalıp aldım. Bakalım ne zaman kısmet olacak denemek. Seni sevgilerimle kocaman öpüyorum tatlım.

Saliha dedi ki...

ılk hamsılı pılavımı esımele yemıstım ve cok hosuma gıtmıstı...herhalde pıdesıde enfestır:)) pastanda cok guzel gorunuyor..ellerıne saglık gulcum:))sevgılerımle

dogada.blogspot.ru dedi ki...

kek kalbın çok güzelmiş Gülcüm
güle güle kullan
hamsiyi her şekilde severim pideside lezzetli olmuştur eminim
sevgiler güzel bir pazar günü dileklerimle canım

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba canim, limonlu kekinde istiridye kalibinda cok güzel bir ikili olusturmuslar. Lezzetinden de gecilmez simdi bunlarin. Ellerine saglik canim.

Sana ve ailene güzel bir hafta sonu tatili diliyorum ve öpüyorum.

Özlem dedi ki...

Gül' cüğüm diğer blog arkadaşlarım gibi seni de uzunca bir süredir ziyaret edemememiştim. Maşallah döktürmüşsün yine . Yaptıklarının hepsine bayıldım . Ellerine sağlık, sevgiler.

tata dedi ki...

Sevgili Gül, ne güzeldir o hamsili tatlar kimbilir. Ögleden sonra da pasta-kahve keyfiniz...afiyet olsun! Cok güzel, neseli bir hafta sonu gecirin.
Sevgiler

Selcen Şenocak dedi ki...

Hamsili pideyi ilk kez duydum ama eminim çok güzeldir balığı çok seven biri olarak canım çekti:) Limonlu pastada nefis görünüyor, ellerine sağlık canım.
Sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Gul'cugum,
Ben bu tarifini ve seklinide coook begendim, ellerine saglik.