Perşembe, Temmuz 26, 2007

BADEMLİ-VİŞNELİ-ÇİKOLATALI PASTA

Pastamı pişirip,çikolatasını ve krokanlarını serpiştirene kadar herşey yolunda gitti.Derken o sırada olanlar oldu bence.(( Ben pastamı tabağıma almak için girişimlerde bulunurken,birileri geldi ve ooooo bu nasıl bir pasta,ne kadar güzel görünüyor dediklerinde pasta birden tabağa alınırken bu hale geldi.Devamlı yapıp hiç zorluk, acemilik çekmediğim pastamın bu hale gelmesine üzüldüysem de ev için yapıldığını bilmek beni birazcık olsun rahatlattı.Tadına bakanların çok hoşlarına gitti ve afiyetle yediler.)) Çikolata sevenlere tavsiye ederim arkadaşlar. Pastanızın piştiğinden emin olduktan sonra ılınması için ızgara telin üzerine aktarın.Diğer taraftan 1/2 çay bardağı kremayı ısıtıp içine çikolatayı atıp hemen altını kapayın.Kaşık yardımı ile erimesini sağlayın.Daha sonrada içersindeki pütürcükleri kaşıkla ezip yok edin.(ben öyle yapıyorum ve iyi sonuç alıyorum,tavsiye ediyorum.) Sonra bu karışımı pastanızın üzerine dökün.
İşlem bitmiştir arkadaşlar.Ben resimdekine sadık kalıp kenarlarına krokan parçalarını serpiştirdim.Krokanları ise ben yapmadım daha önce Almanya'dan almıştım.Belki yapmak isteyen arkadaşlar merak ederler diye belirtme gereğini hissettim.Yanlış anlamanızı istemem arkadaşlar.)
Yapılışı
İlk önce tereyağı eritip altını kapatın ve içine çikolataları atıp kendi kendilerine erimesini sağlayın.
Yumurta sarılarını aklarından ayırıp önce aklara minicik tuz ekleyip çırpmaya başlayın.Çırparkende şekeri ekleyip iyice katılaşmasını sağlayın ve bir tarafta bekletin.Sarıları 1/2 şekerle iyice çırpın.Arkasından labneyi,aromayı,limon suyunu,k.tozunu,badem tozunu,erimiş çikolatayı ekleyip 1-2 çırpıp mikseri kaldırın.Vişneleri(mutlaka ikiye bölmelisiniz) unlayıp karışıma ilave edin ve arkasından da akları katıp hamur spatulası ile karıştırın.Dikkat etmeniz gereken husus,çok fazla karıştırıp hem vişneleri hemde hamurun yoğun görüntüsünü bastırmış olmayın.Yağlanmış kelepçeli kalıba döküp 1-2 masanın üzerine vurup kalıp içersinde eşit yerleşimini sağlayın.175 c de de 40 dk kadar pişirin.
Malzemeler
4 yumurta sarısı
4 yumurta akı
2 su bardağı badem tozu
2 damla badem esansı
1/2 su bardağı şeker+2 yemek kaşığı şeker
minicik tuz
2 çay kaşığı kabartma tozu
180 gr bitter çikolata
2 yemek kaşığı labne
100 gr tereyağ
3 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı vişne
1/2 limon suyu
Üzeri için
krema
fildişi kuvertür
Gelelim nazar değen pastama..))
Aşure ayı olmadığını hepimiz biliyoruz arkadaşlar.Gelen misafirlerimiz aşure'yi çok sevdiklerinden annecik hrmrn pişirip hazırlamıştı.Üzerinin süslemesini yenilirken yapmak istememizden dolayı ben sizlerle sade halini paylaşıyorum..((

14 yorum:

pecete dedi ki...

Görüntüsü ben de bir serinlik uyandırdı. ellerine sağlık Gül'cüm. Bir yesek artık diyorum...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Gül çok lzzetli müthiş birşey olmalı, nazarlar çıkmış görüntüsü bile bence çok şık ellerine sağlık...
Vişne, badem, çkolata offff offff
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Gül cüm, cana yakın tavrınla, verdiğin emeklerle, sunumlarınla yaptığın herşey çok güzel görünüyor cnm, gözüme kırık pastan bile çook lezzetli göründü :-))boşver gerisini.. Emeğine sağlık.. Mutlu ve sağlıklı haftasonu dilerim..Sevgiler..

ufukmutfakta dedi ki...

Sen bu kadar güzel kekleri, pastaları yap. sonrada nazar değimesin diye bekle. Olurmu hiç. Canım benim bu işin şakası tabiii ki. Nazar öyle değişik bir etki olayı ki, kötüniyetle olmayıp, sadece imrenerek ve çok içten beğenerek bakışlar bile bazen nazara sebep olabiliyor. Bunun için dua etmekten başka alınacak bir önlem yok. Allah korumuş, iyi ki nazar pastana değmiş, sana değmemiş. Valla pastan çatlasada, öyle lezzetli görünüyor ki; anında tükendiğinden eminim. Zaten son günlerde yaptığın kek-pastalar tam bana hitap ediyor, ve daha öncede yazdığım gibi, hepsinin tarifi printlenerek, yapılmak üzere dosyalanıyor. Ellerine sağlık canım benim. Kocamaaaaan öptüm.

Adsız dedi ki...

Merhaba arkadaşım, bence bu pasta numaradan kırılmış gibi duruyor. Rağbet görmesin diye. Amaaa benden kaçamaz, ben tadına baktım, beni yanıltamaz. Süper süper süper...Ellerine, kollarına sağlık...Sevgiyle kal...Arzu

Bocuruk dedi ki...

Gül, olamaz ya, bir insan bu kadar çok güzel pasta yapamaz. Müthişsin ne diyeyim. Bir yandan keşke yakınlarında bir yerde olsaydım derken bir yandan da yok yok o zaman kimbilir kilolar ne hale gelirdi diyorum kendi kendime. Ellerine kollarına sağlık:) Nazardan kırılmış o pasta ama bu haliyle bile iştah açıcı duruyor. Yiyenlere de afiyet olsun, benim yerime de yesinler:))Kimbilir sen haftasonu neler hazırlayacaksın!
Keyifli bir haftasonu diliyorum canım:))

akçahan dedi ki...

Ellerine sağlık, çok leziz olduğunu düşünüyorum. Tatlı arkadaşımıza güzel günler dilerim.

Leziz Tarifler dedi ki...

Tatlı Gül'cüm,

Her güne bir pasta, maşallah diyorum. Sorması ayıp, bunları kimler yiyor...:) Ya sen bize yakın olsaydın keşke demek geldi içimden birden. Hani ucundan bucağından, bu leziz şeylerden tatma olanağını yakalamış olmayı çok isterdim. Her şey çok güzel. Seni kucaklıyorum. Sevgiler..

ayseyaman dedi ki...

merhaba Gül'üm
çikolatalı pastada aşurede yemede yanında yatlık. :)
ellerinize sağlık.:)
not: Flickr ile ilgili size mail attim, bir bakin bakalim yapabilecek misiniz?

sevgilerle

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

canım tabi nazar değer bu güzel pastalara ellerine sağlık canım nefis görünüyor
Sevgiler

Ferhanca dedi ki...

Gül, pasta çok güzel olmuş malzemeler çok güzel ,kırılan yerine acaba vişneler çok biriktide ağırlık yapıpda kırılmasına neden oldu?
pastan çok düzel..afiyet olsun..badem tozunu nerden alıyorsun..

merve dedi ki...

sevgili gül abla
pasta gerçekten harika gözüküyor.bademi severim ama vişne....acaba vişne yerine başka bir meyve konabilir mi?
ellerinize sağlık
sevgilerle

Selcen Şenocak dedi ki...

Gül'cüğüm ellerine sağlık yine müthişsin sevgilerimle...

Özlem dedi ki...

Gül'cüm,

Hep söylerim, hala da söyliyeceğim...Vişne ve çikolata... Bu ikisi bir araya geldi mi bayılıyorum ya super...

Ellerine sağlık,
Sevgilerimle...