Pazartesi, Haziran 30, 2008

Pfirsich Kaesekuchen / Şeftalili Cheesecake,Elmalı ve Meyve kurulu kekler

Hafta sonu için yapılan pastalarımız..Şeftalili cheesecake, çok sevdiğim arkadaşıma diğerleri ise ev için yapılmıştı.Süpriz misafirlerimiz için kurtarıcı olmaya yettiler ve de paket olup gittiler..))Bu aralar bu tür pasta,kek ve çörek işlerine evimizde ara verilmiştir(yaz tatiline çıktı hamur işleri)..Arada bana malum olup,kek-pasta yaptığım zamanda hiç boşa gitmez..(annecik ne kadar kızsada sonradan hak veriyor..))Tüm arkadaşlara pasta ve kek tadında bir hafta diliyorum...
Not:Cheesecake'i önceden yapmıştım.Merak eden arkadaşlar kategorilerden cheesecake'i tıklayıp oradan hazırlanışını okuyabilirler..))Ben sadece portakal olmadığından, meyve suyunu kullandım ve kabuğu yerinede limon kabuğu ekledim..Arkadaşım çok beğendi bilgilerinize..))
Microda pişirdiğim kabağı sizlere şiddetle tavsiye ediyorum arkadaşlar..Hem hafif,hem lezzetli,hemde zeytinyağlı...))Arkadaşlar devamlı yapmış olduğum kabak dilimlerini sizlerle paylaşmıştım..Sık sık aynı şeyi yapmaktansa farklı denemeler yaptım ve sonuç muhteşem..Son 2 aydır iş yerinde öğlenleri hafif kabak yiyoruz..Şimdi içine eklenen malzemeleri sizlerle paylaşıyorum..
Malzemeler
1 adet dolmalık kabak
1 adet kırmızı biber
2 adet çarliston
1 kase beyaz peynir (siz daha az ekleyebilir veya çoğaltabilirsiniz.Ayrıca farklı peynirlerlede deneyebilirsiniz.Abaza peyniri ile de çok nefis oluyor.)
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 diş sarımsak ( bu sefer ekledim sarımsağı,genelde sarımsak eklemiyordum.Tavsiye ederim.)
Hazırlanışı
Kabağın kabukları soyulup uzunlamasına dört parçaya ayrılır ve ince ince doğranır.
Diğer malzemeler eklenip kaşıkla karıştırılır.
Mikro önce 6-7 dk ya ayarlanıp pişirilir.Kaşıkla karıştırılıp tekrar 7-8 dk kadar pişirilir.üzerine karabiber serpiştilirilip afiyetle yutulur.Ben tuz kullanmadım.Peynirin tuzu yeterli oluyor benim için.Sizler tuz eklemeyi unutmayınız ardaşlar.
Not:Kabaklar hafif diri kalırsa tekrar mikroda tutabilirsiniz.Ben diri olarak seviyorum.İş yerinde aylardır bıkmadan kabak yiyoruz.Geçen yıl iş arkadaşım Ebru'dan öğrenmiştim bu kabak tarifini.Önceden yuvarlak dilimler halinde kesip tabağa dizip üzerlerine birer peynir parçası koyup,pul biber serpiştirip öyle mikroya koyardık.Kabağı çok sevdiğimden farklı farklı hazırlıyorum.Jülyen jülyen doğrayıp yaparsanız çok estetik görünüyor.Ayrıca dürümde de çok nefis oluyor.Yukarıdaki fotoğraftaki,henüz mikroya girmemiş hali..Piştikten sonra unutmuşum sizlerel fotoğraflarını paylaşmayı arkdaşlar..)) Kabağı böyle hazırlayıp milföyde denedim çok leziz oldu..Yakında paylaşırım fotoğraflarını sizlerle..))
Malzemeler(tabanı için)
2 paket eti burçak
1 adet limon suyu
1 /3 çay bardağı hindistan cevizi
90 gr tereyağ
Üzeri için gerekli malzemeler
120 gr şeker
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
3 yumurta
1 çay kaşığı vanilya
minicik tuz
2 adet minik parçalara ayrılmış şeftali
250 gr süzme yoğurt
1 paket labne
70 gr un
Meyveleri için gerekli malzemeler
1 limon suyu
1 çay bardağı portakal suyu
60 gr şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
3 adet dilimlenmiş şeftali
3 yaprak beyaz jelatin
Tepesi için 3 yemek kaşığı bıçakla ikiye kesilmiş badem

Çarşamba, Haziran 25, 2008

Sevgi Hn'ın Borcam Pastası,Makarna Salatası

Pastanın tarifini Trabzon'dan Sevgi Hn'dan aldım.Annem ve Birsen mevlit'te yemişler çok hoşlarına gitmiş.Bana muhakkak dene çok güzel diye ısrar edince,bende telefonla tarifini aldım.15 Günde bir toplantımızda yapıp arkadaşıma götürdüm.Aşağıdaki fotoğraflarda o geceden çekilenlerden.Üzerinin süslemesini ise Karya'cığımdan fırsat bulamadığımdan o süslemiştir.Ne kadar oraya dökme, şuraya dökme dedimsede, kaşla göz arasında süslemesini gördüğünüz gibi hazırladı.Pastayı götürdüğümüzde de özellikle süslemelerini Karya'mız yaptı dedik..)) Karya bizde olduğu gün,eğer pasta yapılacaksa,15 dk da yapılacak olan pasta yaklaşık 1,5 saat sürmektedir.Çırpma işlemlerinde yardıma gelebiliriz Karya'mla birlikte arkadaşlar..))
Çok hafif bir yaz pastası oldu.Denemek isteyen arkadaşlara ısrarla öneriyorum.Çilekli dondurmayla çok nefis oluyor bilgilerinize..))
Pastası için gerekli malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik süt + 1 parmak sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 limon kabuğu rendesi
2,5 su bardağı un
Pasta piştikten sonra üzerine dökülmesi için 1 su bardağı soğuk süt
Hazırlanışı
Yumurta,şeker yoğunlaşıncaya kadar çırpılır.
Un hariç diğer malzemeler eklenip çırpılır.
Un eklenip çırpılır.
En büyük yuvarlak borcam yağlanıp karışım içine dökülüp 175 c de yaklaşık 25 dk pişirilir.
Piştiği kürdan yardımı ile kontrol edilir.
Kek piştikten sonra hemen fırından çıkartılıp üzerine 1 su bardağı soğuk süt dökülüp bir tarafta çekmesi beklenir.
Muhallebisi için gerekli malzemeler
1 litre süt
2 yemek kaşığı un + 2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
hepsi karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir.
Ilınması için bekletilir.
1 paket krem şanti 1 su bardağı süt ile çırpılıp ılınmış muhallebiye eklenip tekrar çırpılıp pastanın üzerine dökülür.
Tepesi için gerekli malzemeler
Mevsim meyvesi (çilekle güzel oluyor)
1 paket ahududu sosu
hindistan cevizi
Muhallebinin üzerine aralıklı olarak çilekler dizilir.
Sos, üzerindeki tarife göre pişirilip, kaşık yardımı ile her bir çileğin üzerine dökülür.
Çileklerin aralarına minik minik hindistan cevizinden tepecikler yapılıp 1 gece buzdolabında dinlendirilir.
Afiyetler olsun!! Arkadaşımın taaaa İtalya'dan getirip bizlere hazırladığı renkli makarna salatası..Hem göze hem mideye hitap ediyordu..))
Arkadaşımın bizim için yaptığı sebzeli,pastırmalı rulo böreği..Çok nefisti..)
Fotoğrafları çekerken birden makinem bozuldu..((

Pazar, Haziran 22, 2008

Rosinenkuchen/Kuru Üzümlü Kek

Kuru üzümlü kek ve öyküsü..!
Bir akşam iş dönüşü, rastlamış olduğum teyzeceğin elini öperek hal-hatır sordum..Kendisi ise bana aynen şöyle söyledi..Evladım senden bir ricam olacak..Aman teyzeciğim, buyur emrin olur dediğimde;şöyle bir durdu ve kolumu çekerek beni alnımdan öptü.Güler yüzlü kızım,senden üzümlü kek istiyorum dediğinde; çok mutlu oldum ve hemen toparlandım..Kaç vakittir seni göremedim söylemek için.Bu söyleyeceklerimide uzun zamandan beri planlıyordum ama bir türlü cesaretimi toparlayıp söyleyemiyordum dedi.Bende;benden mi teyzeceğim diye sordum?Ah evladım,biliyorum biliyorum,bilmezmiyim senin hemen yapacağını.Senin yorgun argın gelip benim için de ayrıca yorulmanı istemem dedi.Teyzem dediğimde,gözlerinden 1-2 damla yaş akıverdi hemen oracıkta.İçim buruldu,hislendim,duygulandım belli etmemeye çalıştımsada olmadı.Sonunda benden tereyağlı üzümlü kek istediğini söyledi ve aynen ekledi..O kocaman kekin hepsini ben yiyemem bana sadece 2-3 dilim verirsen mutlu olurum dedi.Bende bugün bu keki yaptım ve yanınada bir kaç bir şey ekleyip teyzeme götürüp verdim..Teyzemin mutluluğu gözlerinden okunuyordu ve bir taraftanda hüzünlenmişti..Kimbilir aklından neler geçmişti neler??Belkide geçmişi,belkide yaşadıkları..Para,mal,mülk ne yazıkki mutluluğu satın alamıyor.İçten,taaa gönülden gelen bir tebessüm için neler neler vermek isteyenler var.Allah insanı kimsesiz bırakmasın,koymasın..En önemlisi çocukları ve torunları ile terbiye etmesin..) ETRAFINIZDA BULUNAN YAŞLI, YALNIZ YAŞAYAN TEYZELERE, AMCALARA BİR TEBESSÜMÜ FAZLA GÖRMEYİNİZ.BU DAVRANIŞ SİZDEN BİR ŞEY ALMAZ AMA ÇOK ŞEYLER KATAR SİZE..TEŞEKKÜRLER!!
Malzemeler
3 yumurta
150 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
150 gr şeker
250 gr un
200 gr üzüm kurusu
1 paket vanilya şekeri
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı süt
1 limon kabuğu rendesi
3 damla limon esansı
minicik tuz
Hazırlanışı
Hamuru çırpmaya başlamadan önce, kuru üzümleri bir kaba koyulur ve üzerine kaynar su dökülüp 20 dk ağzı kapatılıp bekletilir.(şişmeleri için)
Tereyağ,limon kabuğu rendesi,tuz ve vanilya iyice çırpılır.
Şeker,limon esansı eklenip çırpılır.
Yumurtalar teker teker eklenip çırpılır ve süt eklenip tekrar çırpılır.
200 gr un'a kabartma tozu eklenip elekten geçirilip karışıma eklenip çırpılır.
Kuru üzümler süzdürülüp kurulanırlar ve 50 gr un'a karıştırılır.
Son olarak üzümler karışıma eklenip kaşıkla karıştırılıp yağlanmış kek kalıbına dökülür.
175 c de yaklaşık 45-50 dk pişirilir.
Üzerine ılındıktan sonra minicik mısır şurubu gezdirdim ve pudra şekeri serpiştirdim.
Tereyağ,anneciğin halis mulis yoğurt yağı idi..Çaktırmayınız..))
Marka:Staedter-Alman malı
Kalıbım Bakeshop Ankara'dan arkadaşlar..

Perşembe, Haziran 19, 2008

Kirschkuchen / Kirazlı Kek

Kirazlı keki kuzenim için yapmıştım akşam iş çıkışı.Kek bugün kuzenime gidecek ve orada sanırım afiyetle yenilecek..))Bu yüzden sizlerle dilim fotoğrafını paylaşamadım.Bende içinin görünüşünü çok merak ettim doğrusu..))Umarım lezzetli ve beğenilen bir kek olmuştur.Şimdiden ellerinize sağlık arkadaşlar..AFİYETLER OLSUN!!
Malzemeler
3 adet oda sıcaklığında yumurta
minicik tuz
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
3 damla vanilya esansı veya
1 tatlı kaşığı kiraz likörü
1 su bardağı şeker
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı kiraz suyu
2 yemek kaşığı iri çekilmiş badem
50 gr iri kıyılmış fildişi çikolata
1 su bardağı(orta büyüklükte) çekirdekleri çıkartılmış kiraz
2 su bardağı elenmiş un + 1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı
Un ve kabartma tozu elenip kirazlar içine atılıp karıştırılıp bir tarafta bekletilir.
Yağ,limon kabuğu rendesi,tuz mikserle iyice çırpılır.
Yumurtalar teker teker eklenip çırpılır.
Un hariç diğer malzemeler eklenip çırpılır.
Son olarak un eklenip kaşıkla karıştılır.(dağılmamaları için kirazlara dikkat edilir karıştırılırken)
Kalıp yağlanıp unlanır.
Karışım içine dökülüp 175 c de yaklaşık 45-50 dk pişirilir.
Üzeri için
Kek ılındıktan sonra varsa kiraz reçeli yoksa kayısı reçeli, fırça yardımı ile her tarafına sürülür.
1 paket tart jöle 2,5 çay bardağı kiraz suyu ile pişirilir.
Yıkanmış kurulanmış kirazlar pastanın tepesine yerleştirilip jöleden kaşık yardımı ile üzerlerine gezdirilir.Son olarak fotoğrafları çekilip, içlerinden güzel olduğunu sandığınız bir kaç fotoğraf siteye eklenip,beğenilerinize sunulur..))
Kek kalıbıma hamuru dökmeden önce mutlaka unlarım.Bu yüzden biraz farklı bir fotoğraf oldu..))
Fotoğrafları tıklarsanız, yakından görme şansına sahip olabilirsiniz..)
Marka:Staedter (Alman malı)
Not:Kalıbım Bakeshop/Ankara - Hafize hanımdan alınmıştır.İlgililerin dikkatine!!
TEL:0312 / 447 49 77

Pazar, Haziran 15, 2008

Nuss Kuchen /Fındıklı Pasta ve Otlu Çörekler

Pazar günleri benim evde olduğumu bilen akrabalarımız ve dostlarımız sağolsunlar, bizi yalnız bırakmazlar.Bugünde karşıdan aniden gelen akrabalarımıza aceleyle pastayı ve çörekleri yaptım.
Pastanın görüntüsü misafirlerin çok hoşlarına gitti..Önce kesilmesin öyle kalsın denildiysede hemen kesip servis ettik..Fındığın o nefis kokusu pastayı farklı kılmayı bir kez daha başardı..)) (anneciğin kavurduğu fındıklar nasıl oluyorsa, o lezzeti yakalıyamıyorlarmış...)Dondurma ve krema eşliğinde servis yaptık..Masamızdaki diğer lezzetleri sizlerle makinemin azizliğinden dolayı paylaşamadım..)) Şimdiden sizlere afiyetler olsun diyorum..MUTLU HAFTALAR ARKADAŞLAR!! Malzemeler
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
3 yumurta
minicik tuz
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1/2 limon suyu
4 yemek kaşığı tepeleme hindistan cevizi
100 gr iri kıyılmış bitter
1 çay bardağı krema
1 yemek kaşığı mısır şurubu
1/2 su bardağı kavrulmuş öğütülmüş fındık (iri olacak)
2,5 su bardağı elenmiş un
Hazırlanışı
Tereyağ,tuz,vanilya şeker,yumurtalar 5 dk çırpılır.
Şeker,limon suyu eklenip çırpılır.
Hindistan cevizi,mısır şurubu eklenip çırpılır.
Çikolata eklenip çırpılır.
Krema eklenip çırpılır.
Elenmiş una kabartma tozu karıştırılıp karışıma 3 eşit şekilde dökülüp kaşıkla karıştırılır.
Pasta kalıbı yağlanıp unlandıktan hemen sonra karışım dökülüp 175 c de 50 dk pişirilir.
Üzeri için
1 çay bardağı kavrulmuş fındık
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
Pasta ılındıktan sonra ortası hariç her tarafı pudra şekeri ile kaplanır.
Tavada şeker,bal,tereyağ eritilip fokurdayınca altı kapatılıp fındıklar eklenip karıştırılır.
Sıcak olarak pastanın ortasına kaşık yardımı ile yerleştirilir.
Soğuduktan sonra dondurma veya krema eşliğinde isteğe göre servis edilir.
Malzemeler
50 gr oda sıcaklığında tereyağ
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı beyaz peynir
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1/2 tatlı kaşığı karbonat (ben unutmuşum eklemeye)
dereotu
alabildiği kadar un
Üzeri için yumurta akı
Hazırlanışı
Tüm malzeme karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edilir.
Hamurdan küçük parçalar kopartılıp avuç içinde şekillendirilip tepsiye dizilir.
Üzerlerine yumurta akı sürülüp 175 c de pişirilip afiyetle yenilir.
(ben karbonat eklemeyi unuttum,sizler eklemeyi unutmayınız lütfen..)

Salı, Haziran 10, 2008

Tiroler Cake

Keki hafta sonu için,kuzenin mevlitine yapıp göndermiştim anne ile..Ben hiç tadını bilmiyorum..Tadına bakanların hepsinin çok hoşlarına gitmiş..Bu kekin tarifini bende buradan (http://www.kochtopf.twoday.net/ )aldım..Merak edenler hem sayfayı incelemiş olurlar,hemde nefis tariflerin fotoğraflarını yakından görmüş olurlar..Şimdiden ellerinize sağlık..Afiyetler olsun!!
Malzemeler
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
4 yumurta sarısı
minicik tuz

200 gr şeker

200 gr öğütülmüş çiğ fındık
50 gr iri iri doğranmış çiğ fındık

150 gr un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

150 gr iri kıyılmış bitter çikolata

4 yumurta akı
Üzeri için pudra şekeri
Hazırlanışı
Tereyağ,yumurta sarıları,tuz iyice çırpılır.
Şeker eklenip çırpılır.
Fındıklar eklenip çırpılır.
Un ve kabartma tozu eklenip çırpılır.
Yumurta akları yoğun kıvam alana kadar çırpılıp karışıma eklenip kaşıkla karıştırılır.
Karışım yağlanmış,unlanmış kalıba dökülür ve 175 c de yaklaşık 45 dk pişirilir.
Kek pişip soğuduktan sonra çukur yeri hariç diğer taraflarına pudra şekeri serpiştirilir.
Çukur olan yerine kavrulmuş iri kıyılmış fındıktan 2 yemek kaşığı konur ve düzeltilir.
Çikolata benmari usulü eritilip fındığın üzerine dökülür.
İyice soğuduktan sonrada afiyetle yenilir.

Markası:Staedter

Pazar, Haziran 08, 2008

Kuru Çilekli Kek / Çilek-Şeftali Reçelleri

Merakla beklenen,sıklıkla maille sorulan çilek reçeli tarifi, nihayet sizlerle buluşuyor arkadaşlar..)Umarım tam mevsiminde yapıp, kahvaltı masalarınızı sizde bizim gibi süslersiniz.Bizim reçelimiz kavanoza doldurulup hemen yerine ulaştı.Afiyetler olsun canım!! Allahtan annecik 2 tencere yapmıştı ve bizlerede birazcık kaldı..)Şimdiden ellerinize sağlık..Gönlü güzel tüm arkadaşlara mutlu bir hafta diliyorum..Sağlıcakla,mutlulukla kalınız..!!
Not:Reçeli kaseye fazla doldurduğum için rengini tam gösteremedi.Bunun üzerine porselen bir tabağa koyup renginin güzelliğini yakından görmenizi istedim.Şeftali reçelinide annecik aynı yöntemle yapmıştır..Vişne zamanı; 15 dk'lık vişne reçeli tarifi ile huzurlarınızda olacağız..))

(Tarifin geçikmeli gelmesinin sebebi tamamen benimle ilgiliydi arkadaşlar..Zamanım kısıtlı olduğundan şimdi yazabildim..) ÖZÜRLER!!!
Malzemeler
2 kg çilek
2 kg şeker
1,5 limon suyu

Hazırlanışı
Çilekler yıkanıp durulandıktan sonra şekere yatırılıp 1 gece bekletilir.
Ertesi gün ocakta kaynamaya yüz tutmuşken limon suyu eklenip altı kapatılır.
Bu aşamadan sonra günlerce (kıvam alana kadar) güneşte tutulup, gidip gelip karıştırılır.
Sonrada kavanozlara doldurulup güzel kahvaltı sofralarında yerini alır.
Not:Reçel kesinlikle fokur fokur kaynamayacakmış..Biligilerinize!!
Başka püfü varmıdır bilemiyorum..))Bana söylenileni aynen sizlerle paylaştım arkadaşlar..)
Şeftalilerimiz kasa kasa Mersin'den gelip, hem reçel olmuşlardır,hem tart hem de afiyetle yenilip bitmişlerdir..Gönderenlerin ellerine ve gönüllerine sağlık diyoruz,devamını beklediğimizide ifade etmekten kaçınmıyoruz (görüldüğü üzere)...))))
Kekimin tarifini inanın unuttum..Ne bulursam içine ekledim ve not almadım..
Temel olarak daha önce yaptığım keklerimin benzeri olup hafif değişiklere uğramıştır..
Çok lezzetli ve nefis olduğu konusunda hem fikirdik arkadaşlarla..))Bana bu konuda isim bilem takıldı arkadaşlarım..)))
Afiyetler olsun sizlere!!

Perşembe, Haziran 05, 2008

Kirschkuchen - Vişneli Kek ve Çilek Reçeli

Çilek reçelimiz tam kıvamında olup kahvaltılarımızı süslemeye başlamıştır.Bu fotoğrafı Pazar günü çekmiştim.Şimdiki görüntüsünü sizlerle hafta sonu paylaşacağım.Üzerinde minicikde olsa köpük bulunmamaktadır.Annecik yıllardır çilek,şeftali ve vişne reçelini bu yöntemle yapıyor ve benim ilk kez dikkatimi çekti..Kokusu,görüntüsü ve kıvamı ile harika oldu,tavsiye ederim reçel severlere..)




Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı hindistan cevizi sütü
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
1/2 çay bardağı h.cevizi
1/2 çay bardağı iri çekilmiş fındık
minicik tuz
1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
1/2 su bardağı vişne
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı + 3 yemek kaşığı un

Üzeri için
Ben Kuchen glasur kullandım.
Sizler eritmiş olduğunuz çikolatayı inceltip kullanabilirsiniz.
Bonibon