Perşembe, Aralık 27, 2007

Kabaklı Pide

Biz Karadenizli'lerin evlerinden mısır unu hiç eksik olmaz.Balık kızartmalarında kesin mısır unu kullanılır,beyaz un asla kullanılmaz.Ayrıca hamsili pidelerde,hamsi kuşlarında,hamsili mücverlerde,normal mücverlerde ve gördüğünüz kabaklı pidede bile mısır unu kullanılır.Mısır ekmeğini hesaba katmadım.Nedeni,adı üzerinde mısır ekmeği,tabiiki mısır unundan yapılacak..))
En önemlisi guymağımız bile mısır unundan yapılır.Belki benim bilmediğim çok daha fazla mısır unlu yapılan lezzetler vardır.Bize mısır unu ve bunun dışında diğer yiyeceklerimiz Trabzon'dan gelir veya annem her sene gittiğinde kendi alır.Bu sefer çeşit çeşit unlar almış ve içlerinden çıkan bu kabaklık unu ne yapacağını düşünürken birden aklına yıllardır yapılmayan bu pide geldi.Bende hiç tadını bilmediğim bu pideyi yapmasını istedim.Sağolsun annecik üşenmeden hemen yaptı bu pideyi.Ben çok sevemedim..))O kadar fazla yapmış ki tam 3 tava oldu ve 3-4 saat içinde de yenildi..))Bereketli bir pide olacağı pişerken belliydi..))Karadeniz yemekleri diğer yörelere nazaran biraz daha farklıdır.Ben ne yazıkki her yemeği yemem,abur cuburcu olmak çok kötü bir şey.Evde bu konuda tek sorunlu kişi benim.Bu yüzden sorunlar yaşamıyor değilim.))Şimdiden sizlere afiyetler olsun!!
Malzemeler
3 dilim bal kabağı
2 adet kuru soğan
karabiber
tuz
pidelik mısır unu
su
Tuzlu kıkırdak (kuyruk)
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Kabaklar yıkanıp ince ince doğranır.Soğanlar piyazlık kesilip kabaklarla karıştırılır.Tuzu ve biberi eklenir.
Mısır unu ve su ilave edilip yoğrulur.(mısır unu ve su ölçüsünü göz kararı olduğundan tam ölcüsünü yazamıyorum) Bu karışım içersine kıkırdaklarda eklenir.Biz ne yazıkki kıkırdak eklemedik sadece tavada tuzlanmış kuyruk yağını gezdirip aldık..)
Resimde görüldüğü gibi yağlanmış tavaya karışımın yarısı konulur ve kaşığın tersi ile tavaya yayılıp sin ateşte pişirilir.Bir tarafı piştikten sonra tabak yardımı ile çevrilip diğer tarafıda kızartılıp afiyetle yenilir.)
Rahmetli anneannem kurban bayramlarında kesilen koyunların kuyruklarını özellikle tuzlayıp buzdolabında aylarca lahana yemeği için saklardı.Bu alışkanlık anneme her ne kadar geçmiş olsada bu alışkanlığı ne yazıkki sürdüremiyor.Çünkü kurbanlar Trabzon'da kesilip dağıtılıyor.Binamızda Trabzon'lu komşularımızın sayısı oldukça fazla olduğundan bu alışkanlığı onlardan gideriyor.Yarmalı lahana yemeği yapıldığında hem kuyruklu hem sadesi yapılır.Çünkü kuyruklusunu sevenimiz var sevmeyenimiz vardır.3 kişilik aile olduğumuz halde evimizde yapılan yemek miktarı sanki 7-8 kişilik aile için gibidir.Allah hem sizlerin hemde bizlerin, misafirlerimizin eksikliğini hiç bir zaman hissettirmesin ve evlerimizin bereketini daim etsin.Anneciğin tek mutlu olduğu konu,evden dışarı hiç çıkmasın,değişik yemekler ve börekler yapıp misafirleri ağırlasın.Allah sağlığını versinde nasıl mutlu oluyorsa öyle yaşasın..))AMİN!
Mısır unu özel olarak kavrulmuş.(ben pek anlamam bu işlerden ama sanırım çifte kavrulmuş un)

16 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Annem de böyle durmadan pişirsin, yapsın çok sever. Yorulduğu için üzülürüm ben ama aynı senin gibi de düşünmekten alamam kendimi. Sağlığı yerinde olsun da nasıl mutlu oluyorsa öyle yapsın. Allah onları başımızdan eksik etmesin. Ellerine sağlık. Anneye ve babaya hürmetler, seni çok çok öptüm.
Sevgilerimle...

Selcen Şenocak dedi ki...

Canım ellerine sağlık bana anneannemin yaptığı bulgur pilavını hatırlattın oda kuyruk yağından yada kıkırdağından biraz ekleyerek yapardı çok nefis bir tad olurdu eminim bu pidede güzel olmuştur anneciğinin ellerine sağlık. Umarım sağlığın daha iyi sevgilerimle canım.

renkler dedi ki...

Ah arkadaşım, senin o güzel karadeniz yemeklerinden yemeyi çok isterdim valla. Ben de çok severim Karadeniz yemeklerini. Pek yapmam, çok da bilmem. Ama hayatım hep Karadenizli komşular ile geçti. Aslen de Giresunluyum. Ama ne yazık ki oralarda kimse kalmadı. Sağlığın iyidir inşallah canım. Çok püyorum seni. Ailene de saygılar...

ebrulitatlar dedi ki...

Gül hiç böyle bir şey yemedim ama o kadar lezzetli görünüyorki, tatmak isterdim. Anneciğinin ellerine sağlık. Öpüyorum ellerinden. Sevgiler, şimdiden yeni yılın kutlu olsun..

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Şu çifte kavrulmuş mısır ununu ben de pek anlamazdım, birkaç gündür mısır unu eğitimindeyim burada :)) Günden güne mısır unu lezzet çeşitliliğini öğrenmekteyim keşfetmekteyim :)) Bu arada aşağıdaki mısır yarmalı karalahana sarmasını msn'de görüntü resmi yapmak için çaldı bir arkadaşım haberin olsun damağımızın tadı Gül'cüm :)))
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Selamlar :))

Ellerine Saglik, hic kabakli pide yemedim ama artik bir denerim :))

Sayfama yazdinki:

"Sana ve ailene mutlu bir yıl diliyorum.Tüm hayallerin umarım gerçek olur."

Inan bunu okuyunca baya bir duygulandim, sag ol canim... cok tatlisin...

Bende sana ve ailene mutlu bir yil diliyorum. InsaALLAH yilbasiniz güzel gecer ve tüm hayal ettigin dileklerin kabul olur insaALLAH.

Kendine cok iyi bak...

Bu yoldan Bremenden selamlar Aysel :)

Yaren dedi ki...

Gülcüm hic duymadigim bir tarif.Ben kabagi pek sevmedigimden galiba onun tariflerinden de bihaber kalmisim.Ama kabagin tatlisindan haslanmaya basladim,böyle bol findikli olursa tabiii.Ama bu pide cok farkli ve lezzetli görünüyor,birde misir unundan yapilmis,citir citir dir galiba:)Anneciginin ellerine saglik canim.Allah tüm anneleri korusun insal. canim.Ayrica sarmanda enteresan olmus canikom.Ellerinize saglik.Sevgilerimi biraktim,öpüldün Gülümmmmm.

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Gül her defasında farklı bir lezzet anlatıyorsun ve ben bunu da ilk kez gördüm. Afiyet olsun canım, hepinizin ellerine sağlık. Sana ve ailene çok mutlu bir yıl diliyorum. Sevgiyle kal canım.

NiNo dedi ki...

uffffff nefis olmus yahu gene kabak olayina bitiyourm zaten :D
sagliklili mutlu huzurlu hayirli bir yeni yil dilerim
yeni yilda tum istekleriniz gercek olsun

sevgiler
nino

daimamutfak dedi ki...

Gülcüğüm mutlu huzurlu barış dolu 2008 diliyorum.Sağlık ve huzurla kal...sevgiler arkadaşım..

pervin dedi ki...

Sevgili Gül mutlu yıllar...

Adsız dedi ki...

Sevgili Gül,
İlk kez duyuyorum bu pideyi.Karadeniz yemekleri yapan yerlerde vamıdır ki.:))Ben şimdi çok merak ettim bu pidenin tadını.Mutlaka yemek isterim.Teşekkürler Gül..Anneciğinin pamuk ellerine sağlık.

Mutlu ve süprizlerle dolu bir yıl diliyorum.

Öznur Gürbüzel

Selin dedi ki...

Canımcım,
Çok değişik bir tarif vermişsin yine. Lezzeti resminden belli. Ellerine sağlık.
Yeni yılın kutlu olsun canım. Sevgiler...

gülriz dedi ki...

Gülcüğüm, ellerine sağlık, çok değişik görünüyor bu yemek... Canım benim, yeni yılın şimdiden kutlu olsun; 2008 sana ve sevdiklerine günlerin en güzellerini getiriversin... Kocaman sevgiler

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Belki de hiç deneme fırsatım olmayacak bu yemeği.Ama gene de Karadeniz kültürüne dair bir şey öğrendiğim için mutluyum:)

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

gül'cüm çok hoş bir tarif hemen deneyeceğim ancak kuyruk yağı kısmını egale ettim bile şimdiden:)ellerine sağlık cnm.hayırlı yıllar dilerim.