Önümüzde ki günlerde gelecek olan misafirlerimize ön hazırlık yaptım ufaktan ufaktan..Elim değmişken 1-2 tepside rulo yapıp verev kesip pişirdim pek nefis oldular...Fırından çıktıktan sonra da poşetlenip sıcak sıcak dondurucuda yerlerini aldılar..
Kalıbın kenarlarına sürdüğüm yağ yandığı için görüntü bozukluğu oldu,bu yüzden hepinizden özür dilerim arkadaşlar..Çörekleri o şekilde dondurucuya attığımdan şeklini bozmadan fotoğrafını çekmiştim,sanırım bu kadar açıklama yeterli olmuştur.)
Malzemeler
3 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık süt
1 paket droetker kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
3 yumurta ( tekinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1/2 su bardağı sıvıyağ
erimiş tereyağ
beyaz peynir,minicik pul biber
Hazırlanışı
Un derince bir kaba boşaltılıp ortası açılır.
Ortasına kuru maya,şeker,ılık süt dökülüp kaşıkla karıştırılır.
Arkasından yoğurt,sıvıyağ,tuz,yumurtalar eklenip yoğrulur.
Un muhtemelen az geleceğinden,biraz daha ilave edilip,mayalanması için bekletilir.
Hamurun mayası gelince minik minik 3'er adet yumaklar yapılır.
(24'lük kelepçeli kalıba 21 adet minik toplar yapmıştım..Artan hamurdan da yine daha büyük yumaklar yapıp buradaki gibi hazırlamıştım.Çok bereketli bir hamur oluyor arkadaşlar.)
Masa üzerine un serpiştirilip 3 adet yumak merdane ile açılıp aralarına tereyağ sürülüp üst üste konulup tekrar açılır.
Üzerine erimiş tereyağ sürülür.
Hamurumun baş kısmına beyaz peynir konulup, rulo biçimi sarılıp salyangoz şekli verilir.
Diğer hamurlara da aynı işlem uygulanıp,üzerlerine tereyağ sürülüp susam,haşhaş,çörekotu serpiştirilip,175 c de yaklaşık 25 dk kızarana kadar pişirilir
23 yorum:
Hangi kötü görüntü anlamadımki zira harika görünüyor.Ellerine sağlık Gül ablacım
Sevgiler
nasilda nefis görünüyor, ellerin dert görmezsin canim.
Canimmm ellerine saglik.... Süper görünüyorlar buradan...::)) Buzlukta benim icin bir-iki tane sakla lütfen, hepsini ikram etmeeee..::((
İşte bu sevgili Gül buna tereyağıyla birlikte haşhaş ezmesi sürebilirim.
Salyangoz gibi katladıktan sonra küçük kapta pişirme fikri çok güzel ne yapsan yakışıyor,yakıştırıyorsun, eline sağlık canım
Teşekkürler
Esma
ellerinize sağlık nefis görünüyor
Damak Tadımız,titiz olduğunuzu biliyordum da bu kadarını değil.Mayalı delisi olan ben,bu fotoğrafları görünce yerimde duramaz oldum.Akşam eve gidince yapmak istesem, yetiştiremem.Hafta sonuna çok var ne yapsam ki?Hamileyim üstelik aklım kaldı ufff.:((
Demet
Ablam çörekler süper lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık
GÜLÜM ÜZÜLME BURADAN YANIK FALAN GÖRÜLMÜYOR AKSİNE HARİKA GÖRÜLÜYOR. ELLERİNE SAĞLIK BİTANEM..
ÖPÜLDÜN..
ÇOk guzel olmuşlar,puf puf kabarık bayılıyorum mayalı hamura ellerıne saglık canım.
Çiçek ekmek gibi bi görüntüsü olmuş.Çok güzel görünüyorlar.Pufidik pufidik..Görüntüde de hiç bi sorun yok emin olun.Ellerinize sağlık
Sevgiler
Merhaba, bu tarz yiyeceklerri pişirdikten sonra özellikle mayalıları sıcsk sıcsk mı dondurucuya atmak gerek, yoksa soğuttuktan sonra mı? Sevgiler, Semra
Sevgili Gül,
Çok güzel görünüyorlar hakikaten ama anlamadığım bir şey var. Bunları sıcak sıcak-taze taze yapıp yemek dururken neden dondurucuya koyuyorsun ki? Sanırım hepsini evdekiler yiyemediği için böyle yapıyorsun. O zaman lezzetinden bir şeyler kaybetmiyor mu? Keşke sana yakın yerlerde otursaydım da, bütün bu çöreklerin tadına baksaydım. O zaman belki de dondurucuya koyamadan tüketirdik bunları, değil mi? Ellerine sağlık, sevgiler...
Semra Hanım, ben sıcak sıcak koyuyorum dondurucuya hiç sorun olmuyor..Yalnız fırından çıkarır çıkarmaz değilde şöyle 10 dk sonra koyarsanız iyi olur..Selamlar..
Gülüm ne güzel kabarmış onlar öyle pofuduk pofuduk :))))Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Evren
Cok ama cok guzel gorünüyor canım gülcüm. Ellerine sağlık. Kucak dolusu sevgiler bırakıyorum sana.
görüntü bitirdi beni ellerine sağlık canım:)
hamur isler konusunda cok ama cok beceriksizim. ama hevesliyim.. simdi bu mayali amurlar ozellikle ilgi odagim. bu hamuru mutlaka deneyecegim sanirim annemin yaptigi cevizli tarcinli corek icin de uygun olacaktir. biri sormus cevaplamissiniz buzluga sicakken mi koyuyorsunuz diye. bende merak etmistim ama bir sorum daha var. buzdolabi poseti ile mi koyuyorsunuz. once aluminyum folyoya mi sariyorsunuz. yani detay verirmisiniz lutfennnn..
Cevizli tarçınlı çörek içinde çok uygun bir hamur bu..Sadece tuz yerine şeker eklemeniz yeterli olacaktır.
Dondurucuya atma konusuna gelince;fırından çıkarıp 10 dk bekletip sıcak sıcak poşetlere koyup dondurucuya koyuyorum..A.Fulyoya sarmıyorum ve bir şey de olmuyor..35 Yıldır dondurucu kullanıyoruz ve hep aynı yöntemle saklıyorum..Umarım işinize yarar bu bilgi..Sormak istediğiniz başka şey varsa çekinmeden yazabilrsiniz bana..
Teşekkürler..Sevgiler..
var var.. bi sorum daha var .. peki cikarinca once oda sicakligina gelsin diye bekliyormuyuz yoksa direk mikrodalga firinda mi isitiyoruz yoksa firinda mi isitmak iyi.. kayis gibi olmasin daha sonra yerken.. ay kusura bakmayin ben biraz tembel biseyim, hemde bi oglum bi ben yicez yaptimmi dolaba atmak cok mantikli, canimiz cekincede mis gibi yeriz. bu fikir cok hosuma gitti de.. kaynanam kekleri sakliyor buzlukta. biri geldimi cikariveriyo cesit cesit. keke de bisey olmuyor ama o aluminyuma sariyor.
bi soru daha : ben avustralyada yasiyorum.burda dr otkerin mayasini bulmam mumkun degil/. ama normal kuru maya ile yapabilirim. olcek verebilirmisiniz..
30 Gr maya ile yaparsanız iyi olur.
Dondurucudan çıkarınca oda sıcaklığına gelmesini bekliyorsunuz,mikro da ısıtmıyorsunuz..Bu tür şeylerde mikroyu sakın kullanmayınız..
İyice açıldığında da dilerseniz ısınmış fırında 5-10 dk saklayabilirsiniz çok daha güzel olacaktır..
Ben Alimunyum değilde poşet kullanmıyorum..Her ikiside olur bence..Bana poşet daha kolay geldiğinden olsa gerek..
Şimdiden kolay gelsin size..Sevgiler..
aninda cevap verdiginiz icin coooook tesekkurler..
Ellerine sağlık gül, Harika görünüyor.
Sevgiler*
Yorum Gönder