Cumartesi, Mayıs 31, 2008

Patlıcanlı Karnıyarık Börek ve Güneş Isısında Çilek Reçeli

Geçtiğimiz yıllarda bu böreği rulo olarak sık sık yapıyordum.Bu sefer farklı şekil vermek için karnı yarılmış olarak denedim.Biraz uğraştırıcı olmasına rağmen çok nefis oldu.Diğer türlü harcı tek seferde yufkaya döküp rulo yapıp ortadan iki eşit parçaya bölüp pişiriyordum..)Zamanı olan arkadaşlara tekrardan tavsiye ederim..Bugün çalışmaya gitmediğimden zamanım vardı..))Sizlere sağlıklı,neşeli ve mutlu bir pazar diliyorum..
Kekin tarifini çilek reçeli ile birlikte vereceğim arkadaşlar..
İç yetişmeyince 2 adet peynirli sardım.Çok nefis ve çıtır çıtır evlere şenlik bir börek oldu.Börek severlere tavsiye edilir.
Malzemeler
5 adet yufka
150 gr tereyağ
İçi
100 gr kıyma
2 adet patlıcan
1 çay bardağı bezelye
1 çay bardağı rendesi kaşar peyniri
2 adet soğan
2 adet domates
5 adet sivri biber
maydanoz
2 diş sarımsak
tuz,kimyon,karabiber
zeytinyağ

Not:Sizler kendi zevkinize göre içini hazırlayabilirisiniz.Ama böylede çok lezzetli idi..))

İçi yukarıdaki verilen malzemeler, kıyma ile kavrulup bir tarafta ılınması beklenir.
Tereyağ eritilir,Yufka açılır fırça yardımı ile tereyağ sürülür.(yufkalar üst üste konulacak
Bu işlem yufkalar bitene kadar devam eder.
Yufkalar 8 eşit parçaya ayrılırlar.
Hazırlanmış iç'den yufkaların geniş tarafına koyulup sigara böreği şeklinde sarılır.
Tüm börekler sarıldıktan sonra ortaları keskin bıçak ucu ili yarılıp üzerlerine tereyağı gezdirilip 175 c de kızarıncaya pişirilir.
AFİYETLER OLSUN!!Reçeli annem yapıyor,ben hiç anlamam arkadaşlar..)) Vişne reçelinide aynı metodla pişirir benim canım annem..)Tesadüfen gelen misafirlerimiz tarafından da çok beğenildiler..))
Reçelin kıvam alması için sanırım 2-3 güneşli gün'e ihtiyacı var gibi arkadaşlar..))Ben öyle düşünüyorum..))

Çarşamba, Mayıs 28, 2008

Başlıksız

Her 15 günde bir iş çıkışı bir arkadaşımızın evinde toplanıyoruz.(her seferinde en geç giden ben oluyorum..)Bizleri görseniz çok tatlı yaramaz çocuklar gibiyiz.Önce yemek faslı derken arkasından dans hocası eşliğinde danslar yapılıyor...)) (ben jürideyim sadece not veriyorum...)))

Bu masada o akşamlardan biri idi.Fakat ertesi sabah yolcularımız olduğundan,o akşam erken kalkıldı dans olmadı..)) Çocuklarda çok iyi anlaştıklarından onlar içinde eğlenceli oluyor.Sanırım haftaya olan buluşmamız dışarıda olacak ve şimdiden hummalı araştırmalara başlanılmıştır..))

O gece çok çeşitlerimiz vardı ve ben hepsini panikten resimleyemedim..Kolay değil işten çıkıp eve gidip hazırlık yapmak..Allahtan Birsen'ciğim masayı hazırlamış da,bana sadece çay servisi kalmıştı..))

Fotoğraf makinemin ayarlarını nasıl etmişsem bozdum veya bozuldu bir şekilde.Diğer profesyonel makineyi ise kullanmayı hiç sevmiyorum.Nedeni ise bana çok ağır geliyor..))(komik ama gerçek)...Sizlerden ricam bana hangi fotoğraf makinesini önerirsiniz.(benim küçük makinem Nikon marka olup 6 picseldi..büyüğüde Nikon) Bu konuda, sizlere zahmet olmazsa bana yardımcı olursanız çok mutlu olacağım..Teşekkürler!!

Mütevazi soframız (diğerlerini paylaşamadım nedenini sormayınız..))
Tabanı için
2 adet yumurta + 50 gr şeker + 1 paket vanilya şekeri + 1/3 su bardağı un
Hepsi çırpılıp kelepçeli yuvarlak kalıpta pişirilir.
Üzeri için
Kek tabanı kenarlarından mandallı olan çemberin içine konulup ayarlanır.
1 paket şanti süt ile çırpılıp hazırlanır.
1 kutu krema 3 yemek kaşığı şeker ile yoğun kıvam alana kadar çırpılır.1 Paket labne ile iyice çırpılır
3 yaprak jelatin eritilir.
Hepsi birbiri ile karıştırılıp tekrar çırpılır.
Tabanın üzerine çilekler dizilir.Krema üzerine dökülüp spatula ile düzeltilir.Son olarak üzerlerine çilekler dizilip tart jöle hazırlanıp üzerine dökülüp buzdolabında 1 gece bekletilir.
Birsen'ciğimin yaptığı çok farklı bir salata..Tavsiye ederim..)
Bol domatesli fasulye diblesi..
Malzemeler
Patlıcan + Kabak + Kırmızı biber +Sarımsak +Maydanoz + Balsamik sirke + Nar ekşisi + Domates + Karabiber + Tuz + Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı
Patlıcanlar alacalı soyulup uzunlamasına kesilir.Kabaklarda aynı şekilde kesilip kızartılır.Arkasından biberler hazırlanıp kızartılır.
Sosu için, 5 adet domates rendelenip biraz pişirilir.Zeytinyağı,sarımsağı,tuzu,karabiberi,sirkesi,nar ekşisi eklenir ve arkasından kızartılmış biberlerden 2 adeti irice doğranıp karışıma eklenir.Ocaktan almaya yakın maydanozların sadece yaprakları doğranmadan bütün olarak içine atılır.Dilediğiniz kalıba veya çukur bir kaseye patlıcanları dizip biraz sos, kabakları dizip biraz sos, son olarak biberleri dizip biraz sos koyup üzerlerine patlıcanları kapatıp, streçle sarıp
bir gece buzdolabında saklayınız.Üzerine ağırlık yapması için bir kase oturtursanız çok iyi olacaktır.
İster tek porsiyonluk ister çukur bir salata tabağında sunumlarda yapabilirsiniz..O gecenin gözde zeytinyağlılarından biri de buydu..))Kuzenimin yaptığı Terrinede muhteşemdir.
Malzemeler
1 lt süt
13 kaşık şeker
2 yemek kaşığı un + 2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya + 2 tane sakız
Hepsi karıştırılıp pişirilecek.Hafif ılındıktan sonra mikserle çırpılıp borcama dökülecek.
Üzeri için
2 adet Chili Elma rendesi
6-7 adet ceviz
1/2 çay kaşığı tarçın
1 paket elmalı-kivili jöle
Hazırlanışı
Jöle kutunun üzerindeki tarife göre hazrılanır.Rendelenmiş elmalar tarçın ile karıştırılıp pudingin üzerine yayılır.Üzerlerine cevizler serpiştirilip jöle dökülür.Soğuduktan sonra afiyetle yenilir.Üzerinin hazırlanışı ben kendime göre derledim.Sizlerde farklı olarak hazırlayabilirsiniz.
İş yerindeki arkadaşımın Tayland'dan getirdikleri..Çilek kurusu,çok fazla kurutulmamış olup içi hafif yumuşak.Çok değişik ve tıpkı taze çilek yiyormuşcasına fresh kokusu var.Sizce kekde nasıl olur.Ben hemen bir kek tarifi hazırladım bile kendimce..))
Karışık çerezler ve meyve kuruları
Yarın hemen bir kek yapmak şart oldu..))

Pazar, Mayıs 25, 2008

Schoko-Kokos-Kuchen / Çikolatalı Hindistan Cevizli Pasta

Bu nefis keki tüm gönlü güzel,yüzü güzel,kendi güzel olan arkadaşlarıma,dostlarıma gönderiyorum..Gönlünüzce güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum..SEVGİLER...SEVGİLER..!
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
50 gr tereyağ + 1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya + 4 damla vanilya esansı
2,5 çay bardağı hindistan cevizi (normal bardaklardan ajda değil)
1/2 limon suyu
minicik tuz
2,5 çay bardağı süt
1/3 bardağı donmuş vişne
100 gr kuvertür fildişi
2 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat (benimki yurt dışından)
üzeri için pudra şekeri
Hazırlanışı
Yumurtalar,şeker,vanilya esansı ve vanilya şekeri,tuz yoğun kıvamlı hale gelinceye kadar çırpılır.
Sıvıyağ,oda sıcaklığındaki tereyağ eklenip çırpılmaya devam edilir.
Kuvertür fildişi çikolata iri iri doğranır ve hindistan cevizi,limon suyu eklenip tekrar çırpılır.
Süt ilave edilir çırpılıp mikser kaldırılır.
Kek kalıbı yağlanır unlanır bir tarafta bekletilir.
2 su bardağı un ve karbonat elenir.
Dondurucudan çıkartılmış vişneler buzlu buzlu un ile karıştırılır.(kaşık kullanmayınız ,sadece hoplatmanız yeterli olacaktır.)
Un hemen karışıma boşaltılıp kaşık yardımı ile vişnelere dikkat edilip karıştırılır.
Yağlanmış kalıba dökülüp 175 c de yaklaşık 60 dk pişirilir.
Tamamen soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpiştirilip afiyetle yenilir.
Aniden gelen misafirlerimiz için acele ile yapılan kekimiz çok beğenildi.Bizlerinde çok hoşuna gitti.Yoğun hindistan cevizi,fildişi kuvertür ve vişneler bundan sonra vazgeçilmezlerim arasında olacaktır.
Not:Hindistan cevizlerim taa uzaklardan memleketinden gelmiştir..))
Sevgili Fidan için (http://www.fidaneli.blogspot.com)/sevgili Ayşem'in pecetedennotlar dükkanında süpriz toplantı olacağını ve benide unutmayıp çağırdıkları için (inceliğiniz için teşekkürler tatlı arkadaşlar)kısada olsa uğramak istedim.Ayşem'i göremedim fakat tanıştığım çok cici arkadaşlarım oldu.(hepsi birbirinden şekerdiler..)O arada dükkanın içinde gezinirken gözüme kalıplar çarptı ve hazine bulmuş gibi sevindim.Zira bu kalıpları staedter'den internet üzerinden satın alabilme gibi şansım yoktu.Sanki sevgili Ayşem, benim için ayırmış gibiydi adeta kalıpları.Sevgili Sezer hn, bana çok yardımcı oldu ve güler yüzü ile çok mutlu etti beni.Buradan kendilerine teşekkürlerimi iletiyorum..
NOT:Kek kalıbım Alman malı olup BEŞİKTAŞ BAKESHOP'tan alınmıştır.İlgililerin dikkatine!!
Sevgili arkadaşlar,sizlerde bu tür motifli pasta kalıplarına sahip olmak istiyorsanız eğer,yukarıdaki staedter linkini tıklayıp beğendiğiniz kalıbın numarasını Ayşem'e verip sorgulatabilirsiniz.Eğer varsa Ayşem size mutlaka dönecektir.Benim gibi kalıp meraklılarına duyurulmuştur.Teşekkürler!!

Çarşamba, Mayıs 21, 2008

Kirschkuchen / Vişneli Kek ve Tuzlu Muffinler

Sizlerle aslında paylaşıcak tatlı-tatsız çok anım var.Bir türlü fırsat bulup buraya yazamıyorum.İş yerindeki yoğunluğumuz her geçen gün katlanarak artıyor.(Fuardan sonra adeta çoştuk biz.)) Akşamları eve çok geç gidiyorum ve hemen yatıyorum.Bloguma yeterince ilgiyi gösteremiyorum.Arada fırsat bulunca iş yerinden bir kaç satır yazmaya çalışıp gecenin bir yarısı sizleri unutmadığımı göstermek içinde bazı yaptıklarımı paylaşmaya çalışıyorum.
Tüm arkadaşlara sağlıklı,güzel ve uzun bir yaz tatili diliyorum.Sevgilerle..TEŞEKKÜRLER!
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağından az yoğurt
2 çay bardağı sıvıyağ (küçük bardak)
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke
1/2 tatlı kaşığı tuz
6-7 sap ince doğranmış dereotu
1/2 çay bardağı ay çekirdeği (ajda bardak)
1 çay bardağı ezine beyaz peynir
1/2 çay bardağı tulum peyniri
1/2 çay bardağı abaza peyniri
1/2 çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı ceviz tozu(öğütülmüş)
1,5 su bardağı un(az gelirse ekleme yapılabilir)
Üzerleri için
susam + çörek otu


Hazırlanışı
Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeler birbirleri ile çırpılıp un,k.tozu eklenip tekrar çırpılıp bırakılır.
Muffin kağıtlarına kaşık yardımı ile paylaştırılıp 175 c de pişirilir.
Ben hiç tadına bakmadım ama çok nefis olduğunu düşünüyorum..))
Hülya'cığım en kısa zamanda sana uğrayacağım.Çok teşekkürlerimi gönderiyorum canım inceliğin için..

Malzemeler
3 yumurta sarısı +3 yumurta akı
50 tereyağ + 1,5 çay bardağı sıvıyağ(küçük bardaklar ajdalar değil)
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
minicik tuz
1 yemek kaşığı mısır şurubu
3 damla vanilya esansı
1 su bardağı vişne suyu (doğal olmasında fayda var.ben vişneleri blendırdan geçirdim.)
1 çay bardağı vişne (benimki çok azdı)
100 gr iri kesilmiş bitter çikolata
3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı yoğurt
2,5 su bardağı elenmiş un
Dışı için her zaman olduğu gibi file fıstık
Hazırlanışı
Yumurta akları minicik tuz ile yoğunlaşıncaya kadar çırpılıp buzdolabına konur.
Un ve kabartma tozu elenip vişneler içine atılıp sallanıp bırakılır.(vişnelerin tamamiyle unlanması için)
Yumurta,şeker,vanilya esansı,v.şekeri iyice çırpılıp yoğunlaştığında diğer malzemeler sırası ile eklenir çırpılır(un,kabartma tozu hariç).
Yumurta akları eklenip tekrar çırpılıp bırakılır(bu esnada çok fazla çırpmamak gerek).
Un eklenip kaşıkla karıştırılır.
Kek kalıbı yağlanıp file fıstık ile kaplanır.Arkasından karışım içine konur ve 175 c de yaklaşık 45-50 dk pişirilir.
Çay yanında veya kahve eşliğinde afiyetle yenilir.(olsada yesek şimdi..)))
Kutu kutu gelen kakaolar için gönülden teşekkürler bitanem..)))

Salı, Mayıs 13, 2008

FUAR İÇİN YAPILANLAR

Uzun zamandır bloguma yeterince ilgiyi gösteremedim ve sanırım bu uzun bir süre devam edecek.Sizlere gelip yorum bırakamıyorum,yaptıklarınızı izleyemiyorum,tariflerinizi ve neler yaptıklarınızı okuyamıyorum.İşte bu yüzden üzgünüm arkadaşlar.Sizlere gönülden sevgilerimi ve teşekkürlerimi gönderiyorum..
Tarifi biraz uzun olduğu için yazamıyorum..ÖZÜR!! Çikolatalı Cheesecake

Resimleri tıklayıp yakından izleyebilirsiniz..) Mutlaka denenmeli ve tadılmalı..))
Minik susamlı çöreklerin tarifi ise Vildan'cığımın tarifi..Her zamanki gibi nefistiler..)

Çikolatalı kek'in tarifini de sonraya bırakıyorum..Üzgünüm..(
Mısır Şurubu
Bu aralar sık sık severek yaptığım ve çok sevilen kek'in tarifini kekler bölümünden alabilirsiniz..

Çarşamba, Mayıs 07, 2008

Bananen - Plätzchen

TÜM ANNELERİN VE ANNE ADAYLARININ ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM..HER GÜN, ANNELERİMİZİ ANNELER GÜNÜYMÜŞ GİBİ HATIRLAYIM VE SEVGİMİZİ HİSSETTİRELİM..!!!!

Muzlu tatları sevenler için değişik bir alternatif olacağını düşünüyorum.Tadına bakan arkadaşların ve misafirlerin çok iligisini çekti.Bana göre muzlu kokosu andırıyordu.Benimle hem fikir olanlarda vardı ayrıca.Mısır şurubu ise çok farklı kılmıştı lezzetini ve özellikle karışımın içine hangi malzemelerin girdiğini soranlarda olmadı değil..En hoş tarafı ise;bu kağıtlar yenilecekmi diye sorulmasıydı..)

Minik Plätzchen'leri fuar için hazırlamıştım..))Şimdiden afiyetler olsun tüm dostlara!!
Malzemeler
200 gr badem tozu
150 gr öğütülmüş muz kurusu
2 adet muz
3 yemek kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı mısır şurubu
minicik tuz
3 yumurta akı
150 gr şeker
oblaten
Hazırlanışı
Bademler ve muz kuruları toz haline getirilir.
Yumurta akları tuz ve şeker ile koyu kıvam alıncaya kadar çırpılır.
Muzlar rendeden geçirilip limon suyu ile püre haline getirilip karışıma eklenir.
Badem,muz tozları ve mısır şurubu eklenip kaşıkla karıştırılır.
Oblatenler tepsiye dizilip kaşık yardımı ile üzerlerine karışımdan koyulup 175 c de üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Veya;oblatensiz olarak minik toplar halinde hazırlanıp pişirilir.Fırından çıkarıldıktan sonrada benmari usülü eritilmiş çikolataya bulanıp üzerlerine hindistan cevizi serpilir.
Çikolatalı topların resimlerini çekmeyi unutmuşum.Yaklaşık bu ölçülerden 50 adet çıkıyor.
Badem tozu
Püre muz
Muz tozu
Muz kurusu
Sanat ve kadın..Tıkla ve izle..)) www.artgallery.lu/digitalart/women_in_art.html