Salı, Ekim 31, 2006

GULYA,GULEA,HULEA DENEN ŞEY!!!!

Sevgili Arkadaşlar,bu tarif abartısız 150 yıldan fazladır..Nasıl mı??Ananemin annesi yaparmış,ananem de rahmetli çok sık yapardı,şimdilerde ise annem yapıyor.Aslında beyaz lahana değilde karalahanın yüreklerinden olur bu yemek,fakat bu aralar pazarlarda bu tür lahanaları bulamıyoruz.Bazen sık oluyor bazen ise yok olup bizleri merakda bırakıp birden ortaya çıkıyorlar.Trabzon'lu arkadaşlarım bu tarifi iyi bilirler,bilmiyorlarsa da mutlaka bir yerlerde tatmışlardır.Trabzon'un ilçelerinde bu tarifi farklı yapanlarda vardır.Benim büyüklerim
bu tarifi devamlı yapardılar ve de halen yapıyorlar.Birde bunu kıymalı olarak yapıyorlarmış
onu da binamızda Akçaabatlı bir komşu pamuk teyzemiz var o söyledi bana..Kendisi de ananesinden öyle görmüş ( tabiiki de annesinden de) halen öyle yapar.Annemin yaptığı da harika olur yemeğe doyamazlar..Ben pişerken evde bile olmuyorum,pek sevmemde.)) Annem bugün bunu yapmış fakat yetişemedim sadece lahanaları haşlarken resim çekebildim,eve geldiğimde yarısı bitmişti ayıp olmasın diye saklamışlar.))Hemen kaldığı kadarını çekip sizlerle paylaştım.Gönül isterdi ki ekmekler dizilirken ve diğer aşamaları da sizlerle paylaşabilmek..Buna da şükrettim ben..Bu yemeğin orjini Ruslara ve Rumlara dayalı olarak biliyorum.Halende birçok sebzenin adının olduğu gibi.Örneğin;Çukundur'un ne olduğunu bilen varmı içinizde?? Pancar arkadaşlar..) Geçen sene pancar almak için Kadıköy çarşısına uğradım,manavcı beye Çukundur istiyorum dedim,pardon buyur abla o ne ki dedi bana şaşkın şaşkın bakan gözlerle yenimi çıktı,yenir mi,yenmez mi,neye benzer diye soru yağmuruna tuttu beni.Bende heyecan yaptım birden gayri ihtıyari ve unuttum Pancarın adını.)) Sonra o beye kızdım bilmiyor diye gidip başka yerlere de sorduğumda aynı yüz ifadelerini görünce ne yapacağımı şaşırıp,pratik zekamı çalıştırıp turşucuya daldım.Derken adının Pancar olduğunu ve benim birden aklımdam nasıl kaçtığına yanamadan manavcı beye gidip Pancar olduğunu söyledim vee..Artık neler olduğunu bile yazmak istemiyorum..Anında pancar almak için gittiğim yerden Pancar bir suratla geri dönüşümü hiç unutamıyorum..Bakın nerden nereye atladım şimdi bende anlamadım..Sanki birden o anı yaşar gibi oldum,yüzüm yine aynı hali aldı..Siz siz olun benim durumuma düşmeyin arkadaşlar..Buna benzer daha neler var neler,sırası gelince yerşinde ve zamanında sizlerle paylaşırım inşallah..))





Malzemeler
1 adet beyaz lahana
bayat ekmekler
2 adet limon
7-8 diş sarımsak
5-6 kaşık eritilmiş tereyağı

Yapılışı
Önce lahanalar haşlanır..Bayat ekmekler borcama dizilir,lahananın suyu ile ekmekler ıslanır.Lahanalar kaynar şekilde kevgirle alınıp ekmeklerin üzerine koyulur.2 adet limon suyu sıkılıp üzerlerine gezdirilir,sarımsaklar kesilip ilave edilir biraz tuz serpilir.Son olarakda eritilmiş tereyağı üzerlerine gezdirilip fırına verilir..Sonrasında ise artık bilemiyorum neler olacağını.))
Afiyetler olsun arkadaşlarım..

36 yorum:

umran dedi ki...

yapilisini yazarsan cok seviniriz gulcum.lezzetli gorunuyor.sevgilerimle

Unknown dedi ki...

Gul daha ne cok sey ogrencez sizden...:))Enerjik arkadasim.Allah bozmasin...Evet tarfi yazarsan bende sevincimmm..Dimi Umran'cim...

Operim

Adsız dedi ki...

Gülüm yine harika bir yöresel tarif eklemişsin. Teşekkürler, ilk kez duydum, ilk kez gördüm. Ama karadeniz yemeği olması beni ayrıca sevindiridi. Üstelik bayat ekmekler ne güzel değerlendiriliyor. Deneyim bir gün inşallah. Hadi öptüm canım Sevgilerimle Nesrin

Adsız dedi ki...

Gül'cüm çok değişik gerçekten hiç böyle bir yemek yemedim tadını merak ettim doğrusu ellerinize sağlık Ebru

Damak Tadı dedi ki...

...Sevgili Ümran,
Tarifini yazdım sanırım sen atladın canım..Sevgiler.

...Gülenay'cığım,
Canım teşekkürler,sizlerde çok değişik şeyler yapıyorsunuz bende sizlerden çok şeyler öğrendim tatlım benim.Tarif yazılı nasıl atladınız ki.)))Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

...Sevgili Nesrin'ciğim,
Bu yemek çok eski olmakla kalmayıp ismini bir türlü doğrumu yazdım yanlışmı yazdım endişesini de taşımıyor değilim.Umarım o yazdıklarımdan biridir.Şiveye göre değişir bizim oralarda.))
Değişik bir tat ve ekmekleri çok lezzetli oluyor ben onu seviyorum..Bugün ilk kez denedim sonra da aaaa çok güzelmiş demekten de kendimi alamadım işte.
Teşekkürler tatlım,Sevgilerimle

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ebru'cuğum,
Karadeniz yöresine ait olduğu için bilmemen doğaldır.Orada yaşayanların bazıları bile bilmiyorlar bu yemeği..Lahanayı seviyorsan öneririm,özellikle karalahananın yüreklerinden yapılır,önemle belirtmek isterim..
Sevgiyle kal canım

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ayşe'ciğim,
Çok teşekkürler ne demek her zaman beklerim ben de sık sık uğrarım.
Lahanayı sevmeyenler için hiç iyi değil.Hele kokusuna tahammülünüz yoksa benim gibi piştikten sonra kokusuz deneyeceksiniz.Senin çorbanda çok değişik olmuş ellerine sağlık..Bundan sonra değişik tarifler göreceğim bir site keşfetmenin de mutluluğunu yakalamış oldum.Teşekkürler,sevgiler..

Adsız dedi ki...

Cok degisik bir tarif,sebze yemeklerini evlendikten sonra sevmeye basladim,hergün olsa yerim,bu tarifde cok ilgimi cekti,tadini merak ettim dogrusu,yakin olsaydik özellikle tadina bakmak icin gelirdim,eline saglik gülüm

Adsız dedi ki...

Gul'cugum,
Bu ne kadar degisik birsey. Daha once hic duymamistim,simdi bende merak ettim tadini. Su bogaca yas maya yerine kuru mayayla olmaz mi acaba? bu hafta sonu arkadaslarim geliyor, ne yapayim derdine dustum. Pazar gunu senin kitir yufka tatlisindan yaptim yine cok guzel oldu. biz iki kisi hemen yedik hepsini. Sirada findikli tatli var. Tatlilardan keke bir turlu sira gelmedi. Tuzlu birseylere ihtiyacim var bu hafta sonu. Yakinlarda yayinlayacagin tuzlu birseyler var mi? Yardimlarin icin simdiden tesekkurler!

Her zaman ki gibi ellerine saglik!

Hatice

munevver dedi ki...

Gülcüğüm,yöresel yemeklere meraklı biri olarak,bu yemek çok ilgimi çekti Lahanayı çok kullanıyorum ben.Bu yemeği de deniyeceğim.Eline sağlık...
nanelimon.

Bocuruk dedi ki...

Gül'cüğüm,
Bakalım senden daha ne tarifler çıkacak :) Bu ne değişik bir yemek böyle. Ben bir lahanasever olarak sanırım bu yemeği de severim. Ama komşunuzun yaptığı gibi içine kavrulmuş kıyma konsa daha da bana hitap edecekmiş gibi geldi. Ama önce küçük bir borcama aynen senin tarifini verdiğin şekliyle bir yapmam lazım. Sonraki yapılışlarda eklemeler olabilir.
Canım kendine çok iyi bak, kolay gelsin :)

Sevgilerimle...

umran dedi ki...

ben baktigim zaman sadece resimleri vardi.bugun baktim tarifleride var.neyse..
cok degisik bir tarif.lahanayi severim deneyecegim.hamarat arkadasimin ellerine saglik...

NuR dedi ki...

Sevgili Gülcüm,
Pancar maceran beni güldürdü, olur böyle şeyler:)))
Bu Rus kökenli bir yemek, onlar ekmeği sütle ıslatıyorlar, lahanayı çok fazla kullanırlar.
Sevgiyle kal

Damak Tadı dedi ki...

...SEVGİLİ ÖZNUR'CUĞUM,
Canım inan bende senin gibiyim hiç sebze yemezdim,şimdi az çok biraz yemeye başladım.Bu tarif biraz değişik tabii sevende olur sevmeyende.))Limonlu oluşundan lahananın tadı çok farklı oluyor.Yakın olsaydık sorma gitsin neler yapardık neler senle..Ahhhh ahhhh...Çok öpüyorum kendine çok çok iyi bak tatlım..Sevgiler..

...Sevgili Hatice'ciğim,
Tatlım kuru maya ile de olur.Sen önce bir bardakta mayayı ılık su ile erit biraz kabarmaya başlasın diğer malzemeleri ekle ve hamurunu yoğur..Mutlaka güzel olacaktır end
şe etmene gerek yok tatlım..Aslında tuzlu tarifler var nedense bu aralar onlardan hiç denemedim.En kısa zamanda senin için yapıp denerim canım benim.Çok öpüyorum seni kendine iyi bak tatlı Hatice'ciğim..Çok öpüyorum seni

...Sevgili Münevver'ciğim,
Sen kesin seversin bu tarifi tatlım..Eğer tümünü tereyağı ile yapmak istemezsen sıvıyağ karıştır..Canım şimdiden ellerine sağlık,afiyetler olsun..Sevgiyle kal,öpüyorum seni yanaklarından..

...Sevgili Bocuruk'cuğum,
Tatlım,o zaman sen aynı şeklide ekmkeleri dizip ve ıslattıktan sonra kıymayı üzerlerine döşeyip sonrada lahanaları ekleyeceksin..Bence sen böylesini dene bakalım sevecek misin ben hiç yemedim..Teşekkürler tatlım,sevgiyle kal..Öpüyorum seni kocaman..

...Ümran'cığım,
Tatlım eklerken sorun yaşamıştım sanırım ondan öyle oldu.Sonradan benim de aklıma geldi,özür dilerim tatlım..Umarım beğenirsin afiyetler olsun şimdiden..Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Gülüm çiçeğim balım böceğim :) harikasın arkadaşım ilk kez görüyorum ve duyuyorum bu tarifi eminim lezizimi lezizdir eline sağlık canım.bu arada yorumlarına teşekküler sen istersinde ben seni görmezmiyim arkadaşım hem sormana bile gerek yok istediğin kadar alabilirsin dönerden :) öpüyorum seni çalışma arkadaşlarınada selamlar sevgiler.

Adsız dedi ki...

MERHABA GÜLCÜM. BÖYLE DEĞİŞİK YÖRESEL YEMEKLERE BAYILIYORUM. ÇOK HOŞ GÖRÜNÜYOR DOĞRUSU DENEMEK GEREK. ANNEMİN BAYAT EKMEKLE YAPTIĞI BİR YEMEK VAR ONA BENZETTİM. O DA BAYAT EKMEKLERİ FIRIN TEPSİSİNE YERLEŞTİRİP ÜZERİNE ET SUYU İLAVE EDİYOR VE HAŞLANMIŞ ETLERİ DÖŞEYİP BAHARATLARLA TADLANDIRIYOR. PİŞİRENLERİN ELLERİNE KOLLARINA SAĞLIK SEVGİYLE KALIN AİLECEK. ANNECİĞİNE SELAMLAR SENİ ÇOK ÖPÜYORUM.

Adsız dedi ki...

Anonymous said...
MERHABA GÜLCÜM. BÖYLE DEĞİŞİK YÖRESEL YEMEKLERE BAYILIYORUM. ÇOK HOŞ GÖRÜNÜYOR DOĞRUSU DENEMEK GEREK. ANNEMİN BAYAT EKMEKLE YAPTIĞI BİR YEMEK VAR ONA BENZETTİM. O DA BAYAT EKMEKLERİ FIRIN TEPSİSİNE YERLEŞTİRİP ÜZERİNE ET SUYU İLAVE EDİYOR VE HAŞLANMIŞ ETLERİ DÖŞEYİP BAHARATLARLA TADLANDIRIYOR. PİŞİRENLERİN ELLERİNE KOLLARINA SAĞLIK SEVGİYLE KALIN AİLECEK. ANNECİĞİNE SELAMLAR SENİ ÇOK ÖPÜYORUM.
ADIMI YAZMADIM BAK GÖRDÜNMÜ ...ARZU
1:37 AM

Beyhan dedi ki...

Gül'cüğüm yine ilginç bir yöresel tarif,yine bana uygun bir lezzet.Ben tam bir lahana düşkünüyüm.Sarma,kapuska,turşu...Her türlüsünü severim lahananın.Sarma yaparken tuza banıp banıp yerim sert kısımlarını:)))
Bir de kısırın yanına haşlayıp,bol sumak,tuz ve limon suyuyla hazırladığım birşey var ki tadını anlatmam mümkün değil.İşte gördüğün gibi lahana olsun da bana nasıl olursa olsun.Ama bu tarifi ilk kez duydum,ekmekle birlikte değişik bir lezzet çıkar sanırım ortaya.Anneciğinin ellerine kollarına sağlık.Bu yemeği pişirip beni böyle coşturdu,ikinizi de öpüyorum canım benim:)

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Özge'ciğim,tatlım benim çoookkk teşekkürler...

Ben zaten aldım kaçtım senin haberin bile yokkkk..hehhehehe...
Sadece duygu sömürüsü yaptım minicik tatlım benimmmm.Sende çok şekersin tatlı arkadaşım benim,yaptığın herşey harika oluyor o güzel ellerine yüregine sağlık..Dönerin gerçekten mükemmel gözüküyordu bunu tekrar belirtmeden edemeyeceğim..Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

gülcüğüm,
bidenem,
lahana çok faydalı bu da enteresan geldi bana kolayda daha ne diyim yapacağım bende
sevgiler saygılar hürmetler

Damak Tadı dedi ki...

...Sevgili Arzum,
Anneciğinin yaptığı da bence mükemmel oluyordur,hemde et suyu ile düşünemiyorum bile tadını..Hem büyüklerin hemde çocukların severek yiyecekleri ve özelliklede vitaminli bir yiyecek.Ellerine sağlık,bence sende bir sayfa açıp bu güzellikleri bizlerle paylaşsan ne iyi olur.Bende yanaklarından ve anneciğin ellerinden öperim.Annemde her gece sana selamlarını gönderiyor tatlım benimmmm.Sevgiyle kal,dünya tatlısı..


...Beyhan'cığım tatlım benim..
Kısırın yanında haşlanmış lahanalar deyince hemen aklıma gelinimiz geldi.(Karya'nın annesi)arada o bu tür değişik şeyler yaparak bizi şaşırtır.Ne de olsa mutfakları hem Karadeniz'e hem Akdeniz'e dayalı.Bir türlü resim çekme alışkanlığını edindiremedim ona..))Canım lahana seviyorsan bu yemek tam senlik bence..Dolma saracak olduğun zaman minicik denersen bence iyi olur,hem tadına bakmış olursun hemde seversen yapabileceğin lahana alternatifli bir yemek tarifi daha eklnemiş olur defterine.Ellerine sağlık gül yüzlüm benim,canımsın..Kocaman öpüyorum seni..Sevgiyle kal tatlım..

Damak Tadı dedi ki...

Candan'cığım,
Aslında senle yakın olsak seni hiç mutfağa sokmaz ben devamlı etsiz yemekleri yapıp yapıp saa ve anneciğe yedirirdim inan.Sen daha çok bilg. başında yogunlaşıp değişik şeylerle bizleri mutlu ederdin.Canım kardeşim çok sağol,çok öpüyorum seni kendine iyi bak..Sevgilerimi gönderiyorum aç kollarını..

Hulya dedi ki...

gul walla ellerine saglik,her tarifin ayri bir beceri

limoncicegi dedi ki...

Lahana ve bayat ekmekler hatrina deneyebilirim tabiki. Ama ayrica yemek olarak denemek icin biraz riskli :)) Tutturamaz isek direk ac kaliriz. Farkli bir tarif olmus yine de .. Ellerine saglik

---OPTiO--- dedi ki...

cok degisik gözüküyo..annemlere sorucam muhakkak...biliyomusunuz dicem :)) böyle pancar di lahanaydi..herseyin baska baska isimleri var...babam karadenizli ordada cesitli isimler duyarim..annem egeli.ordada degisir isimleri..yalovada da farkliydi.istanbuldada.nereye gidersem bambaska seyler ögreniyorum..yaa ama bi gün kütdedenek serilcem..cok zor yaa..hangi birini aklimda tutucagimi sasirdimmm :)
ellerine saglik canimm..cok degisik biseyy..öperim cokcaa

munevver dedi ki...

Gülcüğüm,akşam yaptım bu yemeği ama sana ancak yazıyorum:
Evde bayat ekmek yoktu.Onun için ekmekleri biraz kızarttım.
Bir börek için hazırladığım kıymalı iç vardı.Lahana suyu ile ekmekleri ıslatıp,üzerine kıymayı koydum.Üzerine lahanalar,kırmızı biberli tereyağ,en üste de kaşar peyniri.....
Nasıl nefis oldu anlatamam.Bundan sonra her yapışımda seni ve anneni hatırlıyacağım.Teşekkürler.....

renkler dedi ki...

Gülcüğüm, ben sebze delisiyim, bence değişik ve sağlıklı bir yemek olmuş. Ellerine sağlık. Piştiğinde alttaki ekmekler çok sulu mu oluyor yoksa diri mi?

Damak Tadı dedi ki...

...Hülya'cığım,canım çok teşekkürler..

...Sevgili Limonçiceği,
Bunda tutturulamayacak bişey yok çok basit inan.En iyisi dolam yaparken minicik dene sonra kararını ver canım..Sevgilerimle..

...Sevgili Optio'cuğum,
Annenler belki bilirler veya farklı da yapıyor olabilirler.İsimleri akılda tutmak inan çok zor geliyor bana da.Arada unutup yazdığım gibi ektralarda yaşıyorum sık olmasada..Çok öpüyorum,kendine iyi bak tatlım.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Münevver'ciğim,
Çok memnun oldum beğenmenize canım.
Bizlerde de lahana zamanı sık sık kıymasız olaranı yapılır.Afiyetler olsun,o güzel ellerine sağlık canım.Bizlerde seni senin haberin olmadan inan çok anıyoruz annemle.Yaptıklarını ara ara ona gösteriyorum..Sevgiyle kal..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Renkler,
Ekmekler cıvık olmuyor,alt tarafları kıtır kıtır üstleri ise lahanalardan dolayı biraz yumuşak ama acaip lezzetli oluyor.Umarım seversin canım..Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

:-)) Gelen yorumları okumak gibi bir huyum var :-)) iyi ki de çünkü aynı soru benim aklıma da takılmıştı !! acaba ekmekler en altta nasıl bir hal alıyor?? neyse aldım cevabımı "kıtır-kıtır" oluyormuşşşş.. Lahana yı çok severiz ama benim yeniliklere pek açık olmayan ev ahalisine :-( gel de anlat şimdi :-\ azıcık kendimi mi düşünsen ne değil mi ama, yap kendin ye.. onlar da yesinler sadece kapuskasını :-)))

Karnıbaharı denemene özellikle de beğenmene çok sevindim cnm afiyet şeker olsun.. Şimdi diyeceksin bu lahanayı yemeyenler nasıl yedi o soslu karnıbaharı ?? yemediler ki 3 gündür paso ben yiyorummmmmmmm
:-((

Görüşmek üzere canım.. Yürekten sevgiler gönderdim sana...

Beyhan dedi ki...

Canım benim,sevindirdin güzel yorumunla beni.Öpüyorum seniiii....

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili gül, bende evlendikten sonra kisnisi tanidim. esim gürcü oldugundan gürcü yemeklerini özellikle karalahananin cesitlerini ögrendim. tabi ben kisnisin gürcüce ismini de ögrendim. Bir gün izindeyiz pazardaki baharatcidan belki gürcücesi bilinmez diye kisnis istedim. Adam söyle bir bakti dedi buna gürcüler kindzi diyor. Kadinin biri geldi kindzi istedi bilemedim dolandi durdu. Sonra sorup ögrendik türkcesini diye. Bu da böyle bir ani iste sevgiler iyi aksamlar...
Sonia.

Adsız dedi ki...

merhaba
ılk defa gördum sayfanızı ve bende eşimın trabzon ili beşikdüzü ilçesınden olmasından dolayı karadenız yemeklerıne merak saldım. ve buda çok değişik geldı beyaz lahana olması guzel pancar(karalahana)ya hala evlenelı 5 yılda olsa sarması hariç diger yemeklerıne alışamadım...
bunu en kısa surede denıyecegım
sevgıler paylaşımın için teşekkurler

Tuba dedi ki...

Valla Canim Gul'um, bu yemegi ben de hic yemedim, hani Karadeniz'li biri olarak. Ne annem yapti nede memlekettekiler. Bir sorayim anneme hic biliyor mu bu yemegi merak ettim simdi. Lahana ile yapilan Huliya biliyorum ama (tarifi blogumda), bizim huliyamiz bundan cok farkli. Acaba bu tarif sizin oradan bize gelene dek sekil mi degistirdi:))) Biliyorsun, muglama ile kuymak bile ilceden ilceye farkliliklar gosteriyor. Canim, cok sevgilerimle,