Cumartesi, Ekim 14, 2006

RAMAZAN'ın ŞAHI GÜLLAÇ VE FINDIKLI PATLICAN KIZARTMASI,LAHANA KAVURMASI,PİYAZ..


Patlıcan kızartmasının tarifini önceki ayda vermiştim,şimdi biraz ekleme yapıp farklı bir tatla sunuyoruz sizlere.))Değişiklik sadece kavrulup öğütülmüş fındık ekleyip mısır ununa öyle kızarttık.Umarım hepinizin hoşuna gider.TEŞEKKÜRLER...

Piyazı şeker fasulyesi ile yaptık.Bu fasulye diğer malzemeler gibi yine Trabzon'dan geldi.Tek özelliği minicik minicik ve şeker gibi oluşundan adı şeker fasulyesi olarak
bilinir memleketimiz Trabzon'da.))Denemenizi tavsiye ederim..

Lahana kavurmasını sizlerle önceki aylarda paylaşmıştım arkadaşlar.



Ramazan denilince akla ilk gelen tatlılardandır güllaç.Zevkle yapılır ve hemen hemen her gece masalarımızı süslemez mi.Kimimiz cevizli,kimimiz fındıklı kimilerimiz de gülsuyu ile yaparlar.Her evin farklı bir yapış şekli vardır.Bizde de güllaç hep fındıkla yapılırdı ve halende öyle devam ediyor.Nedense tatlılarda cevizi pek kullanmayız nedeni ise karadenizli oluşumuzdan ve karadenizin altını olarak bilinen
fındığa haksızlık etmemek için belki de..Rahmetli ananemin yemekleri çok konuşulurdu
rahmetli de saraylara layık yemekler yapardı hani Allah için,nur içinde yatsın mekanı cennet olsun.Tam Osmanlı kadını idi hepimiz çok çekinirdik ve ondan habersiz Allahtan bişey yapamazdık.Güllacı yaparken değişik modeller uygular saatlerce onlarla uğraşıp dururdu.Bizlerse sanırım zamansızlıktan hemen döşeyip borcamlara işin kolayına kaçıyoruz.Uzun lafın kısası sizlerle yaptığımız güllacı paylaşmak istedim.

Tarifini vermeye gerek duymadım çünkü hepiniz tarifi biliyorsunuz.Bizler gül suyu kullanmadık kavrulmuş fındıkla yaptık her zamanki gibi.))
Hepinize afiyetler olsun,ağzınızın tadı bozulmasın.))
Mutlu bir pazar ve arkasından harika bir hafta diliyorum hepinize arkadaşlar.
Sevginiz eksilmesin,hayatınızın ışığı hiç sönmesin....

28 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Gül,
Sizi tanıyan bir arkadaşım var,sende onu mutlaka tanırsın adını ve soyadını yazsam.Sizin Trabzon'un çok asil bir ailesi olduğunuzu ve hakkınızda daha çok güzel şeyler söyledi.Bende iyi ki seni burdan tanımışım diyorum.Sayfanı devamlı ziyaret ediyordum fakat yorum yazmıyordum bundan sonra devamlı yazacağım.Lahana kavurmasını arkadaşım çok sık yapar sağolsun bizlerede verir yaptığında.Harika bir lezzet denemeyenler denesinler bir an önce.Annecğinin ellerinden seninde yanaklarından öperim.E-mail adresine yazdım bakarsan memnun olurum.Sevgi ve selamlarımla..Hale

umran dedi ki...

Sevgili gul,
Inan yemeklerin enfes ustu.Findikli patlicana bayildim.Piyaz da seker gibi.Gullaca ise diyecek kelime yok.Hepside nefis gorunuyorlar.Ellerinize saglik.Guzel bir hafta sonu diliyorum.

Adsız dedi ki...

Gül'cüm hepsi nefis görünüyor anneciğinin ve senin ellerinize sağlık kolaylıklar diliyorum öptüm Ebru

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Gulcum, ne degisik bir fikir , findikla misir ununu karistirip kizartmada kullanmak :) ellerine saglik, lahana kavurmasi tarifini okumamisim ben, okuyup denemek istiyorum. Karadenizin mutfak kulturu cok farkli benim icin. Ege ve anadolu mutfaklari ile buyudum ben.
Tesekkurler.

sevdamavisi dedi ki...

sevgili Gül,
yine döktürmüşsün, o kadar da acıktım ki nasıl canım çekti bilemezsin. dün de ben hamsili pilav yaptım ama acemi pilavıydı benim ki. ellerine sağlık

Bocuruk dedi ki...

Gül'cüğüm,
Canım sizlere de iyi haftalar...
Yemekler her zamanki gibi enfes gözüküyor. Güllaç ben de çok severim. Genelde annem yapardı ilk defa bu sene kendim yaptım. Annem kızartma şeklinde de yapar şuruba batırır o da çok nefis olur. Ellerinize sağlık :)

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Hale,
Çok teşekkürler yorumun için..Evet Trabzon'un eski ve köklü bir ailesinden geldiğimiz doğru.Teşekkür ederim arkadaşına,yüzüm kızardı şimdi birden.)Diğer yorumunuda okudum ellerine sağlık.Annemde saan selamlarını gönderiyor.Demekki bizim tatlarımıza aşinalık ve de beğenmene çok memnun oldum.Diğer tatlarıda biliyosundur o zaman.Tekrar teşekkür edip,sevgi ve selamlarımı gönderiyorum.Mutlu bir hafta diliyorum..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ümran'cığım,
Canım çok teşekkürler,bizlerde devamlı yapılan yemekler bunlar olduğu için artık yöre yemeklerinin dışına çıkamaz oldum.Çok teşekkürler ve mutlu,güzel,başarılı bir hafta diliyorum..Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Ebru'cuğum,
Canım bende çok teşekkür edip,mutlu ve sağlıklı güzel bir hafta diliyorum sevgiyle kal.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Zeynep'ciğim,
Canım bende Eğe mutfağına hayranım.Teyzem yaklaşık 25 yıldan beri İzmir K.paşa'da yaşıyor.Rahmetli eniştem orda noterdi,vefatı ve mezarı orda olduğundan oralı oldular.Çok değişik tatları ondan ve sevgili arkadaşlarından biliyorum.Çoğu da Girit kökenli olunca artık yemeklere doyum olmuyor.Bu yönden çok şanslısın sen..Lahana kavurmasının umarım tarifini görmüşündür.Tekrar ellerine gönlüne sağlık..Sana ve ailene mutlu,sağlıklı ve bol güneşli bir hagta diliyorum..Sevgilerimle..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Sevdamavisi,
Mutlaka nefis olmuştur pilavın o kadar emek verdikten sonra tadının harika olduğunu düşünüyorum.Ellerine sağlık canım,herşey gönlünce olsun..Harika bir hafta diliyorum,umarım çok güzellikler yaşarsın..Öpüyorum tatlım..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Bocuruk'cuğum,
Canım senin yaptığın da mutlaka enfes olmuştur.Anneciğinin yaptığını biliyorum o da çok lezzetli ve değişik olur.Sadece biraz zahmetlicedir.Ellerinize sağlık takrardan canım,sana ve ailene sağlıklı,mutlu ve umutlu bir hafta diliyorum..SEVGİYLE KALIN TATLIM..

Ferhanca dedi ki...

mhr GÜL, yaptıkların hepsi çok güzel karadeniz kokulu yemekler herkeze ilginç gelebilir ,bende samsunda yaşamaya başladıktan sonra karadenız yemklerını özellıkle mısır ununu tanıdım.bır Ankaralı olarak en ilgimi çeken fasülye turşusu olmuştu..ama şimdi mısır yarmasına bile alıştım, zaten çok lezztli.Samsundan selamlar sevgiler.FERHAN

---OPTiO--- dedi ki...

canim ellerinize saglik...güllac gördüm orda..:)) ama bu sefer yakaladim seni..cunku bu aksam güllac vardi bizdede...yuppi sonunda burda düsmeden kalabildim..cok öpüyorum canim...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ferhan,
Teşekkürler güzel yorumun için..
Karadeniz yemeklerini sevmene memnun oldum,zira herkes sevemeyebilir.Hele yarmayı da sevdiysen sen o zaman tam karadenizli oldun desene.))Yarmadan yapılan mısır dolmasını bilir misin??Onu tam ustası yapacakki yiyeceksin.Bizimkiler yapamazlar mesela.))Canım ellerine sağlık,sana ve ailene mutlu bir hafta diliyorum..Sevgiyle kalın.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Optio'cuğum,
Canım ne çabuk unuttun seninle sözleşmiştik ya hafta sonu güllaç yapalım diye bu yüzden düşmeden kaldın..)))Ben senin düşmene hiç kıyamam canım benim.Kocaman öpüp sana ve ailene mutlu,huzurlu ve neşeli güzelliklerle kaplanmış bir hafta diliyorum..Kendine çoooook iyi bak..Sevgiler..

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Gül; Harika reçetelerin var. Fasulye diblesi ilginç. Fasulye ve pilavı ayrı ayrı değil birlikte pişirilmesi daha pratik.Zaten ikisi birlikte yeniliyor, çok iyi fikir deneyeceğim. Sofranız hep bereketli ağzınız tatlı olsun arkadaşım. Ellerinize sağlık.

Beyhan dedi ki...

Lahana kavurması ilginç bir tarife benziyor.Patlıcan da öyle zaten.Piyaz da ye beni diye bağırıyor.Nefissss,hepsi çok güzel olmuş.Ellerinize,kollarınıza sağlık canım benim:))

Ferhanca dedi ki...

gülcüm, patlıcanlara dikkatli bakmamışım şimdi bakınca ben onları balık diye algılamışım nefis gözukuyorlar adını balık patlıcan desek ne guzel olur svgıler.FERHAN

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nazlı'cığım,
Karadeniz mutfağı hem değişik hemde ilginçliklerle dolu bir mutfaktır.Sanırım özelliği Rumlardan ve Gürcü'lerden gelme..Hopa tarafına gidildiğinde çok daha farklı yemeklerle karşılaşma imkanı oluyor.Fasulye diblesi hem lezzetli ehmde değişik bir tattır denemeni öneririrm.Umarım önümüzdeki günlerde farklı tatlar yayınlamış olurum anneciğimin sayesinde..Çok teşekkür ederim canım..Mutlu bir hafta diliyorum..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Beyhan'cığım,
Canım benim senin beğenmene de çok memnun oldum.Bende sizlerin yemeklerinin tadlarını çok merak ediyorum.Gurme olmak varmış bu hayatta..(KİLO SORUNU OLMADAN AMA)
Teşekkürler mutlu bir hafta diliyorum,kocaman öpüyorum canım..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ferhan'cığım,
Benim bir yeğenim var 4,5 yaşında balık diye nasıl yiyor patlıcanları bir görsen..Güzel bir benzetme tebrikler tatlım..Sevgiler..

kalimeero dedi ki...

Lahana kavurmasini cok severim. Biz de trabzonlu'yuz. Eskiden annem sobanin uzerinde koca bir tencere dolusu biberli lahana corbasi yapar, malzemenin bir kismini da onceden ayirip bu kavurmayi hazirlardi. Cok nefis oluyor. Sen Trabzon yemekleri yaptikca benim Turkiye ozlemim artiyor Gul:) Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Kalimeero,
Canım çok memnun oldum demek sende Trabzon'lusun.Ben kendi memleketinden birini burdan tanıyınca acip keyif alıyorum..Konuşa konuşa akraba bile çıkarız seninle.))Lahana çorbası bizde pek olmazdı ama yarmalı lahana yemeğini(perçükle) rahmetli ananem çok yapardı.Umarım canım en kısa zamanda sevdiklerinle doyasıya hasret giderirsin.Kocaman öpüyorum seni..Sevgiyle kal..

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık
hepsi gerçekten çok güzel gözüküyor
özellikle piyaz ve lahana kavurmasına bayıldım yöresel yemekleri çok severim özellikle eşim sizin mıhlamanıza bayılıyor bende çok severim
sana ve ailene hayırlı günler diliyorum sevgilerimle fikriye

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Fikriye,
Canım teşekkürler,çok memnun oldum bizim yemeklerimizi sevmenize..Eşin ağzının tadını biliyormuş bence.Genelde mıhlamayı yiyen tüm beyler çok seviyor,sanırım bol tereyağlı oluşundan ne dersin.))Ellerine sağlık,sana ve ailene mutlu bir gün diliyorum canım..

Adsız dedi ki...

@Gülcüğüm,
merhabalar,
sen bu nefis şeyleri yapıyorsun ben gelip toptan yazıyorum böylelikle o kadar yolu yalnız bir yemek için gelmemiş oluyorum allahım çok akıllı gördüm kendimi
güllaca bayılırım ama ne olduysa bu sene hiç yapamadım yoğunluk işte biliyorsun:)kivilerle ne lezizi olmuştur ellerinize sağlık .Anneanneciğine de allah gani gani rahmet eylesin .
sevgilerimle çok öpüyom bidenemi:)

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Cancanım,
Sen hem akıllı hemde pratik zekalı hemde ci gibisin maşaallah..Yine yaptın yapacağını yine gülüyorum ben burda..Ah canım gelirken haber verseydin senin için güllaclar yapardı annem sende geldiğinde yiyip öyle giderdin.))O güzel ellerine sağlık canım böyle güzel yorum yazdığından ötürü.Seni çok ama çokkkk öpüyorum canım benim..Anneciğine de hürmetler ellerinden öpüyorum..Senide çok öpüyorum bidenem..