Salı, Kasım 20, 2007

KARNABAHAR(MİNARE) SALATASI VE BULGURLU LAHANA DİBLESİ

Minare Karnabahar'ın tadı tıpkı diğeri gibi hiç bir farklılığı yok.Sadece görünüş ve renk açısından farklılık ihtiva ediyor.Tüm arkadaşlara tavsiye ederim.Bende ilk kez denedim ve çok hoşuma gitti.Kırmızı havucu da ilk kez aldım,diğer havucu andırsa da onun kadar lezzetli değil bence..))Kırmızı havucun farklı bir adı vardı fakat benim aklımdan çıkıverdi.Adını bilen arkadaşlar yazarlarsa memnun olurum.Kırmızı havuç rendelendikten sonra tıpkı pancar görüntüsünü alıyor ve ele de renk veriyor.Güzel tarafı ise el yıkandığında ele bulaşan o kırmızı renk çıkıyor.Kalıcı değil..))Salata içersine konulan malzemeler hemen renk değiştirdiler.
Sanırım bu havucun turşusu nefis olur.Bende öyle bir düşünce bıraktı..))Deneyip görmek gerekir.)
Lahana diblesi
Orta boy lahananın yarısı
1/3 kase bulgur
1/2 çay bardağı su
1 adet küp şeker
1 adet soğan
1 adet domates
1 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz ve karabiber

Resimlerin üzerlerini tıklayabilirsiniz.)
Yapılışı
Soğan yemeklik doğranır.Domates rendelenip soğana eklenir ve yağı konulur.
Lahanalar incecik kıyılır yıkanır ve soğan ve domatesin üzerine konulup kısık ateşte 10 dk kadar pişirilir.Arkasından su ilave edilip bulguru konur ve kısık ateşte pişirilip altı kapatılıp demlendirilir.Son olarak üzerine karabiber serpiştirilip kaşıkla karıştırılıp afiyetle yenir.Karabiberi pişerken de serpebilirsiniz.Sizde benim gibi yoğunluğunu hissetmeyi seviyorsanız üzerine serpmenizi tavsiye ederim.Aifyetler olsun!Dibleyi iş arkadaşlarım çok sevdiler.En kısa zamanda tekrarı yapılacak ve ofise gidecek.)) Dibleyi ilk kez bulgurla denedim ve çok hoşuma gitti.Bizde dible pirinçle yapılır ve susuz pişirilir.Bulguru da pirinç gibi pişirdiğimde bulgurunun diri kaldığını görünce sonradan sıcak su ilave etmek zorunda kaldım.Deneyimli olarak hemen tarife su eklemeyi de ihmal etmedim.))
Not:Dible yapılırken sebzesi bol pirinci az olur derdi rahmetli anneanem.Eğer sizlerde deneyecek olursanız, sebzeyi bol pirinci az tutmaya çalışın.)
Salatanın içindekiler
minare karnabahar
mısır
turşu
kırmızı havuç
dereotu
kimyon
tuz
karabiber
zeytinyağ
limonYapılışı:Karnabahar 10-12 dk yıkanıp temizlendikten sonra haşlanır.Sonra tüm malzeme karıştırılıp afiyetle yenir.
Karnabahar, bir bitkinin henüz tam açmamış çiçeğidir. Yaklaşık 1500 yıldan fazla bir süredir yetiştirilmektedir.İlk olarak Asya'da ortaya çıktığı düşünülmektedir ve günümüzde en çok tüketildiği yer de Asya'dır. Karnabahar çok farklı yetişen bir bitkidir, kılıf gibi büyüyen yaprakları çiçek tohumlarını kapatır ve beyaz bir görünüm alır. Bugün halen romanesco adı verilen yeşil karnabaharlar da vardır ve üzerindeki çiçek tomurcuklarının minareyi andıran bir görünümü vardır.
Kaynak:İnternet

20 yorum:

Melek* dedi ki...

ellerine sağlık canım görüşmek üzere

munevver dedi ki...

Günaydın Gül.
Bu karnabaharı bilmiyordum. Ne ilginçmiş. Dibleyi de çok beğendim. Senin lahanalı yemeklerin çok hoşuma gidiyor zaten. Eline sağlık.

Bu arada gencecik ölen arkadaşınıza da Allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.

Sevgiyle,
Nane Limon

Hülya YILMAZ dedi ki...

Sevgili Gül, yine neler yapmışsın böyle. Lahana diblesi çok ilgimi çekti. Görüntü muhteşem.
Ellerine sağlık.
Sevgiler, mutlu günler

Adsız dedi ki...

Gunaydın arkadaşım, şaheserleri sıralamışsın yine. Tablo gibi olmuşlar vallahi eline koluna sağlık. Nasıl buluyorsun bu değişik şeyleri ama iyi yapıyorsun. Bakıyorum sağlıklı beslenmeye ağırlık veriyorsun çok sevindim senin adına , devamını dilerim.Çok öpüyorum...Arzu

daimamutfak dedi ki...

Gül'cüğüm sayfandaki mamalar harika,Hepsini yapıp yersem şişmanlayacağım.Tercih yapamıyorum.Senide anlıyorum arkadaşım.Yememek ne zor şey.
Bu harika yiyecekler beni ye diye bize bakarken zayıflamak zor.Elleriine sağlık bakma sen benim yazdıklarıma.Ben rejim yapcam diye düşünürken yazılıverdiler gülcüğüm.sevgiyle kucaklıyorum..

Bocuruk dedi ki...

Canım,
Ben de hiç görmemiştim minare karnabaharı. Yeni şeyler görüp, öğrenmek çok hoşuma gidiyor. Sağolasın:)
Sevgilerimle...

Gönül dedi ki...

oo neler yapmışsın böyle döktürmüşsün valla değişik lezzetler ellerine sağlık arkadaşım..sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Ikisi de cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik canim.

Adsız dedi ki...

Ben de bu karnabaharı ilk defa gördum. Bu arada tarifleriniz çok güzel. Sitenizi favorilerime ekledim zaman buldukça önceki tariflerinizi de inceleyeceğim. Kırmızı havucu annem salatalarda ve karışık turşuda kullanır. Karışık turşuya çok yakışıyor tavsiye ederim. Ellerinize sağlık
Sedef

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Gül, bugün karnıbahar salatası yapmayı planlamışken gördüm senin minare karnıbaharı, çok ilginç gözüküyor. Dibleyi de en kısa zamanda pirinçle deneyeceğim, çok merak ediyorum ne yedim ne de yaptım şimdiye kadar. Özendiriyorsun beni canım. Ellerine sağlık. Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık çok lezzetli yiyecekler hazırlamışsınız.
Karnabaharı bende ilk kez görüyorum tıpkı Karambole meyvesini gördüğüm gibi.Kırmızı havucu bizde şalgam suyu hazırlarken ve turşularda kullanırlar.İsmini bilsem yazardım.:)

İyi akşamlar
Nazire

Yaren dedi ki...

Gülcüm her iki tarif de cok güzel görünüyor.Ben böyle minareli karnibahar ilk defa görüyorum,cok ilginc.Demekki cok dindar bir karnibahar türü:) Pilav da harika olmus.Hic lahanali denememistim,cok lezzetli oldugunu tahmin ediyorum.Segilerimi gönderiyorum.

banu kırmızıgül dedi ki...

canım ellerine sağlık nefis görunuyorlar. sevgiler..

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Sevgili Gül karnabaharın bu şekilde olanını ne gördüm nede yedim tam çiçek gibi ismide değişik ama mutlaka güzeldir sebze seven biriyim diblenin bende bulgurlusunu ve pirinçlisini yapıyorum ikiside ayrı bir lezzet oluyor sunumun çok güzel ellerine sağlık canım sevgiler

pelin dedi ki...

gülcüm eline sağlık.karnabaharı çok severim ama bu türü ilk defa görüyorum sayende yeni birşey daha öğrendim

Adsız dedi ki...

dıble yı bılmem gul cum.. ben kımse sevmesede kapuska derım:))
elıne sağlık gul cum..

NiNo dedi ki...

ayyyyyyyyyyyy o yesil sey karnibaharmiiiiiiiiiii :) ben beyaz halini tercih edim :D canim salatada diblede super gorunuyor ellerine saglik mucukluyorum seniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

hayat dedi ki...

Gül'cüğüm, döktürmüşsün yine. Dibleyi de kısmet olup denemedim. Ama minare karnıbaharı hiç görmedim:) ve o güzel yeşil rengine bayıldım.Canım benim, senin güzel ellerine sağlık.
Seni yanaklarından çok öpüyor ve güzel bir hafta sonu diliyorum...

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Gulcuğum sızleri cok ozledım.Gene ne guzel seyler yapmışşın .Ellerine sağlık canım.Sevgılerimle

İslamda.org dedi ki...

Çok teşekkür ederim yazı için ayrıca siteme ziyaretlerinizi bekliyorum http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/