Çarşamba, Ağustos 08, 2007

SCHOKOLADENTORTE/ÇİKOLATALI TART

Bu tart çok önceden yapılıp bir yerlere gitmişti bile.))Fakat ben her yaptığımı anında burada sizlerle paylaşamıyorum ne yazıkki.))Şimdi üzerinden aylar geçip bir tatlı miniğimiz (iş yerindeki arkadaşlardan birinin 7 yaşındaki tatlı kızı) bana çikolatalı pasta yaparmısın dediğinde, benimde hemen bu tart geldi aklıma.)) Gece saat 01.30 civarında bu pastayı halledip sabahda 9 da uyanıp işe nasıl geldiğimi bile hatırlayamıyorum.Nedense gece uykum kaçtı,evde de kimse yok ya ben kalkıp dolaştım olmadı,TV de korku filmi aradım bulamadım.Ne yapacağımı bilemeden nasıl olduysa ben sabah 4'e doğru pes etmişim.Uyandığımda saatin ziline basılmış olduğunu farkettim.Ne zaman uyanıpda saatin ziline basıp kendimi o yatağa atmışım bilmiyorum.Belkide benim yerime birileri basıp beni uyandırmak istememişlerdir,kıyamamışlardır belkide bana..))İşe geldiğimde ise patronumuz çoktaaaan gelip çayı bile demlemişti..((((( Bu ara ne olduysa ofiste sadece patronla ikimiz kaldık.Bu yüzden çok yoğun günler yaşıyorum arkadaşlar..))Tartın yarısıda evde,yarın da kısmetse gelen misafirlerde tadına bakma şansına sahip olurlar..))Şimdi işimin başına dönmem gerekiyor.Hoşçakalın..!!


















Ilınmış olan tartınızın üzerine yine ılınmış olan çikolatanızı yayıp kaşık sürmeden sağa sola eğerek eşit dağılımını yapın.Arkasından tartınızı ikram edecek olduğunuz saate kadar buzdolabında saklayın.Zamanı geldiğinde kenarlarına varsa yaprak badem(bende yeteri kadar kalmamıştı)yoksa benim gibi yaprak fıstıklarla kenarlık yapın.(Resimde görüntüye sadık kalmaya çalıştığım için aynısını yapmak istedim.Gerçi bende böyle yapacaktım ya neyse..))) En son olarakda üzerine elinizde bulunan şablon kağıtlardan birini koymalı 1-2-3 pudra şekeri ve şablonu alıp huzura çıkarmalı.))
Çikolata kısmını hazırlamak içinde,kremayı bir sahana döküp kaynama noktasına geldiğinde hemen altını söndürüp çikolataları ve 1 y.kaşığı pudra şekerini içine atın.Bir kaşık yardımı ile çikolataların erimesini sağlayın. Dikkat edin bu aşamada üzeri hemen kaymaklaşacaktır ara ara çikolatayı yayana kadar karıştırın ki bu ihtimalide ortadan kaldırmış olun.(çikolatanın içersine 2-3 damla rum ekleyin diyordu,fakat minik için eklemedim.Sizler ekleyebilirisiniz.)
Bu işlemi yapmamızın sebeplerinden 1.si,tartın pişerken ortasının kabarmaması için,2.si ise fasulyeleri aldıktan sonra haliyle bir terleme oluyor orta kısmında, bunun giderilmesi ve iyice çekmesi için. Tartınız piştikten hemen sonra fırından çıkartıp soğuması için bir tarafta bekletin.
Hamurun içine yağlı kağıdı veya a.folyo'yu serip üzerine de 1 kase kuru fasulyeyi döküp 175 c de yaklaşık 25 dk pişirin.Mutfak saatiniz 25 dk nın dolduğunu ikaz ettiğinde hemen fasulyeleri alıp yaklaşık 5-10 dk daha pişirin.
Temiz bir örtü üzerinde (mutfakta kullanılan düz zeminli bezlerden)merdane yardımı ile hamuru açın.(Biraz uğraştırıcı ama değiyor.Yok ben bu şekilde yapamam derseniz hamuru kalıba elinizle yayma yöntemini deneyin.)Yağlanmış tart kalıbınızı hamurun üzerine kapatıp iki elinizle bastırıp yarım ay şeklinde, sağ sol yapıp bir elinizi örtünün altına bir eliniz kalıb üzerinde olup, ani bir hareketle ters çevirin.Daha sonra örtüyü üzerinden çekerek kaldırın ve kenarlarındaki hamurları alıp kalıba yerleştirme işini bitirmiş olun.
Hamur için verilen tüm malzemeleri iyice yoğurup buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirin.
Malzemeler
1,5 su bardağı un (hamur ele yapışırsa 2 yemek kaşığı kadar ilave yapılır)
1 su bardağı pudra şekeri
minicik tuz
150 gr buzdolabından çıkmış tereyağ
2 yemek kaşığı kakao(çikolata girmesi gerekiyordu ben kakao kullandım)
1 kase kurufasulye (tart pişerken üzeri için)
Üzeri için
400 gr bitter kuvertür
1,5 su bardağı krema
1 yemek kaşığı pudra şekeri

38 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Gülcüm canım benim,
Ya ne kadar güzel şeyler yapıyorsun. Ellerine sağlık:))
Sevgilerimle...

ozlemhan dedi ki...

Merhaba gül tartın harika bir görüntüsü var bayıldım ama Fasülyelerle bağlantısı ne onu anlamadım yazıda yok.Ayrıca sorunun cevabı piknikteki o kurabiyeleri pastacı kız özlem yaptı ben tarifini ondan aldım

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Gül yine döktürmüşsün.Harika görünüyor.Ellerine sağlık.
Sevgilerimle....

Hatice dedi ki...

Sevgili Gül, yine nefis görünen bir tart eklemişsin, ellerine sağlık...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Çok iştah açıcı görünüyor Gül'cüğüm. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Gül tabiri caizse yine döktürmüşsün bu ne kadar güzel görünüyor ellerine kollarına sağlık.
Sevgiler…

Adsız dedi ki...

Tamam anladık tart süper ammaaa hani tarif nerde Güllll :)

ayseyaman dedi ki...

Damak Tadım Gül ablam :)
Çikolatalı tartınızda, tuzlu mini domatesli tartınızda nefis görünüyor.
Nasıl bir marifettir bu, eliniz çok pratik şakada şukada pek çok tarifler değişik lezzetler deniyorsunuz. Bunun yetenekle ilgisi yok tamamen tecrübe inşallah bizlerde sizin gibi oluruz bir gün. Benim yaptığım bir tatlıyı siz 2 dakkada cebinizden çıkarttırsınız. Abartmıyorum bana sayfanızdaki tarifler söyle söylüyor.
Son olarak mailinize cevap yazdım umarım elinize ulaşır.
Ellerinize gönlünüze sağlık
sevgilerle

Adsız dedi ki...

Gül canim, benim gibi pasta, tatli yapmasini beceremiyen daha dogrusu sevmiyen birini dahi heveslendiren nefis bir tart olmus, görüntü o kadar istah acici o kadar güzel ki. Ellerine saglik ve bu arada ki islerinin yogunlugu icin kolay gelsin, basarilar.
Sevgilerimle

Özlem dedi ki...

Gül'cüm,
Selam,
Tartın super... Daha doğrusu her iki tart da super. Her ikisi de göze ve eminim ki mutlaka mideye de hitap ediyor.

Ellerine sağlık,
Sevgiler...

renkler dedi ki...

Harika... Karafırında satılan çikolatalı turta aklıma geldi. Onu çok severim. Tadının çok benzer olacağını düşünüyorum. Denemekte fayda var:-)

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Gül bence pastane açmalısın!
Sevgiler :))

Damak Tadı dedi ki...

Çok teşekkürler canım Bocuruğum.Seninde gönlüne sağlık canım.Öpüyorum seni.

Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Özlemhan,
Çok teşekkürler canım.Fasulyeleri tartı pişişirken oratsının kabarmaması için kullanıyoruz ve sonrada alıyoruz canım.Açıklmasını yaptım umarım okumuşsundur.Bilgiler içinde ayrıca teşekkürler.Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Çok teşekkürler sevgili Serpil.

Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Hatice'ciğim,
Teşekkür ederim canım.Senin tarafından beğenilmesi çok mutlu etti beni.

Sevgilerle.

Damak Tadı dedi ki...

Burçin'ciğim teşekkürler canım.

Öpüyorum seni,kendine iyi bak tatlım.

Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Çok teşekkürler Perihan'cığım.

Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Bak yazdım tarifimi sevgili Burçin.
Birde nakarat kısmı ekleseydim ne iyi olurdu..))Bu konularda yetenekli değilim ne yazıkki.Öpüyorum seni.

Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ayşecik,
Yok be güzelim o kadar maharet bende ne arar canım.((Sen çok tevazu göstermişsin bi'tanem.Belki el alışkanlığı olabilir diyelim.Senin yanında benim yaptıklarımın lafı bile olmaz,resimler ortada Ayşecik.Maili okudum ve yanıtını da gönderdim canım.

Kocaman öpüyorum seni Ayşem.Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Özgül,
Yorumunu görmek beni çok mutlu etti canım.Senin yaptıklarını büyük bir hayranlıkla izliyorum her zaman.Biliyorum ki sen yapınca çok daha iyisini ve nefisini yaparsın Özgül'cüğüm.Çok teşekkür ederim canım.Yoğunluğum kısmetse yarından sonra bitiyor ve haftaya arkadaşlarım dönmüş olacaklar.Çok çok teşekkürler.

Sevgilerimle.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Özlem'ciğim,
Bugün aldığım telefonlar doğrultusunda çikolatalı tartdan hafta sonu 3 adet yapmamı istediler.))Yine hafta sonu mutfak kuşuyum ben.))

Teşekkürler tatlım..Sevgilerle.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Renkler'ciğim,
Karafırın'ın özellikle kurabiyelerini çok severim.Bizim tarafta ne yazıkki şubesi yok.((Tartı denemeni tavsiye ederim ve eminim çok beğeneceksiniz.
Öpüyorum canım seni.Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Burcu'cum,
Canım latife ediyorsun..))Teşekkürler!

Sevgiler.

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Gül canım ellerine sağlık yine süper bir lezzet bu harika pastaları yiyenler çok şanslı :)

Yasemin dedi ki...

gul selam :) ya tart cok guzelde.. ben yaziyi okumakta zorlandim.. tarifi tersten baslayarak okumak ters geldi biraz bana:D ozelliklemi bole yaptin ? biraz adaptasyon sorunu yasadim da :D

Damak Tadı dedi ki...

Canım Seda'cığım,
İnşallah sana da gelecek bu pastalardan da zamanı belli değil canım benim.))Kocaman öpüp bol satışlı günler diliyorum Seda'cığım.

Sevgilerimle.

Damak Tadı dedi ki...

Yasemin'ciğim,
Bidenem,yok valla özellikle yapmadım..)Ben hep böyle yapıyorum ya,böyle alıştım ya,böylede gidiyor canım.Bundan sonra sistemi değiştiririm canım benim.Sen sakın adaptasyonunu zorlama canım.Öpüyorum seni.Alemsin canım..))

Sevgilerimel.

Adsız dedi ki...

Aaa bu da Cafe Fernando'dan mı? Cenk'in çikolatalı tartına çok benziyor. Cenk'in haberi varmı sıkı takipçiniz olduğundan eminim çok şaşıracaktır.... :) ellerinize sağlık

Damak Tadı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
hatice dedi ki...

Sevgili Gül, harika , harika, harika, daha öğreneceğim çok şey var galiba, ellerine sağlık...sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Hoşgeldiniz,
Yaptığım tart cafefernando'nun tartına çok benziyor.Bu tartın tarifini Almanca pasta kitabımdan aldım.O kitapta farklı aromalar da vardı içinde ben hepsini eklemedim mesela.Cafefernando'nun başka bir tarifini denemiştim geçen hafta o'nu da yakında sizlerle paylaşırım.

Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Hatice'ciğim,
Rica ederim ne demek canım.Sende harika şeyler yapıyorsun bende sizlerden çok yararlı bilgiler öğreniyorum canım benim.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Gül'cüm tart nefismi nefis. Ellerine sağlık. Öpüyorum sevgiyle..

Adsız dedi ki...

canım merhaba:)) eger bu yorumum ulasırsa ki ins.ulasır ben bıkac haftadır blogcumun canı ıstedıgınde yazı ekleyıp yorum yazabılıyorum gül'cüğüm:))o yuzden hem o guzel gunumuzu sayfama tasımam cok gecıktı hemde herkese yorum yazmama ragmen cıkmadı:))tahmınen senın bana yazdıgın yorumlarada oyle olmustur..buyuk ıhtımal blogspota geçiceğim..bakalım..ay ıns..bu yorumum ulasır..benı bloglardan soguttular ya.
bu arada sunumun ve resımlerın harıka ..senden öğrenceğimiz çok şey var:)ellerıne saglık..

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Bu mübarek günde dilerim hepimizin duaları kabul olsun. İyi kandiller dilerim.
Sevgiler…

yaban mersini dedi ki...

nasıl bir tart bu böyle.şahane görünüyor.ellerine sağlık.selamlar.

Adsız dedi ki...

gül sevgiler
:)