Cumartesi, Ağustos 26, 2006

ERİKLİ PASTA





Malzemeler

2 kg erik

200 gr tereyağı oda sıcaklığında

100 gr şeker

1 yumurta

300 gr un

kalın şeker

Yapılışı

Tereyağı,yunurta ve şekeri karıştırıp yumuşak bir hamur yapıp buzdolabında 1 saat bekletin.

Erikleri yıkayıp kurulayıp iki parçaya ayırıp çekirdeklerinden çıkarın.Kalıbınızın biraz tereyeğı koyup her tarafını iyice yağlayın.Hamuru merdane ile açıp kalıba döşeyin veya elinizle bastırarak yapın.merdane ile yapıldığında hamur parçalanıyor.Sonra da hamurun üzerine çatalla

hafifçe bastırın.Resimde örüldüğü gibi erikleri dizip üzerlerine kalın şekeri ekip 175 c de pişirin.

Pastanız pişince iyice soğumasını bekleyin.Soğuyan pastaları kare kare kesip üzerlerine çırpılmış

veya köpük şanti ilave edip kahve ile servis yapın.Arkadaşlar bu pasta Alman pastasıdır,Almanya da iken erik zamanı sık sık yapıp kahve ile servis yapardık.Almanya da yaşayan veya yaşamış arkadaşlarımız çok iyi bilirler.Afiyet olsun..!

i

34 yorum:

Adsız dedi ki...

yaşasınnn ben bu pastayı hemde aynısını almanya gezimizde yemiştim.burda görünce pek sevindirik oldum.iyi ki uyku tutmamış.tarifini aldım hemen yapıp bunun da neticesini bildireceğim.

teşekkürler,çok sağolunuz iyi ki yapmışınız.

iyi geceler..


selin

Adsız dedi ki...

Merhaba canım .... mmmhhhh Zwetschgen kuchen (doğru yazdıysam)lecker, lecker. Ellerine sağlık canım. Nesrin

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Tek kelimeyle süper hatta fevkaladenin fevkinde;)Ellerine sağlık canım öptüm;)

sevdamavisi dedi ki...

erikten pasta yapılacağını hiç düşünmemiştim güzel bir tarif olmuş.
ben de bu aileye girmekten çok mutluyum. maalesef resmi prosedürlerden dolayı, eş durumu tayini yapılmadığı için eşimle ayrı illerde yaşıyoruz. 8 aylık kızımla ailemin yanında yaşamak zorundayım. çalıştığım yerin şartları dolayısıyla da kızımla dahi ilgilenemiyorum. ama biraz zaman gerekiyor, herşey düzelecektir mutlaka. sabretmeye çalışıyorum. ilgin için teşekkürler...

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Gül; Erikli pastaya ilk olarak rastlıyorum.Harika gözüküyor. Evde tüketemediğim bir erik var denesemmi diye düşündüm ama miktar az.Çok değişik bir reçete, arşive alıp sonra denemek isterim. Afiyet olsun. Sevgiler

Adsız dedi ki...

İnanır mısın Gül geçen gün bir sitede buna çok benzer bir tarif gördüm ve mutlaka denemeliyim demiştim.Onun tek farkı pişen tartın üzerine(yani eriklerin)pudraşekerle karışmış su sürüyordu.Almanya'da çok ünlüdür diyordu aynı senin gibi.Ben bu tarifi ancak 1/4 ölçüden yapabilirim.yani yarım kilo erikten.İki kişilik bir aile için öylesi daha uygun değil mi canım?
Ellerine sağlık nefis olmuş,öpüyorum:)))

Damak Tadı dedi ki...

Merhaba Selin hn,
Teşekkürler ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için.Almanya'da bu tarif yaz kış yapılır ve satılır,beğenmenize sevindim.

Teşekkürler.

Gül

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nesrincim,
Du hast richtig geschreiben.))
Teşekkürler,bak unutmamışın.)
Seninde ellerine sağlık canım.

Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Zuhalcim,
Çok mersi canım,beğenmene inan çok mutlu oldum.Bende seni öpüyorum.


Sevgilerimi gönderiyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Merhaba Sevdamavisi,
Erikli harika pasta olur canım,ben çok severim ve erik zamanı mutlaka yaparım.
Biraz daha sabretsen inan herşey çok güzel olacak.ne yazıkki ülkemizde bu tür protokoller çok fazla sık dişini canım.Umarım herşey en kısa zamanda dilediğin şekilde olur ve beyine kavuşursun minnoşunla.

Sevgilerimi gönderiyorum

Damak Tadı dedi ki...

SEVGİLİ BAHAR,
Hoşgeldin sefalar getirdin.Ben de teşekkür ediyorum ziyaretinden ve yorumundan dolayı.Artık sık sık görüşürüz.Lütfen kusurluk bişey yok canım öyle düşünme ne olur.)

Sevgiler
Gül

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nazlıcım,
Erikli pasta inan çok lezzetli olur.Bence minicik denersin hoşuna giderse sonradan yaparsın dilediğin kadar canımcım.Teşekkür ediyorum güzel yorumun için.

Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Beyhancım,
Dilersen eriklerin üzerine pudra şekerli su sürebilirsin parlak gözükmeleri için,dilersen erik reçelinin suyundan,dilersen benim yaptığım gibi kalın şeker serperek pişirebilirsin.Sana tavsiyem tüketirken şantili denemelisin,çünkü bu pastanın püfü ve lezzeti budur canım.Şimdiden ellerine sağlık,afiyetler olsun diyorum.

Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

gülcüm iyi haftalar,bu sabah sana erkenden yazayım dedim.senin sitende server error veriyordu.erikli pastana bayıldım.ben mürdüm eriğinin reçelinide çok severim.kısmetse önümüzdeki günlerde yapacağım.pastan çok lezzetli görünüyor.inşallah birgün bende yaparım.sana koskocaman,sevgi ve selamlarımızı gönderiyorum,ailecek.mutluluk penceren hiç kapanmasın.ismin gibi yüzün hep gülsün.tekrar iyi haftalar
nunubella

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba öncelikle tarifin her zamanki gibi harika olmuş ellerine saglık.Ayrıca benim siteme bıraktıgın tüm yorumların içinde çooooooooook teşekür ederim .Bende sana ve sevdiklerine iyi bir hafta dilerim. Sevgiler...
Tabakta

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nunucum,
Sabah bir aksilikdir yaşandı bende bilmiyorum nedenini.Bende çok severim mürdüm eriğinin reçelini ve marmeladını çok da güzel olur.Özellikle waffel ve tostla harika gider.))
Ah canım ne güzel dilekler bunlar,çok mutlu oldum.Allah senin ve sevdiklerinide hep mutlu etsin.Sizin yüzünüzde hiç solmasın.Minnoşumu çok öperim.

Sana ve ailene de güzel haftalar,hep mutlu kalın sağlıkla.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Tabakta,
Bende teşekkürlerimi gönderiyorum canım sana.Rica ederim ne demek zevkle gelip ziyaret edip yorum bırakıyorum.Teşekküre gerek yok canım sen hakediyorsun çünki.

Çok mersi,bende güzel haftalar olsun diyorum.

Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

merhaba..

Erikli turta cok guzel gorunuyor bunu denemek iterim. Bu arada sitemin adresi degisti , linklerinden degistirirsen sevinirim..
http://www.soframiz.com

Oya Kayacan dedi ki...

Mürdüm eriği bende can eriğinden sonraki erik sırasını alır. Bayılırım. Annem Selma reçelini mükemmel yapar, kızı Oya da çok güzel yer. Mürdümlü tartletler de İzmirli Tatlısu kayinveldem Sponza tarafından çok güzel yapılırdı. Yani diyeceğim bu erikili pasta bana güzel bir elektrik verdi. Elleine sağlık.

Adsız dedi ki...

Gül merhabalar canim benim en cok sevdigim pastalardan biridir erik pastasi. Hafifi olmasindan dolayi olsa gerek :) ellerine saglik.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Selam canimcim, erikli pastan ne güzel görünüyor, eminim görüntüsü kadar tadı da muhteşemdir. Ellerine sağlık. İyi haftalar diliyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Oya'cığım,

Mürdüm eriğinin reçeli ve marmeladı ne de güzeldir Oya'cığım.Herkes de bunu yapamaz.Annenin harika yaptığından eminim nerden biliyosun dersen kızı Oya'dan derim inan.
Sana güzel elektrik verebilmişsem çok mutlu oldum canım.
Bazen çok küçük şeyler bile insanı nerelere götürebiliyor değil mi??
Sevgilerimi gönderiyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Özgül,
Canım pastayı begenmene memnun oldum,gerçekten de çok hafif oluyor.Denersen daha iyi anlamış olursun.))

Sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Pembelicim,
Güzel yorumun için teşekkür ediyorum.Bende sana çok güzel bir hafta diliyorum.

Sevgiler

Hülya YILMAZ dedi ki...

ben de bu erikli tarttan bir yurt dışı gezisinde yemiş ve çok beğenmiştim. zaten mürdüm eriğini çok severim. bu tarifi de hemen deneyeceğim.
eline sağlık

Adsız dedi ki...

YUMMY YUMMMY VEDE TEKRAR YUMMMY KELİMELER ETMEZ VALLAHİ MUHTEŞEMMMM

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Hülya'cığım,
Teşekkürler beğendiğin için,yurt dışına gitmiş olanlar alışıkdırlar bu tür pastalara.))

Şimdiden kolay gelsin,ellerine sağlık diyorum.


Sevgilerimle

Damak Tadı dedi ki...

Candannnn,
demekki çok beğendin hıhh.ağzının tadını bilirsin sennn.çok öperimm senii.

sevgilerr

Adsız dedi ki...

Bu pastayı bir ara mecmuada görmüştüm,nasıl olur,hiç erik pişermi diye de gülmüştüm.Demekki
pastanın geçmişi de var,hele de Alman pastası olursa bence harika olur.Pardon,Almanların elmalı pastası var mutlaka bilirsiniz.Sanırım elmalar üzümle pişirilip arasına konuluyordu.Bir ALMAN komşumuz vardı yapardı dilimlerin üzerinede mutlaka kremşanti koyardı.Hep ne değişik kültürlü insanlar diye düşünürdüm tadınca da ohhhh çekerdim.
Sizden o elmalı psatanın tarifini yayınlamanızı istesem çok mu şey istemiş olurum acaba.

Uzun uzun yazdığım için kusura bakmayın.Birden bende anlamadım.Çok çok teşekkürler demeti size.

Hafta sonunuz çok güzel geçsin,belki pasta görünür burda ne dersiniz.?

Songül Y.KARA

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Songül,
Ne demek ne güzel ifade etmişsin söylemek istediklerini,yüreğine sağlık.İlk fırsatta bende denemeyi düşünüyordum yeni mahsül elmalarla.))
Arada kontrol ederseniz rastlamış olursunuz.Beli bir adresiniz olsaydı direkt tarifini verirdim.((

Çok selam,çok mersi ziyaretin ve yorumun için.

Adsız dedi ki...

erikli pasta tarifi veren arkadas ellerine saglik,bende bir yerde yemisdim bu pastayi ama tarifini almamisdim özelikle internette bakdim lezzeti cok guzel bir pasta idi burda tarifini aldim ve hemen yapacagim insallah ordaki yedigim lezzeti yakalarim tekrar ellerinize saglik tsklerrrrr.

Nixie dedi ki...

Merhabalar Gül hanım.Ben bu tarife benzer başka bir tarifi yeni denedim.Erikli tart diye geçiyordu o.Malzemeleri yarım ölçüydü.Tart hiç denememiştim açıkçası.Arkadaşlara tattırdım.Ama beğenen çıkmadı.Sadece eşim sevdi.Açıkcası benimde özlemle arayacağım bir tad değildi.Benim anlamadığım şey"ilk defa bir tarifde yağ tadı aldım."Bu benden kaynaklı bir hatamı yoksa tart hamurlarında uymadığım bir püf noktasımı var anlayamadım.Benimde en sevmediğim şey yağ tadını hissetmek...Eriklerin olgununumu almak lazım tarif için.Şekeride az geldi bize.Ve erikle beraber kesinlikle ya şanti,ya dondurma,ya kaymak..Tek başına yavan oluyor.Bu arada eski tariflerinize şöyle bir bakmak isteyince resmen işkence çektim.Kolay kolay canım birşey çekmez aslında ama okadar güzel resmetmişsiniz ki.Bütün bu güzellikler için teşekkür ederim.Sayenizde anneme değişik şeyler tattırdım bu dünyada.Her bahçesinden getirdiği meyva yada sebzeyle değişik tarifler denedim sayenizde.Mürdüm eriğinide o yüzden kullanmıştım:))

Damak Tadı dedi ki...

Merhaba Nixie,
Tart hamurlarında tereyağ kokusu oldukça yoğun hisseddiliyor ne yazıkki..Sebebi ise;un,tuz,su ve yağdan ibaret olduğundan..

Fakat sen bunun içersine,1 yumurta,vanilya,şeker eklersen farklı bir kıvamda yine tart hamuru adı altında bir hamur elde edebilirsin.

Eğer bir daha denemek isterseniz,eriklerin üzerine biraz fazla şeker veya bal gezdirmeniz yeterli olacaktır..

Çok teşekkür ederim ayrıca,sağolunuz..


Sevgiler..

Adsız dedi ki...

beni geçmişime götürdüğünüz için öncelikle teşekkürlerfrankfurtta yaşadığım dönemlerde kendi bahçemde yetiştirdiğim mürdüm eriklerinden yapardım her hafta mevsiminde ben üzerine tereyağ ve pudra şekeri vanilin karışımı bir hamuru üzerine rendeleyerek daha çok seviyorum hatta varsa birazda ceviz veya badem parçalarıyle muhteşem oluyor .tabi üzerinde olmazsa olması kremasıyle birlikte orada hazırları tüplerdede satılıyordu beyazı ,kakaolusu ve çileklisi bu gün yine yapıcam sevgiyle kalınız...