Cumartesi, Mayıs 06, 2006

DAMAK TADINA HOŞGELDİNİZ











____________________________________________________













ETİMEKLİ SALATA

MALZEMELER

2 adet etimek

3 adet kabak

5-6 adet patates

9-10 adet kornişon turşu

3 yemek kaşığı mayonez

5-6 diş sarımsak

3 su bardağı süzme yogurt

Yarım demet nane

Yarım demet dereotu

Tuz,karabiber,kırmızı biber


YAPILIŞI:

Patates ve kabakların kabukları soyulup küp küp doğranır.Sıvıyağ da önce patatesler ardından kabaklar kızartılır. Süzme yoğurduna kabaklar patateslerin dışındaki malzemeleri ekleyip harmanlayınız. Ardından da patates ve kabakları doğranmış kornişon turşuları ekleyip karıştırınız.Etimekleri küçük parçalar halinde kırıp salatanın kenarlarına yerleştiriniz. AFİYET OLSUN...












_________________________________________

ELMALI TOPLAR


MALZEMELER

3 adet elma

1 Su bardağı çekilmiş fındık

1 Paket kakaolu bisküvi


YAPILIŞI

Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Bisküvileri un haline getirip, öğütülmüş fındıkları da ekleyip yoğurun. Sonra küçük küçük toplar yapıp çukur şeffaf bir kaseye gelişigüzel yerleştirin. Aralarına da isteğe göre, dondurulmuş ve çekirdekleri çıkartılmış vişne de ekleyebilirsiniz. Üzerine serilecek çikolata sosu için de, 2 yemek kaşığı tereyağ, 3 yemek kaşığı kakao, 1 paket benmari usulü çikolata eritip mixer ile çarptıktan sonra topların üzerine dökünüz. Süslemek için zevkinize göre davranınız. Bence en güzel krem şantiy oluyor. AFİYET OLSUN...



_____________________________________________________










PEYNİRLİ EKMEK


MALZEMELER

1 Paket yaş maya

1 Su bardağı sıcak su

2 Su bardağı soğuk su

1 Su bardağı süt

4 Adet küp şeker

1 Tatlı kaşığı tuz

Alabildiği kadar un.


YAPILIŞI

Önce maya sıcak su ile eritilip arkasından diğer malzemeler eklenip hamur yapılır ve bir tarafta mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamur iki parçaya ayrılır. Tezgah unlanır ve birinci parça merdane ile açılır. İçine eritilmiş tereyağı sürülüp bohça şeklinde katlanarak tekrar açılır ve yuvarlak yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzerine bol miktarda erimiş peynir döşenir ve hafif yağ gezdirilir. Sonra ikinci parça da aynı işlemi görüp üzerine kapatılır. Tekrar üzerine fırça ile tereyağı sürülür. Yarım saat kadar bekletilerek fırına verilir.

Lütfen tepsiye yerleştirirken kenarlarına dikkat ediniz ki eriyen peynirler kenarlara yapışıp sizi zorlamasın. Şimdiden ellerinize sağlık.

_____________________________________________________


ŞEHRİYE SALATASI


MALZEMELER

Yarım paket arpa şehriyesi

6-7 adet kornişon turşu

150 gram tost kaşarı

3-4 adet kırmızı biber

4-5 adet taze soğan ve dereotu

1 küçük kutu mısır


YAPILIŞI

Şehriye haşlanıp süzdürülür, tost kaşarı küp küp doğranır. Diğer malzemeler de doğranarak hazırlanır. Geniş bir kabın içine, önce zeytinyağı, limon, çok az soya sosu, tuz, karabiber ve kimyon eklenip karıştırılır. Daha sonra doğranmış malzeme ve şehriye eklenerek harmanlanır. Servis tabağına alınır, üzeri dereotu ile süslenerek servis yapılır. AFİYET OLSUN...

NOT:Kendi isteğinize göre ekleme ve çıkarmalar yapabilirsiniz.











_________________________________________


ELMA TATLISI


MALZEMELER

8 Adet orta boy elma

11 kaşık şeker

4,5 su bardağı su

Yarım çay kaşığı gıda boyası

1 paket vanilyalı puding

3 su bardağı süt

Sakız ve iri çekilmiş ceviz.


YAPILIŞI

Elmaların kabuklarını soyup kabak oyaağı ile çekirdeklerini çıkartılır. 11 kaşık şeker ile 4,5 su bardağı su kaynatılır. İçine temizlenmiş elmalar eklenerek yumuşayınaya kadar pişirilir. Yumuşayan elmalar oval bir bocama konur. Diğer taraftan puding 3 su bardağı süt ile pişirilirken içine sakız eklenir. Puding piştikten hemen sonra elmaların üzerine dökülüp soğutulur. Üzerine de iri çekilmiş ceviz serpilir.

Elma sevenler mutlaka deneyiniz, hafif ve harika bir tatlı. AFİYET OLSUN...



_____________________________________________________













MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

MALZEMELER

1 su bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı pilavlık bulgur.

YAPILIŞI

1 su bardağı ile mercimeği haşlayınız ve süzmeden suyuna bulguru ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 5 dk. pişiriniz. Diğer tarafta tavada yağı ve uzun kesilmiş soğanı, (salça isteğe kalmış) hafifçe kavurunuz. Kavururken yarım çay kaşığı da karabiber ekleyiniz. Daha sonra pilava döküp, kaşıkla harmanlayıp demlenmesi için bekleyiniz. AFİYET OLSUN...

Tavsiyem. pilavı yerken cacıkla birlikte deneyiniz. Ya da bir baş tatlı soğan farklı bir lezzet katabilir. "Teşekkürler Birsencim. Tarifini aynen buraya aktardım."





________________________________________________













KOKOSLU KEK


MALZEMELER

3 Adet yumurta

1,5 su bardağı şeker

1 paket vanilya şekeri

1 Paket kabartma tozu

1,5 su bardağı un

4 kaşık tepeleme kakao

125 gram sıvı margarin

100 gram badem ezmesi

2 Çay bardağı hindistan cevizi

YAPILIŞI

Badem ezmesi ve hindistan cevizi hariç, dğerler malzemelrle sırasına göre çırpma işlemini yapınız. Hamuru yağlanmış uzun kek kalıbına dökünüz. Arkasından hindistan cevizini ve badem ezmesini karıştırıp kekin üzerine uzunlamasına yayınız ve kaşığın ucu ile hafifçe bastırınız. 175 C de pişiriniz. AFİYET OLSUN..
















_________________________________________


ZEYTİNYAĞLI MİDYE

MALZEMELER

30 adet midye

1 adet kuru soğan

Tuz ve karabiber

Yarım tatlı kaşığı un

Yarım küp şeker

Zeytinyağı, yarım limon ve dereotu.

YAPILIŞI

Yağla ince kıyılmış soğanı pembeleşinceye kadar kavurunuz.Sonra limonu, unu, tuzu ve biberi ekleyiniz. Ardından da midyeleri ekleyerek pişiriniz. (Midyeleri önceden 5 dk. kadar haşlayınız)

Servis tabağına alıp üzerini dereotu ile süsleyiniz. AFİYET OLSUN..

_____________________________________________________







PALAMUT TAVA

MALZEMELER

1 adet dilimlenmiş palamut

2 adet kuru soğan

3 adet domates

10 dal maydanoz

Krabiber ve tuz.

YAPILIŞI

Halka olarak kesilen palamutlar tuzlanıp ve tavada kızartılarak servis tabağına alınır. Diğer taraftan domatesler irice, soğan da yarım ay şeklinde doğranır. En son maydanoz ve karabiber katılıp balığı pişirdiğiniz yağa eklenerek pişirilir. Servis tabağına balıkların yanına konulup servis yapılır. AFİYET OLSUN...

________________________________________________


MISIR UNLU KEK

MALZEMELER

2 adet yumurta

1 su bardağı sıvı yağ

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı mısır unu

1 su bardağı un

1 tatlı kaşığı toz şeker, yarım tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı beyaz peynir

1/2 demet dereotu

12 adet siyah zeytin.

YAPILIŞI

Bütün malzeme çırpılıp yağlanmış kalıba dökülür ve 175 c de pişirilir. AFİYET OLSUN..

________________________________________________









LAZ BÖREĞİ

HAMURU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

1 adet yumurta

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1/2 çay bardağı tuz suyu

1/2 çay bardağı süt

KREMASI

1 kilo süt

1 paket vanilya şekeri

10 yemek kaşığı şeker

3 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı nişasta

4 adet yumurta.

YAPILIŞI

Hamur için verdiğim malzemeleri çatalla çırpıp yarım saat dinlendirin. Alabildiği kadar un ekleyip yumuşak bir hamur yapın ve yarım saat bunu da dinlendirin. Diğer taraftan içi için verdiğim malzemeleri (yumurta haricinde) muhallebi kıvamında pişirip soğutun. Soğuduktan sonra 4 yumurta ile çırpın. Dinlenen hamuru 18 yumak yapıp unladığınız bir tepsiye dizerek nemli bir peçete ile üzerini örtün. Sonra da nişasta ile açıp tepsiye yayınız. Dokuz hamuru da üstüste tepsiye yaydıktan sonra, arasına pişirip yumurta ile çırptığınız muhallebiyi yayınız. Diğer 9 adet yumağı da aynı şekilde açıp tepsiye yayınız. En sonda küçük dilimler halinde kesip üzerine erimiş tereyağı gezdiriniz. 175 c de pişiriniz. sğoduktan sonra üzerine pudra şekeri ekiniz. AFİYET OLSUN...





_________________________________________


KABAKLI KEREVİZ SALATASI

MALZEMELER

1 kilo dolmalık kabak

3 adet orta boy kereviz

1 çay bardağı ceviz

2 yemek kaşığı mayonez

1/2 su bardağı yoğurt

1 tatlı kaşığı sirke

1 adet küp şeker

Tuz, karabiber

1/2 demet dereotu

YAPILIŞI

Kabakların kabukları soyulup rendelenir, tavada biraz soldurulur. Kerevizler de temzilenip rendelenir ve soldurulmuş kabakla özleşir, diğer malzemeler de eklenir. En son üzerine pul biber ve kornişon turşusu konarak süslenir. AFİYET OLSUN...








_________________________________________


KOLAY KETE

MALZEMELER

1 su bardağı ılık süt

1 yemek kaşığı şeker

1 paket yaş maya

125 gr. tereyağı

Tuz, un

2 adet yumurta akı (Sarılarını üzeri için ayırınız).

YAPILIŞI

Mayayı ılık süt ve şekerle eritip, tuzunu ve unu, ertilmiş tereyağını da ekleyip hamuru hazırlayın, kabarması için bekleyin. Hamurunuz iyice kabardığında 8 adet beze yapınız ve her bir bezeyi açıp arasına sıvıyağ sürünüz. Açmış olduğunuz her yufkayı aralarını yağlıyarak üst üste ekleyiniz. İşlem bittikten sonra rulo biçiminde sarınız. Belli aralıklarla keserek üzerine elinizle bastırınız ve tepsiye dizerek, üzerine yumurta sarısı sürüp yarım saat de tepside bekletiniz. Sonra fırına verip pişiriniz. AFİYET OLSUN...





_______________________________________________________

KAESE KUCHEN

Malzemeler:

120 gr. nişasta

200 gr. un

1 çay kaşığı kabartma tozu

125 gr. pudra şekeri

125 gr. oda sıcaklığında margarin

1 yumurta ve 1 yumurta sarısı

1/5 çay kaşığı tuz.


Üzeri İçin Gerekli Malzemeler:

60 gr. şeker

80 gr. un

1 yemek kaşığı vanilya şekeri

500 gr. quark (labne veya süzme yoğurt)

1 paket krem şanti.


YAPILIŞI:

Önce hamuru yoğurunuz, sonra kelepçeli kek kalıbını yağlayınız. İlk önce tabanı döşeyiniz; sonra da kalıbın kenarlarını hamurla çeviriniz. (Orta kalınlıkta çubuklar yapıp kalıbın kenarlarına yapıştırınız ve elinizle de yayınız. Daha sonra çatalı hamura batırınız. Sıra üzerini yapmaya geldi...


Yarım su bardağı süt ile krem şantiyi çırpıp bir kenarda bekletiniz. Sonra da süzme yoğurt hariç tüm malzemeyi karıştırınız. Arkasından yoğurdu ve kerm şantiyi ekleyiniz ve hafifçe çırpıp hamurun üzerine dökünüz. 175 c de pişiriniz. AFİYET OLSUN...

_____________________________________________________


Arkadaşlar, bu resimleri sevgili dostum Ebru çekmişti geçen sene. Geçtiğimiz yıl sonbaharda ben de Edremit Körfezi'nin o büyülü tabiatını yaşamış ve görmüştüm. Her taraf zeytin ağaçları ile çevriliydi. Şimdi biraz gecikerek de olsa, sizinle bu resmi paylaşıyorum. Zeytin ve zeytinyağı Ege Mutfağı'nın vazgeçilmez malzemeleridir ve tabii yörenin meşhur otlarıyla beraber. Tarih boyunca her yemeğe katılmış ve her damaktalezzetini bırakmiştır. Sağlığımız için de zeytine ve onun o sapsarı yağına gereken önemi vermeliyiz, değil mi?




_______________________________________________________

Kaz Dağları'na ve Edremit Körfezi'ne uğrayıp da Kozak yaylalarına çıkmamak olur mu? Burada bilirsiniz o harika Kozak Üzümü (2 ay kadar tazeliğini yitirmeden bekleyen bir tabiat harikası) ve bir ağaç denizi gibi etrafı kaplayan Fıstık Çamı ormanlarını nasıl unuturuz. Buradaki Türkmen Köyleri fıstık çamı toplayarak kazanç sağlamakta ve bu çok zahmetli işe her sene bıkmadan devam etmektdirler. Kaç-göç olmayan ve çok medeni bu köyleri mutlaka ziyaret ediniz. Göreceksiniz ki, kızlarını üniversitede okutuyorlar, internet ile dünyayı izliyorlar ve misafiri baştacı ediyorlar. Bu köyler insana moral ve gurur veriyorlar.


______________________________________________________

Arkadaşlar Zeytinin en lezzetli yetiştiği yerlerden birisi de Mudanya-Tirilye arasıdır. Buranın zeytini ince kabuklu, küçük, çok kolay ayrılan çekirdekli ve çok lezzetlidir. Ayrıca bu yöre tabiat güzellikleri bakımından da emsalsizdir. Her dönülen virajdan sonra olağanüstü bir manzara ile karşılaşırsınız. Yol boyu incir ağaçları zeytinlerle birlikte size eşlik eder. Yörenin inciri de pek lezizdir. Toplayana karışmazlar, bolca yiyebilirsiniz. İşte size buralardan bir görünüm...




_______________________________________________________






















TAHİNLİ KURABİYE


Malzemeler


1 yumurta sarısı


1 çay bardağı yoğurt


1 çay bardağı sıvıyağ


1 paket margarin


kabartma tozu,vanilya şekeri


1 su bardağı şeker


1 su bardağı tahin


alabildiği kadar un


üzeri için yumurtanın akı ve susam


YAPILIŞI


bütün malzeme özleşene kadar yoğrulup küçük toplar yapılır.(hamur sert olmayacak)önce yumurta akına sonrada susama batırılıp tepsiye dizilir.175 c de pişirilir...


_______________________________________________________


SÜZME YOĞURTLU


SALATA


Malzemeler


Brokoli


1 kutu konserve mısır


kornişon turşu


yeşil,sarı,kırmızı biber


dereotu,tuz


yeterince süzme yoğurdu


YAPILIŞI


Malzemeler ince ince doğranıp süzme yoğurdu ile karıştırılıp servis tabağına alınır.Arkadaşlar


çok hafif ve besleyici lezzetli bir salata oluyor,kesinlikle tavsiye ederim...


___________________________________________________________


HAMSİ KUŞU


Malzemeler


1 bag pazı


1 demet taze soğan ve 2 adet


kuru soğan


yarım demet taze nane,yarım demet


maydanoz


3 yumurta,tuz,karabiber


yeterli mısırunu,yarım çay bardağı sıvıyağ


YAPILIŞI


Bütün yeşillikleri yıkayıp çok incecik doğrayınız ve diğer malzemeleri ekleyip iyice yoğurunuz.


Daha sonrada köfte gibi hazırlayıp tavaya diziniz.Önce bir tarafını kızartıp bir tabak yardımı ile çeviriniz,sonrada diğer tarafını kızartıp ayrıyeten 2 yumurtayı cırpıp kusların üzerine gezdirip


yumurtaların pişmesini bekleyiniz.Piştikten sonrada haşlanmış patates ve salatalıkla yiyiniz...


___________________________________________________________


İÇLİ


BURMALI


İÇİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER


2 bağ haslanmış pazı


2 kase pirinç,1 kase kuru üzüm


tuz,karabiber


HAMURU


Hamurun tarifi laz böreğinin aynısıdır.


YAPILIŞI


Hamuru hazırlayıp 20 yumak yapınız bir tarafta yarım saat dinlendiriniz.İçini de pilav pişirir gibi pişirip (üzümle)sonrada haşlanmış pazıları ekleyiniz.iÇ BU ŞEKİLDE HAZIRLANMALI


Her bir yumak nişasta ile çok ince olarak açılır,hafifçe bir tarafı üzerine katlanıp iç koyulup rulo


gibi sarılıp iki ucundan tutulup büzdürülür, ve tepsiye yerleştirilir.İşlem bittikten sonra üzerine


erimiş tereyağı gezdirilir fırına verilir.Arkadaşlar soğuk da yenir sıcak da.Bu tariflerin hepsi karadeniz (özellikle Trabzon) bölgesine aittir...ellerinize sağlık.


__________________________________________________________


İRMİK HELVASI


Malzemeler


2 su bardağı irmik


300 gr tereyağı


2 paket fıstık


Şerbeti:1,5 su bardağı şeker


1 su bardağı su


1 su bardağı süt


(helvayı kavurmaya başlamadan önce şerbeti hazırlayıp iyice soğutunuz)


YAPILIŞI


İrmiği yağı ve fıstığı birlikte iyice kavurunuz.Kavrulduğundan emin olduktan sonra soğuk şerbeti döküp çekene kadar bekleyiniz.Tencerinin üzerine temiz bir örtü örtüp kapağını kapatıp


biraz demlenmesini sağlayınız.Evet helvanız ağzınıza layık bir şekilde olmuştur..AFİYET OLSUN.


__________________________________________________________



BADEMLİ UN


KURABİYESİ


Malzemeler


1,5 çay bardağı tuzsuz badem


1 çay bardağı pudra şekeri


1 paket tereyağı


YAPILIŞI


Bütün malzemeyi karıştırıp iyice yoğurunuz ve ay şekli yapıp tepsiye dizip fırına veriniz.Piştikten sonrada pudra şekeri serpip servis yapınız.


___________________________________________________________





SU BÖREĞİ


(ANNE'MİN)


Malzemeler


2 yumurta


yarım bardak su


un


YAPILIŞI


Yumurtaları su ile iyice cırpıp alabildiği kadar un ekleyip yoğurunuz.


12 bezeye ayırınız yoğurduğunuz hamuru.Sonra 12 bezeyi açıp gazete kağıdına seriniz,diğer taraftan tencere de su kaynatıp her yufkayı haşlayıp soğuk sudan geçirip iyice sıkıp yağlanmış tepsiye döşeyiniz.6 hamuru aynı şekilde yapıp arasına doğranmış maydanozlu peyniri serpiştirip


kalan 6 hamuru da aynı şekilde işlemden geçirip tepsiye döşeyiniz.En sonda da üzerine erimiş tereyağı gezdirip fırına veriniz.AFİYET OLSUN...


_______________________________________________________



FINDIKLI TAHİNLİ


KURABİYE


Malzemeler


1,5 çay bardağı sıvıyağ


1 su bardağı şeker


1 su bardağı tahin


1 yumurta sarısı,


akı üzerine


iri çekilmiş fındık


kabartma tozu,vanilya şekeri


alabildiği kadar un


YAPILIŞI


Yumurta akı ve iri çekilmiş fındık haricinde diğer malzemeleri bir kapta yoğurup yeterli unu ekleyiniz.Dikkat ediniz hamur biraz zor toparlanıyor.Sonrada küçük toplar yapıp önce yumurta akına sonrada fındığa bulayıp pişiriniz.Harika bir kurabiye çeşidi.Arkadaşlarım çok nefis buldular.Afiyet olsun...


______________________________________________________