Pazartesi, Eylül 04, 2006
ELMALI PASTA / APFELKUCHEN
Bu aralar Alman pastalarından açıldı,hadi hayırlısı diyorum.Nedeni bazı arkadaşlarım özlemiş olduklarını beyan ettikten sonra sırası ile gündeme gelmeye ve hatta hatta oturmaya bile başladılar.İşin garip tarafı yaptığım pastaların tadına bile bakmamak,nedeni sanırım fazla mutfakta kalıp kokulardan doymuş olmam veya yaparken çaktırmadan yediğim hamurların vermiş olduğu bir doygunluk olsa gerek.Bence çok zevkli oluyor yaparken hamurdan çaktırmadan yemek.Bu alışkanlık da yine Almanya'da ki ev sahibimizden kalma bir alışkanlık.
Hele mikserle çırpılmış olanların ki yokmu,üffff harika olamaz böyle bir tat.Kalıba döktükten
sonra kenarlarında kalanları yokmu hıhh işte onlar.yerken ne keyifler alınır değilmi??Tıpkı
çocukken annelerimizin yapmış olduğu pudinglerin piştiği tencereleri kapıp kapıp kaşık veya parmaklarımızla sıyırıp sıyırıp büyük bir keyifle yemek gibi.))
Malzemeler
125 gr şeker
175 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yumurta
50 gr badem
250 gr un
1 yumurta sarısı
vanilya şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu
İçi için gerekli olan malzeme
1 kg elma
1 çay bardağı kuru üzüm
1,5 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı şeker
Yapılışı
Elmaları yıkayıp soyun ve dilimleyip tencereye koyun.Kuru üzümleri yıkayıp ekleyin,arkasından tarçını ve şekeri de ekledikten pişirip süzdürün.
Yukarıda vermiş olduğum malzemeleri badem hariç hepsini yoğurup hamur yapıp 1,5 saat buzdolabında bekletin.
1-Dinlenmiş 2 ye ayırıp bir parçasını yağladığınız kelepçeli kalıba tabanını yayın.
2-Kenarlarına da şeritler yapıp yapıştırıp bastırdığınızda şekildeki görüntüyü elde
etmiş olacaksınız.
3-Çatalı tabana sermiş olduğunuz hamurun değişik yerlerine batırıp fırında 10 dk pişirin.
4-Bir dilim bayat ekmek içini fırından çıkardığınız kalıba ufalayın.
5-Bademleri un haline getirip ekmeklerin üzerine ilave edin.
6-Haşlanmış elmaları bademlerin üzerine yayın.
7-Kalan hamuru merdane ile açıp elmaların üzerine yapıştırın.
8-Yumurta sarısına minicik tuz ekip çatalla çırpıp,hamurun üzerine fırça yardımı ile sürün.
9-Çatalın tersi ile pastanın üzerine çizikler atın.Resimde nasıl yapıldığını göreceksiniz.
10-175 c de pişirin,soğuduktan sonra da pudra şekerini su ile karıştırıp pastanın üzerine fırça
yardımı ile sürün.Kestiğiniz dilimleri servis yaparken arzu ederseniz krem şanti ile tadına
bakabilirsiniz.
HEPİNİZİN ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞLAR..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
19 yorum:
Almanya'da kaldığınız pastalarınızdan belli oluyor.Tıpkı kitaplarda ki cuk oturtmuşsunuz.
Ne diyebilirim ki,resmen sanat eseri gibi olmuş.Hele fındıklı pastanız resmen baeckerei daki gibi olmuş,hatta daha da lecker und sehr gut.
Devamlı seyrediyoruz,çok güzel oluyor.Şakacı olmanızda hoşumuza gidiyor.Sizin istekler olursa burdan gönderebiliriz.
Boxa bakarsanız yazı bıraktık oraya,sizde bize yazın lütfen bekliyoz.Burdan selamlarımızı gönderdik,ailemizle.
Banu
günaydınlarrr efemmmm,
akşam bakıp bakıpta sizi kimsenin yiyeceği yok ne yapayım sizi ben şimdi dediğim elmaları akibetleri belli oldu aklımımı okuyorsunnnn güllll
bu arada minicik yuvarlakları ben barbunya sandım uyku sersemi hadi bakalım üzüm değilmi onlar bidenem
çokkk öpüyorummmm
merhaba,
Yani bir haftasonu denenecekler listesine eklendiler şimdiden. Yemin ederim burnuma geldi elma ile tarçının muhteşem kokusu.. Ellerine sağlık canım..
Evren
Sevgili Banu,
Çok teşekkürler güzel yorumun için.
Benii onure ettiğin içinde çok mersi.Şimdi baktım mail box'a tekrar tekrar teşekkürler.Çok ince ve naziksin,inan çok duygulandım.Senden sadece çok iyi olmanı istiyorum.Arada güzel tariflerin olursa bana gönderirsen memnun olurum.
Türkçeye çevirmene gerek yok,Almancasını da yazsan çok sevinirim.Ben çevirisini yaparım canım.
Tekrar tekrar sana ve ailene teşekkürler,sevgiler.
Sevgili Candancım,
İnan harikasın sennnn.Ben sizde ki elmaları görüp seninde kara kara düşündüğünü öyle görünce hemencecik bu pastayı yapıverdim.Aferim bana dimi 10 puanı hak ettim mi şimdi.)) İlahi Candancım,inan çok güldüm üzümleri fasulye ye benzetmene.))))
Çok çokkkkk öpücük..
Kendine iyi bak,sevgiyle kal her zaman canım..
Sevgili Evren,
Pastam inan çok güzel olur,hele de pişerken bıraktığı o aromalı tat yokmu acaip güzel.))) Bende amma kendimi met etmişim yani.)ne diyim ki bilemedim kendime.)))
Sevgi ve selamlarımı gönderiyorum.
Sevgili arkadaşım, harikasın. Ne güzel pastalar bunlar. Kendini ne kadar övsen az. Hem tüm aşamalarınıda anlatman ve göstermen süper.Sayende pastacı olmamak imkansız. Ben de deneyeceklerim arasına alıyorum. Teşekkürler ve sevgiler.
off nefis görünüyo..apfelkuchen istiyodum ne zamandir..söyle dise dokunur bi tarifte bulamamistim..bunu cok begendim...en kisa zamanda yapicam..ellerine saglik Gül :)
Sevgili Nazlıcım,
Sizlerin daha iyi yapabilmeniz için elimden geldiğince anlatmaya çalışıyorum canım.Beğenmene inan çok sevindim.Ara da bende kendimi şımartıyorum artık,kusuruma bakmayın lütfen..Teşekkürler güzel yorumun için..
Sevgiyle kal
Sevgili Optio,
Bu pastayı denemeni çok isterim.Eğer krem şanti seviyorsan onunla ve yanında da kahve harika olur canım.Şimdiden ellerine sağlık..
Sevgilerimi gönderiyorum.
Güllü kızım,
ne detaylı ablatmışsın elmalı pastayı.fındıklın ise harika olmuş,denedik pazar günü kızlar çok severek yediler.neden daha önce bize bunların tariflerini vermedin.sende ki alman kitabından mı hepsi.gözün gibi bakardın onlara bilmezmiyim.demek burada da pastaların görücüye çıkacak deselerdi gülerdim.teknoloji sen nelere kadırsin..çok öperim tatlı,herkesin de selamı var.akşam çok eğlenmişsiniz haberler hemen geldi trabzona.haydi eyvallah bana.
Gül bayıldım pastana.Benim her zaman yaptığım elmelı pastam biraz farklı.Ben de dilim dilim doğrayıp koymak istiyorum elmaları senin gibi.Bunu da mutlaka yapacağım.Ama fındıklıya bakmadan edemiyorum.
Ellerine sağlık,canım benim.Allah nazarlardan korusun seni:)
Üffffff nefis görünüyor ama zannımca biraz zahmetli eniyisi sen yap biz yiyelim canım ellerine sağlık.sevgiler...
Sevgili Beyhancım,
Anlatmamdan belki uğraştırıcı olduğunu sanarsın ama değil inan.Ben akşamdan elmaları haşlayıp ertesi güne yaparım.Nede olsa haşlanan elmalar sulu kalabilir.Zaten tabanına serpişitirilen ekmek kırıntıları suyunu çekme işi için.Püfler bunlar canım.))
Sen yaparsın canım hemde çok güzel olur kesinlikle.Schenecke leri yapınca kesin resimlerini yayınla canımcım..Şimdiden ellerine sağlık canım.
Sevgilerimi gönderiyorum sana..
Sevgili Armeda,
Çok teşekkürler,burdan zahmetli görülebilir sizlere haklısın.Bu pastayı 15 dk da fırına vermiş oluyorum ben.Sanırım pratikleştim.)))
Sen ne zaman istersen ben yapar gönderirim sana canım.)
Sevgilerimle,
Sevgili Bahar,
Teşekkürler canım güzel yorumun için.Bunların hepsini Pazar günü yapıyorum.Diğer günler ne yazıkki çalısıyorum canım.
Sevgilerimle,
İyi geceler,
Pastanız tablo gibi olmuş resmen,sanki bir sanat eseri.Benim gibi anlamayanlarda vardır pasta börek işinden.Siz bunlardan yapıp satmayı düşünürmüsünüz.?email adresinize tlf numaramı bıraksam benimle konu ile ilgili irtibata geçerseniz memnun olurum.Benim gibi çok isteyenlerde olacaktır iş yerinden.Bilgi verirseniz memnun olurum.Fındıklı pastada olağanüstü bir görüntüye sahipti,kimbilir tadı nefistir.
İyi geceler,ellerinize sağlık.
SİMAY
Sevgili Simay,
Güzel yorumunuz için teşekkürler..
Sizde mutlaka çok güzel şeyler yapıyorsunuzdur.Lütfen öyle düşünmeyin.Ben isteyenlere pasta çörek gibi şeyler yapmıyorum ne yazıkki.Eğer ki dilediğiniz şeyler olursa yapan bir teyzemiz var.Konu ile ilgili bana mail atarsanız size daha detyalı bilgi verme imkanına sahip olurum.
Sevgilerimle,
selamlar pastacılık malzemeleri üzerine gıda firmam ürünlerle ilgili destek almak isterseniz
e-mail:serhat_düzenli@hotmail.com
tel:0532 465 85 83 iyi calışmalar
Yorum Gönder