Pazar, Ekim 17, 2010

Schneckenkuchen mit Pflaumen und Zimt / Erikli-Tarçınlı-Salyangoz Pasta

İyi akşamlar sevgili arkadaşlar,

Sizlerle çok ama çok nefis olan erikli salyangoz pastamı paylaşmak istedim..

Denediğiniz da asla pişman olmayacağınız,yumuşacık,fazla şekerli olmayan bir Alman klasiğidir bu pasta..

Arasına,erik eklemeyip haşhaş'ı pişirip de koyabilirsiniz..O zaman da mutlaka marzipan eklemeniz gerekmektedir.

Pastasının tadı,tıpkı pastanelerde satılan Alman pastası tadındadır..Hatta onlardan bile çok nefistir..Asla o pasta ile bunu bir tutamam..))

Benden bu kadar arkadaşlar..Pişirmesi benden,denemesi sizlerden artık..

Sağlıklı harika bir hafta diliyorum sizlere..

Tarçınlı Erikli Mayalı Pasta
Malzemeler
400 gr un
300 ml süt
120 gr yumuşak tereyağ
35 gr yaş maya
minicik tuz
200 gr şeker
3 yumurta

Arası için
1/2 kg erik
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay bardağı krema
100 gr marzipan (tarifte yoktu ben bademle,marzipanı ilave ettim..sizler eklemesnizde olur arkadaşlar.)
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker
1/2 su bardağı badem kırığı (ben kalem badem kullandım)

Tarçınlı Erikli Mayalı Pasta
Hazırlanışı
Büyük bir kabın içersine 1 su bardağı un koyup ortasını havuz yapın.

Ortasına mayayı,2 yemek kaşığı şekeri,ılık sütü döküp karıştırmadan mayalandırın

Maya gelince içersine yumurtları,tuzu ekleyip el çırpıcısiyle karıştırın.

Arkasından şekeri ve tereyağı ekleyip karıştırın.

Son olarak unu ilave edip karıştırın..Hamur çok cıvık olmuşsa un ilavesi yapın.

Üzerine temiz bir örtü örtüp mayası gelinceye kadar bekletin.

Tarçınlı Erikli Mayalı Pasta
İçi için
Eriklerin çekirdekleri çıkrtılıp ince ince doğranır.

İçersine krema,şeker marzipan eklenip 10 dk kadar pişirilir.

Ilınınca içersine nişasta eklenir..(çok sulandığından suyunu alması için)

Son olarak bademler eklenip bekletilir.

Pasta kalıbı iyice yağlanır.

İçersine 1 çay bardağı şeker dökülüp her tarafına yayılması sağlanır.
(pasta ters çevrildiğinde kuru kalmaması için)

Tarçınlı Erikli Mayalı Pasta
Mayası gelen hamur 4 eşit parçaya ayrılır.

Masa unlanıp,hamurun üzerine biraz un serpilip merdane ile açılır.(çok açılmayacak,dikkat ediniz.)

İçersine erikli karışımdan konlup,uçları kapatılır.(rulo gibi)

Eşit aralıklarla 3 parmak genişliğinde kesilip kalıbın tabanına yerleştirilir.

Diğer hamurlara da aynı işlem yapılıp,hamurların üzerine yine aynı şekilde konulur..

Dikkat:2 Sıra hamur üst üste girecektir.Kesinlikle 3 sıra olmayacaktır.
(3 hamurdan 2 sıra çıktı.diğerini rulo yapıp pişirdim.)

Kalıbın üzerine bir bez örtülüp 15-20 dk bekletilir.

Sonra ısınmış fırına verilip 45 dk kadar pişirilir.

Fırından çıkartıldıktan sonra biraz bekletilip,telin üzerine alınıp havalandırılır.

Afiyetler olsun!

30 yorum:

  1. görüntü muhteşem tarifi sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Yau ama ama ama:)
    Süper görünüyor,mayalı mı bu ablacığım? Akşamı iple çekiyorum..

    YanıtlaSil
  3. çok lezzetli duruyor erikli tatlarda bir başka olur zaten aromasını ve kokusunu da verince...
    sevgiler
    seval

    YanıtlaSil
  4. çok severim erikli tatları,
    hatta bugün Alman misafirlerim vardı ve onlar için pflaumetorte yaptım..
    mayhoş tatlılar daha çok hoşuma gidiyor..
    biran önce tarifi bekliyorum bu tarif arşivimde mutlaka olmalı....
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Meleğim bu ne güzel bir pasta böyle
    ellerine sağlık.Kalıbı gözüm bir yer
    den ısırıyor.Ne mutlu bana yolladığın
    harika kalıptan sendede var.Kocaman
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Şimdi blogdan cevabınızı okudum.Çok teşekkürler... Sabahki sizden bulduğum ve heyecanla yaptığım kekimi anlatayım istedim...Ben biraz tarifleri, malzemeler o an yoksa uydurur ve karıştırırım, umarım yanlış birşey yapmamışımdır.Tarifte kefir vardı, evde yoktu, ayran koydum, pirinç unu yoktu, az buğday nişastası koydum..., herşey bitti, fırına kalıbımı koydum...Bir süre sonra o nefis kek kokusu evimizi sarmaya başladı...Kabardı da kabardı..Neyse en nihayet, çıkarıp, soğutup yediğimizde harikaydı...Annem, uzun zamandır böyle güzel kek yememiştim dedi..Evdeki herkese sizi anlattım, öğleden sonra arkadaşalarla buluştuk, yine konu sizin blogdu...Tekrar bu güzel Pazar günü için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Vay...Vay...Vay... Gene harika bir şey yaratmışsın. Gelecekte açmayı düşündüğün Pasta ve Çörek Fırını'na hazırlıklar ilerledi demek ki. Eh, en devamlı müşterilerinden birisi ben olacağım anlaşılan. Millet kuyruklarda bekleyecek emin ol. Hele bir tatsınlar ve lezzetlere alışsınlar, göz açamıyacak ve mal yetiştiremiyeceksin. Biz de bunları internette görüp yutkunmaktan kurtulacağız ve paraları sayıp satın alarak evlerimize götüreceğiz. Ve afiyetle yiyeceğiz tabii ki. Ellerine sağlık Gül...
    Kont

    YanıtlaSil
  8. Bayıldım tarifi bir kaç kez okudum nefis ellerine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Harikaa gorunuyor , ilk firsata denem istiyorumm, ellerine saglik canim.
    Sevgiler,
    Sefa

    YanıtlaSil
  10. selam harika bir pasta olmus, bende erikli tatlari cok severim ellerine saglik.cok begendim denemek istiyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. nefis.. ellerine sağlık gül abla.. şu keklerine hayranım..

    YanıtlaSil
  12. Harika birşey olmuş çok beğendim ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık,çok güzel olmuş. Erik yerine başka meyveler kullanabilirmiyim?

    YanıtlaSil
  14. Erik yerine elma-kuru üzüm kullanabilirsiniz..Elmaları rendeleyip,şeker-tarçın ekleyip tavada çevirip yapabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  15. Bayılıyorum tüm tarfilerinize bu da şahane olmuş ellerinize sağlık...


    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Vallahi canım istedi ellerine sağlık canım beniim.

    YanıtlaSil
  17. canım gül ablam nasıl leziz görünüyor anlatamam.ellerine sağlık..sevgiler canım benim

    YanıtlaSil
  18. canım benim bende seni özledim bigün gel mutlaka beklerim kimseyi bekleme :) yada gönüllerde gelecekti onları ayarla gelin bak beklerim canım benim

    YanıtlaSil
  19. Ama ama ama ben becerememki ..biri yapsada yessem mesela sen:)ne zaman nerde saat kaçta görüşüyoruz:))

    YanıtlaSil
  20. Ellerinize sağlık erikli lezzetlere bayılırım.
    İyi haftalar dilerim sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  21. Çok lezzetli görünüyor,ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. Canım; merhabalar,zarif ziyaretine öncelikle teşekkür ederim. Toplantıya mutlaka bekleriz. Görüşmek üzere sevgiyle öptüm....

    YanıtlaSil
  23. Bu ne be Gül, bu ne be kardeşim..., öldürecek misin sen bizi?

    YanıtlaSil
  24. Ulaşabileceğim güzel tariflerin büyük kısmı burada. ellerine sağlık yine çok güzel Gül. sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Ellerine saglik Gul'cugum,
    Tek kelime ile istah acici gorunuyor her zaman ki gibi.

    Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  26. Pasta şahane olmuş,öyle bir kabarmış ki,kalıplara sığmamış.. Maşallah görüntüsüne .. Ellerine sağlık....

    Sevgilerimi yolluyorum...

    YanıtlaSil
  27. Gül'cüğüm,
    Müthiş bir lezzet bu. Görüntüsü bile yetiyor hani.
    Eriği ben çok seviyorum ama evdekilerden bazıları için başka seçenek ne olabilir diyecektim ki yorumlarda yazmışsın. Elma, üzüm. Veya çikolataya ne dersin? Hala daha marzipanları bitirememişken çok iyi olur diye düşünüyorum.
    Ellerine sağlık Gül.
    Sizlere afiyetler olsun.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  28. Super görünüyor,görünmekle kalmayıp hemen mutfağa koş dercesine kışkırtıyor.Nasıl birisiniz siz Gül hanım?Hiç bu kadar kek tarifi olan bir bloga rastlamadım.Dün armutlu pastanızı deneyip İzmir'den gelen misafirlerime ikram etmiştim.Çok beğendiler,hatta 2'şer dilim bile yediler.Size çok teşekkür ediyorum.
    Kek üstadı diyorlar da, boşuna demiyorlar size.

    Alternatif sunumlarınızı,kullandığınız malzemeleri hayranlıkla takip ediyorum.İyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
  29. ellerine sağlık canım her zamanki gibi nefis görünüyor.... bir tanesin sen bir tane biliyorsun değil mi?....güzel lezet dolu bir gün diliyorum.çok öptüm canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  30. kısa bir ara için özürdilerim.ağzımın suyu aktığı içn birşey diyemiyorum.

    YanıtlaSil