Hafta sonu dondurucuyu temizlerken elime bir köşede duran Akya balığı çarptı..Uzak denizlerden gelen ve zor bulunan Akya'yı hemen kafama göre kavurmak istedim..Daha öncekileri şiş olarak tüketmiştik,çok nefis olmuştular..Yapacak olan arkadaşlara her 2 şeklinide tavsiye edebilirim...Şimdi aşağıda sizlere Akyayı nasıl pişirdiğimi anlatayım..Balık severlere afiyetler olsun..Güzel bir hafta diliyorum..
AKYA,
Lichia amia,Gabelsmakrele,Liche n‚-b‚ Kuzu, Çıplak, Leka ve İskender Balığı olarak da anılır. Genelde 50 - 100 cm, en çok 180 cm. ve 60 kg. ağırlıkta olabilir. Yumuşakçalar,kabuklular ve küçük balıklarla beslenerek dipte kıyılara yakın küçük sürüler halinde dolaşır. Canavar balıklardandır, çevresindeki balıkları yok edercesine yer. Geçmişte çok avlanılması nedeniyle neslinin tükenme tehlikesi vardır. Korunması gerekir.
Pişirme Biçimi
Izgara (fileto veya şiş), tava, çorba, yahni
Dönem
Yaz ortasından itibaren. Özellikle temmuz-eylül arası
Malzemeler
1 kg şişlik hazırlanmış Akya balığı
1 adet kuru soğan
9-10 adet mantar
kırmızı biber,sarı biber
karabiber,tuz,
kızartmak için beyaz un veya mısır unu
kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı
Balıklar yıkanıp tuzlanıp unlanıp,yağda kızartılır.
Balık yağından tencereye 2 yemek kaşığı yağ konulur.
Soğanlar irice doğranıp yağa atılır.Ardından mantarlar ve biberler eklenir.
Tuz-karabiber-biberiye eklenir.
Balıklar eklenip 1-2 çevrilip marul serili servis tabağına alınır.
Hafif limon eşliğinde servis edilir.
Not:Yanında içki içmek isteyenlere Şarap tavsiye ederim..)
Patates Kavurması
Patetes kavurmasına da 5 adet patatesi haşlayıp soguduktan sonra ince ince dilimleyip bekletin.
Diğer taraftan 2 adet kuru soğanı kesip bol karabiberle sıvıyağda kavurun. Arkasından patatesleri ekleyip karıştırın..İster balık yanında,ister kahvaltılarda
servis edebilirsiniz..Biz bu şeklini genellikle akşam kahvaltılarında tüketiyoruz.Veya,balık yanında haşlanmış patates ikram edebilirsiniz..Mutlaka patates olsun ama..)))
Balık olunca mutlaka arkasından tatlı olur evimizde..Oluncada bu tür tatlılar önde gelir..Eğer hiç tatlı olmazsa, incir reçeli tatlı yerine geçer..)
Kayısı Tatlısı tarifine buradan göz atabilirsiniz..Teşekkürler!
Selam balik harika,yaninda patates,hafif meyve tatlisi. Muhtesem olmus cok begendim. Yanliz akva baligi hakkinda bilgim yok aydinlatirsaniz tatmak isterim ellerinize saglik.sevgiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.Balık dedinmi akan sular duruyor benim için hele bide byle güzel olursa.
YanıtlaSilSevgili Gül,
YanıtlaSilAnlaşılan şimdi de balık lezzetlerine tad katacaksın. Eh, sırada bakalım bundan sonra neler olacak? Zaten Karadenizli olup da balık yapmamak, bilmemek, sevmemek olur mu? Ellerine sağlık, pek güzel olmuş her zamanki gibi...
Kont
Canim,
YanıtlaSilvalla akya baligini bilmem ama sunu bilirim: Balik ve patates kavurmasi kesinlikle birbirine yakisan harika lezzetler, ellerine saglik diyorum canikom.
Sevgilerimle
harika tercihler ustaların ellerinden çıkıp,
YanıtlaSilharika bir geçit sunmuşlar gülcüğüm.
afiyetler olsun sizi özlemle öpüyorum canım benim.
her zmanki gibi hepsi muhteşem kanatsız meleğim ellerine o güzel yüreğine sağlık.
YanıtlaSilGül'cüğüm, akya muhteşem lezzetli bir balık. Bulduğumda hiç kaçırmam. Tarifin pek güzel üstelik. Biz Türkler balığın yanında hep haşlanmış patates tercih ederiz nedense. Oysa İngiliz orijinli fish'n'chips olağanüstü. Bayılırım.
YanıtlaSilmm hepsi nefis gözüküyor ama benim aklım kayısı tatalısında kaldı valla.ellerine sağlık
YanıtlaSilSevgiler
menü şahanee:)) ellerinize sağlık o balığı hiç tatmadım amaa görüntüsü yettii:))
YanıtlaSilbu balığın lezzetini çok severim . ellerine sağlık gülcüğüm sevgiler
YanıtlaSilben hiç yemedim akya balığını ama çok leziz görünüyor. ellerine saglık
YanıtlaSilCanım meleğim nasılsın çokkk özle
YanıtlaSildim seni.Muhteşem lezzetlerle karşı
ladın yine beni.Balık kavurma muhte
şem ellerine sağlık.Gülseren teyze
minde ellerinden öpüyorum.Kendine çokkk iyi bak seni çokkkk seviyorum
canım ablam can damarımdan vurdun beni....
YanıtlaSilnefis olmuş ellerine saglık
afiyet bal olsun
sevgiler
Şimdi ne demeliyim bilemiyorum bu güzel lezzetleri gördükten sonra sadece yutkunabildim...Hepsi nefis ötesi olmuş ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiler...
www.gonuluncelezzetler.com/
gül ablam valla acayip lezzetli olmuş,ellerine kollarına sağlık.
YanıtlaSilözlem dolu kocaman öpüyorum:)
Gülcüm,Balık restorantlarında çok yedim.Çok lezzetli bir balık türü.Sende çok güzel pişirmişsin,bakıp bakıp yutkunmamak elde değil.Evde hç yapmadım,yapamamda.Balık konusunda biraz hazırcıyım galiba.Aman eşim duymasın.Sevgiler.
YanıtlaSilakya balığını çok severim.fethiyede en çok satılan balıklardan biri.özellikle akya şiş çok hoşuma gider.ellerinize sağlık.akya nefis görünüyor
YanıtlaSilakya balığını daha önce yemedim ama bulsam yerim yani :)
YanıtlaSilhemen kocamada okudum özelliklerini..ağzımın suyu aka aka baktım fotolarına Gülüm ahh olsun en yakında şarapla balık konacak bu sofraya :)
Selam akya baligi hakkinda, zaman ayirip bilgi verdiginiz icin cok tesekkürler. Tekrar ellerinize saglik. Sevgiler.
YanıtlaSilgül canımm cok güzel görünüyorrrrrr:)) ellerine saglık canım hem hamarat hem alcakgönüllü sen nasıl güzel birisin böyle.hoşcakal sevgiler canım. www.bademcicegi.com
YanıtlaSilcanım bir karadenizli hemde trabzonlu olarak balığa nasıl hayır diyebilirim ... valla öyle güzel yapmışsın ki asla hayır denilmeyecek türden. ellerine sağlık canım benim... öptüm kocamaan
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilAkya balığını daha önce hiç duymamıştım ama resimlerden anlaşılacağı üzere nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Balık sonrası tatlı eşiminde vazgeçemediği bir alışkanlık.
Dün akşam balık yedikten sonra tatlı bulamayınca tahin ve pekmez ikilisini karıştırıp, tatlı niyetine yedi.
ellerine sağlık Gülcüğüm, tam da kuru incir atıştırırken karşıma çok sevdiğim incir reçeli çıktı, görüntü harika:)
YanıtlaSilbu arada sipariş almaya başlamışsın, hayırlı olsun canım:)
sevgiler...
asıl biz teşekkür ederiz böyle güzellikleri paylaştığın için..muhteşem bir balık olmuş...
YanıtlaSil