Salı, Eylül 08, 2009

Milchreis - Torte / Sütlaç Tart

Ramazan ayında farklı bir tatlı,farklı bir sunum istiyorsanız bu tartı rahatlıkla deneyebilirsiniz..Aşağıda belirttiğim gibi vişnelerle de renklendirmeniz çok zevkli olacaktır..Unutmadan,ben sütlacı biraz yoğun pişirdim..Sizler bildiğiniz usül pişirip,içersine eklenecekleri ekleyip hazırlamanız mümkündür..Bir gece bekletilip veya sabahtan hazırlanıp akşama servis edilirse, çok nefis olacağından şüpheniz olmasın..Şimdiden kolaylıklar diliyorum..Hayırlı iftarlar sizlere..!
Sütlaç Tart
Hamuru için
70 gr tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
minicik tuz
alabildiği kadar un

Hepsi yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilip buzdolabında sırası
gelene kadar bekletilir.
Sütlaç Tart
Sütlacı için
1 lt süt
1 ajda bardağı pirinç
1 adet vanilya özü (yoksa 2 paket vanilya şekeri)
minicik tuz
tarçın (çay kaşığı ucu ile yeterli oluyor..fazlası size kalmış..)
150 gr şeker (1,5 ajda bardak..az gelirse ekleme yapınız lütfen.)
1 paket krema

2 yumurta akı
2 yumurta sarısı
Sütlaç Tart
Hazırlanışı
Süt kaynatılıp pirinci içersine atılır.Kısık ateşte biraz pişer.

Şekeri,tuzu,tarçını eklenip pişirilmeye devam edilir.

Burada süt buharlaşıp uçmaya başladığında kreması eklenip tekrar pişirilir.

İyice katılaşınca altı kapatılıp soğumaya bırakılır.

Yumurta akları mikserle yoğunlaşıncaya kadar çırpılır.

Yumurta sarılarıda ayrı bir yerde çırpılıp,soğuyan sütlaca eklenip
çok az karıştılır.

Son olarak yumurta akları eklenip fazla söndürülmeden karıştırılır.

Hamuru
Kelepçeli kalıp yağlanır.

Hamurdan bir parça kenarları için ayrılıp,diğer hamur açılıp kalıbın tabanına yayılır.

Kenarlıklarıda konulduktan sonra sütlacı dökülür.

175 c de yaklaşık 45 dk pişirilir.

Eğer üzerini daha yanık seviyorsanız,fırından çıkrtmaya yakın üzerine
1 yemek kaşığı şeker serpip fırının üst tarafını yakıp şekerlerin erimesini veya yanmasını sağlayabilirsiniz.

Not:Normalde bu tartın üzeri daha açık oluyor.Sütlaç gibi yanık olmuyor asla..Nedeni:İçersine yumurta ve katkı malzemeleri girdiği için..

Dilerseniz,sütlacı pişirip biraz süzme yoğurt veya labne ekleyip çırpıpda pişirebilisiniz.Hatta içersine veya üzerine vişne,vişne sosu ilede renklendirebilirsiniz.Hepsi sizlere kalmış..
Sütlaç Tart Sütlaç Tart

28 yorum:

papatyaninguncesi dedi ki...

görüntü süper ama tarif yokmu?:(

e.esma.albayrak dedi ki...

nefis görünüyor ellerine sağlık...
farklı bir tarif....

Unknown dedi ki...

Meleğim anlattığın kadar varmış ha
rika görünüyor.Seninle sohbet etmek
daha büyük keyifti nasıl özlemişim.
Ellerine emeğine sağlık ilk fırsat
ta deniycem kocaman öpüyorum...

papatyaninguncesi dedi ki...

az önce görünmüyordu o yüzden tarif yokmu diye yazmıştım.isabet oldu bu tarif annem bugün sütlaç yapsana demişti işte tarif bugün bu tatlıyı yapayım.sayenizde kek pasta yapmayı öğrenicem :)

Sevil Şahin dedi ki...

çok ilginç bir tarif ablaların guzeli nerden bulursun bilmem ki :) ee tabi bu kadar bilgili olunca bırakta şık ve nefis tatlar cıksın demi :) canım ablam ellerin dert görmesin sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

İlk kez sütlaçlı tart görüyorum desem ayıp olmaz dimi?.:))Çok farklı geldi bana.Değişik tarifleri hiç kaçırmayan biri olarak, bu akşam bu tartı hemen deneyeceğim.Tarçın eklemesek nasıl olurki?Pardon!!Yazmışsınız zaten kendi yaptığınız şekilde pişirebilirsiniz diye.:)Atlamışım sorry!Heyecan yaptım.:)))Elleriniz dert görmesin.


Sevgiler Zehra

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

ellerine sağlık çok değişik bir lezzet olmalı tadını çok merak ettim sevgilerimle fikriye

pelince dedi ki...

Tam kabak kavurmasına ve böreklere yorum yazıcaktım ki,yine gözlerim yerinden fırladı:)
bu görüntü enfes... Gül'cüm şahanesin,vallahi tüm blog alemi olarak sana komşu olmak istiyoruz :)
ellerine sağlık...

kocaman öpüyorum..

Nilüfer dedi ki...

Sevgili Gül,demişsin ya dilerseniz labnede ekleyebilirsiniz.Labne yerine tuzsuz lor olurmu?Ben vişnelisini denemek istiyorum.Bana acele yazar mısın buraya?Çok sağol Gülcüm.

Damak Tadı dedi ki...

Nilüfer'ciğim,dilersen tuzsuz lor,dilersen süzme yoğurtta ekleyebilirsin.Tuzsuz lor ekleyeceksen 100-150 gr civarı olursa yeterlidir.Vişnelerinin bir kısmını üzerine koy,bir kısmını püre yapıp nişasta ile pişirip vişnelerin üzerine dök..Ben denemiştim çok nefis olmuştu..Ellerine sağlık canım..Öpüyorum kocaman seni..Hayırlı iftarlar..!

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım gerçekten harika birşey bu ellerine sağlık...

made in funda dedi ki...

muhteşem bişey bu allahım.karnım da şimdi nasıl açç.çok iştah açıcı bişey olmuş canım.ama hamurun malzemesini göremedim...cahilliğime ver.ama yazarsan belki yaparım bu muhteşem tatlıyı...ellerin dert görmesin..

Damak Tadı dedi ki...

Canım aşkolsun, ne biçim söz o öyle..Hamuru için gerekli malzemeleri yazmıştım,sanırım gözünden kaçtı..Öpüyorum kocaman..Sevgiler..

pembecikolata dedi ki...

Çok orjinal!!!

renkler dedi ki...

Gülcüğüm, nasılsın:) Ramazanını kutlayayım dedim. yarın birşeyler yazacağım. içimde yazmak için büyük bir istek var nedese. tekrar yazmaya başlamak istiyorum. sana haber veririm. görüşürüz:) anneciğinin ellerinden benim için öp...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Tesadüfe bak canım. Bende bugün kremalı sütlacımı yapmıştım. Şu anda da tarifini okurken yiyiorum:)))
Ve tüh diyorum keşke yarın yapsaymışım, o zaman kesin yapardım. Çok güzel ve ye beni der gibi bakıyor.
Eline koluna sağlık canım.
Bu arada tahmini olarak sitemi hızlandırma çalışmalarıma devam ediyorum. Birkaç değişiklik yaptım. Umarım faydası olur canım. Daha da uğraşacağım bakalım.
Sevgilerimle canım

HADİYE dedi ki...

Merhaba,

Görüntü muhteşem.Ellerine sağlık.

Sevgiler*

Adsız dedi ki...

Muhteşemmmmm

Nuray

Zehra Gürgen dedi ki...

Dahice !!!!
Kesinlikle harika bir fikir.Ve bence çook yaratıcı, neden hiç klasik sütlü tatlılarımızı böyle servis etmeyi düşünmedikki?
Harikasın Gülüm yaa, gerçekten bir numarasın senden öğreneceğim çook şey var :)
iyiki varsın :) iyiki seni tanımışım.
sevgiyle kal canım...

Stil Direktoru dedi ki...

Yine tariflere devam ellerine sağlık canım sevgiler EDA SUNER

ozlemhan dedi ki...

Valla bende ilk defa duydum çok ilginç ellerine sağlık

birsence dedi ki...

ben çok merak ediyorum senin bildiğin kaç farklı tart ve kek çeşidi var...maşallah sana gül sultan...

Tijen dedi ki...

Gül'cüğüm,
Bu tarif Almanya'dan mı? Neden soruyorum, geçen baharda NY'da bir fırından sütlaçlı tartolet almış ve bayılmıştım. Nereye has diye de düşündüğümü hatırlıyorum.

müjde dedi ki...

Bu kadar farklı bir tarif de ancak senden beklenebilirdi Gülcüğüm.Ellerine sağlık.Sevgiler...

akçahan dedi ki...

Yine site biribirinden enfes hamurişleriyle dolu. Biraz daha bakarsam şu ara verdiğim kilolar hızla geri dönecek. Ellerinize sağlık, hayırlı ramazanlar Sevgili Gül..

Mimosa Café dedi ki...

çok lezzetliydi elinize sağlık.

Sevde dedi ki...

Canım ne kadar farklı bir taif böyle bayıldım bayıldımmmmmmmmmmm..
Ellerin dert görmesin...
Gider ayak vaktim olmayacağından deneyemicem ama umreden geldikten sonra unutmaz isem mutlaka denicem..
Kocaman öpüyrum..

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım sanırım sitem düzeldi artık. Bir ara deneyebilirmisin canım.

Artık kilitleme yapmaması lazım. 2 gündür uğraşıyorum:))

Sevgilerimle canım