Pazar, Ocak 04, 2009

Weihnachtsstollen mit Marzipan

Sizlerinde bildiği gibi yılbaşı ekmeği Kasım sonu Almanya'da yapılmaya başlar..Marketlerde, fırınlarda satışa (sokak satıcılarında)sunulmak için raflarda, güzel ambalajlarla yerlerini alırlar..Çeşit olarakda bol baharatlı,marzipanlı,quarklı ve değişik alternatiflerle yapılıp görücüye çıkarlar..Ben Yılbaşı baharatları ile yapılmış olanları çok severim..Eğer bu pastayı(ekmeği)yapmak isterseniz,bunun için özel Kaiser'in kalıbı vardır..(Benim kalıplarım evin içersinde kaybolduğundan bulmam imkansız..Nereye gitti ne oldu halen çözmüş değilim..Garip ama gerçek..))Bu pastanın Özelliği içinin hafif ıslak oluşudur.
(Öncedende değişik bir çeşidini yapmıştım, buradan görebilirsiniz arkadaşlar..)
Yaklaşık kapalı yerde 10-12 gün rahatlıkla kalabilir..Çok nefis ve tadılası pasta veya ekmeklerdendir..Memnuniyetle tavsiye edebilirim sizlere..Lütfen,sabırsızlanıp sıcak sıcak kesmeye kalkışmayınız..Bizim evimizde nedense acelecilikten hep sıcak kesilir..Nedeni kesin biri bekliyordur veye bir yere yetişecektir..Afiyet şeker olsun sizlere..!!
11
Malzemeler
500 gr un
2 paket kuru maya
1/2 su bardağı ılık süt
minicik tuz
1 yumurta
1 paket vanilya şekeri
175 gr şeker
175 gr tereyağ
3-4 damla rom
100 gr kuru üzüm
100 gr kuş üzümü
150 gr iri kıyılmış badem (ben kalem badem kullandım)
200 gr marzipan (yoksa kullanmayınız sorun değil)
minicik tarçın
(bu pasta için özel baharatlar vardır.fakat herkesin damak tadına uymadığından herkes eklemez.mesela onlardan birkaçı:karanfil,yıldız anason,tarçın,muskat diğerlerini hatırlayamadım..bu karışımlar, vanilya paketleri gibi paketlerde yılbaşlarında sıklıkla rastlayabilirsiniz.)
100 gr orangenat (portakal kabauğu şekerlemesi)
100 gr zitronat (limon kabuğu şekerlemesi)
Üzerine sürmek için 2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
Pudra şekeri
10
Hazırlanışı
Portakal,limon kabuğu şekerlemeleri,kuru üzümler bir kaba konulup üzerlerine rom damlatılıp sırası gelene kadar bekletilir.
Un bir kaba konulup ortası havuz biçim açılır.
2 paket kuru maya ortasına boşaltılır.Arkasından ılık süt mayanın üzerine dökülüp etrafa yayılmadan karıştırılıp eritilir.Üzerine örtü örtülüp 15 dk bekletilir.
2
Ayrılmış üzümlü,şekerlemeli tabak ve bademler hariç, diğer malzemeler un' eklenip mikserle çırpılır.
Daha sonra elle toparlanıp yaklaşık 25 dk mayalanması için bekletilir.
3
Hamur mayalandıktan sonra, düz zemin üzerine biraz un serpilip hamur harmanlanır.
Hamurun ortası hafifçe çukurlaştırılıp üzümlü karışımlar ve bademler eklenip iyice hamura yedirilir.Hamur toparlanıp resimde görüldüğü gibi rulo yapılıp yağlı kağıt üzerine alınır.Elinizle hafif uzunlamasına gövdesine vurulup kat izi yapılır.Sonra katlanmış gibi bastırılır.175 c de yaklaşık 25-30 dk pişirilir.Arada fırından çıkartılıp üzerine fırça yardımı ile tereyağ sürülür.
1
Soğuduktan sonrada bol pudra şekeri serpiştirilip, dilimlenip, afiyetler yenilir..
4 5 6 7 8

31 yorum:

  1. çok değişik bir lezzet olmuş canım ama pişmiş haline de yayınlasaydın keşke.ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. Canım Gül'cüğüm muhteşem bir lezzet daha bayılıyorum tariflerine ellerine sağlık valla olsa hepsini yerdim sanırım iyi akşamlar kocaman öptüm...

    YanıtlaSil
  3. bu kek bomba kek bence ya da dur dur atom kek!!!! atom karıncalar için :))

    YanıtlaSil
  4. Harika bir tarif olmuş
    ben dede böyle kuru meyveli ama mayasız çok güzel oluyor:))
    ellerien sağlık afiyetler olsun ..
    sevgiler, çok öptüm.

    YanıtlaSil
  5. canım nefıs gorunuyor ellerıne saglık mısler gıbı kokmustur. öptum sevgıler..

    YanıtlaSil
  6. GÜL'CÜMMMMMM,NEFİS OLMUŞ ,ELLERİNE SAĞLIK CANIM ,BAYILIRIM BÖYLE ULUSLARARASI TARİFLERE,VALLAHİ BUDA ÇOK LEZZETLİ BESBELLİ.

    YanıtlaSil
  7. Mmmh pek bi nefis ve de besleyici bir lezzet olmuş,
    ellerine sağlık,
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Gül'cüğüm,
    Sana nasıl teşekkür edeceğim bilemiyorum. Dün e-postanı aldığımda Gül, sadece tarif etmekle kalmaz bunu yapıp resimler diye içimden de geçirmiştim. Hiç birbirimizi görmemiş olsak bile, içimizden geçenleri hissedebilmek ne harika bir duygu değil mi? Ellerine, kollarına sağlık yüreği güzel, fedakar arkadaşım.Seni çok yordum ama bu keki benim için yapmış olmanı bilmek beni çok duygulandırdı.

    Gül, ruloya kadar olan kısım tamam ama ondan sonra işler biraz karıştı. Uzunlamasına ortasına bastırarak iz yapın diyorsun. Pişmiş halinde öyle bir ayrım görünüyor mu ben mi anlayamadım?
    Benim yediğim bizim yuvarlak ekmeklerimizin küçük versiyonu gibiydi, öyle şekil versek olmaz mı? Ha bir de ortasında marzipan vardı, onun yerine de badem ezmesi nasıl bir sonuç verir acaba? Çünkü badem de çok hoş bir lezzet katmıştı bu ekmeğe.

    Benim için yapıp yayınladığın bu ekmek için sana tekrar tekrar teşekkür ederim canım.
    İnşallah bu güzel dostluğumuz sanallıktan çıkar, bir araya gelip görüşebiliriz.

    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. canim ablam benim sen hic bos durmazmisin:))
    bu ne guzel bir goruntu bu ne guzel bir lezzet
    ellerin dert gormesin
    yiyen herkeze afiyet olsun

    ha bu arada ben karar verdim sizin eve tasiniyorum:))

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  10. çok severim,ellerine sağlık canım,mükemmel olmuş sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Gül,

    harikasın! Almanya'ya dair en çok özlediğim şeylerin başında nefis tatlıları gelmekte,i bunların da başında Marzipanstollen ve Lebkuchen...Allahtan artık Real veya Alman Lisesinin kermeslerinden ulaşabiliyoruz bu tadlara, ama tabii ki en güzeli insanın mutfağında pişirdiği olur... Bende hala Lebkuchen ve Marzipanstollen yapacağım...Sayfanda görünce heveslendim yine...

    Ellerine sağlık ve sevgiyle kal,

    YanıtlaSil
  12. yılbaşı ekmeği çok güzel görünüyor..eminim çok lezzetlidir...

    YanıtlaSil
  13. Hiç yemediğim bir lezzet ve görüntüsü bile canımı çektirmeye yetti.
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. Bu güzelim keke ağzımın suyu aktı tabii ki Gül'cüğüm ama nefsimi yanıbaşımdaki badem ve kuru üzümlerle köreltiyorum. Bu da güzel!

    YanıtlaSil
  15. Ayyy ablacım görüntüler bitirdi beni.
    Ne güzel yapmışsın..Mayalı herşeyi severim yaparımda..bana şeker hamurlu pasta hariç herşeyi yaptırabilirler heheh çokta güzel yaparım valla:) ne övündüm ama..
    yalnız ablam sende rom ve anason demişsin işte bende bunlar kokuyor diye hiç kullanmam.geçen yarım kg pasta şekeri aldım aktardan renkrenk.tartıyla verince galiba çuvallardan döküldümü ne anason kokuyodu tektek ayıkladım yine kokuyor şekere sinmiş kokusu inan çöpe attık.içim gitti çöpe atamam herşeyi değerlendiririm ben.
    neyse ablacım kızım 13.e girdi 30 haziranda.artık büyüdü galiba:) ayakkabımı bile giyiyor bütün şapkalarımı atkılarımı alıyor:)blogtada başka resimleride var..30 haziranda doğumgünü resmi var mesela..ikimizde ellerinden öpüyoruz ablacım drdan geldim sonuç almaya gidecemde..

    YanıtlaSil
  16. Gül ekmek nefis olmuş,pasta görünümlü demek daha doğru ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Gülcüğüm çok seviyorum böyle lezzetleri. Kesin yapacağım.Aldım tarifini.Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. TEŞEKKÜR EDERİM CANIM GÜLÜM....BENİM DE HİÇ AKLIMDAN ÇIKMIYOR NUNUM...ONU ÇOK ÖZLEDİM.

    YanıtlaSil
  19. Farklı bir tarif. Çok nefis görünüyor ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  20. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  21. Nefis görünüyor Gül'cüğüm. Ellerine sağlık.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Noel için buralarda çeşit çeşit yapılır W.stollen'lerden.Biz içersindeki kokusundan dolayı pek sevmiyoruz.Lebkuchenda çok olur bilirsiniz.Adresinizi bilseydim buradan size malzeme göndermek isterdim.:))Noelde bir başka güzel olur buralar.:))
    Blogunuzu yakından takip ediyoruz.Yeni tarifler eklenmişmi diyede devamlı kontrol ediyoruz.Ellerinize sağlık Gül hanım.Başarılar.

    İyi geceler

    YanıtlaSil
  23. senin değişik ve şı tariflerine bayılıyorum..ellerine sağlık canım..

    allaha emanet ol.. 20 günlük bir ara veriyorum dönünce görüşmek üzere.. sevgilerimi bıraktım

    YanıtlaSil
  24. Gülcüğüm,

    Mevlit menüsündeki kremalı patatesin tarifini istemiştim.
    Zahmet olmazsa yazarmısın ?

    Sevgiler

    Demet

    YanıtlaSil
  25. Gül,
    Dağ eriği turşusu yayınladım değişik bulacağını düşündüğüm için haber vermek istedim....
    Komşuda pişti banada düştü:))))
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  26. Çok davetkar bir görüntü... Böylesi bir görüntüye kim hayır diyebilir...(Şahsen ben diyemem)

    Ellerine sağlık Gülcüğüm...

    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Demet,mevlit menüsündeki, patates fotoğrafının hemen altına yazmıştım tarifini..Tekrar bakarsan göreceksin tatlım..TEŞEKKÜRLER!!

    YanıtlaSil
  28. ellerine sağlık çok nefis bir pasta ben böyle bir şeyi yılbaşı ekmeği olarak yemiştim sanırım senin tarifinde çok benziyor sevgilerimle fikriye

    YanıtlaSil
  29. canım antalyaya kardeşime gidiyorum . öyle yoruldum ki iyi bir tatile ihtiyacım var hem ziyaret hem tatil..

    ama sizleri çok özleyeceğim... öpüyorum

    YanıtlaSil
  30. Merhaba canım, yeni yılın kutlu olsun, huzur ve mutluluk ile dolsun.... Beni tam kalbimden vurdun :(, çok seviyorum ben mazipanlı Christstollen'I. Çooooooooooooook eskiden yapmıştımberbat olmuştu, ama seni tarifi denemek istiyorum. Canım benim sağol bu güzel tarif için. Sevgiler Nesrin

    YanıtlaSil
  31. Teşekkür ederim.Gülcüğüm,

    Şimdi gördüm tarifi.Hafta sonu gelecek misafirlerim yaşadı.

    Sevgiler

    Demet

    YanıtlaSil