Salı, Kasım 25, 2008

Hafta Sonundan

Kekleri öncedende yapıp sizlerle tariflerini ayrı ayrı paylaşmıştım.Hafta sonu bu kekleri yapıp bir dostumuza gönderdiğim için dilimli fotoğraflarını ne yazıkki sizlerle paylaşamıyorum..Uzun olanı fındıklı,yuvarlak olanı ise haşhaşlı,portakallı.
1
Börekler Çin böreği..İçersinde ıspanak,havuç rendesi,kaşar peyniri ve pastırma var.
Pastırma,peynir hariç sebzeler yağda soldurulur.Peynir rendesi serpiştirilir.Yufka 4'e bölünüp harçtan içersine konulup bir dilim pastırma yerleştirilip fotoğrafta görüldüğü gibi sarılıp sıvı yağda kısık ateşte kızartılır.Afiyetler olsun!!
11
Klasik mantar kavurması
3
Fındıklı kek
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
100 gr oda sıcaklığında tereyağ
vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 limon suyu
minicik tuz
1/3 su bardağı iri çekilmiş fındık
1/2 çay bardağı süt
125 gr sütlü çikolata (iri iri kesilmiş)
300 gr un
Hazırlanışı
Hepsi sırasına göre çırpılıp hazırlanıp fındıkla kaplanmış kalıba dökülecek.
175 c de yaklaşık 50 dk pişirilecek.
5
Dışı yaprak bademli..İçi,haşhaşlı,portakallı kek
Malzemeler
3 yumurta
175 gr şeker
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
krema (200 ml)
minicik tuz
2 portakal kabuğu rendesi
3 damla portakal esansı (yoksa 2 yemek kaşığı portakal suyu)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı haşhaş (çekilmemiş olanından)
50 gr bitter çikolata (isteğe bağlı,olmasada olur)
300 gr un + 2 yemek kaşığı nişasta (yaklaşık 2 su bardağın ayakın)
Hazırlanışı
Yağ,portakal kabuğu rendesi,tuz mikserle çırpılır.
Yumurtalar teker teker eklenip çırpılır.
Şeker,vanilya eklenip yaklaşık 3-4 dk yüksek devirde çırpılır.
Krema ve haşhaş eklenip,portakal suyu çırpılır.
Un,nişasta,kabartma tozu elekten geçirilir.Çikolata rendesi ilave edilip mikserin
kısa devresinde 3-4 dk çırpılır.
Kalıp yağlanır ve bol miktarda badem eklenir her tarafına.
Hamur dökülüp kalıp hoplatılır ve ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dk 175 c de pişirilir.
Kalıbınızdan çıkartırken lütfen önce kalıbı ters düs yaparmış şekilde hoplatın.Sonra tel üzerine çevirin.Afiyetler olsun..!
2
Not:Bizler hiç bir şekilde keklerde sıvıyağ kullanmayız.Damak tadımıza uygun değil..Sıvıyağla yapılan keklerde bir koku oluyor ve anında hissedebiliyor bize göre.Alman hocamın (rahmetli)hep söylediği tek şey,hangi keki ve pastayı yapacaksan mutlaka tereyağı kullan.Eğer tereyağın yoksa ona yakın veya uygun olan hangi yağ varsa dolabında ondan kullan derdi.Gerçi bizde Karadenizli olduğumuz için dolabımızda, onun dışında farklı bir yağ yoktur..Birde kullandığımız özel sızmamız,kızartmalar için kullandığımız Yudumumuz her daim mevcuttur..Sizler bana uyup böyle yapmak zorunda değilsiniz.Damak tadınız neye alışmışsa lütfen o kararda kalınız.Pasta ve çöreklerde vermiş olduğum yağ cinsini kullandığınız yağla değiştirip denemeniz mümkündür tabiiki..Sizlere tereyağ ağır gelmezse, tereyağ kullanmanızı öneririm..))
4

35 yorum:

  1. Ay valla keklerine binbir kere maşallah.
    ellerine sağlık nefis canım .
    portakıllının tarifni vermişmiydin.
    neyse senden istek parça gibi şöyle bir portakllı bir kek tarif istiyorum:))istek şarkı değil istek kek tarif:))hehe
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. canım benım nasıl nefısler bayıldım cok guzel kabarmıs ve goruntulerı harıka portakallı has haslı kekın tarıfını bende beklıyorum mutlaka denıyecegım. sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  3. Hem iş, hem bu kadar keke naasıl vakit buluyorsun. Maşallah :)
    Keklerinin hepsi birbirinden güzel görünüyor.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Gülllll...Acilen bu keklerden bana lazımm :))Yarın okul çıkışı iki arkadaşım bana gelecekler ve ben hala ne ikram edeceğimi bilmiyorum :( Yaa ne kadar güzel görünüyorlar anlatamam...Ellerine sağlık arkadaşım..Zehr@

    YanıtlaSil
  5. Vaavvvv dedim be ablacım..MaşaAllah subhanaAllah nazar değmez inşaAllah..aminn...
    pek güzeller ablacım hepsinden birer dilim alsam şekillerini bozmuş olurmuyum ki.
    ama canım çektiii..
    eline sağlık ablam..

    YanıtlaSil
  6. hafta sonu super gecmis
    nefis tarifler eklemis ellerine saglik ,sevgilerrr

    YanıtlaSil
  7. offff of.... hepsi harika Gül'cüm ,nefis vallahi,ellerine sağlık ,böreyede bayıldım doğrusu.

    YanıtlaSil
  8. Harika,
    Hepsi de çok güzel görünüyorlar...
    Bunları gördükçe ben de başlayabilirim bu pasta, çörek, börek, yemek işlerine :)

    YanıtlaSil
  9. Ahhh lezzetler ah kalıplar ah şıklıklar ah
    :))

    YanıtlaSil
  10. TEK KELİMEEE : SÜPEEER

    BAYILDIIIM BAYILDIIIM NASOIL BİR GZÜELLİK BU BÖYLE ELELRİNE SAĞLIK GÜLCÜM...

    YanıtlaSil
  11. Gül yine 10 numarasın canım benim ya... Fındıklı keke takılıp kaldım. Yalnız portakallı haşhaşlı olanın tarifi nasıl? Daha önce verdin de ben mi kaçırdım acaba?
    Haşhaş ezmesi mi kullanılacak? Blogunda soruları yanıtlarsan çok sevinirim. Dönüp bakacağım:)

    YanıtlaSil
  12. Keklerin görüntüsüne bayıldım canım,ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Bu ne güzelliktir böyle :)))

    Hepsini bir arada görünce yutkunmadan edemedim :))

    Ellerine sağlık Gül'cüğüm.

    Badem yapraklı,portakallı keke bittim :)))))

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Gülcüğüm senin bu keklerine bayılıyorum, az kabartma tozuyla ne güzel kabartıyorsun onları,
    ayrı bir maharet olsa gerek...
    güzel bir hafta diliyorum...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Gül keklerin hepsi ama hepsi tek kelime ile şahane !!!!!

    Ayyy hangisini alıp denesem şaşırıyorum inan... Kek yapımında konulan tereyağı veya margarin bana'da ağır geliyor.Belkide alışık olmadığımız içindir...Bende malzemedeki tereyağ kısmını kendime göre ayarlıyorum her zaman...Ama orjinal lezzetler her zaman bambaşkadır eminim...
    Zaten senin kekler hazırlarına on basar...

    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  16. harika gorunuyorlar hepside canim ellerine saglik

    YanıtlaSil
  17. Yaaaaaaaa gene döktürmüşsün maşallah.Ben bunları alıpkaçayım en iyisi:)))))))

    YanıtlaSil
  18. Ay ne bunlar .Canımız cektı gene .Bak Hulyada geldı cayı demledık yanınada senın sayfadakılerden alıp gıdıyorum.Kucak dolusu sevgıler..

    YanıtlaSil
  19. canım gül'cüğüm,
    sen geldiğinde birlikte yudumlarız şaraplarımızı. bu ara içmiyorum ama açılmadık bir şişe var evde, kutlama zamanı gelecek elbet.

    YanıtlaSil
  20. Alman pastalarının tariflerini sayfanızda bulmak bizler için olağanüstü.Sizden rica etsem bana orada satılan fındıklı üçgen kurabiyelerin tarifini yazarmısınız?Eşim devamlı söylüyor, damaktadı tarifi bilir ondan öğren diye.Belkide pasta olarak geçiyordur tam bilemiyoruz adını.Yardım ederseniz bizleri mutlu etmiş olursunuz.Sitenizi tarif için sık sık kontrol edeceğim.
    Ayla,

    YanıtlaSil
  21. Canımmmm canımmm 41 kere maşallah tam bir kekshow olmuş ellerine sağlık hepsini alıp kaçırıyorum öptüm...

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Ayla hanım,
    Teşekkür ederim yorumunuz için.

    Sizin bahsettiğiniz Nussecken olmasın.Aklıma üçgen şeklinde olan bu tür pastalardan sadece Nussecken geliyor.Eğer doğru ise bana yazarsanız hemen size tarifini yazarım.Bekliyorum..)

    YanıtlaSil
  23. Çok sağolun.Googledan nussecke olarak arattırdım aynısı.Orada türkçe tarif buldum teşekkür ederim.Siz tekrar zahmet etmeyin.Ayla

    YanıtlaSil
  24. MERHABA CANIM. GÜZEL DİLEKLERİN VE DUALARIN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. KEKLERİNE MAŞALLAH CANIM. NE GÜZEL KABARMIŞLAR. HEPSİ BİRBİRİNDEN NEFİS.. ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  25. Kuzen,gitmeden beyaz kremalı pasta ile laz böreği istiyorum.Taze taze yemek için.:))Anlaşıldımı???


    Kuzen Murat

    YanıtlaSil
  26. Gül'cüğüm,

    Teşekkür ederim.Her zaman beklerim. Canım benim keşke haberim olsaydı. Annecikle sana da ayırırdım :))))

    İste hemen yapayim Gülüm :)))
    Ciddiyim.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Gülcüğüm herşey çok güzel görünüyor. Özellikle kekler nefis olmuş. Keklerde tereyağının verdiği lezzet tartışılmaz gerçekten de. Ben fındıkyağını da çok beğeniyorum. Kokusu hiç olmuyor.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Kekler de Çin böreği de nefis görünüyor, zaten kahvaltı da etmedim henüz, şimdi olsa ne güzel yenirdi. Ellerine sağlık sevgili Gül.. Ben de kek,poğaça,börek,çörek, makarna, pilav, çorba vs vs. herşeyde hep sızma zeytinyağı kullanırım..

    YanıtlaSil
  29. Dışını bademle kapladığın kek ne kadar güzel görünüyor.
    Çok beğendim.
    Portakallı birde.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  30. Sevgili Gülcüğüm,
    Kızılcık tarhanası yayınladım ilgini çekeceğini düşündüğüm için haber vereyim dedim bak bakalım nasıl bulacaksın ....
    sevgilerimle....
    Herşey harika....

    YanıtlaSil
  31. Ablacım Mardin'den sevgiler gönderiyorum sana..Dolaştım birazda yazmadan gitmek istemedim.
    Öptüm çokcana..
    Anneye selam ve hürmetler.

    YanıtlaSil
  32. tek kelime deyimmi gülüm harika tum keklerin..görüntüleri hele bitiriyor beni ya :)

    YanıtlaSil
  33. off , insanın canı çok çekiyor :-))
    ellerine sağlık.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  34. ayayaya canım bunlar ne güzellik böyle ağzımın suları aktı hepsi harika ellerine sağlık ayrıca öğretmenler günümü kıtladığın içinde çok teşekkürler sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  35. ahh be gül ablam yapılırmı sımdı bana bu:(( wallahı sut ceker derler ya kesın cekmıstır.. ben sımdı nerden bulucam hashası yaprak bademı:( gıdemıyorum emınonu ne off off:(( nasıl guzel yarabbım.. yok kesın sutum cektı:(

    YanıtlaSil