Salı, Aralık 11, 2007

Kabaklı Bulgurlu Dible ve Tuzlu Kurabiyeler

Kabaklıyı normalde beyaz pirinçle yapardı rahmetli anneannem(nurlar içinde yatsın).Ben bu aralar bulgurla yapılan diblelere vurulmuşum adeta.Genelde biz Karadenizlilerde pek bulgur pişirilmez.Bildiğim bir bulgur pilavı ve kısır vardı bulgurdan yapılan.Sanırım zamanla yemek kültürümüz veya damak tadımıza yakışan lezzetleri keşfedip onlarla sofralarımızı süslemeye midelerimizi ödüllendirmeye başladık.Bulgurla yapılan tüm çeşitleri çok sever oldum...))Yakında da patatesli diblesini yapıp sizlerle paylaşmak istiyorum.(Bizim evimizde yaz kış değişik sebzelerle dibleler hiç eksik olmaz da).Şimdiden sizlere afiyetler olsun arkadaşlar. Dible için gerekli malzemeler
4 dilim kabak
1,5 kase bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet domates
3 yemek kaşığı zeytinyağ
karabiber,tuz,kimyon
1/2 çay bardağı iç kabak çekirdeği
Yapılışı
Kabaklar ince ince doğranıp yağda biraz kavrulduktan sonra soğanı ve domatesi eklenip tekrar kavrulmaya devam edilir.Tuzu,biberi,çekirdeği ve kimyonu konulup iyice karıştırılır.Son olarakda kaynamış suyu ve yıkanmış bulguru konulup pişirilir. Kurabiyelerin yapılışı
Malzemeler
1 paket oda sıcaklığında tereyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sirke
1 yumurta sarısı içine,akı dışına
3 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
alabildiği kadar un
Yapılışı
Tüm malzeme karıştırılıp yoğrulur ve 15 dk dinlendirilir.Kalıplarla veya elinizle şekiller verip tepsiye dizilir.Üzerlerine yumurta akı sürülür ve 175 c de pişirilir.Çayın yanında da afiyetle yenir.Ağızda dağılan nefis bir kurabiye oldu.Bu kurabiyeleri kuzenime giderken aceleyle yapmıştım.İşten çıkıp eve gelip alelacele yapılan kurabiyeler nedense pek nefis oluyorlar..))
Üzerlerini susam ve çörek otu ile süslendirebilirsiniz..Şimdiden ellerinize sağlık,afiyetler olsun!

37 yorum:

  1. Sevgili Gül karadeniz yemekleri bizim evdede çok seviliyor kayınvalidem girsunlu olduğu için
    diblenin ben kara lahana ve beyaz lahana ile bulgurlusunu yapıyorum oda çok güzel oluyor üzerine mis gibi tereyağı dökeceksin kabaklısını hiç görmemişim tadının çok nefis olduğundan eminim canım ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Kurabiyelere dayanabiene aşkolsun ne güzel bir görüntüleri var eline emeğine sağlık Gülcüm sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  3. Dibleye bittim, sunumuna da. Beyaz pilav ile de harika olur. Bence rahmetli babaannen de çok zevkliymiş... Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. sevgili Gül, tuzlu kurabiyelerin şekline bayıldım, çok hoş olmuşlar, ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  5. Gül gene döktürmüsün be anacim,asil senin bu süper yemekleri cercebeletmek lazim.Hepsi nefis olmussss.Ellerine saglik canikom,sevgilerimi birkatim öptüm bebek:)

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık gülüm..Kurabiyelerin orjinal sunumuna bayıldım

    Öpüldünnn

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Gül'cüm, canim, yine harika lezzetler eklemissin, hele kalpli kurabiyeler bir harika olmuslar, ellerine saglik diyorum.
    Bana muffinleri sormustun, iste o tarifi senin de bildigin chefkoch.de sayfasindan aldim. Ismi de "Schoko-Muffins mit Kokos-Herz". Umarim yardimci olabilmisimdir, harika bir tarif, denemeye deger.

    Sana cok kolay gelsin diyorum ve öpüyorum canim, kendine iyi bak.

    YanıtlaSil
  8. Canım Gülüm,
    Karadeniz yemeklerini ben de çok severim.Hatta acaba soyumda gizli bir karadenizlilik mi var diye şüpheleniyorum bazen:-)Dible nefis ama kurabiyelere vuruldum ben. Ne kadar güzel şekiller yapmışsın. Genelde tatlı kurabiyelere özenip onları süsleriz böyle sen tuzlulara da aynı özeni göstermişsin.Anneanneciğin rahmet istemiş bak.Allah rahmet eylesin!Seni çok çok öpüyorum canım.Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık Gül'cüğüm. Vallahi ben balkabaklı bulgur pilavına bayılıyorum. Geçenlerde Münevver de benim tarifle yapmış, gel bak ne yaptım diyordu. Ben kuru soğan da koyuyorum ama en son ateşten aldıktan sonra bol taze soğan ekliyorum. Hmmm... Bugünlerde yapmak istiyorum bakalım.

    YanıtlaSil
  10. Yine harika şeyler yapmışsın ellerine sağlık.
    Sevgiler…

    YanıtlaSil
  11. Gül'cüğüm,
    Daha dün bir 'simitçi' anısı kaydettim zihnime. Seninki gibi bir şey değil. Canım benim, ne tatlıymış. Karslılar çok güzel insanlar Gül'cüğüm. Bambaşka iyi yürekleri. Benim de simitçilerim vardır. Biri de Antalya'da. Dün simit alacaktım, onu göremeyince bozuldum ya neyse ki inşaat nedeniyle arka tarafa geçmiş sadece. Endişemi söyleyince güldü. Simitleri aldım, parasını ödedim, eve getirdim. Sevgiyle kucaklıyorum canım.

    YanıtlaSil
  12. gine döktürmüssün gül`cüm
    kurabiyelerin ne öyle cok begendim
    ellerine saglik

    samed iyiye gidiyor biraz nazli ve istahsiz
    bizde onun keyfine göre haraket ediyoruz

    YanıtlaSil
  13. canim tariflerin hepside cok nefis ellerine emegine saglik tesadufen geldim sitene ustelik adasmisiz:)
    bundan sonra sık sık ugrarim.guzel tariflerini takip etmeye.
    canim sevgilerimi biraktim.

    YanıtlaSil
  14. canimmmmmmmmm yahu genemi dokturdun sen yoksa yemek sirketin filanmi var :DDDDDD gulum muthis olmus yine ellerine saglik

    YanıtlaSil
  15. Canımmm,
    Sen ne yaparsan güzel yaparsın. Benim Karadenizli eşim dible sevmiyor inanabiliyor musun? Ama ben seviyorum. Kendim için de olsa yaparım arada. Ama bu tarif daha değişik. Bir dahaki kendim için yaptığımda denerim kısmetse. Ellerine sağlık:)
    Bu arada içten ilgin için çok teşekkürler. Sayfama eklenti şeklinde sonucu uzunca yazdım. Fırsatın olursa okursun. Kısacası şimdilik anjiyo yok. Umarım doğru bir karardır.
    Anneye ve babaya hürmetlerimi ilet lütfen. Seni kocaman öpüyorum:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Gul'cugum,

    Pilav ayri bir guzel, kurabiylere daha bir guzel. Ne guzel bir fikir olmus kurabiyeleri boyle suslemek, ama bir sorum olacak,ust uste gelen yerleri de iyice pisiyor degil mi?

    Sizlere afiyet olsun, sevgilerimi gonderyorum.

    YanıtlaSil
  17. Gülcüğüm,
    senin bloğunu ziyaret etmrk gibisi var mı gözüm gönlüm açılıyor becerikli arkadaşım benim. daha iyisindir umarım canım. aklım sende kaldı kaç gündür. öpüyorum canım. sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
  18. Dible nefis görünüyor Gül, Tuzlu kurabiye sunumuna da bayıldım :))
    Ellerine sağlık
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Gül bende senin gibi bulguru kısırda ve pilavda kullanıyorum.Bazen de köftede değişik tadları paylaşman çok güzel.Ege bulguru çok seviyor sanırım buna da hayır demez.Ellerine sağlık.sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. Gul'cüğüm ellerine sağlık canım gene döktürmüşün.Anneanneciğinin ruhuna deysin.Kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  21. gul cum kurabıyeler ozellıkle cok hos görunuyor.. elıne sağlık.. sanırım sırkeden dolayı kıyır kıyır tadları var dımı?

    YanıtlaSil
  22. GÜL,SENIN HIZINA YETİŞMEK ÇOK ZOR ÇOK....MAAŞAALLAH ÇOK MAHARATLISIN..BEN ANCAK HAFTADA 1-2 KEZ BİŞİLER YAPABİLİYORUM YA:))GIBTA EDIYORUM GIBTA..ELLERINE SAGLIK..

    YanıtlaSil
  23. Canım en kısa zamanda hulya ıle seni arıyacağız optuuuuuum..

    YanıtlaSil
  24. Kurabiyeler ne kadar şık olmuş Gül'cüm. Diblede nefis. Ellerine sağlık. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. selam pilav ve kurabiyeler çok nefis görünüyor.elinize saglık.sevgilerle..

    YanıtlaSil
  26. Canım benim yaa,
    Şu kurbişler çok nefis görünüyorlar. Dible de ilk defa duyuyorum. Valla gülme bana ama tamam mı. Çok nefis görünüyor. Bizde başka bişi diyorlar heralde :)) Ellerine sağlık canım. Öptüüüm...

    YanıtlaSil
  27. Dible çok değişik olmuş biz Ege'liler için.Hiç denememiştik.Yemek blogları sayesinde öğrenmediğimiz yöre yemekleri kalmadı.Hiç zorluk çekmiyorum artık yarın ne pişireceğim diye.Kurabiyelerin modelleride çok asortik.Ellerinize sağlık Gül hanım.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  28. bizim damak tadı yine döktümüş:)kurabiyeler inanın hazır gibi duruyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  29. Sevgili Gul hersey cok guzel gorunuyor. Hele findikli sac orgusune bayildim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  30. gülcüm ben bu dibleyi ilk defa senden duyuyorum.muhakkak deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  31. Gülcüğüm yine harika tariflerle buradasın..ellerine sağlık afiyetle tüketin..

    YanıtlaSil
  32. Gül'cüğüm Merhaba
    Her ikiside çok şık görünüyorlar.
    Kabak ve bulgur pilavı bir arada diğer bloglardada gördüm ve merak ediyorum nasıl olur diye. İlk fırsatta deneyeceğim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  33. Canım,
    Diblenin tadını hiç bilmiyorum ama bu kurabiyelere ben hiç dayanamam.Çıtır çıtır olur.Seninkilerin de şekilleri bir başka olmuş.Ellerine sağlık canım.
    Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  34. Gül'cüğüm tuzlu kurabiyelerin modellerine bayıldım, ellerine sağlık canım. En kısa zamanda sana mail yazacağım, unuttum sanma.
    İyi haftasonları canım.
    Öpüldün.

    YanıtlaSil
  35. canım ellerine sağlık nefis olmuş herşey mükemmelll....sevgilerimle

    YanıtlaSil
  36. DİBLE ÇEŞİTLERİNİ HİÇ YEMEDİM. AMA TARİFİNİZİ DENEYECEĞİM. SOĞAN YERİNE PIRASA KULLANSAK NASIL OLUR. YAKIŞACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.
    TUZLU KURABİYELERDE ÇOK GÜZEL. ELLERİNİZE SAĞLIK. SEVGİLER

    YanıtlaSil
  37. canım ellerine sağlık hepsi birbirinden nefis görunuyor. sevgilerimle..

    YanıtlaSil