Pazartesi, Temmuz 18, 2011

Fırında Şeftalili Sütlaç

Yaz aylarında hafif,değişik sütlü tatlı arıyorsanız,şeftalili sütlacı mutlaka denemelisiniz..)Denemek isteyenler, içersine tarçın veya farklı aromalar ekleyebilirler..Biz sütlacı tadında sade olarak sevdiğimizden,orjinal tarifi de aynı böyle olunca, hiç eklemeler yapmadım.Yine de tercih sizlerin..

Bu tatlıyı ilk kez h.sonu canım arkadaşlarım için denedim,tarifini de bir Alman dergisinden aldım..Tatlıyı beğenip beğenmediklerinin çok farkında değilim, ama sütlaç sevmeyen ben bile bayıldım adeta..Yerken çok farklı bir tatlı yediğinizi,şeftalilerin vermiş oldukları o lezzet,tereyağının hafiften gelen o kokusu ile müthişti bence..Deneyip test etmek gerek..

Bu Ramazan masalarımızın vazgeçilmezi olacağı kesin bizde..

Fırınlanmış Şeftalili Sütlaç

Malzemeler (sütlaç için)
1,5 kg süt
1/2 çay bardağı pirinç(küçük çay bardağı)
1,5 çay bardağı şeker (aynı çay bardağı)

Sütü kaynatıp yıkanmış pirinçleri içine atıp pirinçler uzayıncaya kadar pişirin.
(1,5 saat gibi sürüyor..mutlaka karıştıra karıştıra pişirin ki yanıp dibi tutmasın.)
daha sonra şekerini ilave edip tekrar pişirin.Sütlacın piştiğinden emin olduktan sonra tencere de soğuması için bekletin.

Fırınlanmış Şeftalili Sütlaç

Ara için malzemeler
3 yumurta sarısı + 1 yemek kaşığı şeker + 1 paket vanilya + 1 yemek kaşığı yumuşak tereyağı, hepsini krema gibi olana dek çırpıp soğumuş sütlaca katıp tekrar çırpın.


3 yumurta akını minicik tuzla kar gibi olana dek çırpın.
1 yemek kaşığı şekeri ilave edip tekrar çırpmaya devam edin.

4 adet olgun şeftaliyi iri doğrayıp sütlaca ekleyip kaşıkla karıştırın.
yumurta aklarını ilave edip söndürmeden kaşıkla karıştırıp yağlanmış fırın kabına dökün.Üzerine 3-4 dilim şeftali yerleştirin..Tepesine de eritilmiş 1 tatlı kaşığı tereyağını gezdirip ısınmış fırında yaklaşık 25-30 dk kadar pişirin.

İster ılık,ister soğuk servis edebilirsiniz..Yanında bir top dondurma olursa hiç fena olmaz hani..))

Not:5 Adet şeftali kullandım..sadece yarım şeftaliyi tepesine,diğerlerini içine ekledim..Atlanmasın lütfen!

Fırınlanmış Şeftalili Sütlaç

Afiyetler olsun şimdiden..!

18 yorum:

  1. Eline saglik, cok nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. Aaaaaaaaaaaa bu ne kadar güzel bii şey, çok değişik tad olsa gerek bunu ilk fırsatta denemek istiyorum.Ellerinize sağlık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Cok degisik ve lezzetli görünüyor... Denemeliyim mutlaka... Ellerine saglik canim benim...

    YanıtlaSil
  4. Gül'cüm merhaba:)
    Mutlaka denenmeli bu tarifin..Çok hoşuma gitti..Ellerin dert görmesin hatta hiç bir yerin dert görmesin:)Kocaman sevgilerimi yolluyorum sana..Zehr@

    YanıtlaSil
  5. Canım bu nefis sütlaçın tadına baktığım için çok şanslıyım :) inan muhteşem olmuştu,böyle güzel bir tarifi yayınladığın için teşekkürler..
    Ellerine sağlık...

    Kocaman Öpüyorum..

    YanıtlaSil
  6. Ay çok güzel olmuş yaa..

    YanıtlaSil
  7. değişik ve güzel ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. çok değişik bir lezzet,ilk bakışta kek dilimi gibi duruyordu okudukça anladım,ellerine sağlık arkadaşım,sevgiler....

    YanıtlaSil
  9. nefis bir tarif ustam not alıyorum.ellerine sağlık.öptümmm.

    YanıtlaSil
  10. bu bana yapılırmı gülüm hepsini yemek isterdim :) tatlı yasağım hala sürüyor:(
    eline sağlık minikkuşum çok öpüyorum...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Gül,
    Fırın sütlaçtan başkasını tanımam ama bu senin yaptığın da müthiş bir şeye benziyor. Değişik tat ve aromaları karıştırmak aslında tehlikelidir fakat ustasının ellerinde bir başka oluyor şüphesiz. Tadını merak ettim doğrusu. İyi ki varsın diyorum.

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Gül hanım
    herzaman ki gibi değişik bir lezzeti paylaşmışsınız bizimle.....
    Mutlaka çok güzeldir tadı. Ellerine sağlık, sevgilerimle

    YanıtlaSil
  13. Sütlacı fazla sevmeyen biri olarak diyorum ki... Harika görünüyor. Tadıda nefis olmalı ilk fırsatta deneyeceğim. Ellerine sağlık canım..:))

    YanıtlaSil
  14. Çoook güzel,çok nefis ve çok değişik bir sütlaç olmuş.Değişik ve güzel tatlı arayanlar için mükemmel bir tarif.Yine
    yapan elleriniz dert görmesin diyorum :-))))))
    Paylaşımınız için teşekkürlerrrr
    Esma

    YanıtlaSil
  15. Ne kadar değişik tatlı yapmışsın ablacım,burada olsaydık kesin sizdeydik.:))Özledik çok haftasonu görüşelim.Öpüyoruz.:))

    YanıtlaSil
  16. off fotoğraflara bakmaya doyamadım doğrusu..Yazın vazgeçilmezleri benim için...
    ellerine sağlık...afiyet bal şeker olsun :)

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar denemeden once emin olmak istedim. Sut ve pirinclerin 1,5 saat pisirildiginden emin misiniz? Bana cok uzun geldi bu sure...1,5 saatte o sut bile buharlasir, tereyag olur gibi geliyor bana.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  18. Merhaba İpek Hanım,

    Sütlacı kendi usulümüzle (hamsiköy)pişirmiştim..Dergide hazır paket sütlaçlardan kullanılmıştı..1,5 lt sütten 2 kase sütlaç çıktı..Dediğiniz gibi buharlaşıp adeta krema gibi olur bizim sütlaçlar..O yüzden sütlaçpişirirken en az 4-5 lt sütten yaparız..

    Siz o zaman kendi bildiğiniz şekilde sütlacı pişirip deneyiniz,öyle de olur..Umarım beğenirsiniz..


    Teşekkürler..

    YanıtlaSil