Cuma, Temmuz 30, 2010

Doğaçlama Kek

Arkadaşlar,aramıza Hollanda'dan katılan Emine arkadaşımızı
sizlerde ziyaret edip,yalnız bırakmazsanız çok mutlu olacağım..
Şimdiden teşekkürler!


Merhabalar,hepinize hayırlı Cumalar diliyorum..Gününüz güzel geçsin arkadaşlar..


Görmüş olduğunuz kek yine tahmin ettiğiniz gibi ustalara yapılmıştı..Cuma
günü,iş çıkışı eve gittiğimde alelacele yaptığım sıradan keklerden biri yine..

O gün annecik dolapları döküp temizleyince,bazı kavanozları tezgahın üzerine
sıralamıştı..Benden de kek isteyince,gözüm hangi kavonaza takıldıysa
içlerinden birer yemek kaşığı eklemiştim..Ertesi sabah kekin fotoğrafını
çekip,görmüş olduğunuz dilimleri kapıp doğru Carte D'or'un gezisine
katılmak için evden çıkmıştım.O dilimleri ise;Eskişehir'den gelen arkadaşım
Emel'e götürmüştüm..

Not:Yine tekrarlıyorum,bir gün kek günü yapabiliriz arkadaşlar..))

Karışık Kek
Malzemeler
5 yumurta
175 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya şekeri
3-4 damla limon aroması
minicik tuz
1 limon kabuğu rendesi
5 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı haşhaş
2 yemek kaşığı kuş üzümü
3 yemek kaşığı file antep fıstık
1/2 su bardağı iri kesilmiş kuvertür
1 su bardağı patates nişastası
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Karışık Kek
Hazırlanışı
Yumurtalar,şeker,vanilya,tuz,limon rendesi,limon aroması hepsi birden çırpılır.
(çok sulanacağı için panik yapmayın çırpmaya devam edin.)

Yağ ve yoğurt eklenip çırpılır.

Haşhaş,file fıstık,kuş üzümü,çikolata eklenip çırpılır.

Un,patates nişastası,kabartma tozu elenip 3 aşamada karışıma eklenip çırpılır.

Kalıp yağlanıp unlanır.

Karışım kalıba dökülüp eşit şekilde dağılması sağlanır.

Isınmış fırında yaklaşık 175 c de yaklaşık 45 dk pişirilir.

Üzerine çikolata sosu veya guss yapıp dökebilirsiniz.Benim zamanım
olmadığından yapamamıştım.

Karışık Kek
Afiyet olsun!

Perşembe, Temmuz 29, 2010

Carte D'or Fabrika Gezisi

Merhabalar arkadaşlar,

Geçtğimiz cumartesi günü,sevgili Aylin'ciğimin davetiyle Carte d'Or'un Çorlu'da ki dondurma dünyasına büyülü bir yolculuk yaptım.
4830498940_7568fd3396
Her şey çok güzeldi.Atıştırmalık kurabiye,kek,dondurma faslından sonra sunum için yerlerimize geçtik.Sağlıklı,hijyenik dondurma üretiminin inceliklerini öğrendik.Soru-cevap şeklinde devam eden sunum sonrası dezenfekte olmak üzere yola çıktık..

4830470210_9e1f0e8a97

Üretim yerinin tahminimden fazla steril olması beni çok memnun etti.Aksesuarlar çıkarıldı,kıyafetler giyildi,galoşlar,şapkalar takıldı.Eller tekrar tekrar steril edildi.Son aşamada ayaklarımızda galoş olmasına rağmen özel bir makinayla tekrar steril edildi ve içeri girdik.Makinelerin gürültüsünden birbirimiz duyamaz şekilde,hayranlıkla gezdik tesisi.

4829864713_650def9a71

Her yer dondurma.Yeni doldurulmuş kutulardan dondurma tatmak çok keyifliydi.. Magnumların dizi dizi geçişi,kornet üretim kısmı da çok güzeldi.-36 C de şoklanan dondurmaları,gönül rahatlığıyla yemeye devam.Gezi sonunda,piknik alanına geçtik.Güzel yemekler eşliğinde sohbetler ettik.Tabii ki en çok yediğimiz şey dondurmaydı.Aralıksız yapılan dondurma servisine hayır diyemedik.
Toplu fotoğraf çekimlerinden sonra vedalaştık.İki otobüs gittiğimiz için ayrılıklar yaşadık..Otobüsler Asya Ve Avrupa olmak üzere ayrılmış,konuklarını aldıkları yere bırakmak üzere yola çıkmışlardı.

Günün sonunda verilen hediyelerimizi de unutmayalım:Kocamann bir dondurma paketi ve yaz aylarının,pikniklerin olmazsa olmazı termos çanta.
Sevgili Aylin'ime bu güzel davet için ben ve arkadaşım çok ama çokkk teşekkür ediyoruz..




Herşey için teşekkürler Carte d'Or...

Algida

Salı, Temmuz 27, 2010

Marmorkuchen mit Mandeln / Bademli Mermer Pasta

Merhabalar çok sevgili arkadaşlar,

Yine çok hareketli ve yorucu bir haftayı geride bırakıp tam gaz işime
devam ediyorum..

Bugün sizlerle paylaştığım bu pastamı yine ustalara hazırlamıştım..Bunun
yanında farklı bir kek daha pişirmiştim,onu da daha sonra sizlerle
paylaşacağım..

Artık ustalar evin insanları olmuş gibi, annecikle bana selam söyleyip
kek siparişi veriyorlar..Bazen annecik, akşamdan eve geldiğimde
söylemeyi unutuyor,sabah tam işe giderken,aaa ustalar yine kek istemişlerdi
diyor..)

Bende hemen,istersen iş den izin alıp ustalara keki pişirip öyle gideyim
diyorum.."O arada da ayakkabılarımı giymeye çalışıyorum".Yok yok,sen işine
git gel akşama yaparsın,ertesi sabah veririz diyor..

Şimdilik ustaların işi çok binamızda..Öyle sanıyorum ki,bayramdan sonra ancak biter..)Evimiz toz toprak içersinde,pencerelerimizden artık dışarısını
göremeyecek duruma bile geldik..Bir an önce bitse de bizlerde rahat etsek
ustalar da..)

Şimdilik bizden haberler böyle arkadaşlar..)

Bademli Çikolatalı Kek
Malzemeler
5 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
3-4 damla limon aroması
minicik tuz
175 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 paket çikolatalı puding (pişmemiş toz olarak)
1/2 su bardağı yoğurt suyu (yoksa ayran veya kefir)
3 yemek kaşığı kakao
1/2 su bardağı iri kesilmiş bitter
1/2 su bardağı badem tozu
2-3 damla badem aroması
2,5 su bardağı un (elenmiş)
1 paket kabartma tozu
Bademli Çikolatalı Kek
Hazırlanışı
Yumurtalar,şeker,limon aroması,tuz,vanilya iyice çırpılır.

Yağ eklenip çırpılır.

Yoğurt suyu eklenip çırpılır.

2 su bardağı un ve kabartma tozu eklenip çırpılır.

Karışımdan 1 su bardağı alınıp,içersine badem tozu ve aroması eklenip
iyice karıştırılır.

Kalan hamura çikolatalı puding,kakao ve çikolatalar eklenip çırpılır.

Ve,kalan un eklenip iyice karıştırılır.
Bademli Çikolatalı Kek
Kek kalıbı iyice yağlanıp unlanır.

Önce kakaolu hamur kalıba dökülüp eşit şekilde dağıtılır.
(masaya 1-2-3 defa da vrulur.)

Tepesine bademli karışımlardan kaşıkla konulur.bknz;dörtlü fotoğraf

Kürdan veya bıcak ucu ile beyaz karışımlar kakaolu hamurla alttan yukarı
doğru karıştırılır.(mermer deseni vermek için)

Tekrar masaya 1-2-3 defa yine kalıp vurulur.

Bademli Çikolatalı Kek
175 c de ısınmış fırında yaklaşık 45 dk kadar pişirilir.

Piştikten sonra 10-15 dk bekletilip tel üzerine alınıp havalandırılır.

Sonra servis tabağına alınıp üzerine pudra şekeri veya çikolata sosu gezdirilip
servis edilir.

Ben hiç birini yapamadan alel acele pastayı dilimleyip,pencereden ustaya
verip evden çıkmak zorunda kalmıştım..)Tadını yine her zaman olduğu gibi bilmiyoruz..)


Bir gün kek günü yapsam arkadaşlar, ne dersiniz?

Pazartesi, Temmuz 26, 2010

Mısır Unlu Patlıcan Kızartması

KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN SEVGİLİ DOSTLAR..!

kandilberaatkj4

Mısır  unlu Patlıcan Kızartması
Patlıcan kızartmasının tarifine ve detaylı fotoğraflarına buradan
bakabilirsiniz..
Mısır  unlu Patlıcan Kızartması

Mısır  unlu Patlıcan Kızartması

Pazar, Temmuz 25, 2010

Bayramoğlu

Geçen hafta sevgili Şebnem Hanımdan baklava tadında çoook tatlı bir mail aldım:) Ünlü BAKLAVACI BAYRAMOĞLU' na davet ediyordu beni...Şebnem hanımın nazik davetini hemen kabul etmiştim..Kendisine tekrardan çok teşekkür ediyorum ..)
Bayramoğlu
Sevgili Cengiz Bayındır ve Sevgili Bekir Taşkıran bizi inanılmaz güzel karşıladılar.
O kadar güler yüzlü ,o kadar içten ve samimilerdi ki ... kısaca hoş sohbetleri de baklava tadındaydı diyebilirim.Samimiyetleri ve misafir perverlikleri hepimizi çok
mutlu etmişti..Üstelik tüm ürünlerin yapılışlarını ve malzemeleri nerelerde hangi
oranlarla kullandıklarını ise ustalarının ağzından bir kez de teyid ettirdi..)
Bu yüzden kKalitelerine olan güvenleri yüzlerine de yansımıştı..Bu da bizleri
ayrıca mutlu etmişti..)
Bayramoğlu
Bir saniyeleri ikramsız geçmedi...sürekli boş tabaklar ,bardaklar gidip doluları geliyordu:))) o kadar çok çeşit vardı ki... ne yiyeceğimizi şaşırdık..))Üstelik o
sabah Uno için hobimle mutfağımda idik..)
Bayramoğlu
Katkı maddelerinden kaçınmaları , ürünlerde kaliteli malzeden yana olmaları da onların müşterilerine ne kadar değer verdiğini de gösteriyor.

Tertemiz pırıl pırıl bir dükkan , personel temiz-pak ve güler yüzlü , Firma sahiplerinin 1964'ten beri kaliteyi hep ön planda tutmaları ,işi gerçekten bilmeleri ve severek yapmaları da zaten onları üç kere beş kere süper yapıyor :)
Allah yolunuzu daha çoook açık etsin inşallah. Anadolu Yakasına da bir şube bekliyoruz biran önce..)))

Not:Babacık tatlıları çok sevdi ve onun üzerine tekrar bana tatlı aldırdı..)Mutlaka ve mutlaka tatlı severlere duyurulur..Bir kez tadına baktıktıktan sonra başka tatlı aramaz olacksınız.)
Bayramoğlu

Ayrıca bizler için kişiye özel indirim kartı hazırlamışlar sağolsunlar. Gerçekten güzel bir jestti. çoook mutlu oldum:)

Bu güzel gün için sevgili Kara kedi ajansa ,Şebnem Hanım'a , Sevgili Cengiz Bey'e ,Sevgili Bekir Bey'e ve Baklavacı Bayramoğlu'nun tüm personeline herşey için çok ama çok teşekkür ederim..Canınız tatlı isterse ailecek uğrayacağınız kaliteli ve güzel bir mekan. Tüm kalbimle tavsiye ederim.

Daha fazla bilgi almak ve diğer şubeleri de görmek için burayı tıklamanız yeterli:)
İletişim için ; 0212 248 97 37

Etkinlik sonunda bizleri evimize kadar bırakan DÜNYA TATLISI ZEYNEP'CİĞİME VE EŞİNE
çok teşekkür ediyorum..Çok çok sağolunuz,Allah ağız tadınızı bozmasın canım Zeynep'ciğim..)

Cuma, Temmuz 23, 2010

Kazkaldıran

Arkadaşlar,kuymak ile kazkaldıran arasında çok fark vardır..Kuymak da yağ eritilip içersine su eklenip kaynatılır.Sonra mısır unu ve peyniri eklenir.

Kazkaldıran da ise;yağ eritilip hemen peyniri eklenip eritilir.O esnada üzerine 1 yemek kaşığı un serpiştirilir.Veya;sadece yağ eritilip içersine peynir eklenip
eritilir.Normalde bizim evimizde kazkaldıran çoğunlukla unsuz yapılır..
Yağı eritip içersine peynirini koyup eritiriz.Bazıları da yumurta kırar içersine,
ama normali yağ ve peynirle olanıdır..)Ayrıca o kadar yağ konulur ki,resmen
yağ gölü olur..)Fakat biz hem çok fazla yağ eklemedik,hem de biraz buğday
unu ilave etmiştik aşağıdaki tarifte..)


Yaklaşık 4,5 yıldır blog tutuyorum bir kazkaldıran tarifim olmadığını görüp,kendi kendime kızdım..))Halbuki,kuymak ne sıklıkla yapılırsa evimizde,kazkaldıran da yapılır..Geçenlerde annecik,hiç kazkaldıran fotoğrafı çektin mi diye sordu?
Yoo,hiç eklemedim sanırım dedim ve hemen bloga baktım..Annecik yanılmamış demek ki!İlk yapılanın fotoğrafını çekip eklemeliyim diye içimden geçirdim..Geçtiğimiz günlerde miniklere yapılan kazkaldıranın fotoğrafını çekip hemen ekledim gördüğünüz gibi..)

Not:Trabzon'a has peynirle olması şarttır kazkaldıranın..Adının neden
kazkaldıran olduğunu merak edenleriniz vardır eminim içinizde..)
Kazkaldırana çatalı attığınız anda,peynir öyle güzel erimiştir ki,sakız gibi
uzarken tavayı bile yerinden oynatır.Hatta,kaz olsa kzı bile kaldırır
derler..)Bu yüzden memleketimin dahihane insanları bu ismi takmışlardır
Kazkaldıran
Malzemeler
Tereyağ
Trabzon peyniri (kolof peyniri)
minicik tuz
1 yemek kaşığı mısır unu veya beyaz un
Kazkaldıran
Tereyağı kuymak tavasında eritilir.
Üzerine peynir doğranır.
Peynir eriyince mısır unu ilave edilip karıştırılarak pişirilir.
Sıcak sıcak servis edilir.
Kazkaldıran

Çarşamba, Temmuz 21, 2010

Etsiz Güveç

Yağmurlu bir günden hepinize selamlar ve sevgiler..)

Güveçleri geçtiğimiz günlerde evde hazırlayıp işe getirmiştim..İş yerinde yerken de fotoğraflarını çekmiştim..)Çok hafif ve nefis bir yemek olmuştu arkadaşlar..Sizlere de memnuniyetle tavsiye ederim..Güveç kabınız yoksa tencerede de yapmanız mümkündür..
Ellerinize sağlık arkadaşlar!
Güveç
Malzemeler
2'şer adet patlıcan, kabak, havuç, patates,kırmızı,yeşil biber
1 diş sarımsak
2 adet domates
1'er yemek kaşığı zeytinyağ,tereyağı
Tuz,karabiber
1 su bardağı su, her bir güveç kabına paylaştırılır.
Tepeleri için dil peyniri
Güveç
Hazırlanışı
Sebzeler soyulup kuşbaşı büyüklüğünde doğranır.

Güveç kapları hazırlanır.

Sebzeler yağda hafifçe soldurulup,kat kat güveç kabına dizilir.

Tuzu,karabiberi serpiştirilir.

Yağı,suyu eklenip fırında 15 dk pişirilir.
Güveç
Daha sonra tepelerine peynir konulup eriyene kadar bekletilir.

Sıcak sıcak salata, pilav ve ayran yanında servis edilir.

AFİYETLER OLSUN!

Salı, Temmuz 20, 2010

UNO Denge Light'la sandviçler

Güzel bir günden hepinize sevgilerimi sunuyorum arkadaşlar..)

Pazar günü oldukça keyifli bir etkinlik tadını doyasıya yaşadık..
Bersay iletişimden Sevgili Eda Hanımın davetini hemen kabul etmiştim..)))
Kendisine buradan tekrar teşekkürlerimi iletiyorum..)

lezzet-okulu


Uno Denge Light'la sandviç workshop oldukça tadında geçecekti, bundan hiç şüphem yoktu ve öyle de oldu..Unutulmaz bir Pazar günü oldu benim için..)

Uno
HOBİMLE MUTLUYUM LEZZET OKULUN da Sevgili Şeflerimiz Cengiz KINA ve Barış AYTEKİN ile beraber birbirinden lezzetli vede sağlıklı uno. Denge Lıght Sandviçler hazırladık afiyetle yedik...Sevgili blogcu Arkadaşlarım vede Bersay İletişimden sıcacık gülümsemesini bizden hiç esirgemeyen Sevgili Eda hanım ve firma müdürleri ve Uno yetkilileri vede Sevgili Şeflerimizle yapmış olduğumuz sohbetimizde UNO Denge Lıght Sandviçlerimiz kadar tadındaydı:))))
Uno

UNO kepekliden çavdarlıya,tam buğdaydan çok tahıllıya çeşitçeşit DOĞRU EKMEK üretir.

Uno
Sandviç yapmak için biftek ve karidesler hazırladık..


Bifteğimizi bir gece önce Sevgili Şefimiz marine etmişti...Bizede soğan ve sarmısağı az yağda öldürüp içine şekerini katıp karamelize edip arkalı önlü kızartmak kaldı.....Tabiki karabiber ve tuzunu ayarlamayıda unutmadık....
Karideslerimizde haşlanmış olarak bizleri bekliyordu..Yine aynı şekilde soğan ve sarmısağı yağda öldürüp karideslerimizi ve beyaz şarabımızı kattık,Dereotu ve yeşil soğanı minik kıyıp içine kattık birkaç kez çevirip ocağımızı kapattık tabiki tuzumuz ve karabiberimizi tadına kattık....

Uno
Malzemeler ve sevgili Şefimizin bizler için hazırladığı tarifler önümüzde başladık hünerlerimizi sergilemeye ve Afiyetle tadına bakmaya..Hazırladıkça hazırladık öyle güzel lezzetler ortaya çıktıki..özellikle biz çalışan hanımlar için hele hele kilo problemi olanlar için evden hazırlayıp götürebileceğimiz hem lezzetli hemde sağlıklı UNO Denge Lıght Sandviçler bence öğünlerimiz için ideal bir beslenme çeşidi.....


uno 1 010
Tam 7 çeşit Denge Lıght Sandviçler hazırladık..Hepside birbirinden lezzetliydi....Nelermi yaptık?


- Cheddar&Şarküterili Uno Denge Lıght Sandviç ;


Uno Denge Lıght,Cheddar peyniri,Domates,Salatalık,Maydanoz,Mayonez,Hardal,Salam,Jambon ve yeşillik.....


Uno
Marinelenmiş Karidesli Uno Denge Lıght Sandviç;


Uno Denge Lıght,Karides,Yeşillik,Dereotu,Taze soğan,Kapari,mayonez ve Domates....


-Hindi Fümeli Uno Denge Lıght Sandviç;


Uno Denge Lıght,Mayonez,Yeşillik,Hardal,Hindi Füme,Domates,Salatalık ve Kornişon Turşu.....

Uno

-Biber Soslu&Beef Uno Denge Lıght Sandviç;


Uno Denge Lıght,Mayonez,Hardal,Yeşillik,Domates,Izgara biftek,Kuru soğan ve Biber Sos...


-Pesto Soslu&Izgara Sebzeli Uno Denge Lıght Sandviç;
Uno Denge Lıght,Pesto sosu,Izgara patlıcan,Kabak,Havuç,Domates,Soğan ve Taze mozzarella...


-Avakado Soslu&Füme Somonlu Uno Denge Lıght Sandviç;


Uno Denge Lıght,Avakado Sos,Roka,Kırmızı Soğan,Kapari,Akdeniz yeşilliği,Somon Füme ve Salatalık....


-Kuru Domatesli&Mortadellalı Uno Denge Lıght Sandviç;


Uno Denge Lıght,Mortadella,Kuru Domates,Salatalık,Cheddar peyniri,Akdeniz yeşilliği ve Kornişon Turşu....


mmmmmmmhhh hepside lezizmi lezizdi:)))))


Ve yine her etkinlik sonunda olduğu gibi bizi boş göndermediler.....



Uno
Bu güzel etkinlik için ;


Teşekkürler Bersay İletişim Eda Hanım...


Teşekkürler UNO ve yetkilileri....


Teşekkürler Sevgili Şeflerimiz Cengiz KINA ve Barış AYTEKİN .....


Teşekkürler Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu ve çalışanları.....

Pazar, Temmuz 18, 2010

Norveç Yengeç Bacağı

Merhabalar sevgili arkadaşlar,

Bugün Norveç'ten gelen yengeç bacaklarını sizlerle paylaşacağım.

"Yengeç ve bacakları" özel olarak Norveçten getirtilip büyük otellere dağıtılmaktadır.Türkiye'de bir kaç firma ithalatını yapmaktadır.

Bu sabah kuzenimde (A.Hisarı)sabah kahvaltısına davetliydik..
Erkenden kuzene gidip,kahvaltımızı da erken yapmıştık..

Öğleden sonra da, malum mangal keyfimiz olacaktı..
Fakat beklenmedik yengeçler birden ortaya çıkınca,öğle
yemeği sadece yengeçlere yönelik olmuştu..

Bayanlar mutfağa girip hemen yengeçleri yıkayıp,kırıp
tencerelere doldurduk..O sırada ben bir bacak kapıp,
fotoğrafını çekmiştim.)

Şimdi yengeçleri nasıl hazırladığımızı aşağıda sizlerle paylaşmaya geçiyorum..

Not:Hazır Norveç demişken,sizlere harika bir blogtan bahsetmek
istiyorum..Uzak denizlerde ki, deniz altı güzelliklerini-maceralarını
merak ediyorsanız lütfen burayı tıklayınız!

Yengeç Bacağı
Yengeç bacaklarını yıkayıp tencerelere doldurup suyunu ilave ettik.

İçersine 1 adet soğan,defne yaprağı,sirke ekleyip pişirdik..

Pişme süresi yklaşık 30 dk da oldu.
Yengeç Bacağı

Haşlandıktan sonra içlerini çıkarıp servis tabağına aldık..

Üzerine erimiş tereyağ,sarımsak ve biraz lime limon gezdirdik.

Ayrı bir yere limon suyu,şarap sirkesi,sarımsağı ekledik..

Yanında Thai acı sosları ve kırmızı şarap eşliğinde afiyetle yedik..
Yengeç Bacağı
Bacakların derdine düşünce, masanın fotoğrafını çekmeyi unutmuşum..)
Yengeç Bacağı

10

A.Hisarı

Cuma, Temmuz 16, 2010

Karayemiş

Karadut kuzenimin bahçesinden..Bu güzelliği sizlerle paylaşmadan ve sevgili Nuray'cığımı anmadan geçemedim..)

Şeker tadında harika bir hafta sonu diliyorum sizlere..Gönlünüz bol,yüreğiniz güzelliklerle dolu olsun her daim!

Karadut
Karayemiş Trabzon'luların en has meyvesidir..İçlerinde en makbulü olan "Kiraz" Karayemişidir.Oturduğumuz binanın bahçesinde de tam 3 çeşit Karayemiş ağacı mevcuttur..(Fotoğrafını paylaştığım Karayemiş de bahçemizin ürünü olup,Kiraz Karayemişidir.)
Sayemizde apartmanda oturanların hepsi müptelası olmuştur..Önceden tanınmadığından yabani meyve olanarak bilinirdi..Şimdi yollardaki Karayemiş ağaçlarının üzerinde bile bir tane kalmıyor..Tadı alındı,nerelere şifa olduğu bilindi..))Kısaca Karadenizlilerin olduğu her yerde mutlaka bir Karayemiş ağacına rastlamınz mümkündür..

Karayemiş

Vatanı Anadolu olup, yurt dışına giden ve isim değiştiren; Karayemiş de 1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon’dan toplanmış ve Trabzon Kirazı (Cerasus trapezuntuna) olarak adlandırılmıştır. Bitki aynı yıl İstanbul üzerinden İtalya’ya, 1574’de başka bir yabancı tarafından Viyana’ya oradan da Fransa ve İngiltere’ye gönderilmiştir. 1600 yılından itibaren tüm Avrupada park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Karayemişin Latince adı Prunus laurocerasus’tur (Cerasus’tan dolayı orjini Giresun olması lâzım). Ülkemizde ise Taflan, Karamış, Kattak, Laz Üzümü, Laz-Gürcü Kirazı, Tçko, Tanal kısaca karayemiş olarak isimlendirilen bitkiye; Rize, Trabzon (Maçka - Meryemana Vadisi), Giresun, Sinop (Ayancık), Zonguldak (Devrek), Kastamonu, Bartın, Bolu, İzmit (Keltepe), Adapazarı, İstanbul (Belgrat Ormanı, Alemdağ), Bursa (Uludağ) ve Osmaniye’de (Gâvurdağları) orman veya orman kıyılarında doğal olarak rastlanır.

Karayemiş
Karayemiş; 5-6 m boyunda veya boylu çalı şeklinde, kışın yaprağını dökmeyen ağaççıktır. Özellikle kayın ormanlarının altında yer alır. Ormancılık bakımından zararlı bir alt flora bitkisidir. Parkçılıkta gruplara karıştırıldığı gibi, tek olarak ta kullanılır. Makaslanmaya gelen bir çit bitkisidir. Güneşli, yarı gölge, kuytu (tam gölgeye dayanır), nemli deniz iklimlerinde, asitik, derin, nemli, humuslu-killi-kumlu topraklarda yetişir (800 rakımlı Ankara’da da park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir). Üretilmesi tohum ve çelikle yapılan ve şimdiye kadar herhangi bir zararlı ve hastalığına rastlanmayan karayemiş; fındık bahçelerinin karayel yönüne dikilerek bahçenin rüzgârdan korunmasını sağladığı gibi, görülmesi istenmeyen helâ, depo vs. gibi yerlerin gizlenmesinde de kullanılır.

5-15 cm boyundaki yaprakları; kısa saplı, uzun şerit halinde ve deri gibi serttir. Sivri uçlu, tam kenarlı veya düzensiz seyrek dişlidir. Üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü açık renkli ve tüysüzdür. Şekli ve parlaklığı bakımından manolyaya benzer. Yaprak orta damarı alt yüzde bariz çıkıntı yapar. Açık renkli yeşil renkteki genç sürgünleri tüysüzdür. Bitkiler dünyasının geniş bir ailesi; Rosaceae (gülgiller) familyasından olan karayemişin, Nisan - Mayıs aylarında beyaz açan çiçekleri; 5-10 cm boyundaki dik bir eksen üzerinde sıralanır ve 30-35 tanesi bir arada salkım teşkil ederler.

karayemiş

Zeytin (yuvarlakça) biçimindeki, tek çekirdekli (düzgün, sivri, çarpık yumurta biçimli) az-çok sulu mayhoş-buruk (olgunlaşmış mahlep tadına benzer) meyveleri; 8-10 mm boyunda, önceleri yeşil, olgunlaşınca siyaha yakın (koyu mor) bir renk alır. Sarı kırmızı alacalı olanları da vardır.

Büyüme biçimi, yaprak boyu ve şekli, kışa dayanıklılık açısından farklı 20 bodur türü bulunan karayemişin yabancı literatürde, önemli 9 çeşidi vardır. Bunlar; Angustifolia (yaprakları ince ve şerit biçimli), Caucasica (koyu yeşil yapraklı), Colchica (bol çiçekli), Herbergii (koyu yeşil yapraklı), Otto luyken (yavaş gelişmeli), Pyramidalis (dar tepeli, piramit formlu), Schipkaensis (Bulgaristan kökenli, bol çiçekli, kışa dayanıklı), Schipkaensis Macrophylla (gevşek dokulu), Zabeliana (sarkık formlu, kent iklimine dayanır). Ülkemizde ise meyve biçimi ve meyvenin olgunlaşma mevsimine göre 7 karayemiş çeşidi vardır.

Su -(acı)- (temmuz ortası, acımsı-buruk lezzetli), Vavul (çok etli ve az taneli), Yabani (temmuz ilk haftası, buruk lezzetli), Ağustos -İstavrit- (meyveler geç ve kırmızı renkte olgunlaşır), Orak -(selvi)- (temmuz ortası, tatlı-lezzetli), Ayran -(beyaz)- (haziran ortası, tatlı lezzetli), Kiraz -(Ekmek)- Karayemişleri (haziran ortası, mayhoş-hafif buruk).

Karayemiş
Karayemiş nasıl kullanılır?

Sindirimi kolay olup meyveleri yenir ,
Pekmez, reçel ve tuzlaması yapılır,
Şeker hastalığına karşı, fırında kurutularak ya da kavrularak da tüketilir,
Tokluk hissi verdiğinden diyet olarak kullanılır,
Pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir,
Bazı ilaçlara tat ve koku (kremlerde) verici olarak kullanılır.
Yapraklar; çelenk yapımında, balık tablalarının süslenmesinde, hamsi buğulamasında koku vermek ve iştah açmak için (1-2 adet halinde) kullanılır,
Hayvanlara taze olarak yedirilir
Dış ticarette fidan alımıyla ithal hanemize yazılan ve Türkiye’den başka yerlerde sadece süs bitkisi olarak değerlendirilen Karayemişin; süs bitkisi satan yerlerde ithal ağaççıkları satılmaktadır.

Karayemiş ve Sağlık

Hemoroide iyi gelir,
İdrar söktürür,
Sigaraya karşı isteksizlik doğurur,
Mide ülseri ve barsak tembelliğini giderir,
Özsu’yu egzamaya yarar,
Meyveler çekirdekleri ile toz edildikten sonra balla karıştırılır, bronşite iyi gelir.
Yaprakları çiçek açma döneminde zehirlidir. Gelişmesini tamamlayan taze yaprakları elle toplanır. Destile edilerek eczacılıkta kullanılan Laura Cerasin maddesi elde edilir. Bazı ilaçlara tat ve koku (kremlerde) verici olarak kullanılır.
Yaprağın bileşimi; glikoz, tanen, kalsiyum oksalat, emulsin (enzim), prulaurasin (glikozid), benzoik asit, siyanidrik asittir (zehirlidir, çekirdekte de bulunur, yapraktan elde edilen su fazla kullanılırsa; baş dönmesi, kusma, karın ağrısı yapar)
Taş düşürücüdür,
Spazm çözücüdür (bronş ve sindirim sistemi),
Sakinleştiricidir (astım, sinirsel öksürük),
Uyku vericidir,
Kalp çarpıntısını gidermek ve kan şekerini düşürmek için kullanılır,
Karayemiş, zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalı. Bu anlamda karayemiş tüketiminin fayda sağlayacağı hastalıkların başında, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları, kanser, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıklar geliyor. Karayemişin antioksidan özelliğiyle aynı zamanda yaşın ilerlemesiyle vücutta meydana gelen oksidaf zarar azalıyor, yaşlanma da gecikiyor.

Rize Ziraat Odası

Çarşamba, Temmuz 14, 2010

Sosisli Ekmekler

Sosisli ekmekleri yıllar önce kuzenimde yedikten sonra müptelası olmuştum..

Hemen hemen her pazar kahvaltıda yapardım..Sonraları sosisi pek yemediğimden, yapmaz olmuştum..Dün Derya'm da
görünce,arshivimi şöyle bir gözden geçirdim..(Çünkü arada çocuklara yaptığımı, fotoğraflarını çektiğimi biliyordum..)

Ve,ekmekcikleri arshivde görünce hemen sizlerle paylaşmak istedim..))Çok teşekkürler canım Derya'cığım..

Bu fotoğrafta kullandığım Çeçil peyniri idi..Sanırım çok yağlı olmadığından fazla erimemişlerdi..Çocuklar aceleci davrandılarsa,peynirlerin erimesini beklemeden fırından çıkarmış da olabilirim..Biz ailecek aceleci bir yapıya sahibiz..Hiç iyi değil ama huyumuz böyle..))Yine de sağlık olsun diyorum..

Belki pazar sabahı hazırlayıp kahvaltınıza renk katabilirsiniz..Sizlere afiyet şeker olsun şimdiden..
Sosisli Ekmekler
Malzemeler
çiçek ekmek veya küçük yuvarlak ekmekler
sosis
ketçap
1 tatlı kaşığı domates salçası
(1 tatlıkaşığı hardal..isteğe bağlı)
taze kaşar-dil peyniri-çeçil peynirlerinden birini kullanabilirsiniz..
Sosisli Ekmekler
Hazırlanışı
Sosisler fotoğrafta görüldüğü gibi kesilip tencereye konulur.

Üzerine ketçap,salça,biraz su konulup 3-5 dk pişirilir.

Ekmekler ortadan ikiye kesilip(enlemesine)içleri çıkartılır.

İçlerine kaşıkla sosislerden konulur.

Tepelerine peynir konulup 5-10 dk fırında peyniri eriyene kadar bekletilir.

Sıcak sıcak afiyetle yenilir.
Sosisli Ekmekler
Not:Çocuklar salça ve hardal sevmediklerinden kullanmamıştım..Sizler deneyecekseniz
mutlaka tavsiye ederim..Hatta biraz sulu bırakıp,ekmeklerin üzerine suyundan da koyabilirsiniz..)

Salı, Temmuz 13, 2010

Çikolata Pudingli Parfe

Tüm ziyaretçilere ve siz sevgili arkadaşlara,dostlara gönülden sevgilerimi sunuyorum..)

Geçenlerde bir arkadaşa misafirleri için dondurma hazırlamıştım..Geceden hazırlayıp dondurucuya atmıştım,kendisi ertesi günü annecikden almıştı..Çok beğenildiğinden defalarca teşekkür etmişti bana..)Böyle durumlarda nedendir bilmem,hemen yüzüm kızarır..))Demek ki,bana çok fazla teşekkür edilmeyecek efenim..))

Dondurma tarifini yaklaşık 25 yıldır yaparım..Bu zamana kadar beni hiç yanıltmamıştır..Elimde alışkın olduğundan olsa gerek,ölçü filan kullanmam..Ölçü sadece yumurta adetleridir...Bunun yanı sıra,damak zevkine göre kendimce eklemelerim olur.

Arkadaşa dondurmayı hazırlarken, biraz fazla hazırlayıp bir kısmını ise parfe için kullanmak istemiştim..O kadar az ayırmışım ki,hazırlamama bile değmedi..Bu yüzden bende üzerine bol çikolatalı puding çırpıp dökmüştüm..
Hatta hızımı alamayıp içersine çikolata eritip dökmüştüm..

Parfe

Kısaca o günden yapılan parfemiz, şimdi sizlere görücüye çıkıyor..)Evde kalmış değerlendirilmeyi bekleyen pudinglerinizi, sizlerde bu şekilde dondurmalarınızın yanında değerlendirip,misafirlerinize görücüye çıkarabilirsiniz..

Not:Benim kullandığım pudingler pişen puding değildi..Tekrar belirtmek istedim..)

Şimdiden sıcak yaz gecelerinde afiyet şeker olsun sizlere..)

Pazartesi, Temmuz 12, 2010

Schokolade Pistazien Kuchen / Antep Fıstıklı Çikolatalı Kek

Cumartesi sabahı kahvaltı yaparken,ustalardan biri pencereden içeri
atlayıverdi..))Biz kapı yerine pencere,bacadan gireriz diyede takılmadan edemedi..)

Meğersem balkonun içersine de mantolama yapacakmış..)Alel acele ustalar ve biz balkonu boşalttık..Bugün misafirinizim artık dedi..Hemen orta şekerli bir kahve yapıp ikram ettim..Derken,baba çıkmadan bir kek yapsan yetişir mi dedi?
Hemen 2 dk da hazırlarım dedim ve mutfağa girdim..Sonra usta ile dialoglar başladı..

Usta,arkandaki dolaptan 5 yumurta verir misin?Emrin başım üstene..Usta hay allah tereyağını unutmuşum,usta yine dolabı açıp eliyle koymuş gibi bulup verir..2 dk geçmeden,pardon usta sütü unutmuşum yaaa..Tamam abla panik yok,akşama kadar burdayız biz..Fakat benim birazdan çıkıp işe gitmem gerek..O zaman elini çabuk tut abla..Baba,ustaları bırak işlerini yapsın..Şimdiye kadar bir duvarı bitirmişlerdi..Derken kek çırpılıp fırına atılır..

Not:Keki fırından çıkarıp dinlendirmeden hemen kesmiştim..Üzerinden tüten dumanlarına aldırış etmeden de fotoğraflarını çekmiştim..))Sizler lütfen benim yaptığımı yapmayınız..)
Fıstıklı Kek
Malzemeler
5 yumurta
125 gr tereyağ
1 su bardağı şeker
minicik tuz
1 paket krema
1/2 su bardağı kefir
1 limon kabuğu rendesi
3-4 damla limon aroması
3-4 damla vanilya aroması
1 paket vanilya
1,5 çay bardağı fıstık tozu (Antep)
1,5 çay bardağı iri çikolata (Lindt)
1 çay bardağı pirinç unu
2 su bardağı un (az gelirse ilave)
1 paket kabartma tozu
Fıstıklı Kek
Hazırlanışı
Yumurtalar,şeker,aromalar,vanilya,tuz,limon kabukları eklenip 4-5 dk çırpılır.

Yağ eklenip çırpılır.

Krema eklenip çırpılır.

Kefir eklenip çırpılır.

Pirinçunu,un,kabartma tozu elenip eklenip çırpılır.

Karışımdan 1,5 su bardağı ayrılır.

Çoğunlukta olan karışıma çikolata eklenip kaşıkla karıştırılır.

Az olan karışıma fıstık tozu eklenip çırpılır.
Fıstıklı Kek
Kalıp yağlanıp unlanır.

Çikolatalı karışım eşit şekilde kalıba dökülür.

Üzerine fıstıklı karışım dökülüp,çatalla yüzeysel olarak karıştırılır.

175 c de ki ısınmış fırında yaklaşık 45 dk pişirilir.
Fıstıklı Kek
Kek piştikten sonra fırından çıkarılıp ılınması beklenir ve telin üzerine alınır.

Sonrada servis tabağına alınıp iyice soğuması beklenir.

Üzerine pudra şekeri serpilip servis edilir.

Benim kekim çok sıcak olduğundan üzerine pudra şekeri serpememiştim..)