Perşembe, Mayıs 20, 2010

Guymak,Kuymak,Hoşmeri,Mıhlama

Sevgili Lezzet treni beni TATLI BLOG ÖDÜLÜNE layık görmüş..Kendisine çok teşekkür edip,bende bu ödülü tüm arkadaşlara dağıtıyorum..


Bugün sizlerle adım Guymak yapımını paylaşacağım arkadaşlar..Aşamaları en altta fotoğraflarla göstermeye çalıştım..Herkes Guymak yapar ama,annem ve rahmetli anneannemm üzerine Guymak yapanını bilmiyorum..Biraz bencilce olacak ama,
anneciğimin yaptığı yemekler her zaman bir numaradır..))

Trabzon'da,(yerli halkı)bu yemeğe Guymak derler..Farklı ilçelere ve illere gidildiğinde ise;isminin biraz daha farklı olduğunu duymanız mümkündür.Mesela;
Mıhlamayı çok duyarsınız..Bizde Mıhlama pazı ile yapılan,fırında yumurta ile pişirilen bir yemek türüdür..Özellikle Ramazan aylarında, sahurda mutfaklarımızdan
hiç eksik olmaz..

Ben konuyla ilgili çok ahkam kesmek istemiyorum..Büyüklerimden gördüklerimi ve duyduklarımı sizlerle paylaşmak amacım sadece..Eğer Guymak yapmak isterseniz,mısır ununun tazeliğinden emin olmaya çalışın..Hatta fırınlanmışını bulursanız hiç kaçırmayınız..Bize sevgili dayımız Trabzon'dan devamlı göndermekten bıktı,biz ise sipariş vermekten bıkmadık..))Veya;annecikden isteyebilirsiniz dermişim..))

Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyetler olsun arkadaşlar..!
Guymak
Malzemeler
Tereyağ
Su
Mısır unu
Tuz
Trabzon yerli peyniri veya Telli peynir
Guymak
Hazırlanışı
Tereyağ eritilip suyu ve tuzu eklenir.

Mısır unu yavaş yavaş eklenip koyulaşana kadar çevrilir.

Sulu olursa un ilave,koyu olursa su ilavesi yapılır.

Son olarak peyniri eklenip 1-2 sefer karıştırılıp ocaktan alınır.

Arkadaşlar ölçü vermek istemedim..Bizler her seferinde 3-4 su bardağı
ölçü ile yaptığımız için,haliyle çok fazla oluyor..
Fırınlı Mısır unu Guymak Guymak Guymak Guymak Guymak

33 yorum:

  1. OF Kİ OFF BENDE YAPARIM BÖLEEEE:) BANA BANA DA YERİİM ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN ÇOK DA SEVERİM ÖZELLİKLE BAKIR SAHANIN DİBİNİ SIYIRMAYI :)

    YanıtlaSil
  2. Meleğim ya nasılda severim rahmetli
    anneanneciğim çocukken çok sık yapardı bayılarak yerdik:))Ellerin
    dert görmesin kocaman kocaman öpüyo
    rum...

    YanıtlaSil
  3. Bende fena yapmam hani:)))tereyağını eritip unu koyup kavuruyorum sonra soğuk su katarak muhallebi kıvamına getiriyorum..en son hangi peynir varsa genelde kaşar elimin altında bulunur bolca rendeleyip afiyetle yiyoruz ..birde böyle deneyin..byeeeeee

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Esra,sayfana gelip yorum yazacaktım ki,sigara ve alkol kullananlar yorum yazmasın yazısını okuduktan sonra geri çekildim.

    Fırınlanmamış mısır unu ile yaptığımda bende kavururum biraz..Fakat annecik bu haliyle yapar ve çok leziz olur..Teşekkürler ve ellerine sağlık..



    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Ayşe Yaman'ın sponsorluğunda yaman etkinlikler çerçevisinde KREM ŞANTİLİ TATLILAR aktivasyonunu bu ay ben üstlendim. Krem şantili tüm tatlıları sayfamda paylaşabilirsiniz. Katılım tarihi 15 Mayıs-15 Haziran arası olacaktır. Sizi de etkinliğime davet ediyorum. Ayrıntılar için http://mutfaktayimm.blogspot.com adresim'den bana ulaşabilirsiniz. Nefis tarif ve fotoğrafınızı bekliyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Bu ne güzel bir lezzet böyle...Görüntü iştahımı kabarttı...
    Ellerinize sağlık harikasınız...

    YanıtlaSil
  7. Gül ablacım işte kuymak budur dedirten bir görüntü şöleni bu. benim de annem trabzonlu konusmustuk senle daha önceden. anneannem de dediğin gibi hep memleketten getirtir mısırununu ve peynirini. onun elinden yediğimi hiçbir yerde yemedim ben de. Allah onlara uzun ömürler versin de biz de bu lezzetleri daha uzun yıllar yiyebilelim. sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Ellerine saglik canim...
    en cok da dibini yemesi cok lezzetli oluyor...

    YanıtlaSil
  9. Çok severim ben bunu. Ama herhalde anneniz gibi tutturabilmek için biraz tecrübe gerek :)

    YanıtlaSil
  10. oooh o anneciğin ellerinden öperim ben.. şimdi diyette olmasam bilgisayardan uçar gelirdim o guymağın başına.. sanada bırakmazdım hiiiç.. :))

    afiyet şeker olsun gülüm maşallah..

    unun renginden kavrulmuş olduğu belli..Ununuz biterse haber ver canım ben göndertirim sana burdan...

    öptüm nanaklarından kocamaaan... ve tabiki anneciği dee

    YanıtlaSil
  11. Canim Gul'cugum,
    Ne kadar beceriklisin, ellerine saglik. Hic yemedigim birsey.

    Sevgilerimi gonderiyor ve guzel bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  12. bayilirim kuymak a ama ne zamandir yapmadim onun tadi kalabalikla cikiyor

    YanıtlaSil
  13. Ayy ayy nasılda şahane olmuş,bende çok severim.. evde bir iki kez yaptım.. ama çok istediğim gibi olmadı...
    ekmek bana bana yenir :))
    anneciğinin eline sağlık...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Gül canım, bir 10 kilo versem seninle 10 gün birlikte yaşamak isterdim!

    Mısır unuyla bir İtalyanvari yorum da benden, Karadeniz affola ;)

    http://kedilimutfaklar.blogspot.com/2010/02/polenta-ile-ks-mutfagndan.html

    YanıtlaSil
  15. Benim adıma sorarsan paylaşmasan daha iyi olurdu:(
    Çünkü inan dayanılıcak gibi değil görüntüler,inan insanı çileden çıkartıyor ama yok işte evimizde kuymek üfff:(
    Gül abla inan akşam akşam nerden baktım:))))
    nefis birşey bu hariak tok tutuyor insanı,rize iyidereli bir teyzemiz var ona demeliyim yapması için bize:):))
    ellerine,emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  16. CANIM BENIM NE GUZEL ANLATMISSIN
    BU TARIFLE HEMEN HAZIRLAYACAGIM
    BEN UN TEREYAGI ILE KAVURUYORDUM
    GECEN HAFTA AKYAZIDA DEGIRMENDE CEKTIRIP ALDIM MISIR UNUMU
    COK SEVERIM TARIFIN ALINDI
    AFIYET OLSUN
    SEVGILER

    YanıtlaSil
  17. Canim senin icin bir ödülüm var;

    http://lezzettreni.blogspot.com/2010/05/tatli-blogger-odulum.html

    Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  18. Offff, mısır ekmeğini bandın mı içine... Zaten insan bir lokma alınca tavanın dibi görünene kadar bırakamıyor ki???

    YanıtlaSil
  19. gülümmmmmmmmmmm ellerine sağlık ben çok severim hele hele sabah kahvaltıda ekmeği bandıra bandıra.)))) gülüm burda garipçede köy kahvaltısına gidelim bigün ordada yapıyorlar seninki kadar lezzetli olması mümkün değildir ama köy havası bizim havamız ve mıhlamanın havası kokusu kendimizden geçelim:))))

    YanıtlaSil
  20. utkuna yutkuna bir hal oldum vallahi harika görünüyor:))
    mutlu günler:))

    YanıtlaSil
  21. çok güzel görünüyor.sıcak ekmekle ne kadar güzel olur yemesi.ellerine sağlık canım.hayırlı cumalar diliyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. Gülllll, ben bu lezzete ölürüm...Ben mıhlama diye bilirdim, demek değişiyor yöreden yöreye...

    Gülcüğüm adı her ne olursa olsunn, daha küçükken bir tanıdığın yazlığında her sabah kahvaltısına yapılan ve orda tanıştığım bu lezzeti nerde görsem saldırı moduna geçerim:)

    Ellerine emeğine sağlık, bende senin anlatımınla en kısa sürede yapacağım...yerken de sizlerin kulaklarını çınlatacağım...

    Sevgiyle kal,

    YanıtlaSil
  23. Öncelikle ilgin için sana çok ama çok teşekkür ederim, ben iyiyim inşallah sende iyisindir canım...
    Guymak bu güne kadar en merak ettiğim yöresel yemeklerden birdir sayende öğrenmiş oldum ellerine sağlık. Ayrıca aldığın en tatlı blog ödülün hayırlı uğurlu olsun. Ödül aldığını görünce bemim de içimden sana en faydalı, en lezzetli ve en kaliteli blog ödülünü vermek geldi.
    Canım benim hoşça kal.

    YanıtlaSil
  24. Geçen yıl Trabzon'da yemiştim kuymağı. Sıcacık pideyle tadına doyamamıştım. Olsa da yesem yine. Anneciğinin ellerine sağlık Gül'cüm. Nefis olmuş.

    YanıtlaSil
  25. hayir benim anneannem daha güzel yaparr :))) saka Gül hanim ama gercekten bunu bir Trabzon lu dan daha güzel kimse yapamaz. Anneannem aynen sizin gibi yapar sonra yan tarafta tavada erittigi tereyagini en son tabaklarim üzerine döker mmmmmmm öyle nefis olur ki inanamazsiniz

    YanıtlaSil
  26. öncelikle tatlı hatuna tatlı ödül verdikleri için bende teşekkür edeyim .. kek güzelim yine döktürmüşsünüz ben bir gün çat kapı gelicem sana bir laz böreginden yemeye birde bu guymaktan yemeye
    geleyim mi :))

    YanıtlaSil
  27. of of bende çok sık yaparım çokta severim ama sende okadar güzel görüntülemişsinki ağzımın suları akıyor.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  28. Gülcüm guymak harika görünüyor..Anneciğinin ellerine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  29. Trabzon'umuzun yemeklerini sık sık sunup, herkese tanıttığın için çok teşekkürler.Sanada bu yakışır Gül.Seni tanımıyoruz fakat seninle gururlanıyoruz.H.YILMAZ

    YanıtlaSil
  30. Gaygana,kazkaldıran,saranbula,pazı gayganası,soğan ve tomara tavası bunlar yok blogunda Gül.Bunlarıda ne olur hemen yapıp koy buraya.Biraz önceki yorumda yazmayı unuttum daaa.

    YanıtlaSil
  31. Eşim Trabzonlu olduğu için ordan özel peyniri ve tereyağı geliyor ,her pazar sabah kahvaltısı klasiğimizdir Gül ablacım.Seninde eline sağlık:) iyi pazarlar

    YanıtlaSil
  32. aman yarabbiiiiii:) evşmşn altında karadeniz yemekleri yapan bir işletme vardı taşındı.O gun bugündür yemedim bu lezzeti, ne ozlemişim meger:) valla cok kışkırtıcı be Gülümmm:) isterim ben anlamam:) Gonder İzmir e:)

    Figen

    YanıtlaSil
  33. off o peynir tellendikçe bende telleniyorum sanki.. karnım ama olsa yerimm :))

    YanıtlaSil