Kayısı tatlısı,çocukluğumdan beri mutfağımızdan hiç eksik olmaz..Özellikle de Ramazan ayı içersinde..Sanırım her gece masamızın baş köşesinde bulunurdu..Üzerine mutlaka evde kavrulup,öğütülmüş fındık serpiştirildi..Çünkü,fındıksız bir işe yaramaz bu tatlı..Büyüklerimiz öyle derlerdi..Halende diyorlar ya..İlk tadına bakanların hoşuna gitmez..2.3. çataldan sonra tadına varırlar..Vardıktan sonra da hep arar olurlar..İllaki kavruk fındığıyla birlikte..
Hani dün içli tava yapılmıştı ya bizde..Üstelik elma kompostosu ile birlikte..Yetmemiş gibi bir de kayısı tatlısı eklenivermişti onlara..Sanki bir
tabak içli tava ve elma kompostosu yiyene,yanında ikramlık kayısı tatlısı bedava hesabı..))
Halen gülüyorum dün yaşadıklarımıza..Sanırım gülmeye devam edeceğim bu postları görene dek..))Şimdilik bizden hafta sonuna dair yaşananlar bunlardan bir kaçı..
Malzemeler
Erzincan kuru kayısı
Şeker
Su
Kavrulmuş,çekilmiş fındık
Yanında suyuna bandırmak için bir dilim ekmek..))
Hazırlanışı
Kayısılar 1 saat önceden suyun içersinde bekletilir.
Yumuşayınca, parmak uçları ile içleri iyice temizlenir.
Tekrardan bol suyla yıkanır.
Kayısılar temizlendikten sonra tencereye konulur.
Üzerine yeterince şeker ilave edilir.
Biraz su eklenip pişirilir.
Kayısılar servis tabağına alınır.
Üzerine kavrulmuş,ince çekilmiş fındık boca edilip servis edilir.
Bizde bu tatlı nedense ekmekle yenilir..))
Hafif mayhoş tatlıları severlere tavsiye edilir..
Meleğimmmmmm akşam akşam valla nasıl canım istedi anlatamam elleri
YanıtlaSilne sağlık bir tanesin.Kocaman öpüyo
rum senii:))
Sanırım tarifi azzz sonraa! :D
YanıtlaSilÇok merak ettim çünkü malzemeler evde var, denesem mi?Ya ben işi bırakıp "evimin gadınıı" olcam!Aşkıma buradan kopyalar çekip ne yemekler yapcam!"Ohhh sefam olsunnn"diycem. :)
Yarın istifa etsem mi ne? Neyse ben içeri kısır yapmaya gidiyorum ayıptır söylemesi!Hi hi....Hastayım doğal antibiyotik (malum soğan!) almam lazım, inan sırf bu yüzden yapıyorum. ;)
Ablacım çokk severim bu velinimeti.
YanıtlaSilBirde günkurusu oldumu pasta tatlı kompostoları gelsin..
Bende geçen bütün kayısının içine yarım ceviz yaptığımız tatlısının adının zerden olduğunu öğrendim..Zerde değil zerden valla...Ahhh birde bu güzel görüntülerden tadabilsem eline,emeğine,kabına,kaşığına sağlık ablacım:)))
Ya ben yorum yazana kadar tarif gelmiş!!Ay dur hemen okuyayım....
YanıtlaSilAblamda burdaymış..
YanıtlaSilEkmeğimi almaya gidiyorum bandıracağım yaa:)
tatlı çok güzel görünüyor elinize saglık. ama bu tarz kayısıyı nerden alacagız.siz nereden alıyorsunuz .
YanıtlaSilNasil guzel goruntu boyle
YanıtlaSilHarika olmus ellerine saglik
gulcugum sevgisini katiyor icine
Sevgiler....
Gül'cüğüm,
YanıtlaSilKayısı, hele böyle Erzincandan olursa bayılırım. Tatlısı da kimbilir ne lezzetli olmuştur.Yiyenlere afiyetler olsun.
Senin de ellerine sağlık.
Çok sevgiler,
Tadı mayhoş değişik olmalı ekmekle yeme fikri çok güzel...Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilSevgiler...
okadar çok yaparımkı ellerıne saglık mukemmel bır taddır
YanıtlaSilharika olmuş.erzincanlı olarak sevindim. bizim şu güzelliği herkesin bilmesi hoşuma gitti:))KASEFE deriz ismine biz.güzelliği kadar çokta faydalı gerçekten.burda kayısı ağacı olanlar bütün yaz uğraşır kurutur bunları.bu arada sizdemi erzincanlısınız??
YanıtlaSilnedense kahvaltıya yakışacagını düşündüm gül.ellerine saglık.
YanıtlaSilCanım nefis ötesi görünüyor. Kuru kayısı eminim ayrı bir lezzet katmıştır. Fındıklı olarak ta tadını hayal bile edemiyorum.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım
Bayıldım:))))
sevgilerimle
bir an bakakaldım gülcüğüm..
YanıtlaSilüstteki resimler enfes !!!!!
fena halde güzel :) ellerinize sağlık güzel insanlar.
(ama ben kurusunu çok seviyorum )
Ooooh bol fındıklı!!!
YanıtlaSilmeleğim seni çokkkkk seviyorum iyiki varsın.
YanıtlaSilbol enerji verir herhalde çok beğendim ..
YanıtlaSilTatlınız çok güzel diyecek söz bulamıyorum.Ne yalan söyliyim,şu fındıkların güzelliği diğerlerini bastırdı..Fındıkları sizmi kavurdunuz,yoksa öylemi satın aldınız?Gıpta ile izliyorum blogunuzu.
YanıtlaSilgül ablacığım kayısının ana vatanı malatyadır erzincan nerden çıktı:(((
YanıtlaSilmmm mis mis.ellerine sağlık
YanıtlaSilEEE gülcüğümm...bu ağız sularını silip nasıl bu tarifi yapıcazz bizz şimdii..ellerine fotoğraflarına ve tarifine sağlıkk....sağlık ve afiyetle canım benimmm
YanıtlaSilGülüm çook değişik, şimdi eşimle baktık onlarda inciri yaparlarmış böyle üzerinede ceviz ve ekmekle yerlermiş :)
YanıtlaSilbunu gn kurusu ile yapabilirmiyiz acaba? kardeşim Malatyadan bana kendi yaptıkları gün kurularından yollamıştı, yoksa tam kuru kayısı mı gerekli?
Tatlın nefis görünüyor kayısının faydaları çok fazla eşim malatyalı malatyanın kayısıları meşhurdur bende çok seviyorum ama dikkat ettiğim bişi oldu malatya kayısı memleketi ama malatyalılar kayısı pek tüketmiyor halbuki kek ve tatlılara çok güzel oluyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık ablaların en güzeli harika görünüyor kayısılı tatlın.Hem fındık hem kayısı çocuklar için ideal bol enerjili.Güzel bir hafta dileğiyle kocaman öptüm..
YanıtlaSilGÜL HANIM,ÇOK GÜZEL BİR GÖRÜNTÜ.BİZİM BURALARDA DA BUNA "KAYISI PİŞİRMESİ" DENİR,EKŞİ KAYISIDAN DAHA Bİ GÜZEL OLUR BENCE.SİZİNKİNDEN TEK FARKI;YA PİŞERKEN İÇİNE KONULAN YA DA KAYISI-ŞEKER-SU ÜÇLÜSÜ PİŞTİKTEN SONRA ÜZERİNE GEZDİRİLEN HOŞ AROMALI BİR TEREYAĞIDIR(KESİNLİKLE FAZLA DEĞİL).AYRICA BİZİMKİNDE FINDIK SERPİLMİYOR.AMA SANIRIM ORTAK ÖZELLİKLERİ EKMEKLE YENİYOR OLUŞU,İNSAN DAYANAMIYOR YERKEN.ELLERİNİZE SAĞLIK.
YanıtlaSil