Cumartesi, Ekim 10, 2009

Apfel Kuchen / Elmalı Pasta

Pastayı yine Trabzon'da hazırladım..Akşam çayı için davet edildiğimizde,çarçabuk bu pastayı hazırlamıştım..Öyle seri yapmıştım ki,ben bile halime şaşırmıştım..Yine masa üzerinde ne gözüme çarpmışsa onlarla halletmiştim pastayı.
Birazda pastanın pişme süresini göz önünde bulundurmak istedim..Ben hamuru çırparken annecik elmaları soyup kesince,pasta 10 dk da fırında idi..Bu tür durumlarda pasta yapacaksanız, mutlaka en kolayını,lezzetlisini ve çabuk pişenini seçmenizde fayda var..

Pastam orada çok sevildi..Kalıpla oraya götürdüğüm için dilim fotoğrafını çekmeye unutmuşum..Ama onun yerine, orada tadına bakmış olduğum yalancı mantının tarifini aldım sizler için..Fotoğraflar çok iyi çıkmamış (gece)olsada,tadının çok nefis olduğundan emin olabilirsiniz..Tarif yakında...İYİ TATİLLLER..!
Elmalı Pasta
Malzemeler
2 yumurta
minicik tuz
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı limon suyu
1/2 su bardağı şeker (100 gr)
75 gr tereyağ
1 çay bardağı (küçük) süt (süte expresso katmıştım)
1 paket vanilya
1,5 su bardağı un + 1,5 çay kaşığı karbonat


Tepesi için
5 adet elma (fotoğraftaki gibi kesilecek)

elmaların üzerine
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı limon
Elmalı Pasta
Hazırlanışı
Un hariç malzemeler sırasına göre çırpılır.

En son un ve karbonat eklenip çırpılır.

Yağlanmış kelepçeli kalıba dökülür.

Tepesi için bal,süt,limon,yağ karıştırılır.

Elmalar soyulup dilimlenip hamurun üzerine dizilir.

Üzerine hemen karışım dökülür.

Dilerseniz üzerine file badem serpiştirebilirsiniz..Çok yakışır.
Bende olmadığından kullanamadım.

175 c de yaklaşık 40 dk pişirilir.

Soğuduktan sonra servis edilir.
Elmalı Pasta
Afiyetler olsun!

18 yorum:

  1. pastalarınla trabzonuda fethetmişsin.ne güzel.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. Meleğim ellerine sağlık muhteşem gö
    rünüyor.Benim gibi elma severler için enfes bir seçenek.Mutlu hafta
    sonları kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Sahane.... Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  4. Pasta kraliçesi, şanına yakışır şekilde Trabzo'nu da yıkıp geçmiş anlaşılan.:))

    Gönlüne sağlık Gül sultan.:)

    Selma

    YanıtlaSil
  5. çok güzel görünüyor gülcüm...eline sağlık...herkes doğaçlama yapamaz kıvam lezzet tutturmak çok zordur.kutluyorum seni eline yüreğine sağlık...güzel bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  6. en sevdiğim elma dilim şekli.
    bol tarçın, tereyağ ve bal mmmhhhh..nede yakışıyor.
    ve ne güzellllll...
    herkese afiyetler olmuş belliki gülcüğüm....
    güzel marifetli ellerine sağlık canım....
    iyi pazarlar diliyor, tüm aileye özlem dolu sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Damak tadi, az once Sonja yada msg. biraktim... blog isini ogerninceye kadar, boyle sapsalliklar yapacagim herhalde... senin sayfani Sonja nin zannetim ve (birkaz ay once) sana yazdim, kusura bakma o yuzden kediciklerden bahsetmistim... Pasta Kralicesi benzetmesine de cani gonulden katiliyorum, ellerine saglik.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. aBLACIM NEFİSS BİR GÖRÜNTÜ..
    ELMALININ BU HALİNİ ÇOK SEVİYORUMM..KESMESİ DİLMESİ OYALASA BİLE BENİMDE FAVORİM BU HALİYLE...
    ELİNE SAĞLIK ABLACIM...KEŞKE UZANABİLSEYDİM:)))
    ÜÜHH HÜÜÜ:))

    YanıtlaSil
  9. mımmm pek te iştah açıcı olmuş ellerine salık

    YanıtlaSil
  10. bu üzeri pişmiş meyveli keklerin hepsine bayılıyorum :) çok nefisler.

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel görünüyor tatlım ellerine sağlık :)))

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  12. Çok nefis görünüyor Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Canım benim harika harika. Bayılırım elmalı keklere pastalara. yarın mutlaka yapıyorum.
    Ellerine sağlık canım
    İştahım kabardı:))))
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık Gül ablacığım.
    Off yaa gecenin şu saati canım
    çekti ama:D....Sevgilerrrr

    YanıtlaSil
  15. bu akşam bu pastayı yaptım, daha önce de bir elmalı pasta denemem olmuştu ama sonuç hüsrandı, bunu da korkarak yaptım ama enfesss ! :) az önce tadına baktım tereyağı ve bal kekin havasını değiştiriyor gerçekten ve dokusu da çok güzel oldu. ben elmayla tarçını bir arada çok sevdiğim için en son elmaların üzerine biraz tarçın serpmiştim ev mis gibi elma ve tarçın koktu, tarif defterime yıldızlı olarak alıyorum çok teşekkürler Gül hanım, sevgiler..:)

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Handenur,bu pastayı Ramazan Bayramın da Trabzon'a gidişimde yapmıştım..Hatta misafirliğe giderken götürmüştüm..Herkesin çok hoşuna gitmişti..Seninde beğenmene çok mutlu oldum..Ellerine sağlık tatlım..Afiyetler olsun sizlere de..)


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Bunu kesinlikle denemek istiyorum ama once aklima takilan iki soru var, musadenizle onlari sorayim.Tereyag yerine siviyag kullansam lezzetini etkiler mi, bir de ne kadar siviyag kullanmam gerekir? Ikincisi de tarifte kabartma tozu yok, karbonat var, acilik vermiyor mu karbonat? Acaba kabartma tozu mu kullansam?

    Simdiden tesekkur ediyorum, sevgiler.

    Inci

    YanıtlaSil
  18. Merhaba İnci Hanım,

    Tereyağ yerine sıvıyağ tabiiki kullanabilirsiniz..Miktarına gelince,1 çay bardağı kullansanız yeterli olacaktır.Fakat küçük çay bardaklarından olsun lütfen..

    Kabartma tozunu özellikle kullanmadım ki çok kabarmasın diye..Karbonat kesinlikle acılık vermiyor bundan emin olabilirsiniz..Eğer siz illaki kabartma tozu kullanacaksanız 1/2 çay kaşığı kullanmanız yeterli olacaktır.

    İnşallah memnun kalırsınız..Ellerinize sağlık..



    Sevgiler..

    YanıtlaSil