Çarşamba, Eylül 30, 2009

Amofta Reçeli

Amofta fındık ağaçlarının dibinde yetişir..Mayıs-Haziran aylarında çıkar..Çok fazla yetişmediğinden köylülerde görüldüğü anda hemen kapışılır..Müşterisi çoktur ama kendisi nazlı olduğundan herkese kısmet olmaz..Annecik oraya gittiğinde 2 kg kadar bulup almış ve hemen reçel yapmış..Aynı zamanda reçel sevmeyenler bile, kaşıkla götürürler..)))Kokusu bile bir ömre bedeldir..Ben gittiğimde kavanozun dibi çoktan görünmüştü..Kalanında hemen fotoğrafını çekip sizlerle paylaşmak istedim..Belkide sırf fotoğraf çekebilmem için ayrılmış da olabilirdi..Zira benden önce kalabalık misafirlerimiz vardı orada..Hepsininde dillerinde bu reçel vardı,halende var..))Çilek zamanı bu tür minik amoftalara rastlarsanız eğer,hemen satın alıp reçelini yapmalısınız..Bazı yerlerde yabani çilek diye bilinir..Bizde adı Amofta'dır..Bu isim belkide Rum'lardan kalmadır, çoğu sebze ve yemek isimlerinde olduğu gibi..
Amofta Reçeli
Tarifi, aşağıdaki reçellerle aynıdır..
Amofta Reçeli

14 yorum:

  1. allahımm gece gece yemiş gibi oldum, bu görüntüyle uyucam:)

    YanıtlaSil
  2. mimozalaraltında1/10/09 00:12

    gece gece benimde bir yerim şişecek.fotoğraflarda öyle canlı ki,uzansam ekmeğimi bandıracak gibi.onun için bu blogları sevmiyorum.bu kadar güzel görüntüler yerine, yanmış,dibi tutmuş yemekleri bassanız hiç fena olmaz.:).:)siz yiyebildinizmi merak ettim?uff ya içim eridi.

    YanıtlaSil
  3. Beni yine Trabzon' a götürdünüz Gül hanımcığım... :))
    Amofta, Torasan inciri...
    Ben İstanbul' da incir reçeli yapmam.
    Patlıcan ve Torasan incirlerinin nefasetinden sonra başka gül koklayamam. :)
    İçten teşekkür ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Tamda dedigim receli eklemissin:) Benim 2. numarali recelim yani :)) Artik bulamiyiorum rahmetli ananem her ikisinden yapardi. Sevgiler medinem

    YanıtlaSil
  5. çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.ben sizden bir tarif rica edicektim.annem ev yapımı puding istiyor acaba sizin yaptığınız bir tarif varmı?paylaşırsanız çok sevinirim sizin tarifler çok güzel oluyor çünki:)şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Güllll !! görüntü bile insanı öldürüyor, yazını okuyunca iyice beter ediyor..
    dağ çileği kim kaybedecekte biz bulacağız? amolurya bulursam ilkişim denemek olacak.

    yardımın için çok çok teşekkür ederim canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Harika bir görüntü ellerine sağlık canım, amofta çileğini ilk kez duyuyorum.

    YanıtlaSil
  8. Meleğim nerden buluyorsun böyle gü
    zel meyveleri.Sayende yeni birşey daha öğrendim ellerine sağlık kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  9. ablaların güzeli demek o kavonozun dibi sana kısmetmiş ne diyorsun herkese kısmet olmaz diye demek senin kısmetin kavonozun dibi imiş ama en tatlı yeride orasıdır :))
    ablacım annenin ellerine saglık şahane olmuş görüntüden anlaşılıyor neden misafirlerinizin agzından düşüremediği tabi kavonozun bitişinden de :))

    YanıtlaSil
  10. Canım bu meyveyi bir ziraat mühendisi olarak utanarak söylüyorum ki ilk kez duyuyorum ve çok güzele benziyor. Zaten kokusu güzel olan her yiyecek bana göre tadına bakılmaya değerdir. Çok merak ettim canım.
    Anneciğinin ellerine sağlık
    size de afiyet olsun canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Görüntü muhteşemmmm. Benim gibi reçel delisine yapılır mı bu şimdi.
    Ben de bulup yapmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  12. Ayyyy Gül yok sen kesin beni çıldırtmaya niyetlendin galiba, kokusu buralara kadar geldi :)))Ellerinize sağlık, yiyenlere de afiyet olsun.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  13. Hımm ilk defa duydum ...
    Harika gözüküyor ellerine sağlık canım olsada yesek:D

    YanıtlaSil
  14. resimler tek kelime ile müthiş.....

    YanıtlaSil