
Malzemeler
2 su bardağı köftelik bulgur
yarim cay bardagı irmik
yarim cay Bardağı Un
2 adet yumurta
1 adet rendelenmiş soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 adet limonun suyu
yeterince su
tuz, karabiber
Sosu
4 adet domates
4 çorba kaşığı domates salçası
4-5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz


Hazırlanışı
Bulguru 2 su bardağı sıcak su ile ıslatılır.Suyunu çektikten sonra, geniş bir kaba boşaltılır.
Üzerine 1 çorba kaşığı biber salçası,1 adet incecik kıyılmış soğan ve 1 tatlı kaşığı kimyonu eklenip yoğrulmaya başlanır.Ara ara su eklenip yoğrulmaya devam edilir.
Sonra azar azar ve sürekli yoğurarak irmiği ilave edilir.İrmiği iyice yedirdikten sonra unu ve yumurtaları ilave edilir.
Malzemeler özleşene dek tekrar 10-15 dakika yoğurulur.
Bulgurlu harçtan misket iriliğinde yuvarlaklar hazırlanır.
Her bir köftenin üzerine parmak ucu ile iyice bastırılıp bir çukur oluşturulur.
Tüm malzeme bu şekilde hazırlanır.
Malzemeyi pişirecek kadar su, tencereye alınır.1 adet limonun suyu ve yeterince tuz ilave edilir.
Su kaynadıktan sonra, bulgurlu köfteler suya atılır.10 dakika kadar kaynatılır.
Köfteler suyun yüzüne çıktığında, kevgir ile tencereden alınıp suyu süzülür.
Bu arada sos için tavaya, zeytinyağı alınır. Rendelenmiş domatesler ve domates salçası ilave edilir.
Karışım koyulaşmaya başladığında dövülmüş sarımsaklar ve yeterince tuzu ilave edilir.
Sosa Köfteler eklenip, bir taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
Servis tabağına alınıp,üzeri maydanoz ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır.
AFİYETLER OLSUN!
canım bizim oralarda ekşili köfte derler ben de bayılırım..eline sağlık.müthiş çıkmış resimler...sıcacık sevgilerimi bırakıyorum..
YanıtlaSilaynen!bizde ekşili köfte diye yapıyoruz.anneciğimin kulakları çınlasın,ne güzel yapardı.
YanıtlaSilama sende resmen döktürmüşsün.ne kadar güzel olmuş. fotograflara bayıldım. ellerine sağlık
bende çok severim ama ben yoğurtlu olanını daha çok yaparım.ellerine emeğine sağlık.nefis bir tat.
YanıtlaSilGülcüğüm sen ne ince ne düşüncelisin ya!adına hemen diğer bilinen isminide eklemişsin. :)
YanıtlaSilbu arada fotografa uzun uzun bakıp iç çektiğimide söylemek istiyorum!ellerine sağlık tekrar
Hımm çok severim nefis gözüküyor ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilGÖRÜNTÜSÜ MUHTEŞEM BİZDEDE EKŞİLİ KÖFTE DERLER İLK KEZ DUYUYORUM KÜRT KÖFTESİ DENDİĞİNİ:)..
YanıtlaSilSEVGİLER..
Eline sağlık Gül abla.Sevgiler
YanıtlaSilCanımmmmmmmm Adananın fellah köftesi
YanıtlaSilne çok benziyor.Ellerine sağlık hari
kasın çok yorma kendini kaç gündür me
raktaydım.Kocaman öpüyorum meleğim..
Aaa gülüm bu köfteyi yengem ve Adanalı akrabalarımız yaparlardı.Çocukken ne yerdik ama ..unutmuşum bak.İyiki yapmışsın, sanki çocukluğuma döndüm birden :)
YanıtlaSilEllerine sağlık.İyi dinlen canım :)
yöresel tatlar her zaman çok lezzetli oluyor bence bende bu tarifi kürt köftesi adıyla tanıyorum adanadaki halam yapmıştı gerçekten çok lezzetli oluyor ellerinize sağlık..:)
YanıtlaSilYöresel lezzetlere bayılıyorum resmen :)
YanıtlaSilkaşık kaşık yirim ben bunu ...
Ellerine sağlık...
Sevgilerimi yolluyorum..
eline sağlık gülüm çok güzel görünüyo,becerikli kardeşciğim benim:)mmmm bende yiyebilirdim bu köfteden off yaa,keşke zamanı ayarlayabilseydim:)sevgiyle sarıldım canıma:)
YanıtlaSilcanım benim bu nasıl mevlid'dir mubarek ye ye bitmiyor maşşallah trabzonluların sofrası çok zengindir;)) afiyet bal şeker olsun kolaylıklar diliyorum en kısa zamanda tarifi alırız ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilCanim,
YanıtlaSilgörüntü itibariyla harika olmuslar, tarifini bekliyorum ona göre ve ellerine saglik demeden gitmiyorum.
Selamlar ve kocaman öptüm..
ELLERİNE SAĞLIK ABLA,ÇOK ÖPTÜM ..
YanıtlaSilTARİFİ BEKLİYORUZ İNŞALLAH..
Öğle vakti ilk söylediğim söz "uff harika görünüyor şimdi burda olsa ne yerdim ama..."
YanıtlaSilsevgiler..
sıaa calısıyorum onumde bir ton not var ama ben yine sendeyim :)
YanıtlaSilbayadır yazamıyorum yorum bırakamıyorum ya inada bindirdim sanırım :))
gülüm truffların üst süslemesinde kullandığın sekerlemelere bayıldım!!
kokosmakronen'in kalıbına aşık oldum uzun zamandır süper kalıp diye agzımı sulandırıyor:)
tarifler harika ötesinde! bence sen cafe açmalısın! bende yanında çırağın olmalıyım! harika tüm bunlar!!
ben bulgurlu olan herşeye bayılrım bunuda mutlaka denemeliyim...ellerine sağlık canım benim....süpersin süper...
YanıtlaSilkandilde ne çok şey yapmışsınız.hayran oldum valla.ellerinize saglık.
YanıtlaSilGülcüm,elinden gelmeyen iş yok.Şimdide bizim yöreye inmişsin.Aslını aratmadın.Kutlarım seni.Demet,
YanıtlaSilgül ablacım ben bunu yapmayı hiç bilmem ama çok severim yemesini :)))
YanıtlaSilablacım ellerine saglık harika olmuş ee artık tarifini ögrendim yapmam lazım demi :)
ablacım emegine saglık
sevgiler
Ben ekşili köfte olarak biliyorum.
YanıtlaSilNe kadar güzel böyle.
Ah bunlar hep aynı mevlütten mi.
Ne harika şeyler var.
Bak bak dur inanki.........
ellerine saglik canim benim
YanıtlaSilnefis bir goruntu insanin istahi kabariyor :))
afyietle
allah kabul etsin
www.yenitadlar.blogcu.com
Tek kelimeyle harika gözüküyor ellerine saglik. Hiç yapmadigim ve dolayisiyla bilmedigim bir tat ama görüntüsü o kadar muhtesem olmus ki denicem mutlaka. Tekrar ellerine saglik :)) Sevgiler
YanıtlaSilNe güzel yapmışsınız minik minik.
YanıtlaSilBen de severim bu köfteyi. Ellerinize sağlık
Sevgili Gül bu köfteye biz sarımsaklı köfte diyoruz burda. Tarifi okudum sadece soğan haricinde bütün malzeme ve ölçüler aynı. Çok severiz çoook. Nar ekşisi de koyarız sosuna. Afiyet şeker olsun, ellerinize sağlık canım.
YanıtlaSilTam bana göre bir yemek. Yıllar önce yemek yapmayı yeni öğrendiğim zamanlarda bir tarife uyup yapmıştım. Tarifte yumurta yoktu, haliyle köfteler dağıldılar, hTIRLdıkça gülerim. Bu yüzden tarif vermek bir sorumluluk. Acemisi var, bilmeyeni var...
YanıtlaSilmerhaba çok muhteşem görünüyor ama kaç yumurta olduğu yazmıyoz cevaplarsanız sevinirim sevgiler...
YanıtlaSilbulgurlu olan butun tariflere bayilirim
YanıtlaSilellerinize saglik