Çarşamba, Mayıs 13, 2009

Kürt Köftesi veya Ekşili Köfte

Mevlit için yapılan çeşitlerden biri yine..Çok lezzetliydi ve hemen tüketilen ilk salata türüydü..(Salata niyetine ikram etmiştik..Ekşili ekşili nefisti,tadamamış olsamda..)
DSC04374
Malzemeler
2 su bardağı köftelik bulgur
yarim cay bardagı irmik
yarim cay Bardağı Un
2 adet yumurta
1 adet rendelenmiş soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 adet limonun suyu
yeterince su
tuz, karabiber

Sosu
4 adet domates
4 çorba kaşığı domates salçası
4-5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz
DSC04392

DSC04373
Hazırlanışı
Bulguru 2 su bardağı sıcak su ile ıslatılır.Suyunu çektikten sonra, geniş bir kaba boşaltılır.

Üzerine 1 çorba kaşığı biber salçası,1 adet incecik kıyılmış soğan ve 1 tatlı kaşığı kimyonu eklenip yoğrulmaya başlanır.Ara ara su eklenip yoğrulmaya devam edilir.

Sonra azar azar ve sürekli yoğurarak irmiği ilave edilir.İrmiği iyice yedirdikten sonra unu ve yumurtaları ilave edilir.

Malzemeler özleşene dek tekrar 10-15 dakika yoğurulur.

Bulgurlu harçtan misket iriliğinde yuvarlaklar hazırlanır.

Her bir köftenin üzerine parmak ucu ile iyice bastırılıp bir çukur oluşturulur.

Tüm malzeme bu şekilde hazırlanır.

Malzemeyi pişirecek kadar su, tencereye alınır.1 adet limonun suyu ve yeterince tuz ilave edilir.

Su kaynadıktan sonra, bulgurlu köfteler suya atılır.10 dakika kadar kaynatılır.

Köfteler suyun yüzüne çıktığında, kevgir ile tencereden alınıp suyu süzülür.

Bu arada sos için tavaya, zeytinyağı alınır. Rendelenmiş domatesler ve domates salçası ilave edilir.

Karışım koyulaşmaya başladığında dövülmüş sarımsaklar ve yeterince tuzu ilave edilir.

Sosa Köfteler eklenip, bir taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.

Servis tabağına alınıp,üzeri maydanoz ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır.

AFİYETLER OLSUN!

29 yorum:

  1. canım bizim oralarda ekşili köfte derler ben de bayılırım..eline sağlık.müthiş çıkmış resimler...sıcacık sevgilerimi bırakıyorum..

    YanıtlaSil
  2. aynen!bizde ekşili köfte diye yapıyoruz.anneciğimin kulakları çınlasın,ne güzel yapardı.
    ama sende resmen döktürmüşsün.ne kadar güzel olmuş. fotograflara bayıldım. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. bende çok severim ama ben yoğurtlu olanını daha çok yaparım.ellerine emeğine sağlık.nefis bir tat.

    YanıtlaSil
  4. Gülcüğüm sen ne ince ne düşüncelisin ya!adına hemen diğer bilinen isminide eklemişsin. :)
    bu arada fotografa uzun uzun bakıp iç çektiğimide söylemek istiyorum!ellerine sağlık tekrar

    YanıtlaSil
  5. Hımm çok severim nefis gözüküyor ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. GÖRÜNTÜSÜ MUHTEŞEM BİZDEDE EKŞİLİ KÖFTE DERLER İLK KEZ DUYUYORUM KÜRT KÖFTESİ DENDİĞİNİ:)..
    SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  7. Eline sağlık Gül abla.Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Canımmmmmmmm Adananın fellah köftesi
    ne çok benziyor.Ellerine sağlık hari
    kasın çok yorma kendini kaç gündür me
    raktaydım.Kocaman öpüyorum meleğim..

    YanıtlaSil
  9. Aaa gülüm bu köfteyi yengem ve Adanalı akrabalarımız yaparlardı.Çocukken ne yerdik ama ..unutmuşum bak.İyiki yapmışsın, sanki çocukluğuma döndüm birden :)
    Ellerine sağlık.İyi dinlen canım :)

    YanıtlaSil
  10. yöresel tatlar her zaman çok lezzetli oluyor bence bende bu tarifi kürt köftesi adıyla tanıyorum adanadaki halam yapmıştı gerçekten çok lezzetli oluyor ellerinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
  11. Yöresel lezzetlere bayılıyorum resmen :)
    kaşık kaşık yirim ben bunu ...

    Ellerine sağlık...

    Sevgilerimi yolluyorum..

    YanıtlaSil
  12. eline sağlık gülüm çok güzel görünüyo,becerikli kardeşciğim benim:)mmmm bende yiyebilirdim bu köfteden off yaa,keşke zamanı ayarlayabilseydim:)sevgiyle sarıldım canıma:)

    YanıtlaSil
  13. canım benim bu nasıl mevlid'dir mubarek ye ye bitmiyor maşşallah trabzonluların sofrası çok zengindir;)) afiyet bal şeker olsun kolaylıklar diliyorum en kısa zamanda tarifi alırız ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Canim,
    görüntü itibariyla harika olmuslar, tarifini bekliyorum ona göre ve ellerine saglik demeden gitmiyorum.

    Selamlar ve kocaman öptüm..

    YanıtlaSil
  15. ELLERİNE SAĞLIK ABLA,ÇOK ÖPTÜM ..
    TARİFİ BEKLİYORUZ İNŞALLAH..

    YanıtlaSil
  16. Öğle vakti ilk söylediğim söz "uff harika görünüyor şimdi burda olsa ne yerdim ama..."
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. sıaa calısıyorum onumde bir ton not var ama ben yine sendeyim :)

    bayadır yazamıyorum yorum bırakamıyorum ya inada bindirdim sanırım :))

    gülüm truffların üst süslemesinde kullandığın sekerlemelere bayıldım!!

    kokosmakronen'in kalıbına aşık oldum uzun zamandır süper kalıp diye agzımı sulandırıyor:)

    tarifler harika ötesinde! bence sen cafe açmalısın! bende yanında çırağın olmalıyım! harika tüm bunlar!!

    YanıtlaSil
  18. ben bulgurlu olan herşeye bayılrım bunuda mutlaka denemeliyim...ellerine sağlık canım benim....süpersin süper...

    YanıtlaSil
  19. kandilde ne çok şey yapmışsınız.hayran oldum valla.ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
  20. Gülcüm,elinden gelmeyen iş yok.Şimdide bizim yöreye inmişsin.Aslını aratmadın.Kutlarım seni.Demet,

    YanıtlaSil
  21. gül ablacım ben bunu yapmayı hiç bilmem ama çok severim yemesini :)))
    ablacım ellerine saglık harika olmuş ee artık tarifini ögrendim yapmam lazım demi :)
    ablacım emegine saglık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Ben ekşili köfte olarak biliyorum.
    Ne kadar güzel böyle.
    Ah bunlar hep aynı mevlütten mi.
    Ne harika şeyler var.
    Bak bak dur inanki.........

    YanıtlaSil
  23. ellerine saglik canim benim
    nefis bir goruntu insanin istahi kabariyor :))
    afyietle
    allah kabul etsin

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  24. Tek kelimeyle harika gözüküyor ellerine saglik. Hiç yapmadigim ve dolayisiyla bilmedigim bir tat ama görüntüsü o kadar muhtesem olmus ki denicem mutlaka. Tekrar ellerine saglik :)) Sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Ne güzel yapmışsınız minik minik.
    Ben de severim bu köfteyi. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  26. Sevgili Gül bu köfteye biz sarımsaklı köfte diyoruz burda. Tarifi okudum sadece soğan haricinde bütün malzeme ve ölçüler aynı. Çok severiz çoook. Nar ekşisi de koyarız sosuna. Afiyet şeker olsun, ellerinize sağlık canım.

    YanıtlaSil
  27. Tam bana göre bir yemek. Yıllar önce yemek yapmayı yeni öğrendiğim zamanlarda bir tarife uyup yapmıştım. Tarifte yumurta yoktu, haliyle köfteler dağıldılar, hTIRLdıkça gülerim. Bu yüzden tarif vermek bir sorumluluk. Acemisi var, bilmeyeni var...

    YanıtlaSil
  28. merhaba çok muhteşem görünüyor ama kaç yumurta olduğu yazmıyoz cevaplarsanız sevinirim sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. bulgurlu olan butun tariflere bayilirim
    ellerinize saglik

    YanıtlaSil