Salı, Mayıs 19, 2009

Doğaçlama Kek

Dün akşam eve geldiğimde,annecik bir kek yapar mısın diye sorunca,evet yaparım cevabını vermiştim..Fakat malzemelerin stoğunu bilmediğimden, nasıl bir kek yapacağımı kestiremedim..İlk gözüme çarpanlar, haşhaş,fıstık tozu,file badem,çikolata ve portakal olunca, hemen bu keki doğaçlama hazırladım..Görüntüsü, benim bile çok hoşuma gitmişti..Sanki katlı kek gibi görünmüştü birden gözüme..Bugün için haftalar öncesi planlanan mevlit vardı..Özellikle benimde katılabilmem için 19 Mayıs seçilmişti..Gördüğünüz kek, bugün mevlite gitti..Kek, sevildi,yenildi,tadıldı,tarifler alındı-verildi ve eve dönüldü paylaşılmya başlanıldı..))
1
Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
minicik tuz
100 gr tereyağ (yumuşak)
1 çay bardağı kadar sıvıyağ
1 çay bardağı krema + 1/2 çay bardağı süt
1 paket k.tozu
1 portakalın suyu ve kabuğu
3 yemek kaşığı fıstık tozu
2 yemek kaşığı haşhaş
1 parça bitter rendesi
2,5 su bardağı un
3
Tepesi için
file badem
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı şeker
2 5
Hazırlanışı
Yumurtalar,şeker,vanilya şekeri 2-3 dk çırpılır.
Portakal kabukları,yağ,tuz eklenip çırpılır.
Süt,krema,sıvıyağ,portakal suyu eklenip çırpılır.
Çikolata rendesi,fıstık tozu,haşhaş eklenip çırpılır.
Un ve kbartma tozu eklenip çırpılır.
Yağlanmış kek kalıbına dökülüp yaklaşık 45-50 dk pişirilir.
Kek ılındıktn sonra servis tabağına alınır.
Üzerine benmari usulü çikolata eritilip dökülür.

Tepesi
1 yemek kaşığı tereyağla file bademler kavrulur.
Süt ve şeker eklenip fokurdamaya başladığında ocağın altı kapatılır.
Biraz ılındıktan sonra (sertleşmemesine dikkat ediniz),bademler kekin üzerine serpiştirilir.İyice soğuduktan sonra afiyetle yenilir.
5
Kekimi bu kalıbımda pişirdim arkadaşlar..

19 yorum:

  1. Nasıl yani?

    Demet

    YanıtlaSil
  2. gülüm canım benim sen resmen ve tek kelime ile müthişsin,çok yaratıcısın.aslında buraya patates için gelmiştim ama karşımda mükemmel bir kek buldum.Gerçi buna kek demek ayıp olur.tablo gibi..tebrik ediyor önünde saygıyla eğiliyorum canım..

    YanıtlaSil
  3. Gül'cüm,
    dogaclama kek demissin ama harika bir sekilde kivami ve görüntüsü olarak harika olmus, valla ben resimlerden bunu anlayabildim, icerigi de pek bir zengin olmus, ellerine saglik diyorum.

    Pasta, börek, kek senin elinden hicbirsey kacmaz, ben bunu bilirim bunu söylerim!

    Güzel yurdumuzda hersey varda bir tek o güzelim mandalina konserveleri mi yok??? Gercekten inanilmaz, keza ben onlarsiz yapamam gibi geliyor bana, o yüzden seni simdi daha da iyi anliyorum, buraya gelince öyle pasta malzemeleriyle hasir nesir oldugun icin.

    Selamlar ve kocaman öptüm.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık görüntü gene muhteşem eminim tat da öyledir sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. nefıs gorunuyor harıka olmus ellerıne saglık gülüm benım sevgıler...

    YanıtlaSil
  6. Gülcüğüm,

    Bence sen hep doğaçlam yap senin artık tarife falan ihtiyacın yok. Harika olmuş.

    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Abla ellerine sağlık,Okunan mevlitide Rabbim kabul etsin.Gerçekten çok güzel görünüyor.Kocaman öptüm sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Doğaçlama yapmak bir nevi sanat yapmaktır.Harika bir sanat eseri olmuş,ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  9. kek muhteşem gözüküyor. ellerine sağlık gülcüğüm..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Süper bir kek olmuş,harikasın...

    YanıtlaSil
  11. Meleğimmmmmm senin doğaçlama kekin
    bile sıradışı ve muhteşem.Ellerine
    sağlık afiyet şeker olsun.Kocaman öpüyorum seni ve gülseren teyzemi..
    Kendinize iyi bakın olurmu...

    YanıtlaSil
  12. Canımın içi her zamankı gıbı muhtesem tatlar .Senı kocaman opuyorummm.

    YanıtlaSil
  13. yemek işi zaten bir nevi yaratıcılık degil mi?işte sen o yaratıcılardansın.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  14. Çook güzel olmuş çook, deminden beri inceleyip duruyorum keki. Çok beğendim kalıbını, umarım nazarım değmez :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. ama ama gerçekten nasıl yani??
    maşallah, kekin resmen doğaçlama harikası!
    ve kek kalıbına bayıldım. sağlıkla kullan

    YanıtlaSil
  16. canım nasıl oldun merak ettim seni,inş bir an önce sağlığına kavuşursun,sarılıyorum arkadaşıma:)

    YanıtlaSil
  17. ellerine saglik cok guzel ben fransa'da oturuyorum ama burda boyle kalip yok sen nerden aldin ?
    cunku ben pasta yapmayi cok seviyorum hoscakal

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Elif,

    Ben bu kalıbı yıllar önce Almanya'dan almıştım..Burada bile bir kaç yerde görmüştüm sanırım..Zenker'in sayfasına girip internet üzerinden belki istetebilirsin..Veya Zenker'in Fransa bayisi var mı onu araştır lütfen.!

    Umarım yardımcı olabilmişimdir..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. zenker kalıpları bende kullanıyorum dayım almanyadan getirmişti çok uğraştığım için memnunum bende. tavsiyemdir

    YanıtlaSil